Гласувайте за нас в .: BGtop.net :.

С 5лв. минавам 18км, а с 10лв.-50км. Как така?!

Остана ли някой да кара на бензин? LPG, Метан. Съвместимост, проблеми, препоръки.

Модератори: kEFi, acj

Правила на форума
===============
Неспазването на ПРАВИЛАТА във форума може да доведе до заключване и/или изтриване на теми и мнения. Полезно е да прочетете и КАК ДА ЗАДАВАМЕ ВЪПРОСИ, ТАКА ЧЕ ДА ПОЛУЧИМ ОТГОВОР

С 5лв. минавам 18км, а с 10лв.-50км. Как така?!

Мнениеот Lenux на Чет 29 Юли, 2010 19:45

Колата е Скорпио 1990г. 2000 кубика OHC. С обикновено газово. Изпарител Renzo Landi. Газова бутилка 40л. Да, разхода е огромен, като го сметне човек се получава 20 на 100. Но в случая се чудя над следното, че след няколко теста се получава ето така:

Случай 1: Сипвам за 5 лв. Стрелката на бутилката не помръдва. Изкарвам 18км.
Случай 2: Сипвам за 10лв. Стрелката на бутилката мърда като за 10лв. Изкарвам 50км.
Случай 3: Сипвам 2 последователни пъти по 5лв. Стрелката на бутилката НЕ ПОМРЪДВА. Изкарвам до 40км.

И в трите случая тествам при положение че няма грам газ в бутилката преди зареждането. Поплавъка и всичко свързано с отчитането на нивото на газта в бутилката са в перфектна кондиция, смазани и проверени за точността и чувствителността им. Дали причината за трите аномалий е свързана с високият ми разход с който се боря втора година?!

П.П.: За да пропуснем излишни разговори- пробвал съм на коя ли не газостанция и бензиностаниция от Панчарево та чак до Надежда, всичко по колата е чисто ново и сменяно в борбата с огромния разход, като се започне от основен ремонт на двигателя и се мине през изпарителя и се стигне до... .. . . всичко. Само седалките не съм пробвал да сменя, може да е от тях вече се замислям, най-вече от дясната. :D
Ако всички фордовете имаха един цар, той щеше да е Скорпио.
".. bigger is better ... "
Аватар
Lenux
потребител
потребител

Модел на автомобила: Scorpio 2.0 EFI

Re: С 5лв. минавам 18км, а с 10лв.-50км. Как така?!

Мнениеот S_C на Чет 29 Юли, 2010 21:43

Не го гледай изобщо тоя уред отзад на газовата...Той може да те ориентира горе-долу колко ти е газта,но заради начина му на работа (два ориентирани един спрямо друг магнита),точноста му е плюс-минус 20-15% от обема на бутилката.Просто не става така-много е неточен уреда,ама той не е и проектиран да бъде точен.На 40 литрова бутилка 10% грешка са ти 4 литра...плюс-минус...много е.За да засечеш правилно разход на газ,трябва да минеш едно 600-700 км,като водиш редовно данните какво слагаш,на колко нулираш дневния брояч и т.н.
...светът е голям и спасение дебне отвсякъде...
Аватар
S_C
потребител
потребител

Модел на автомобила: Ford Sierra`83 1.6 OHC
Mondeo`95 2.0 DOHC

Мнениеот Lenux на Чет 29 Юли, 2010 23:03

Ами , добре.. дори и така да е, съгласен съм с неточността на стрелката. Но остава за мен въпроса защо при 2 последователни сипвания от 5лв. което прави 9 литра, не ми мърда и милиметър стрелката, а при едно сипване от 10лв. (9 литра) показва толкова колкото трябва? А пък и относно засичането, мисля че ако на празна бутилка сипем 10 литра и караме докато газта свърши пак ще успеем да засечем колко харчи, и без да минаваме 6-700 км.
Ако всички фордовете имаха един цар, той щеше да е Скорпио.
".. bigger is better ... "
Аватар
Lenux
потребител
потребител

Модел на автомобила: Scorpio 2.0 EFI

Мнениеот S_C на Пет 30 Юли, 2010 5:53

Не е така.
В 40-литрова бутилка литър газ е същото,което и литър бензин в 40-литров резервоар...т.е. нищо.

