Свързване на външни аудио източници към 5000RDS,4000 TRAFFIC

Това се прави така! Няма смисъл да откриваме топлата вода.
Отговори
Потребителски аватар
naskowu
потребител
потребител
Мнения: 35
Регистриран: 19 окт 2005, 00:14
Модел на автомобила: Ford Escort 1.8TD
Местоположение: София
Status: Извън линия

Свързване на външни аудио източници към 5000RDS,4000 TRAFFIC

Мнение от naskowu » 27 мар 2009, 00:27

Преди известно време изведох на моя автокасетофон 5000RDS допълнителни аудио входове за да мога да свързвам мобилния си телефон към него като мп3 плеър. Затова реших да пусна тази тема и да покажа точно как и къде става свързването и най-вече как с почти минимални средства може да се постигне желаната цел.
IMG_8301.jpg
Отначало мислех да свържа телефона през входа за сд чейнджъра но след като свалих касетофона и видях буксата се разколебах.Мерейки на няколко места установих че това е невъзможно с малко средства.Явно касетофона подава някакъв сигнал към чейнджъра и когато го "открие" че е включен си "отпушва" аудио входовете. Тъй като незнам нито как, нито с какъв съгнал се управлява се отказах от тази идея.
Следващата стъпка беше да търся друг вход - естествено че входа за главата на касетофона но след предусилвателя.
Разглобих касетофона. Необходима ви е отверка с накарайник торкс Т7.
IMG_8302.jpg
1.Свалят се горния и долния капаци.
2.Развиват се означения в кръгче винт - по един от двете страни
IMG_8314.jpg
3.С малка отверка се повдигат щипките отгоре и отдолу на прения панел и след това той се издърпва напред.
4.След това се развиват трите винта отгоре на механиката на касетофона и тя се изважда, като първо се повдига нагоре(защото има една пластинка отпред в един улей) и след това се издърпва назад. Трябва да се внимава с кабелите свързващи механиката с основната платка.
IMG_8304.jpg
Извършвам бърз оглед на основната платка и достигам до интегрални схеми 70047SB отгоре с логото на филипс и 70005ЕН с логото на ST. Естествено такава схеми не "съществува" в базите данни за електронни елементи.
IMG_8305.jpg
IMG_8318.jpg
Допитване до гугъл и естесвено че решението идва от "братушките". Това са "същесвуващи" интегрални схеми със щамповано друго означение специално за фабричните автокасетофони.
В моя случай на 70047SB съответства TEA0675-Dual Dolby* B-type noise reduction circuit for playback applications, а 70005ЕН на TDA7340-Audio signal processor.
Ето линк към руската страница http://spido.ru/content/view/100/25/1/1/

TDA7340 е конретната схема която ми трябва. Ето линк към нейния datasheet http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 7340.shtml
Интегралната схема има няколко входа: за сд, касета, радио ам и фм.Може да регулира: усилване, ниски, високи, баланс, предни задни колони както и много други функции. Управлява се по I2C шина.
Входовете който ще използвам са cassette in L и R - крачета 35 и 36. Разделям звука през електролитен кондензатор 1mf/16v. Проследявам пистите от крачетата и запоявам кондензаторите в най близките съществуващи точки по тези писти. Масата взимам от най-близката възможна точка. Обикновено пистите за "маса" са по удебелени. Или пък може да се открие като се използва мултицет в режим на измерване на съпротивление и единия му извод се свързва към корпуса на касетофона.За аудио кабел използвам стерео кабел от стара глава за касетофон. Може всякакъв друг "хубаво" екраниран с оплетка кабел(а не такъв на който жицата за масата минава успоредно на другите кабели).Другият край на кабела свързвам към "женски" стерео чинч с цел да мога да включвам към него различни кабели-за гсм или стандартен аудио кабел със чинчове.


