Протестантството като новозараждаща се религия в България
- mrdds
- потребител
- Регистриран: 23 фев 2006, 12:26
- Модел на автомобила: S max 2.0 Diratec HE 2007 titanium
- Status: Извън линия
Протестантството като новозараждаща се религия в България
С настъпване на демокрацията(свободата на словото)започнаха да се появяват разни религиозни фондации и организации предимно от Америка и Англия,които набират все повече последователи и в България.
Преди време точно зад нас ремонтираха една постройка,сложиха и ограда,озелениха земята около нея и сложиха една огромна табела НАЦИОНАЛЕН ХРИСТИЯНСКИ ЦЕНТЪР.
Винаги минавайки от там съм се чудел какво е това чудо...някой офис на Епархията или нещо свързанос църквата.Оказа се,че това е протестантска църква.Всяка неделя става лудница около нас с коли,деца,хора.
Снощи си стоим с приятели на биричка и един от тях вика Абе ние всяка неделя идваме там до вас на църква.
Че викам ти протестант ли си.
Ми станахме.
Зачудени всички на масата започнахме да го разпитваме защо така,какво го е накарало.В първия момент на всеки от нас му дойде мисълта,че тоя се е сдухал и е станал сектант.Само,че той ни убеди,че протестантската църква няма нищо общо със сектантите от Свиделетите на Яхова,мормоните и Последователите на Христос.
Нещото,което го е накарало да ходи на такава църква е ,че в православната църква никой не ти говори за Бог,свещенниците изнасят литургии на църковен или славянски език и хората нищо не разбиат.Отделно на това православната църква се е превърнала в бирник и за всичко ти искат пари.
А при протестантската църква имал възможността да се докосне до Бог и да го приеме в себе си.(не буквално да го пипне с ръка разбира се)
Схемата на протестантската църква е следната:Събират се хора на произволно място,пастора започва да чете текстове от библията като понякога ги и тълкува,правят се молитви и пеят песни(т.н.р хвала).
Религията произлиза от Америка,тукашните църкви са изцяло спонсорирани от американските протестантски църкви,пасторите се обучават там,дори някои от тях имат помазание и силата да изцеляват(според информация от интернет),което на мен ми се струва малко крайно.
Мисля си дали на тези поклонници им се промиват мозъците някак??
Какво е вашето мнение по въпроса??
Преди време точно зад нас ремонтираха една постройка,сложиха и ограда,озелениха земята около нея и сложиха една огромна табела НАЦИОНАЛЕН ХРИСТИЯНСКИ ЦЕНТЪР.
Винаги минавайки от там съм се чудел какво е това чудо...някой офис на Епархията или нещо свързанос църквата.Оказа се,че това е протестантска църква.Всяка неделя става лудница около нас с коли,деца,хора.
Снощи си стоим с приятели на биричка и един от тях вика Абе ние всяка неделя идваме там до вас на църква.

Че викам ти протестант ли си.
Ми станахме.
Зачудени всички на масата започнахме да го разпитваме защо така,какво го е накарало.В първия момент на всеки от нас му дойде мисълта,че тоя се е сдухал и е станал сектант.Само,че той ни убеди,че протестантската църква няма нищо общо със сектантите от Свиделетите на Яхова,мормоните и Последователите на Христос.
Нещото,което го е накарало да ходи на такава църква е ,че в православната църква никой не ти говори за Бог,свещенниците изнасят литургии на църковен или славянски език и хората нищо не разбиат.Отделно на това православната църква се е превърнала в бирник и за всичко ти искат пари.
А при протестантската църква имал възможността да се докосне до Бог и да го приеме в себе си.(не буквално да го пипне с ръка разбира се)
Схемата на протестантската църква е следната:Събират се хора на произволно място,пастора започва да чете текстове от библията като понякога ги и тълкува,правят се молитви и пеят песни(т.н.р хвала).
Религията произлиза от Америка,тукашните църкви са изцяло спонсорирани от американските протестантски църкви,пасторите се обучават там,дори някои от тях имат помазание и силата да изцеляват(според информация от интернет),което на мен ми се струва малко крайно.
Мисля си дали на тези поклонници им се промиват мозъците някак??
Какво е вашето мнение по въпроса??
- madboy
- Администратор
- Регистриран: 20 юли 2005, 09:59
- Модел на автомобила: ex. Fiesta 1.1`86
Ford Ka I coupe
Ford Focus 2.0 mk1
You'll Never Walk Alone!
„Душевно болен, но духовно богат!“ "Морално дезоориентиран." - Местоположение: West Park, Blood green
- Контакти:
Re: Протестантството като новозараждаща се религия в България
Сигурно е станало модно, както беше будизма, но будистки свещенници не съм срещал тъдява.