Стрелката не мърда заради начина и на задвижване и неточноста на уреда.Просто вътрешният магнит не се помръднал или се е помръднал недостатъчно,за да задвижи външния.
Пълна и празна бутилка са много относителни неща при газта.С тия количества газ в колата и предвид факта,че сондата ти смуче само вертикално под изпарителя (пак много условно),то това пълно/празно ще се влияе дори от наклона на колата.Сондата засмуква газта в течна фаза.С толкова малко газ в бутлката на всяка дупка ще засмуква газова фаза и ще имаш симптомите на свършваща газ в бутилката.

Свикни,че поплавъкът не мери литри в резервоара.Той мери ниво-процент зает с течност обем спрямо обема зает с газ.При това го мери по крива-движението на поплавъка е по дъга,а не по права.Това би трябвало да компенсира грешката,идваща от формата на газовия резервоар,ама на практика не е така-системата за отчитане е една и съща при всички обеми бутилки.Добави му и грешката от магнитите и ще видиш колко относителни са там нещата.Уредът работи най-точно при около 50% пълна бутилка.Просто там е най-широката част на газовия съд и от там грешката е най-малка.Когато имаш много малко газ,ще греши в посока надолу-ще ти показва по-малко от колкото имаш в дейтвителност.Като мине средата на обема,започва да греши в другата посока.С резервоарите е същото.За това и много хора се оплакват,че при пълна бутилка в началото газта им свърша бавно.Като падне наполовина,стрелката започва да се движи много по-бързо към нулата.
Аватар
S_C
потребител
потребител

Mondeo`95 2.0 DOHC

Мнениеот sharo_baro на Съб 31 Юли, 2010 23:26

много точно обяснено от колегата S_C
ИзображениеИзображение
Аватар
sharo_baro
потребител
потребител

Модел на автомобила: ford focus 2.0 16V

Мнениеот S_C на Нед 01 Авг, 2010 16:38

Допуснал съм малка грешка,която видях на следващо четене-не се иска разлка в нивата на сонда и изпарител.Т.е. сондата си е на бутилката и пак смуче газ от вертикално пусната в бутиклата тръба,а изпарителя може да си е навсякъде-не се иска разлика в нивата в която и да е посока.
Аватар
S_C
потребител
потребител

Mondeo`95 2.0 DOHC

Мнениеот niki89 на Съб 04 Сеп, 2010 21:40

Lenux написа:Колата е Скорпио 1990г. 2000 кубика OHC. С обикновено газово. Изпарител Renzo Landi. Газова бутилка 40л. Да, разхода е огромен, като го сметне човек се получава 20 на 100. Но в случая се чудя над следното, че след няколко теста се получава ето така:

Случай 1: Сипвам за 5 лв. Стрелката на бутилката не помръдва. Изкарвам 18км.
Случай 2: Сипвам за 10лв. Стрелката на бутилката мърда като за 10лв. Изкарвам 50км.
Случай 3: Сипвам 2 последователни пъти по 5лв. Стрелката на бутилката НЕ ПОМРЪДВА. Изкарвам до 40км.

И в трите случая тествам при положение че няма грам газ в бутилката преди зареждането. Поплавъка и всичко свързано с отчитането на нивото на газта в бутилката са в перфектна кондиция, смазани и проверени за точността и чувствителността им. Дали причината за трите аномалий е свързана с високият ми разход с който се боря втора година?!

П.П.: За да пропуснем излишни разговори- пробвал съм на коя ли не газостанция и бензиностаниция от Панчарево та чак до Надежда, всичко по колата е чисто ново и сменяно в борбата с огромния разход, като се започне от основен ремонт на двигателя и се мине през изпарителя и се стигне до... .. . . всичко. Само седалките не съм пробвал да сменя, може да е от тях вече се замислям, най-вече от дясната. :D

Просто я напълни до горе ако е 40л ще сабере 38 ако мине6 300 км на4и си на 11 на 100 грубо и такак си правиш сметката пълниш на макс от хубава газостанция зануляваш и караш.
niki89
потребител
потребител

Модел на автомобила: ford sierra 2.0 OHC

Мнениеот dimkar на Нед 05 Сеп, 2010 16:50

Не е нормално 40-литрова бутилка да събира 38 литра газ. Правилната настройка е 80%, което ще рече, че повече от 32 литра не трябва да влизат вътре.
Изображение
Аватар
dimkar
потребител
потребител

Модел на автомобила: Ford Fiesta 1.25 Zetek S Ghia - 97г.; Nissan Primera P11 GA16DE - 98г.

Назад към АГУ - Алтернативни Горивни Уредби