Следващата стъпка е да открия управлението на интегралната схема.Както по горе споменах cd in се превключват от управляващ от сигнал от чейнджъра(най-вероятно).
Cassette in се управляват от сигнал който се изработва при вкарване на касета и по точно при превключване на превключвател разположен под черното капаче на механиката на касетофона.
IMG_8311.jpg
Входовете който ще използвам са tape in. разделям звука през електролитен кондензатор 1mf/16v. Проследявам пистите от крачета .... и запоявам кондензаторите в най близките съществуващи точки по тези писти. Масата взимам от най-близката възможна точка. Обикновено пистите за "маса" са по удебелени. Или пък може да се открие като се използва мултицет в режим на измерване на съпротивление и единия му извод се свърава към корпуса на касетофона.За аудио кабел използвам стерео кабел от стара глава за касетофон. Може всякакъв друг "хубаво" екраниран с оплетка кабел(а не такъв на който жицата за масата минава успоредно на другите кабели).Другият край на кабела свързвам към "женски" стерео чинч с цел да мога да вклщчвам към него различни кабели-за гсм или стандартен аудио кабел със чинчове.

Проследявам зеления и оренжевия кабел до платката и запоявам към тях в двете точки на платката два кабела, които посредством външен бутон ще представляват втори успореден контакт.Т.е при включване на бутона ще се изработва сигнал за управление и схемата ТДА7340 ще превключва на Cassette in.
Запоявам също и два допълнителни кабела +12в. и маса, които ще ми трябват по късно.Всичко фиксирам с топъл силикон.За изолация на кабелите използвам термосвиваем шлаух. Всички кабели заедно със екранирая кабел и чинчовете ще разположа в малка кутийка, която ще се намира под касетофона в празното незнайно за какво пространство. Ако някой има мерак може да монтира всичко вътре в касетофона и да изведе само аудио кабела навън.
IMG_8309.jpg
Дотук добре, но се появи следния проблем при превключване на външния бутон заедно с управлението на ис започва да се върти мотора и механиката на касетофона т.е ако има касетка и външно аудио устройство звука се чува смесен.
Реших проблема много просто.Прекъснах захранването +12в. на мотора и го свързах през един микропревключвател (може и някакво миниатюрно реленце) Трябва контактната система да е постоянно затворена т.е. при липса на сигнал мотора си е постоянно свързан към +12в както е оригинални. При подаване на сигнал микропревключвателя отваря контактите и захранването на мотора се прекъсва. Бобинката на превключвателя се свързва в единия край с +12в през бутон а в другия с маса.
IMG_8320.jpg
IMG_8322.JPG
Този бутон е същия който беше описан по горе. Затова той трябва да бъде двоен - с два контакта. Паралелно на на превключвателя слагам един светодиод през резистор около 1 - 1,2 Килоома.Той индицира кога съм превключил входа за външно аудио устройства. Всички кабели ги разделям по средата за да може при необходимост да се свали касетофона. Използвал съм 9-пинов куплунг мъжки и женски.
IMG_8312.jpg
Ето и ориентировъчна схема на свързване:
ford.jpg
Ето и всичко почти сглобено
IMG_8315.jpg
Забравих да кажа, че ако се свързва гсм за да може кабела да се разпознае от телефона (примерно Нокиа6300) и сигнала да се пренасочи към кабела както е при хендсфри-то е необходимо да има микрофон. Затова към третия чинч на кабела свързвам резистор със съпротивление на микрофон от хедсфри - около 30 ома.
Ами това е от мен.Ако имате въпроси или касетофона ви е друг модел питайте.
Решение винаги има
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Последна промяна от naskowu на 11 сеп 2009, 09:41, променено общо 3 пъти.

Потребителски аватар
bodurov
потребител
потребител
Мнения: 362
Регистриран: 29 юли 2007, 11:46
Модел на автомобила: FORD C-MAX 1.6L Duratec 16V Ti-VCT(115 hp)2009г.
Местоположение: Бургас
Status: Извън линия

Re: свързване на външни звукови източници към касетофон 5000RDS

Мнение от bodurov » 10 май 2009, 18:41

Здравей колега,моля ако не те затруднявам да обясниш откъде да взема изход за усилвател.Аз съм с CD RDS6000 но мисля,че е същото.Благодаря!
Изображение