Мръсните усти на завистниците са като кофи за боклук - вонящи и винаги отворени.
Парите свършват, глупостите не.
- S_C
- потребител
- Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
- Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX - Местоположение: София
- Контакти:
Радват се на добър прием тук.До мен има две църкви.Мормони и Свидетли на Йехова...Пълно е с хора-млади,стари,семейства с децата си идват редовно,пълно е с чужди мисионери-като ги гледам така...ще да са някъде от северните части на континента.Има и от щатите.
Циганите...почти всичките са отдавна в тия секти.Адвентисти предимно.Не им разбирам много на тия секти...едните почиват в събота,другите в неделя.Чувал съм за баптисти,мормони,Йеховисти,методисти,кришнари,бахайци...Това всичкото работи в БГ под някаква форма и си има последователи.Но каква част изобщо имат нещо общо с християнството...нямам идея...кришнарите със сигурност нямат общо де...
Виждал съм ги като излизат от сбирка..много надъхани...едни жени веднъж си разправяха за някакъв наркоман,дето му се явил Исус и му казал да откаже наркотиците...и той май ги отказал или още ги отказвал (утре и вдругиден-два дена
).
Циганите...почти всичките са отдавна в тия секти.Адвентисти предимно.Не им разбирам много на тия секти...едните почиват в събота,другите в неделя.Чувал съм за баптисти,мормони,Йеховисти,методисти,кришнари,бахайци...Това всичкото работи в БГ под някаква форма и си има последователи.Но каква част изобщо имат нещо общо с християнството...нямам идея...кришнарите със сигурност нямат общо де...

Виждал съм ги като излизат от сбирка..много надъхани...едни жени веднъж си разправяха за някакъв наркоман,дето му се явил Исус и му казал да откаже наркотиците...и той май ги отказал или още ги отказвал (утре и вдругиден-два дена

Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!
- mrdds
- потребител
Толерантни ли сме към тях?
Голяма част от нас сме православни християни и всъщност като се замислим сме леко вярващи и почти нищо не знаещи за нашата религия,за Исус и т.н
Намерих сайта на този християнски център и изслушах една от т.н.р "литургии",която никак не изглежда като литургия,а по скоро като урок по история на християнството и от части връзката на Бог с хората,които вярват в него.Общо взето към позитивни неща.
До скоро си мислех,че там се проповядват някакви щуротии от рода на да предадем душата си на Бог за да не я обладае дявола,като сложим край на живота си
Все пак май трябва да изучим в подробности насоката на тези църкви за да не оставаме с предубеждения към тях.
Голяма част от нас сме православни християни и всъщност като се замислим сме леко вярващи и почти нищо не знаещи за нашата религия,за Исус и т.н
Намерих сайта на този християнски център и изслушах една от т.н.р "литургии",която никак не изглежда като литургия,а по скоро като урок по история на християнството и от части връзката на Бог с хората,които вярват в него.Общо взето към позитивни неща.
До скоро си мислех,че там се проповядват някакви щуротии от рода на да предадем душата си на Бог за да не я обладае дявола,като сложим край на живота си

Все пак май трябва да изучим в подробности насоката на тези църкви за да не оставаме с предубеждения към тях.
- _bioHAZArd_
- потребител
- Регистриран: 28 мар 2008, 13:09
- Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDCI, Ford Mondeo 1995 2.0 136 hp 16V Ghia ГИ Фобос
- Контакти:
По-добре се съсредоточи върху опознаване на православната църква. Свещениците могат да ти обяснят всичко, стига да имаш желанието да ги попиташ. Също така има и проповед на края на литургията, на която се обясняват моменти от Библията и се тълкуват. Повече млади свещеници служат на български език, а не на църковно-славянски. Да не казвам колко литература има на лесен за разбиране език. Просто хората нямат интерес към това. Но все пак религията е избор и никой от свещениците няма да дойде да ти хлопа на вратата, както правят всички останали.
П.П Не знам в какъв бирник се е превърнала църквата, но е най-добре да видите пасторите на тези църкви какви палати имат и какви коли карат.
П.П Не знам в какъв бирник се е превърнала църквата, но е най-добре да видите пасторите на тези църкви какви палати имат и какви коли карат.
Една страна, един народ, единна вяра, нов живот!
- mrdds
- потребител
Ами бирник е защото ...умре ти близък отидеш в църквата да помолиш за опело,попа ти вика 200лв._bioHAZArd_ написа: П.П Не знам в какъв бирник се е превърнала църквата, но е най-добре да видите пасторите на тези църкви какви палати имат и какви коли карат.
Роди ти се дете идеш да го кръстиш попа вика 120лв.
Във всяка църква има църковен магазин,където се продават какви ли не талисмани ,амулети,кръстове и т.н.
Манастирите вече са превърнати в хотели,епархията има хиляди декари земи,с които търгува.Имам приятел,който беше счетоводител в пловдивската епархия.Разказвал е за такива далавери,че чак надминават политическите далавери.
Не коментирам пасторите кой какво имал и какво карал...не съм запознат с това,просто аз като православен християнин посещавам православна църква и виждам това,което пиша....и точно то не ми харесва.Не,че това променя нещо де.

