Защо трябва да отида в голям град София, Пловдив и т.н.

Кафе, чай, безалкохолно и сладки приказки.
Потребителски аватар
ЯЛТА
Потребител
Потребител
Регистриран: 22 юли 2010, 14:52
Модел на автомобила: FORD MONDEO 1.8 TD, 90 hp., GHIA, ENDURA D, SW, MK-2, 2000 year.
Ford Puma, 1.6, 2002 year, 103 hp.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... __________
АМБИЦИЯТА Е ПОСЛЕДНОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕУДАЧНИКА. О.Уайлд
Контакти:
Status: Извън линия

Re: Защо трябва да отида в голям град София, Пловдив и т.н.

Мнение от ЯЛТА » 02 юни 2011, 10:36

За нищо на света не бих сменил родният си град София с друго място, в гората, в провинцията е хубаво, за да МОГА да отида в хубавото. Но когато са подгонени от безработицата хората, критерийте се сменяват-въпрос на оцеляване, образованието на нашите деца в голямите градове е по добро. 60 % от колегите ми са провинциалисти и не от прищявка а заради поминък, и хич не им е лесно да плащат наеми, разходи други, да няма кой да те изпере, сготви манджа, изглади, дори стопли през нощта. Няма лесно.
Мисли ГЛОБАЛНО действай ЛОКАЛНО

Потребителски аватар
ЯЛТА
Потребител
Потребител
Модел на автомобила: FORD MONDEO 1.8 TD, 90 hp., GHIA, ENDURA D, SW, MK-2, 2000 year.
Контакти:

Мнение от ЯЛТА » 02 юни 2011, 10:46

Николов ти си късметлия да имаш работа в град с 60 % безработица и вероятно това е свързано с професията ти, но имах колега бивш тракторист от Монтана, съпругата му авио инженер-безработна от ремонтният завод там, та той се гордееше - аз съм шофьор в градския у София, а инженерката безработна ха ха ха. Всеки ден му беше инфарктен, но изкласи до пенсия.

Потребителски аватар
nikolovvd
потребител
потребител
Регистриран: 15 май 2006, 16:18
Модел на автомобила: Mitsubishi X

Мнение от nikolovvd » 02 юни 2011, 10:56

Тук е мястото на държавата!
Да даде данъчни преференции за работодатели изнесли производството си в малки населени места и така да се подпомогне и региона и населението.
Вече познавам много хора, които пишат програми за външни фирми от селската си къща. Един от тях дори си прекара сам път до къщата. В някой фирми, които произвеждат хардуер, дори няма производствени халета, а всичко - от печатната платка, насищането с елементите до готовото изделие се прави някъде другаве. В София има само търговки отдел и сервиз, а програмистите и проектантите с CADCAM работят някъде в домовете си. С развитието на комуникациите и инфраструктурата все повече фирми ще минат на този принцип. Това е пътя за намаляване на разходите и увеличаването на заплатите.

Извинявай, но какво прави в България Авиоинженер, след като у нас няма самолетостроене?
Имам съученичка с подобна специалност, но от 16 години тества спътници на НАСА, естествено в САЩ.

Потребителски аватар
PcMan
потребител
потребител
Регистриран: 29 яну 2009, 19:00
Модел на автомобила: Ford Focus '01 1.8TDdi 90hp pre-face ниво Zetec
Ford Sierra '90 1.6i CVH 80hp последен face ниво CLX
Контакти:

Мнение от PcMan » 02 юни 2011, 11:08

nikky написа:Селото се оказа - точно у града.
Всеки сам си знае и решава какво е най-добро за него, но аз най-мразя провинциалистите, които плюят по София.
Хубаво - там (някъде из България) няма препитание за теб, тук условията са по-добри, но трябва ли постоянно да храниш колко е зле града, колко е мръсен и понеже не го обичаш грам - да продължаваш да го мърсиш.

А някой градове и села са нарисувани да "умрат", защото са изкуствено създадени или не се вписват в съвременната концепция. Гърция също е два-три града, Турция също има огромни обезлюдени територии и гъсто населени градове. Да се оправя всеки кой как намери за добре, не е въпрос само на политика.
Франция е номер едно страна за живеене в Света последните години, точно заради хората не концентриращи се в големите градове. Там не е централизирано всичко на едно. Класацията е по редица неща, не само по заплата и чист въздух.

