Любопитно за мотоциклетистите

Кафе, чай, безалкохолно и сладки приказки.
Потребителски аватар
pantata
потребител
потребител
Регистриран: 28 сеп 2006, 03:22
Модел на автомобила: Fiesta 1.4 `89
Fiesta 1.25 '10
Subaru Legacy 3.0R Auto '07
Status: Извън линия

Любопитно за мотоциклетистите

Мнение от pantata » 15 фев 2009, 00:32

Попаднах на следните статии, надявам се този път да се спазва добрия тон, пък ако модераторите преценят да я заключват направо. Просто и аз съм на мнение, че първо те трябва сами да се пазят, а после да апелират да ги пазят и другите.

http://noviniteb.com/index.php?newsid=1633" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.crashbg.com/blog/moto" onclick="window.open(this.href);return false;

А ето и една друга гледна точка _friends_
http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0001403" onclick="window.open(this.href);return false;
Изображение

noface
потребител
потребител
Регистриран: 28 юли 2005, 10:40
Модел на автомобила: Sierra
Контакти:

Re: Любопитно за мотоциклетистите

Мнение от noface » 15 фев 2009, 11:06

Да ,аз пък понеже е заключена е темата искам да пожелая нещо на човека който само за дъщери говори.
Хей който и да си поне 2 дъщери да имаш да ни покажат и на няс някой задник.
Много ли си голяма вървела в квартала-? Имаш много пари и яки скъпи мотори и возиш малоумни 18-годишни ,които всъщност така ги сваляш.Ще ти е много гадно ако някоя не се впечатли от невероятния ти мотор и веднага ще я наречеш -курва (най-малко).И още нещо непонятно за мен-кажи ми кво ти харесва в следната ситуация.Возиш няква пача която се напикава от страх или адреналин и после би трябвало да се чукате някъде нали? Е кажи сега що за човек си да те кефи нпикана слива???.
Сещам се къкво - ти си от ония за които пътя е космос , имата пари и не забравят да го покажат - и тия с коли за по 1000лв не са хора. Внивай с тия коли че са над 1 тон. *00127* Пожелавам ти лек път не целувай асфалта,че има много жени за тази работа.

ПС: Ако не можеш да правиш дъщери не се стеснявай и пойскал помощ от приятел,НО не забравяй че неприятеля ще свърши по-добре работата.
Децата са наследствени.Ако родителите ти не са имали деца,няма да ги имаш и ти :P

Потребителски аватар
petermr
потребител
потребител
Регистриран: 17 май 2008, 08:20
Модел на автомобила: mondeo kombi-1,6, 16v zetek E-97y12m

Мнение от petermr » 15 фев 2009, 11:32

Не разбрах какво общо има между зададенета тема и първия отговор.Човека е помолил за спазване на добрия тон,а отговора е....! Що тка бре човек.А иначе моторисите са си мотористи-имам познати ,които си карат моторчета и ходят от София до Созопол за около 3часа и 30 мин(ама си носят едни магнитчета по резервоарите...(който знае за какво са-може и да обясни)...повечето от тях са интелигентни водачи...Даже бих казал,че се занимават със събирането на техни колеги(абе хирурзи са с една дума)....та искам да кажа-както на всякъде така и при рокерите има разни хора-с повече или без повече акъл.

angel.krasimirov

Мнение от angel.krasimirov » 15 фев 2009, 12:05

petermr написа:Не разбрах какво общо има между зададенета тема и първия отговор.Човека е помолил за спазване на добрия тон,а отговора е....! Що тка бре човек.А иначе моторисите са си мотористи-имам познати ,които си карат моторчета и ходят от София до Созопол за около 3часа и 30 мин(ама си носят едни магнитчета по резервоарите...(който знае за какво са-може и да обясни)...повечето от тях са интелигентни водачи...Даже бих казал,че се занимават със събирането на техни колеги(абе хирурзи са с една дума)....та искам да кажа-както на всякъде така и при рокерите има разни хора-с повече или без повече акъл.
Като цяло причината е, че човека, за който става въпрос се е регистрирал тук, за да ни обясни колко сме зле и как изобщо си позволяваме да се появяваме на "техните" - улиците с такима мизерни возила за по "200 !!" на месец (за инфо са 350, но :wink: ) и да им пречим.
Аз даже предлагам, за да Ви е широчко лятото да се въведе закон автомобили да не завиват ако преди това не повикат полиция и пожарна, за да могат мотолудите да си се състезават на воля.