Идеята на темата беше да се видят гледните точки и на едните и на другите.Да се изкажат католици,протестанти и православни за убежденията и принадлежността на съответната църква.
-
- потребител
- Регистриран: 17 юли 2007, 15:59
- Модел на автомобила: Ford Galaxy,2.0i DOHC,Ghia,'98
Религията и е едно от нещата, които са давали сила и надежда на хората. Вярвам,че българщината се е запазила по време на турското робство до голяма степен благодарение и на вярата ни и църквата ни тогава
. Така,че човек има нужда да вярва-в кого-зависи от проповедниците на тази вяра. За нещастие в България през последните години свещенничеството се опошли в голяма степен. Най-странни субекти-лицемери, а някои и престъпници туриха расото, килимявката, кръста, пуснаха бради и замрънкаха молитви. Миналата неделя отидохме до Бачковския манастир. Отпред, до чешмата на входа беше спрял един огромен черен Мерцедес с подходящ номер, на него се беше облегнал един свещеник, гологлав и разгърден и коментираше с още двама(не свещеници) на висок глас, с речник на каруцар и от време на време по някоя псувня, за това, какъв уникален автомобил е тоя мерцедес. Чесно казано погнусих се, идваше ми да ида и да му запаля врата на тоя, та да млъкне-от там минават всички хора и слушат. Кой ще тръгне да слуша проповедите на такъв, ако изобщо проповядва,де! Примери като този-дал бог. Само като видях,че Кръстова гора е заприличала на МОЛ,чак не ми се ходи вече там. И накрая да спомена и т.нар. вярващи, дето да има как с колите си да влезат до олтара, дами с къси поли, циците вън, наклепани до ушите, палят свещи по 1 метър и са доволни. Вярващите търсят алтернативи, не са виновни другите църкви.
Прощавайте,че малко дълго стана
, ама се вълнувам от това.

Прощавайте,че малко дълго стана

- dydo
- потребител
- Регистриран: 03 юли 2007, 15:19
- Модел на автомобила: Най-различни!
Протестантството няма нищо общо със сектите. Все едно да кажем, че 60-70 процента от бялото население на САЩ, т.е. наследниците на английските и ирландските заселници, са сектанти.
Протестанство и евангелизъм е едно и също.
Под това наименование са обединени множество християнски вероизповедания от различни протестантски църкви. В днешно време като евангелистки се обособяват християните от всички протестантски течения - лутерани, презвитерианци, англикани, калвинисти, баптисти и т.н. /вж. Укипедия/
Какво всъщност представлява евангелизмът, т.е. протестанството. В най-общ план, самата дума си го казва. Хората които го изповядват, се придържат стриктно към евангелието - не се кланят или целуват икони /дори Христос е казал: не се кланяйте на идоли и т.н./, както и не се кръстят. Ако сте обърнали внимание, по американските филми, когато да кажем дават свабда или погребение и в тях не участват католици /италианци или латиноамериканци например/, а англичани, ирландци или негри, те никога не се кръстят. Пастора чете билблията, казват амин и това е. Дори и в негърските църкви, когато има проповеди, е същото. Мисля обаче, че протестантите /евангелистите/си палят свещи.
В нашия квартал, малко встрани от моя блок, също има такава църква. И от време на време наистина се събират доста хора.
Протестанство и евангелизъм е едно и също.
Под това наименование са обединени множество християнски вероизповедания от различни протестантски църкви. В днешно време като евангелистки се обособяват християните от всички протестантски течения - лутерани, презвитерианци, англикани, калвинисти, баптисти и т.н. /вж. Укипедия/
Какво всъщност представлява евангелизмът, т.е. протестанството. В най-общ план, самата дума си го казва. Хората които го изповядват, се придържат стриктно към евангелието - не се кланят или целуват икони /дори Христос е казал: не се кланяйте на идоли и т.н./, както и не се кръстят. Ако сте обърнали внимание, по американските филми, когато да кажем дават свабда или погребение и в тях не участват католици /италианци или латиноамериканци например/, а англичани, ирландци или негри, те никога не се кръстят. Пастора чете билблията, казват амин и това е. Дори и в негърските църкви, когато има проповеди, е същото. Мисля обаче, че протестантите /евангелистите/си палят свещи.
В нашия квартал, малко встрани от моя блок, също има такава църква. И от време на време наистина се събират доста хора.
- madboy
- Администратор
- Регистриран: 20 юли 2005, 09:59
- Модел на автомобила: ex. Fiesta 1.1`86
Ford Ka I coupe
Ford Focus 2.0 mk1
You'll Never Walk Alone!
„Душевно болен, но духовно богат!“ "Морално дезоориентиран." - Местоположение: West Park, Blood green
- Контакти:
Набързо:

Основни направления
Римокатолицизъм — Римо-католическата църква е най-голямото единично църковно тяло, което включва западната църква с латински обред и източните католически църкви — с над 1 милиард кръстени членове общо. Специлна подгрупа са старокатолиците — католици, откъснали се от римския папа поради доктринални несъгласия.
Православие, с членство повече от 300 милиона кръстени вярващи.
Протестантство — множество групи като: Англикани (преход между католицизма и традиционното протестантство, понякога разглеждани и като подразделение на протестантството), лутерани, реформирани/презвитериани, баптисти, методисти, адвентисти от седмия ден, назаряни, анабаптисти и петдесятници. Най-старите протестантски деноминации, разделили се от римо-католиците през 16 век след Протестантската реформация са се разделили още повече след нея. Точният брой на протестантите не е сигурен, отчасти поради трудността с това, коя деноминация попада в тази категория, но изглежда невъзражаемо твърдението, че протестантизма е второто по големина направление по брой членове (след римо-католицизма) в световен мащаб.
Други направления
Ориенталски православни църкви (копти, яковити и арменци, и др.).
Несторианци: Асирийската източна църква.
Възстановително движение: понякога разглеждано и като подразделение на протестантството, въпреки че основата на това направление е именно „протест срещу протестантството“[източник?] — тук спадат по-традиционни деноминации като например „Ученици на Христос“, и по-радикални, като например новоевангелисти, йеховисти, Църква на Исус Христос на светиите от последните дни, и др. Реставрационистите, които са исторически свързани с Протестантската реформация, не се описват като църкви, които реформират друга християнска църква, която съществува от времето на Иисус, а като реставриращи църквата, която според тях се е изгубила в определено историческо време. Реставрационистите включват деноминациите Църкви на Христос (с 2.6 милиона члена), Последователи на Христос (с 800 000 члена), Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни (често наричани още мормони, 13 милиона члена) и Свидетелите на Йехова(с 6.6 милиона члена). Въпреки, че реставрационистите имат някои основни прилики, техните доктрини могат да се отличават значително една от друга.
Горните направления не са без изключения. Някои протестанти се идентифицират просто като християни или новородени християни. Те се дистанцират от конфесионалността на много от протестантските общности, които възникват по време на Реформацията, като се назовават „не-доминационни“. Често такива общности са основани от индивидуални пастори и имат малка връзка с историческите деноминации (баптисти, методисти, англикани и др.) Някои англикани биха се изненадали ако ги наречете протестанти, и настояват да бъдат възприемани като католици и взимат името „англо-католици“ И последно — няколко малки общества взимат име подобно на римо-католическата църква, като старо-католиците, но без да са в общение с Рим.
Тъй като някои групи се различават по доктрини, които повечето групи считат за основни в християнството, за тях се мисли като за еретични групи и дори не-християнски от повечето основни християнски групи. Най-вече това важи за не-тринитарните групи.
Толстоизъм — следва учението на човека Христос за поведението на човека на земята, обосновано от отношението му към Разума и Съвестта, които са връзката му с Бога.

Мръсните усти на завистниците са като кофи за боклук - вонящи и винаги отворени.
Парите свършват, глупостите не.
- nikolovvd
- потребител
- Регистриран: 15 май 2006, 16:18
- Модел на автомобила: Mitsubishi X
Лошо няма, че искат пари. Лошото е, когато един ти иска 100, друг 150, а трети 200 и то за едно и също нещо.mrdds написа: ...умре ти близък отидеш в църквата да помолиш за опело,попа ти вика 200лв.
Роди ти се дете идеш да го кръстиш попа вика 120лв.
...
Това означава само едно, че лакомията им е различна и едва ли има единен ценоразпис. "Цената според будалата!"
Просто в Българската православна църква цари пълна анархия и печелбарство за лична изгода, затова и процъфтяват разни църкви и секти у нас.
Това мое мнение не е базирано на емперични наблюдения, а на поглед от вътре във Видинската патриаршия.
- S_C
- потребител
- Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
- Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX - Местоположение: София
- Контакти:
Е..има сериозни разлики между православието и протестантските секти.Православието е по-сложно,защото се основава на тайнството,чрез атмосферата на църквите и ритуалите.
В протестантска църква...съм влизал в щатите...беше станал някакъв скандал с местна фармацефтична компания,пуснала някакви противозачатъчни с много странични ефекти...и проповедта беше и тя в тая насока.Пасторът много детайлно изясни на всички какво аджеба е отношението на църквата към противозачатъчните,отговори на куп въпроси,разхождаше се,крещеше,ръкомахаше,после обясни за някакъв църковен празник от къде идвал,разтълкува съответните библейски текстове...после всички хапнаха сладки (нещо като шведска маса,подготвена от местната общност) и това беше.При тях религията достига до конкретния човек наистина лично.Няма какво да търси в себе си,както в нашите църкви-ако има някакви съмнения-пастора за това е там и ще му набие в главата съответните правилни според църквата възгледи до най-дребния детайл.Нашата църква изобщо не работи така.Съответно-там има много повече наистина вярващи хора и много повече,спазващи в детайли всички ритуали.Опростено е,но е доста ефективно.
В протестантска църква...съм влизал в щатите...беше станал някакъв скандал с местна фармацефтична компания,пуснала някакви противозачатъчни с много странични ефекти...и проповедта беше и тя в тая насока.Пасторът много детайлно изясни на всички какво аджеба е отношението на църквата към противозачатъчните,отговори на куп въпроси,разхождаше се,крещеше,ръкомахаше,после обясни за някакъв църковен празник от къде идвал,разтълкува съответните библейски текстове...после всички хапнаха сладки (нещо като шведска маса,подготвена от местната общност) и това беше.При тях религията достига до конкретния човек наистина лично.Няма какво да търси в себе си,както в нашите църкви-ако има някакви съмнения-пастора за това е там и ще му набие в главата съответните правилни според църквата възгледи до най-дребния детайл.Нашата църква изобщо не работи така.Съответно-там има много повече наистина вярващи хора и много повече,спазващи в детайли всички ритуали.Опростено е,но е доста ефективно.
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!
-
- потребител
- Регистриран: 11 яну 2006, 14:37
- Модел на автомобила: escort 1.3 GL + escort 1.6 d и мондео 1.8тд с летни джанти
- Контакти:
Това ми прилича на никакви християни, не на леко вярващи. Аз знам нещо за православието и съм невярващ в религии.mrdds написа: Голяма част от нас сме православни християни и всъщност като се замислим сме леко вярващи и почти нищо не знаещи за нашата религия,за Исус и т.н
Разпространените религии до сега и в момента са представлявали лепилото на държавността. Но в последните векове и години, се изгради формална държавност с уж точни формални правила, уж добре структурирани - и това оставя религията без почва под краката. Сега се видя че много формализъм води до безкрайно узложняване и в крайна сметка просто не действа, и сега и философията на държавността, и религиите работят да измислят нещо ново. Едните преправят правилата на обществото, другите посягат и те да пипнат в мармалада, ама успяват само крадешком

Мюсюлманите са в малко по-друга фаза. Спорно е дали са някое столетие назад, напред или встрани - но аналогията с България и българската държава е съвсем уместна. Няма значение дали сме назад или в страни, все сме извън пътя и изостанали. Мюсюлманите буквално все още влакове взривяват, както се казва в един виц за изостаналите покрайнини на СССР.
Протестантите - не съм много запознат, но са лицемери и популисти, и със всякакви човещинки (из "персонала"), някои се налага да се поскриват деликатно. Поне така ми изглежда "лошото" около тях. Доброто - същия този популизъм всъщност е организиране на веселби, мероприятия, благотворителност. Доста детинско е понякога, но защо не...