Цял Лондон е натъпкан с чужденци и хора от тяхната провинция, цял! Ню Йорк и други са същите. Или очите ни стигат до носа. В цял Свят има такива проблеми. Софията има плюсове и минуси, и аз ако бях роден в нея щях повечко да й се кланям, но човек дошъл от другаде, останал повече, преценява нещата, лично според мен. Трудно ще съм за литекс и всеки ден ще говоря за негативите им.
Изображение ИзображениеИзображение My blood runs blue

Потребителски аватар
ЯЛТА
Потребител
Потребител
Контакти:

Мнение от ЯЛТА » 02 юни 2011, 11:15

nikolovvd написа:Тук е мястото на държавата!
Да даде данъчни преференции за работодатели изнесли производството си в малки населени места и така да се подпомогне и региона и населението.
Вече познавам много хора, които пишат програми за външни фирми от селската си къща. Един от тях дори си прекара сам път до къщата. В някой фирми, които произвеждат хардуер, дори няма производствени халета, а всичко - от печатната платка, насищането с елементите до готовото изделие се прави някъде другаве. В София има само търговки отдел и сервиз, а програмистите и проектантите с CADCAM работят някъде в домовете си. С развитието на комуникациите и инфраструктурата все повече фирми ще минат на този принцип. Това е пътя за намаляване на разходите и увеличаването на заплатите.

Извинявай, но какво прави в България Авиоинженер, след като у нас няма самолетостроене?
Имам съученичка с подобна специалност, но от 16 години тества спътници на НАСА, естествено в САЩ.
Авиоинженерката работеше в ремонтен завод за селскостопански самолети. Моя втора братовчедка е авиоинженер-двигатели в Атина с 10 000 евро заплата, мотокарист в Солун с 1 500 евро заплата, пенсия в Гърция 800 евро . Егати кризата е там а, данните са от средата на май месец. Ако нашата криза се пренесе там ще стане гражданска война.

Потребителски аватар
PcMan
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от PcMan » 02 юни 2011, 11:20

Естествено, че ще стане.. Тук като излезем 1000 човека за горивата ни чака 500 жандармеристи и такива с камери.. И час преди началото на обявения протест общината сменя издаденото разрешение с час по-рано, за да осуети събирането. Егати демокрацията и право на протест.. Но това е друга тема да не се отделяме

Потребителски аватар
nikolovvd
потребител
потребител
Регистриран: 15 май 2006, 16:18
Модел на автомобила: Mitsubishi X

Мнение от nikolovvd » 02 юни 2011, 11:39

Да оставим гърците, защото като разделим 150 милиарда на населението може да се окаже, че в близките 10 години дори и пеленачетата ще плащат по 1327 Евро. Ако тези пари ги извадиш от заплатите им ще видиш какво ги чака.
Практически всеки работещ ще връща не по-малко от 2500 Евро годишно в продължение на 10 години.

Потребителски аватар
Alexi
потребител
потребител
Регистриран: 18 май 2008, 22:50
Модел на автомобила: '06 Mondeo 2.2 TDCI Ghia ,'08 Transit Connect 1.8 TDCI
Контакти:

Мнение от Alexi » 02 юни 2011, 12:10

нищо няма да връща .. щото ако се опитат да вдигнат данъците ще има пак бунт те не са овце като нас .. наистина там уж голяма криза а заплатите са х3 на нашите .. искам и аз тука да е криза като гръцката ...

Потребителски аватар
nikky
потребител
потребител
Регистриран: 20 фев 2010, 20:01
Модел на автомобила: Ford Fiesta Zetec '08
Контакти:

Мнение от nikky » 02 юни 2011, 17:39

Точно защото гърците имат изкуствено завишен стандарт, сега са пред фалит. Те просто си надуват изкуствено доходите, без да имат дим в гъзЪ. Друг въпрос е дали ЕС ще ги измъкне.

Най-обичам като някой привързан здраво със земята почне да ми плюе София - като не му харесва, има избор.

Потребителски аватар
Alexi
потребител
потребител
Регистриран: 18 май 2008, 22:50
Модел на автомобила: '06 Mondeo 2.2 TDCI Ghia ,'08 Transit Connect 1.8 TDCI
Контакти:

Мнение от Alexi » 02 юни 2011, 18:06

човек вярвай ми София най ме кефи като излизам вече от нея .. за съжаление много често ходя там по работа .. много спичащ за мене град - народ блъсканица прахоляк и мръсотия ,трафик.. от единия до другия офис стигам за същото време колкото от Варна до Шумен .. нещастни 30 годишни панелки ама отпред наредени Х5 ,лексуси и други скъпи коли - все пак приятелите ти те виждат в колата не у вас а гъзарията топли ...

Потребителски аватар
nikky
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от nikky » 02 юни 2011, 22:43

Баровските коли са най-вече по баровските квартали, просто пред панелката се набива повече на очи контраста. Колко е тузарско БМВ последен сезон е друг въпрос.