Иван Вълков
потребител
потребител
Мнения: 348
Регистриран: 24 май 2010, 14:49
Модел на автомобила: '04 Mondeo Mk3 2.0 TDCI estate
Местоположение: Димитровград, Харманли
Status: Извън линия

Re: свързване на външни звукови източници към касетофон 5000RDS

Мнение от Иван Вълков » 27 ное 2010, 19:53

Да повдигнем малко темата, преди 10 минути и аз изкарах AUX на моят 4000 Traffic. Заради моделите има и малка разлика в интеграла 70005ЕН, при модела 4000 Traffic е 70006SE. Според сайта посочен от колегата става ясно това е интегрална схема TDA 7340 и за двата модела. До тук добре но след като отворих касетофона и останах учуден че моят интеграл е правоъгален с 42 крака, а не квадратен 44. От линка по-долу излиза само описание за схемата с 44 крака. Това ме накара да потърся по-усърдно и открих че нашата схема е TDA7340s и използваме крака 39 и 40. Всичко друго е както го е описал колегата. Надявам се че съм бил полезен :D:

Потребителски аватар
essex
потребител
потребител
Мнения: 2401
Регистриран: 28 окт 2008, 14:15
Модел на автомобила: Форд Фокус СТ170
Местоположение: София
Status: Извън линия

Re: свързване на външни звукови източници към касетофон 5000RDS

Мнение от essex » 27 ное 2010, 23:35

много интересна тема ама аз на мойта кола съм със сони и сиг няма как да стане това :lol:
По-добре 10мин закъснял, но поне жив и здрав.

Иван Вълков
потребител
потребител
Мнения: 348
Регистриран: 24 май 2010, 14:49
Модел на автомобила: '04 Mondeo Mk3 2.0 TDCI estate
Местоположение: Димитровград, Харманли
Status: Извън линия

Re: свързване на външни звукови източници към касетофон 5000RDS

Мнение от Иван Вълков » 28 ное 2010, 20:52

Невъзможни неща няма щом веднъж е било човешка направия. На практика принципът е същият само трябва да намериш интегралната схема която е Audio signal processor, след това трябва да намериш подробните данни за нея (data sheet) и след това вече както го е описал колегата - намираш краката на интеграла за cas R и cas L другото е по- същият начин описан по-горе. Успех _friends_

П.П. В единият от двата линка има данни и за Sony само трябва да погледнеш сериините номера на интегралите, в действителност коя интегрална схема е.

trpg07
потребител
потребител
Мнения: 4
Регистриран: 23 юни 2011, 08:12
Модел на автомобила: ford mondeo 1.8 tdi 1998 комби
Местоположение: Горна Оряховица
Status: Извън линия

Re: Свързване на външни аудио източници към 5000RDS,4000 TRAFFIC

Мнение от trpg07 » 23 юни 2011, 13:56

здравейте.Можели да ми обясните как се закачат кабелите за колоните на радиото 5000 .Не зная коя е буксата и тяхната последователност.Понеже проблема е ,че нямам букса и искам да ги вържа направо за изводите.Предварително ви благодаря за нагледния материал. :? :?

Потребителски аватар
ganador
потребител
потребител
Мнения: 240
Регистриран: 04 мар 2005, 13:24
Модел на автомобила: Focus 1.6 Zetec-S '00 г.
Местоположение: Montana
Контакти:
Status: Извън линия

Re: Свързване на външни аудио източници към 5000RDS,4000 TRAFFIC

Мнение от ganador » 23 юни 2011, 15:33

Изображение

Ако не се оправяш - LF е ляв преден, LR съответно ляв заден и т.н.
Нашата чаша на търпение - най-пълната чаша в света!
Изображение

Потребителски аватар
essex
потребител
потребител
Мнения: 2401
Регистриран: 28 окт 2008, 14:15
Модел на автомобила: Форд Фокус СТ170
Местоположение: София
Status: Извън линия

Re: Свързване на външни аудио източници към 5000RDS,4000 TRAFFIC

Мнение от essex » 23 юни 2011, 16:05

Здравей колега naskowu след 2 седмици мисля да се помъча със мойто сони, но сиг. ще ми трябва помощ, така че ще те помоля ако можеш с нещо да помогнеш :mrgreen:
По-добре 10мин закъснял, но поне жив и здрав.

