Страница 1 от 1

Двигателно масло в хидравличната помпа

Публикувано: 27 юни 2017, 17:10
от Aetius
Здравейте колеги

Не съм сигурен че темата е за този раздел , но не намерих друг.
Ситацията е следната , преди 3 дена, както си карам волана стана твърд, започна едно чукане , което се проявяваше особенно при навиване на волана.Погледнахме казанчето на хидравличната помпа - вътре нямаше никой.Тъй като беше на път и спешно, имах само двигателно масо останало от последната смяна - 5w30 и сипах около 400-500 грама от него.След това продължих и до момента съм карал 80-90 км така.Чукането и тракането престанаха, но ми направи впечатление че волана е по твърд.Въпроса ми е , мога ли да източа останалото в казанчето масло и долея хидравлично, или задължителтно трябва да отида да ми промият системата (рейка и т.н) и да сложа само хидравлично.Търсех повече информация в интернет и чета противоположни мнения , от това че няма никакъв проблем да я карам така, до хора които казват спешно да се промие системата.
колата е Форд Фокус 2003 тдци.
Мерси

Re: Двигателно масло в хидравличната помпа

Публикувано: 27 юни 2017, 17:56
от HACKO
Принципно, не е чак спешно, ама е желателно да се смени. Ама първо установи откъде е изтекло маслото и при ремонта ще го смениш с подходящо.

Re: Двигателно масло в хидравличната помпа

Публикувано: 05 сеп 2017, 15:13
от angelmr
Един въпрос и от мен.
Какво ще стане ако не се смени маслото?
При мен проблема е следният. Още преди няколко години оставих ескорта ми на баща ми да го кара. И той го вкарваше по ниви и лозя и доста го е товарил. Наскоро протече рейката. Прави се знам (пращал съм тази кола с тази повреда преди години), но точно в момента вкарваме в релси моята кола и колата на жена ми, така че сериозен ремонт на ескорта е на заден план по финансови причини. Та баща ми реши да сложи моторно масло 10W40 вместо хидравлично и да я кара така, с идеята че ще намали теча. Та от там ми идва и въпроса за потенциалните проблеми които да очаквам.

Re: Двигателно масло в хидравличната помпа

Публикувано: 05 сеп 2017, 16:52
от HACKO
Няма нищо, ще работи и ще тече.