Аз не казвам, че всички трябва да обичат София и да са влюбени в нея, но не обичам хората, който хем са в нея, хем правят някакви парадоксални сравнения с техните градчета, а и на всичко отгоре я плюят.
Предвижването в България е свободно, всеки може да се засели, където му е най-изгодно. На който не му изнася, да се изнася, както се казва.

Потребителски аватар
PcMan
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от PcMan » 02 юни 2011, 22:45

И аз го споделям алекси.
Иначе как аз да съм от отбор Х, а всеки ден да повтарям на всички недостатъците им. Те нещата са си факт, приел/неприел ги човек.
Иначе се повтарям, че най-вече какви са хората ме отблъсква от София, другото някак се преглъща. Не чистите софиянци, а факта, че всеки е в София, от бах мангал до гожо гъзето с е36ката, мутрата гледаща лошо и така нататък. Онзи ден кола засича рязко колата на роднина, той им свирка.. Спират в трафик, скачат 4 маймуни и почват да ритат колата и да се мъчат да отворят вратите. Кажете ми, за каква помия изсипана на едно място си говорим. И да има свестни хора, лошото е по-силно от доброто.

За всеки град може да се удари критика, тук е темата за София, сори че се засягаш, то е нормално това..

Edinuser
Потребител
Потребител
Регистриран: 05 авг 2007, 16:35
Модел на автомобила: Ford Mondeo Ghia 2.0i 16v 93г.

Мнение от Edinuser » 02 юни 2011, 22:53

Ами за гърците 10млн. население, 300млр. дълг - излиза към 30 000Е на глава , вкл. пеленачетата и то без лихвите.
Все още им дават заеми - защото държавата има активи и има какво да им вземат.
Всъщност гърците сами са си виновни - лъжите за БВП и реален дефицит 15-20% в течение на доста години, финансиран със заеми. Дори за 2010 година имаха 10.5% дефицит - значи около 20млр. евро. Т.е те продължават да харчат по-вече от колкото изкарват и да задлъжняват още, но вече лихвите са други, доста по-големи.

Та те неискат да напуснат еврозоната - само да им дават заеми с ниски лихви като на германците, за да могат гръцките банки да отпускат кредити на българите ( и не само на тях, и не само това) с 5 пъти по-високи лихви.

Ако спрат плащанията - спират и кредитите - и като не им стигат парите за пенсии по 800Е и други държавни разходи (10% дефицит), какво мислите че ще стане ? Идва голямата ножица и рязане ...
Потреблението ще се свие и ще спаднат събраните данъци, и следващата година дефицита ще стане още по-голям - ново рязане на пенсии заплати и т.н. и ново намаление на потреблението и бюджета. Така става като имаш икономика базирана на 70-80% сектор на услугите ( и при нас е същото дърво, добре че нямаме големи кредити и имаме малък дефицит, което ни дава време за преструктуриране на икономиката, иначе ще потънем като тях най-много след 10 години).

Ще се вдигнат на стачка Е И ? ПАРИ НЕМА !Не могат и да си напечат като ФЕД на САЩ.Стачката съвсем ще ги потопи. Защото ще им удари и туризма.

За това ще се съгласят с новите условия - облигации гарантирани със държавни активи ...
и след това като спрат плащанията идва съдия-изпълнител и почва секвестирането.

Предполагам че на гръцките управници изобщо не им дреме за населението и само гледат да издаянят до изборите, а след това който спечели - жална му майка.
Колапса е неизбежен и отлагането му само ще го направи по-голям.
Ако не бяха в еврозоната сигурно щяха да приложат системата ВИДЕНОФФ и да ограбят населнието със хипеинфлация, ама там няма как да стане, защото са във еврозоната и не могат да печатат.
Европейските банки и държави (Германия и Франция), могат да издържат един фалит на Гърция или преструктуриране на дълга, но използват гръцката криза за да натискат еврото надолу спрямо долара и печелят от износа. Ако следите курса Е/$ ще забележите, че аха
курса на Е-то се качи и по медиите се раздухва гръцката/ирландска/испанска криза и той отново слиза надолу.Ако пък слезе много надолу - от към САЩ излизат нови лоши данни за икономиката, я се пускат слухове, че ще има нови програми за подпомагане и т.н.
Изобщо тече едно голямо надлъгване и ще видим кой ще го отнесе накрая.

Дано само последствията за България да не са особено големи.