Потребителски аватар
S_C
потребител
потребител
Мнения: 4581
Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX
Местоположение: София
Контакти:
Status: Извън линия

Re: Свързване на външни аудио източници към 5000RDS,4000 TRAFFIC

Мнение от S_C » 23 юни 2011, 22:13

Преди това виж дали нямаш някъде изведен готов AUX.Че японските касетофони много често имат.
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!

kingralf
потребител
потребител
Мнения: 82
Регистриран: 08 апр 2011, 18:51
Модел на автомобила: Ford Focus 1.6 16v
Местоположение: Sofia
Status: Извън линия

Re: Свързване на външни аудио източници към 5000RDS,4000 TRAFFIC

Мнение от kingralf » 02 сеп 2011, 02:53

Браво! Много добра тема, който иска да си преправи радио! Това си е за манияци! По принцип е в повече имайки предвид напредъка на технологията!
Евала!

Поздрави,

Иван Вълков
потребител
потребител
Мнения: 348
Регистриран: 24 май 2010, 14:49
Модел на автомобила: '04 Mondeo Mk3 2.0 TDCI estate
Местоположение: Димитровград, Харманли
Status: Извън линия

Re: Свързване на външни аудио източници към 5000RDS,4000 TRAFFIC

Мнение от Иван Вълков » 06 сеп 2011, 13:46

Здравейте, тази седмица доработих AUX-са. Преди доработката имаше излишен шум при работата му. Реших този проблем като спрях захранването на предусилвателя. Сега с гордост мога да кажа че звукът е чист като от CD. Също така премахнах механиката за касетката, с това се отвориха два отвора вдясно от гнездото за касетката( превъртане напред, назад), там монтирах AV буксата.
Изображение
Превключването от радио - към AUX(касета), съм реализирал с обикновен бутон on/off, както е описал колегата в началото на темата. Скрил съм го точно зад капачето на касетката.
Изображение

За да е завършен вида пак си сложих бутоните напред - назад, но само като капачета на AV буксата.
Изображение

Потребителски аватар
essex
потребител
потребител
Мнения: 2401
Регистриран: 28 окт 2008, 14:15
Модел на автомобила: Форд Фокус СТ170
Местоположение: София
Status: Извън линия

Re: Свързване на външни аудио източници към 5000RDS,4000 TRAFFIC

Мнение от essex » 25 ное 2011, 21:57

Понеже имам едно старичко сони в колата колеги, свирими много добре със оригиналните колони на форд, се чудя дали си заслужава и дали ще успея да направя този вид модификация ?
По-добре 10мин закъснял, но поне жив и здрав.

warnmap
потребител
потребител
Мнения: 9
Регистриран: 29 юни 2011, 21:33
Модел на автомобила: escort
Status: Извън линия

Re: Свързване на външни аудио източници към 5000RDS,4000 TRAFFIC

Мнение от warnmap » 04 дек 2011, 18:55

Колеги,сега ми хрумна,възможно ли е да се изведе по някакъв начин usb накрайник?

Потребителски аватар
essex
потребител
потребител
Мнения: 2401
Регистриран: 28 окт 2008, 14:15
Модел на автомобила: Форд Фокус СТ170
Местоположение: София
Status: Извън линия

Re: Свързване на външни аудио източници към 5000RDS,4000 TRAFFIC

Мнение от essex » 23 ное 2014, 20:16

Жалко че снимките ги няма, а дали има начин на 3000 Traffic да стане ?
По-добре 10мин закъснял, но поне жив и здрав.

dreadx
потребител
потребител
Мнения: 601
Регистриран: 06 апр 2011, 20:26
Модел на автомобила: FIESTA 89г/1.1/OHV
Status: Извън линия

