Проблем със скорпио 2.9

Отопление, вентилация, климатизация. Ключалки. Друго оборудване и принадлежности.
lz3ty66
потребител
потребител
Регистриран: 28 юни 2012, 20:26
Модел на автомобила: ford scorpio 2.9, 4x4
Status: Извън линия

Проблем със скорпио 2.9

Мнение от lz3ty66 » 28 юни 2012, 21:17

Здравейте колеги. Преди две години се сдобих с форд скорпио 2.9 EFI, 4х4, произведен април 1988 хечбек. Предишният собственик не го беше поддържал и оттогава досега колата се реставрира. Смених цялото задно и предно окачване. Наложи се и смяна на целият салон заедно с предното табло. Салона бе сменен от донор - скорпио лимузина преходния модел. Седалките предни и задни са електрически и паснаха без проблем. По-големи трудности имаше с таблото поради различните залавни места за купето но и то се напасна не лошо. Проблем имаше с уредите на таблото които на външен вид са абсолютно същите като на по-стария модел, но вътрешнните датчици са различни. Имам пред вид показанията на бензиномера и температурата на двигателя. Обиколих повечето морги в София но никъде не можах да намеря нито табло, нито нивомер и да не говорим за пренебрежителното отношение на търговци и моргаджии. Доколкото съм виждал таблото на комбито е същото. Моля ви дайте мнения и предположения откъде бий могъл да намеря табло и нивомер?

Потребителски аватар
nikolovvd
потребител
потребител
Регистриран: 15 май 2006, 16:18
Модел на автомобила: Mitsubishi X

Re: Проблем със скорпио 2.9

Мнение от nikolovvd » 29 юни 2012, 16:31

Ще се опитам да ти помогна, но дали ще стане не е сигурно. За сега само се надявам човека да не го е дал за скрап.
Става дума за същия амтомобил, който е катастрофирал преди 10 години и стоеше в гаража му в едно село. Салона (кожа с ел.регулировки) го бе прехвърлил в следващото Скорпио. Голям маняк е на тази тема и до преди 1-2 години караше само такива коли - общо 4 до сега.
Понеже си е изключил телефона и немога да се свържа с него се налага да останеш в чакащ режим! ;): :D:

Потребителски аватар
viksata
потребител
потребител
Регистриран: 27 апр 2007, 13:46
Модел на автомобила: Форд Скорпио
Контакти:

Мнение от viksata » 29 юни 2012, 21:46

Вземи датчика за Т от донора , те по спомен са на цветове....

а за нивото на горивото е по криво :? и аз съм със сменено табло от 92+ година....

но аз съм и свикнал на стрелката, а и разчитам на трип компа ...

с горивна помпа в резервоара или външна ?

аз мислех ако някога свалям резервоара да сложа поплавък от 92+ година и ще се оправи :)

P.S. имам такъв поплавък , а датчика по добре нов, кажи ми донора какъв е мотора и година да ти кажа какъв цвят да е датчика ;)
Изображение
2.9 v6

"Мощността определя с каква скорост можеш да се блъснеш в една стена, а въртящият момент определя колко ще се премести стената"

Потребителски аватар
mladen1984
потребител
потребител
Регистриран: 14 апр 2006, 12:16
Модел на автомобила: ford scorpio 2.8i Ghia 204к.с.автоматик
ford scorpio 2.0i Ghia 136k.c. DOHC (1995)
ford scorpio 2.9i Ghia 210k.c. V6 (1995)cosworth

Мнение от mladen1984 » 01 юли 2012, 08:18

Здрасти колега.Предполагам че си сложил уреди(километражи) от модел след 1990+ год и за това дава проблеми при отчитането нивото на бензина!
Предполагам че оригиналното е от този тип http://www.fordscorpio.ee/images/panels2.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
А ти си сложил такова - http://www.fordscorpio.ee/images/panels3.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Най-простия вариант за да работи е да сложиш поплавък от модел след 1990г.Говоря за уреда разположен в резервоара за гориво.Имай предвид че ако имаш трип компютър платката на поплавъка трябва да е с 3 писти!
П.П.Viksata ще ти помогне _friends_
Пусни и някоя снимчица да видим колата!
Изображение

Потребителски аватар
nikolovvd
потребител
потребител
Регистриран: 15 май 2006, 16:18
Модел на автомобила: Mitsubishi X

Мнение от nikolovvd » 01 юли 2012, 17:23

За съжаление всичко е разпродал, а това което не е успял е предал на вторични суровини.