Потребителски аватар
Dani_Barabani
потребител
потребител
Регистриран: 15 яну 2009, 17:47
Модел на автомобила: Ford Fusion 1.4 TDCi, 2010 юни

Мнение от Dani_Barabani » 02 юни 2011, 23:18

нещастни 30 годишни панелки ама отпред наредени Х5 ,лексуси и други скъпи коли
Те това го има и в Шумен, навсякъде...
nikky написа:Аз не казвам, че всички трябва да обичат София и да са влюбени в нея, но не обичам хората, който хем са в нея, хем правят някакви парадоксални сравнения с техните градчета, а и на всичко отгоре я плюят.
Предвижването в България е свободно, всеки може да се засели, където му е най-изгодно. На който не му изнася, да се изнася, както се казва.
Поздкрепям изказването ти, nikky

И темата е "защо трябва да отида в голям град....", PcMan. А всъщност е по-лесно да се каже, защо НЕ трябва да отида, като чета мненията :) Но вместо да има аргументирани мнения има повече от типа "София е скапа" и "София е супер" :)

А да, и за Пловдив пък никой нищо не казва... :( освен едно пловдивчанче ;) нали и той участва в заглавието :D:
Изображение
Изображение Изображение

Потребителски аватар
mrdds
потребител
потребител
Регистриран: 23 фев 2006, 12:26
Модел на автомобила: S max 2.0 Diratec HE 2007 titanium

Мнение от mrdds » 03 юни 2011, 09:23

Dani_Barabani написа:

А да, и за Пловдив пък никой нищо не казва... :( освен едно пловдивчанче ;) нали и той участва в заглавието :D:
Баси как ме принизи.2м човек съм,а се чувствам като мравка...пловдивска... :cry:

Потребителски аватар
nikky
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от nikky » 03 юни 2011, 10:10

PcMan написа:И аз го споделям алекси...Иначе се повтарям, че най-вече какви са хората ме отблъсква от София, другото някак се преглъща...
С кой го делиш тоз Алекс :D
Защо си мислиш, че подобно нещо като това с колата, не може да ти се случи в Самоков, Дупница или други такива китни български градчета, където има всички предпоставки хората да са спокойни и да подхождат към нещата с разбиране...
Селянията е състояние на духа, но много хора я демонстрират ударно в София...

Потребителски аватар
ЯЛТА
Потребител
Потребител
Контакти:

Мнение от ЯЛТА » 03 юни 2011, 10:30

,,
Селянията е състояние на духа, но много хора я демонстрират ударно в София.......
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
>:D<:
С които в София е ПЪЪЪЛНО, и стъпили малко на краката си са хванали господ за шлифера..........

Потребителски аватар
ffmk1l
потребител
потребител
Регистриран: 15 авг 2008, 14:16
Модел на автомобила: Focus MK1 2.0 Zetec

Мнение от ffmk1l » 03 юни 2011, 10:35

Никога не бих отишъл да живея в София. Прах, блъскотия, огромни разстояния, стара инфраструктура. За средноголям град Стара Загора си е добре, не ми се налага да пътувам по 2 часа, за да отида до работа и още толкова като се връщам.

Вейдър
потребител
потребител
Регистриран: 05 ное 2008, 21:39
Модел на автомобила: бивш FORD Orion 1.6 CVH-EFI, NISSAN Almera 2.2DI N16

Мнение от Вейдър » 03 юни 2011, 10:36

:mrgreen:
Еее, колеги, ще се хванете за гушите още малко. Стига критики. Говорим си за оченабивни неща. Като човек , допреди година и малко живял и работил в София имам доста стройни наблюдения-голям град- малък град. та ето какво:
За да живеем всички по-добре, по-чисто и по-спокойно трябва работните места, тоест икономиката да е равномерно разпределена.
Трябва да има държавна политика за това. Аз, ако имам финасови възможности бих открил някакво високотехнологично и чисто производство в малък град. Плюсовете са много.(има и минуси естествено)
Местната власт трябва да прави максимални усилия да се привличат инвеститори, които създават работни места. Не предизборни простотии от типа кърпене на дупки и боядисване на пейки. ...
Малък пример. Кой беше чувал за Спартънбърг, преди Мерцедес да открие първия си завод в САЩ именно там?!
Изображение . May the FORD be with you !
PANZERLIED https://www.youtube.com/watch?v=SndPb5XohYM

Потребителски аватар
Dani_Barabani
потребител
потребител
Регистриран: 15 яну 2009, 17:47
Модел на автомобила: Ford Fusion 1.4 TDCi, 2010 юни

Мнение от Dani_Barabani » 03 юни 2011, 10:50

mrdds написа:
Dani_Barabani написа:
Баси как ме принизи.2м човек съм,а се чувствам като мравка...пловдивска... :cry:
E неее, това беше мило казано :), не умалително-смаляващо ;)
>:D<:
Изображение
Изображение Изображение

Отговори

Върни се в “КАФЕНЕ”