А и да, използвам темата, за да се извиня. Добих емперичен (означава практически) опит и наблюдения върху поведението на моторджиите. Те са най-кротките, възпитани и мили същества на пътя. Спазват догматично (означава стриктно) ЗДП и никога не го нарушават. Те ПТП НЕ ПРЕДИЗВИКВАТ, но са чести жертви, защото някой дядка на 28 г. (като мен) не смогва да гледа в огледалата си когато се опитва да премине в друга лента (нерегламентирано, разбира се) с бясната скорост от м/у 2 и 5 км/ч (сори, колата е евтина и не разпознава разлика от такава скорост - 200 лв. кенеф - какво да правиш, сиромашия) и то преднамерено - с цел убийство на незащитени с 2 тона ламарина нещастни, спазващи закона управляващи двуколесни :D Сищо така искам да изкажа становище на, че детайлно проверих и АБСОЛЮТНО ВСИЮКИ МОТОРИ В БГ ИЗПЪЛНЯВАТ СТРИКТНО ЕКОНОРМИТЕ НА ЕС!!! Още веднъж съжалявам, както каза човека грешки правим всички, заблудил съм се че не са екологични!

За това призовавам всички колеги, каращи автомобили за по под "200 !!" на месец да не показват простотията си тук и кротко да изчакаме лятото, за да дойде зима и да се поразходим с тези модерни танкове - "кенефите" ни без да сгазим незабелязано някой кротък моторист, който услужливо кара дъщеря/братовчетка/майка/баба не с друга цел, а от чисто християнско чувство - за да и помогне :D

Потребителски аватар
cossy
потребител
потребител
Регистриран: 22 яну 2005, 22:20
Модел на автомобила: Ескорт 1.6 -> 2.0 16V

Мнение от cossy » 15 фев 2009, 12:25

Ако искате и тази тема да я заключа продължавайте с нападките...
Изображение

drfrancky
потребител
потребител
Регистриран: 14 фев 2009, 12:58
Модел на автомобила: Лизинговата Фиеста на мама
Контакти:

Мнение от drfrancky » 15 фев 2009, 17:38

Интелигентният човек си позволява да се принизи до подобно ниво само веднъж.

angel.krasimirov

Мнение от angel.krasimirov » 15 фев 2009, 18:11

drfrancky написа:Интелигентният човек си позволява да се принизи до подобно ниво само веднъж.
Аз пък съм чувал, че интелигентният човек не си го позволява нито веднъж :wink:

Потребителски аватар
madboy
Администратор
Администратор
Регистриран: 20 юли 2005, 09:59
Модел на автомобила: ex. Fiesta 1.1`86
Ford Ka I coupe
Ford Focus 2.0 mk1
You'll Never Walk Alone!
„Душевно болен, но духовно богат!“ "Морално дезоориентиран."
Контакти:

Мнение от madboy » 15 фев 2009, 19:48

angel.krasimirov написа:
drfrancky написа:Интелигентният човек си позволява да се принизи до подобно ниво само веднъж.
Аз пък съм чувал, че интелигентният човек не си го позволява нито веднъж :wink:
Човек се учи от грешките си- мъдрият човек не допуска грешки.
_friends_
Изображение Фен на служителите на OMV "Белозем"
Мръсните усти на завистниците са като кофи за боклук - вонящи и винаги отворени.
Парите свършват, глупостите не.

Потребителски аватар
hitrata_lisi4ka
потребител
потребител
Регистриран: 11 яну 2008, 16:25
Модел на автомобила: Малък черен звяр 206 1.4 HDI '05та, бърз като вятъра и зъл като пинчер!

Мнение от hitrata_lisi4ka » 15 фев 2009, 23:17

:arrow:
Последна промяна от hitrata_lisi4ka на 19 юли 2011, 19:03, променено общо 1 път.
They're Pinky and The Brain
Yes, Pinky and The Brain
One is a genius
The other's insane.