Re: Свързване на външни аудио източници към 5000RDS,4000 TRAFFIC

Мнение от dreadx » 24 ное 2014, 00:03

Общият подход при модифициране на касетофон е:
1. Намираш предусилвателя за главата - обикновено някакъв чип, който на всичкото отгоре е с шумоподтискаща система DOLBY-B.
2. Изтърбушваш го от платката, или му отрязваш само изходите (аз бих махнал чипа, но по-лесното е да се види в datasheet-а кои са му изходите, и да се прекъснат пистите на платката.)
3. Включваш там сигнала (може през кондензатори, може без - зависи къде отива. За по-сигурно през кондензатори - то може и да си ги има на платката.)
4. По някакъв начин трябва да го излъжеш да превключи на касетофон - обикновено трябва да има някакво ключе в механиката, което задейства, когато е поставена касета. Това ключе можеш да го изкараш някъде отпред (да изтърбушиш механиката и на освободените места за бутони да сложиш ключе on/off) или да пъхаш касетка, за да задейства касетофона, после да я eject-ваш когато не искаш да е задействан.
Понякога може и да е по-сложно - зависи как е реализиран auto-reverse-а може да трябва и да го лъжеш, че касетката се върти.

Потърси в нет-а. Ако никой тук не го е правил с точно твоя модел касетофон, то някъде другаде със сигурност е.

Най-добре е да махнеш механиката и да вградиш mp3-плейър. Ако искаш снимай платките да ги измислим.

steftzo
потребител
потребител
Мнения: 2
Регистриран: 06 апр 2010, 10:08
Модел на автомобила: Ford Focus
Status: Извън линия

Re: Свързване на външни аудио източници към 5000RDS,4000 TRAFFIC

Мнение от steftzo » 24 ное 2014, 09:41

Подобно бяхме направили на едно Сони, само че вместо към касетката намерихме радио процесора и прекъснахме крачетата, които са за АМ станциите. Като пуснеш радиото на АМ и се пуска външен източник :)

Потребителски аватар
essex
потребител
потребител
Мнения: 2401
Регистриран: 28 окт 2008, 14:15
Модел на автомобила: Форд Фокус СТ170
Местоположение: София
Status: Извън линия

Re: Свързване на външни аудио източници към 5000RDS,4000 TRAFFIC

Мнение от essex » 24 ное 2014, 14:54

Бих се оправил ако първото някой качи снимките на колегата naskowu,аз чак пат свалям някои важни неща в случай че стане нещо във форума като сега :) не вярвам че м/у 4000 traffic и 3000 traffic може да има някаква огромна разлика
По-добре 10мин закъснял, но поне жив и здрав.

dreadx
потребител
потребител
Мнения: 601
Регистриран: 06 апр 2011, 20:26
Модел на автомобила: FIESTA 89г/1.1/OHV
Status: Извън линия

Re: Свързване на външни аудио източници към 5000RDS,4000 TRAFFIC

Мнение от dreadx » 24 ное 2014, 23:09

Виж дали това няма да ти свърши работа: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 99#7688699
Също и това: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... d+5000+aux
Има и при румънците: http://forum.clubford.ro/viewtopic.php?f=20&t=44784

Ако отвориш твоето, снимай го - за да видим с какви части е направено.

Потребителски аватар
Ivaylo Georgiev
Администратор
Администратор
Мнения: 2390
Регистриран: 23 апр 2007, 10:38
Модел на автомобила: Focus 2010 1.6 Duratec 16v Ghia
Escort 1996 1.8 TD CLX
Местоположение: София, кв. Лозенец
Контакти:
Status: Извън линия

Re: Свързване на външни аудио източници към 5000RDS,4000 TRAFFIC

Мнение от Ivaylo Georgiev » 23 яну 2015, 10:22

Огромни благодарности на колегата naskowu, изчезналите снимки в първия пост са възстановени :drink:

Потребителски аватар
ФордБългария
потребител
потребител
Мнения: 854
Регистриран: 10 яну 2014, 23:22
Модел на автомобила: Ford Focus mk1 1.6 16v
Status: Извън линия

Re: Свързване на външни аудио източници към 5000RDS,4000 TRAFFIC

Мнение от ФордБългария » 25 яну 2015, 02:07

Ехеее, няма ли някой който срещу заплащане да го прави :(

Отговори

Върни се в “СЪВЕТИ / НАПРАВИ СИ САМ”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта