Страница 1 от 1

Обслужване на Ford Focus MK1 1.6 автоматик

Публикувано: 12 фев 2014, 15:53
от ivan_s
Здравейте,
На път съм да купя един Focus автоматик от автокъща "нов внос" от Австрия. Според VIN кода автомобилът е произведен в Германия през август 2001 г., двигателят е 1.6L Zetec-S/Duratec EFI (100PS), скоростната кутия е 4-Speed Automatic Transaxle - 4F27E. Външно и вътрешно е доста запазен, няма следи от удари. Покарах го 1-2 км - сменя предавки плавно, без придърпвания и тласъци. Джамбазинът се нави да закарам Фокуса за диагностика в Мото Пфое. Казаха ми, че двигателят и скоростната кутия са наред, имало малки грешки в някакви датчици, но ги изчистили. Ангренажният ремък и накладките били към края на ресурса си и трябвало да ги сменя, но не било много спешно. Направиха ми оферта за пълно обслужване - масла, ремъци, филтри, ролки - за 700 лв. Не съм много вътре в нещата, но ми се струва скъпичко. И се чудя в момента какво да правя... :oops: Ако реша сам да си поръчам частите, кои точно да поръчам и на кой производител да търся? Искам да са качествени, а не някое менте. Чувам различни мнения за маслото на автоматичната кутия - може ли да се смени изцяло или само се освежава, т.е. източват се 3-4 литра от старото и се долива толкова ново? Май доста станаха въпросите, но нямам никакъв опит и разчитам на вас за помощ.
Благодаря предварително на всички отзовали се.

Re: Обслужване на Ford Focus MK1 1.6 автоматик

Публикувано: 17 фев 2014, 23:01
от mladen1984
Ще се опитам да ти отговоря максимално кратко и същевременно изчерпателно.
За автоматиците и смяната на масло се е изписало много в този форум.Кои мнения са компетентни, кои не не смятам да коментирам.Спрямо литературата която съм изчел при моделите на форд няма частична смяна на маслото.Тоест маслото се сменя или цялото или не се сменя въобще(в смисъл че ако колата е на реални километри 200-250 000 км.)Завода Форд казва че маслото в автоматичните скоростни кутии, механичните такива, както и диференциалите не подлежи на смяна през целия експлоатационен период на колата.Долива се само или се сменя след ремонт.Това все пак не означава че може да превъртиш километража с едно и също масло.При работата на автоматичните кутии има триене на фрикционните елементи в тях, в следствие на което се отделя температура и фрикционен материал.В следствие на което маслото влошава характеристиките си.И ако не бъде сменено може да доведе до сериозни повреждания вътре в кутията (примерно запушвания в някоя хидромагистрала и тем подобни.)За това имайки предвид това е хубаво да си видиш какво е състоянието му в момента.Какво е на цвят(бистро ли е?), мирис(мирише ли на прегоряло?).
Хубаво е ако е видимо потъмняло да го смениш.Ако е много бистро и като ново това означава че е сменяна скоро.Нормално е маслото да потъмнее в процеса на експлоатация.
Като го сменяш трябва да избереш масло от същия тип който препоръчва производителя.Всяка скоростна кутия върви с определен тип масло.Затова виж спецификацията на форд за твоя тип кутия(пиши я в сервизната книжка на колата).В мото пфое цените на маслата са много скъпи, особено на хидравличните.Спокойно може да го замениш с еквивалент на Кастрол, Валволин или др. доказани марки.
За смяната на ролки също може да не взимаш от Мото-пфое но трябва да заложиш на еквиваленти на други известни марки, като Бош, Меиле или др. качеството е аналогично, но цените са доста по-евтини.За ремъци особено ангренажни НЕ ТРАБВА ДА СЕ ПЕСТИ и моя съвет е да се спреш на оригинала.За филтрите може да сложиш каквито поискаш и не оригинални от рода на Бош, Филтрон, Мейле, Манн или др. Цените са 2 или 3 пъти по евтини от Мото-пфое.Надявам се че съм ти бил от полза.И фокусите са много здрави и непретенциозни автомобили.Идеалния избор цена-качество.Успех с избора на кола! _friends_

Re: Обслужване на Ford Focus MK1 1.6 автоматик

Публикувано: 19 фев 2014, 19:13
от ivan_s
Благодаря, колега. Колата е купена и вече е в сервиз. Някои приятели ме вбесиха с думите: "И ти се каниш да седнеш в кола, на която пише Ford?" Теглих им една... :lol: Автомобилът е страхотен! Да не се изхвърлям, ама съм направо влюбен в него. Купих консумативи на INA, GATES, BOSCH, MAHLE и KNECHT. Маслото в авт. скоростна кутия леко кафенее, но не мирише на изгоряло. Засега ще го оставя така, докато проуча подробно въпроса. Между другото, в оригиналното упътване за експлоатация (Bedienungsanleitung), което получих, пише, че маслото се сменя на 50-60 000 км. В сервизната му книжка не е отразена смяна.
Благодаря още веднъж за отзивчивостта.

Re: Обслужване на Ford Focus MK1 1.6 автоматик

Публикувано: 19 фев 2014, 20:23
от ЯЛТА
ivan_s написа: Колата е купена и вече е в сервиз.
Браво, честита да ти е ! Наснимай я, и пусни тема в "моята кола".