Потребителски аватар
nikolovvd
потребител
потребител
Регистриран: 15 май 2006, 16:18
Модел на автомобила: Mitsubishi X

Мнение от nikolovvd » 16 фев 2009, 00:22

При мотциклетистите важи поговорката за камъка и яйцето.
Независимо кой в кого се блъска жалко за яйцето.
Би трябвало тези с двете колела да го помнят този факт.

drfrancky
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от drfrancky » 16 фев 2009, 00:25

hitrata_lisi4ka написа:Скромния ми опит като водач на МПС и близки срещи с мотоциклетисти се свежда до една случка на Цариградско.
Преживях ужас и стрес висейки в задръстване една вечер на прибиране от работа. Движех се бавничко с колоната коли. Бях си в лявата лента и изведнъж чух далечен тътен, викам си мотор, голяма работа...отместих се малко по-вляво, защото предположих, че както обикновено ще премине между двете ленти с коли и в момента в който си погледнах огледалата така се стреснах, и навих волана на ляво, за да го пусна да мине...но уви човека беше решил да си мине от ляво и едва не го отнесох в стреса си ( гледам огледалата, но не съм предполагала, че ще мине по прашната част до мантинелата) е срита ми бронята, която се откачи, предполагам е пратил и поздрави на мама, но какво можех да направя в глупавото задръстване, а той защо така бръмчеше? Когато не го очакваш е ужасно...
Нямам нищо против моторите дори ми се иска да се повозя, за да преодолея паническия си страх у ужас от тях...
Едно от основните неща за предпазване на моторист е водачите на околните МПС-та да не се панират и да не правят рязки маневри. Стой си на място , той е отзад и те вижда добре. Преценил е маневрата на база текущата ти позиция. С рязкото преместване само влошаваш нещата. Няма моторист (а и какъвто и да е нормален човек) който да иска да се забие нарочно в теб. Когато си в задръстване и мотор застане до теб или го видиш да приближава или просто го чуеш хубаво се огледай в огледалата и тогава предприеми маневра ако си решила да му освободиш място. Много е важно първо да го видиш къде е и тогава да правиш маневри. Имай в предвид и че често моторите се движат в група и е възможно (въпреки че е грешка на групата) да бъдеш изпреварена и от двете страни едновременно. За това винаги поглеждай и в двете огледала преди маневра "предизвикана" от мотор. Просто не бързай, 2-3 секунди да се огледаш могат да спасят живот.

Потребителски аватар
Cougar
потребител
потребител
Регистриран: 14 яну 2008, 09:34
Модел на автомобила: Ford Probe GT '93 2.5 V6 EB9003AH, Ford Cougar '00 2.0 16V EB9950AH

Мнение от Cougar » 16 фев 2009, 00:51

"Едно от основните неща за предпазване на моторист е водачите на околните МПС-та да не се панират и да не правят рязки маневри. "

Това сигурно го има в ЗДП :D

Кажи ми от къде на къде ще си правите 3ти ленти за изпреварване ? Или междулентови платна ? Стойте си в колоната и толкова !
Продавам си колата !

drfrancky
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от drfrancky » 16 фев 2009, 01:14

Cougar написа:"Едно от основните неща за предпазване на моторист е водачите на околните МПС-та да не се панират и да не правят рязки маневри. "

Това сигурно го има в ЗДП :D

Кажи ми от къде на къде ще си правите 3ти ленти за изпреварване ? Или междулентови платна ? Стойте си в колоната и толкова !
Представи си , има го. Но явно си неграмотен, знам ли?

Раздел ПЪРВИ
ОБЩИ ПРАВИЛА

Чл. 5 (1) Всеки участник в движението по пътищата:

1. с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди;
2. трябва да опазва околната среда като не изхвърля и не оставя на пътя предмети или вещества, както и да вземе мерки за отстраняването им или за предупреждаване на останалите участници в движението, когато това ги застрашава;

(2) Водачът на пътно превозно средство е длъжен:

1. да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението каквито са пешеходците и водачите на двуколесни пътни превозни средства;
2. с управляваното от него превозно средство да не затруднява другите участници в движението и живеещите в крайпътните имоти повече отколкото обстоятелствата налагат това, като в частност се стреми да не създава излишен шум и прах, а водачът на моторното превозно средство и да ограничава замърсяването на околната среда от отработените газове на моторното превозно средство.

И защо да не минавам покрай вас на задръстванията при положение че има място ? АКО СИ КАРАТЕ НОРМАЛНО И НЕ ШАРИТЕ ОТ ПЛАТНО В ПЛАТНО БЕЗ МИГАЧИ НЯМА НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ ДА СЕ РАЗМИНЕМ. Някаква завист ли е това, че да не може да минаваме ? Заради това че вие киснете в задръстванията а ние си минаваме ? Ми продайте си колите. Защо когато аз сам си в лентата и по някаква случайност не съм баш в средата веднага някой застава до мен ? А аз не мога да направя същото ли ? Аз трябва да се боря да си карам сам в лентата, в момента в който (защото такъв ми е габарита) се освободи място до мен за кола и някой "спец по ЗДП" се намъква до мен. Че и почва да гледа разсърдено като почна да му махам да изчезва от там ? Аман от тарикати.
Що не почнете да ревете и на пешеходците че ви минават покрай паркираните коли на тротоарите. Нали спазвате ЗДП точка по точка ? Оправете си кочинката и тогава гледайте в чуждата, смешници.

Потребителски аватар
Cougar
потребител
потребител
Регистриран: 14 яну 2008, 09:34
Модел на автомобила: Ford Probe GT '93 2.5 V6 EB9003AH, Ford Cougar '00 2.0 16V EB9950AH

Мнение от Cougar » 16 фев 2009, 01:22

Колега, аз живея в град, в който задръствания НЯМА и ми дреме за мото райдърите, но да, яд ме е, че като сте се качили на 200 (има няма) килограмова моторна резачка с 1000 кубика двигател, се мислите за богоизбрани ;)
Пак питам, къде в ЗДП е позволено като карате двуколесно мпс да изпреварвате в насрещното и да се редите напред до колите ?

Аз по магистралата проблеми нямам с повечето мотори, понеже повечето от тях окапват до 230 км/ч :)
Продавам си колата !

Любо
Администратор
Администратор
Регистриран: 01 ное 2005, 13:48
Модел на автомобила: Мондео 2,0i; 107kW, 2006г.
Ford Ka 1,3 DuraTec 51kW 2003г.
Контакти:

Мнение от Любо » 16 фев 2009, 10:11

Хмм, прочетох и двете теми по въпроса и стигнах до изода, че и двете страни са колкото прави, толкова и бъркат...
И двете страни не карат точно по буквата на закона - факт.
И двета старни твързят, че се прави - факт.
Но и двете страни искат да са на пътя.

Хора, ако няма толерантност тук във форума (не само този) как искате да има толерантност на пътя!?
На пътя където има и адреналин и ситуации, понякога човек се качва на колата/мотора си афектиран от нещо...
До тук май не бъркам?
На големия проблем за шофьорите на коли, относно провирането на моторите в колоните задръствания - много е просто, всеки се притеснява да не бъде одраскан или да не му бъдат счупени огледалата, но... е и много притеснително да не вземе моториста да падне при едно такова ужулване. Само това ми трябва някой да се удари в колата ми и да падне под гумите на колата от съседната колоно или да се жулне в съседната кола и аз тъкво да потеглям...
Майната й на боята и на ламарината, ама аз с какво съм виновен при такава ситуация, че да психясвам от последствиятя?
В края на крайщата който бърза тръгва по-рано! - Важи за всички участници в движението.
Вярно е, че като автомобилни водачи можем да се оглеждаме малко повече, да с епридвижваме с малко по-ниска скорост и така да имаме време да се оглеждаме по-дълго. Вярно рискуваме да закъснеем, но какво от това? Едва ли ще стане нещо чак толкова фатално за 5 или 10 мин. закъснение...

Не виждам смисъл да продължавата със заяжданията. Вместо това можете да помислите по-градивно как да се избегнат нещастни сблъсаци по пътя... например обмисляне, обсъждане и публикуване на съвети от типа на тези дадени от drfrancky към hitrata_lisi4ka

angel.krasimirov

Мнение от angel.krasimirov » 16 фев 2009, 10:49

Моето предложение е още по-добро. Направо да не се появяваме на пътя! Да не пречим. Да си карат на воля без риск.