lz3ty66
потребител
потребител
Регистриран: 28 юни 2012, 20:26
Модел на автомобила: ford scorpio 2.9, 4x4

Мнение от lz3ty66 » 02 юли 2012, 00:09

Здравейте колеги. Благодаря ви, че се отзовахте толкова бързо на проблема ми. Младен 1984 е абсолютно прав за таблото. То е от 92г.
От както го сложих имам само проблеми с него. Оборотомера работи идеално. Километража работеше но от няколко месеца отказа. Мислех че е от самият километраж и затова купих няколко но уви. Никой от тях не тръгна въпреки че са свалени работещи. Стигнах до заключението че проблема е датчика. При мен той се намира от лявата страна на предния мост а не на скоростната кутия понеже колата е 4х4. Тези дни мисля да го видя но буквално ме е страх. Заедно със смяната на таблото смених и резервоара. Оказа се че потопяемата бензинова помпа не работи и затова свалих от старото си скорпио 2.0 ОНС (което вървеше като пушка, но за съжаление много изгни) висящата помпа и сега съм с нея. Още от началото нивомера не работеше.
Свалих и него. Оказа се че представлява керамична плочка, пистите на която се бяха изтрили на места а медната пластина се беше деформирала и от нея нищо не ставаше. От многократните сваляне и поставяне на таблото успях да счупя уреда със стрелката на бензина и температурата. Пластмасовите места за закрепване на декоративния панел където седят трип компа и врътките за парно също се счупиха. Успях с моите леви ръце да пукна и декоративната лайсна която се наммира над жабката. Изобщо пълен отврат. Даже по-някой път си мисля че самата кола не иска да я реставрирам а това правя вече 2.5 год. Буквално съм на прага на своето търпение. Казаха ми за някакъв Сева кар - морга където имало Скорпиони и тези дни мисля да отида и дано да имам късмет нещо да намеря. Иначе Скорпиона е моята голяма слабост. С тази това ми беше втората зима и нямаше никакъв проблем на големия сняг. Съотношението между предни и задни колела е 35х65. Предаването е постоянно включено чрез виско муфа. Поради тази причина разхода на градско бензин е м/у 15-20. и затова му сложих газов инжекцион на Фобос. Засега съм доволен.
Забравих да спомена че миналото лято точно на Сточна гара спирачките ми отказаха. Помпата на АБС работеше постоянно, спирачки няма.
Близо месец не можах да оправя проблема - смених АБС и пак същото. Подозрението ми падна в/у компа на АБС. Когато го извадих с големи жълти букви пишеше че модела е само за 4х4. Търсих такъв комп, но уви. Питах капацитети по какво се различава алгоритъма на спиране на 4х4 и обикновеното предаване, като имах пред вид че задните колела са на кантар. И никой не можа да ми отговори. Затова сложих вакуумното серво от донора, свързах го с блока на АБС от модела 92г. тъй като входящите клапани са винаги отворени, удължих спирачните тръби и сега съм с обикновени спирачки. Имам ел. схема за свързване на АБС но не съм сигурен дали компа е здрав. Във форума на vw попаднах на тема замяна на АБСа. Ако някой се интересува ще му пратя адреса. Още веднъж благодаря на всички.

Потребителски аватар
viksata
потребител
потребител
Регистриран: 27 апр 2007, 13:46
Модел на автомобила: Форд Скорпио
Контакти:

Мнение от viksata » 02 юли 2012, 08:23

Колега имам ги тез неща която те интересуват , намери ме на Skype под аватара .

Относно ABS това е болка на Сиера и Скорпио :(

на мен с всички Скорпове ми се е случвало, в жегата явно някой клапан не се затваря и помпата върти постоянно, но спирачки имам, а и като по истине си е ОК
Изображение
2.9 v6

"Мощността определя с каква скорост можеш да се блъснеш в една стена, а въртящият момент определя колко ще се премести стената"

Потребителски аватар
mladen1984
потребител
потребител
Регистриран: 14 апр 2006, 12:16
Модел на автомобила: ford scorpio 2.8i Ghia 204к.с.автоматик
ford scorpio 2.0i Ghia 136k.c. DOHC (1995)
ford scorpio 2.9i Ghia 210k.c. V6 (1995)cosworth

Мнение от mladen1984 » 02 юли 2012, 20:41

А пък аз не съм имал никога проблеми с ABS и спирачките при Mk1 :D
Изображение

Отговори

Върни се в “ВСИЧКО ОСТАНАЛО, КОЕТО ИМА В АВТОМОБИЛА”