Искам само да попитам с какво е виновен шофйора на автомобил, който лежи в затвора и е оставил пез закрила семейство от жена и две малки деца, за това, че е блъснал и разпилял по пътя един луд моторджия като сблъсъка е станал на завой БЕЗ НИКАКВА ВИДИМОСТ, когато моторджията е изпреварвал камион. Някой от Вас предполага ли като взима завой, че пред него в насрещното ще се появи някой, който си е избрал да се самоубива, но съсипва живото на 4 невинни човека?

Както каза колегата по-горе и много правилно - всеки си има гледна точка. А както каза моторджията, че не искат да жулят колите нарочно, то и аз да му кажа, че сигурно никой от нас не умира да блъсне моторист за собствен кеф :wink:

Според мен толерантността на пътя е важна, но трябва да е взаимна. Тук се иска компромисна да е само едната страна :?

Потребителски аватар
la4o
потребител
потребител
Регистриран: 19 яну 2005, 10:59
Модел на автомобила: Mondeo '07 2.0 TDCi
Контакти:

Мнение от la4o » 16 фев 2009, 10:52

следващия пост, който налива масло в огъня и провокира гневни постове, ще донесе на автора му мартеничка... предварително...

преценката е субективна - факт... на един човек - факт

drfrancky
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от drfrancky » 16 фев 2009, 12:43

Това което МОЛИМ е не да не правите определени неща а просто да отделяте по допълнителни 1-2 секунди оглеждане на маневри които са потенциално опасни.
Подобни маневри са изкачане от пряка с намалена видимост (има коли които са паркирани и пречат да видите в ляво какво има), рязко сменяне на платната, обратни завои ...
Даже не е нужно да го правите заради нас, правете го заради вас, отделянето да допълнителни 1-2 секунди ще помогне и на вас и на останалите автомобилисти.
Това и само това искаме. Всеки прави грешки на пътя, безгрешни няма.

Потребителски аватар
la4o
потребител
потребител
Регистриран: 19 яну 2005, 10:59
Модел на автомобила: Mondeo '07 2.0 TDCi
Контакти:

Мнение от la4o » 16 фев 2009, 13:16

Напълно съм съгласен с drFranky. Съгласен съм точно с тази позиция, че трябва повече внимание, тъй като безспорен факт е, че мотористите са пъти по-уязвими... дори и с нормална скорост, един моторист би направил маневра избягваща удар по-трудно отколкото с автомобил. Всяка сутрин се случва по бул. "Васил Левски" да излизат коли от преките, спирайки на повече от средата на дясната лента... аз лично много кратно съм избягвал да поема някой такъв... ако съм с мотор едва ли щях да успея.

Но drFranky, foxi, наистина бъдете честни и към себе си и признайте колко предпоставки създават мотористите.

Ако сте наистина на мнение, че толерантността трябва да е от двете страни, напишете по един пост във форумите в които ви познават като моторджии, в който пуснете призив да се спазват правилата на пътя, да се кара с разрешенаа скорост, с пълна екипировка, с толерантност към другите водачи...

...ако искате да отидете още по-нататък, свържете се с мен, нека направим една кампания който да е двустранно насочена... към автомобилистите и към моторджиите. С правилата които трябва да се спазват от двете страни... без извинения, като споменатото в някоя от пуснати теми, че минавте м/у колите защото можете или пък дадения съвет да мазим преминаващия по осовата линия моторист... тези съвети трябва да са към моторджиите...

Надявам се, че разговора по темата ще премине към конструктивен...

mitko1962
потребител
потребител
Регистриран: 13 дек 2008, 14:19
Модел на автомобила: Фокус седан 1.6TDCI 07г.

Мнение от mitko1962 » 16 фев 2009, 13:28

Колеги,наистина спора ви е безмислен.Прави са моторджиите да искат повече внимание от автомобилистите,но не трябва да излиза ,че трябва да внимаваме само за тях.По принцип всеки трябва да внимава когато шофира и да пази всички други участници в движението,а не само тези с моторите,понеже били по уязвими.В такъв случай ние трябва да отправим апел към товарните автомобили да ни пазят нас,а те може би на влаковете и т.н.

Отговори

Върни се в “КАФЕНЕ”