Ново 20 - минах КАТ

Всички въпроси свързани с вашия автомобил, за които няма конкретна тема.
Потребителски аватар
peterdi_bg
потребител
потребител
Регистриран: 11 сеп 2008, 22:02
Модел на автомобила: n/a
Status: Извън линия

Ново 20 - минах КАТ

Мнение от peterdi_bg » 11 сеп 2008, 22:15

Здравейте всички,

след няколко дни официално ще бъда собственик на първата си кола! Не е нещо кой-знае какво, но засега ми стига и си заслужава парите. Имам само един въпрос, понеже май никъде не пише подробно:

Колата е регистрирана в Пловдив, но собственикът си живее в София. При това положение може ли той да дойде с мене в КАТ и да отрегистрира колата си тук, а да не ходи в Пловдив и чак после аз да ходя в КАТ като той си свърши работата?

И още - колата е в движение, трябва ли да мине нов преглед преди да й сложа софийски номера (сигурно да) и ще направят ли проблем ако едната лампа под задния номер не свети.

Поздрави
Последна промяна от peterdi_bg на 25 сеп 2008, 12:02, променено общо 1 път.
ЦЕНИ ЖИВОТА! УБИЙ СКОРОСТТА!

Потребителски аватар
S_C
потребител
потребител
Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX
Контакти:

Re: Ново 20 и въпросче

Мнение от S_C » 11 сеп 2008, 22:34

Преглед,застраховка,данък.
Правите договор пред нотариус (2 часа максимум) и от там си в КАТ за номера.Собственика изобщо не ти трябва след нотариуса..Така или иначе трябва да я регистрираш по твоето си местожителство и в твоята си общинаТ.е. ако си в софия и купуваш кола от Пловдив,задължително сменяш номера.
Минавал съм я процедурата два пъти...трети път няма да го направя,ако ще без пари да ми излезе колата.Първия път ми отне 4 дни,втория-два.По-скоро ще си взема от някой дядо Лада или Трабантче,от колкото да занимавам с нововнесена кола или такава от друг град.В щатите ми смениха регистрацията за 40 минути.В БГ-4 дни...е мерси...
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!

Потребителски аватар
samsung_bg
потребител
потребител
Регистриран: 24 сеп 2006, 13:51
Модел на автомобила: Fiesta MK4 FUN 1.4 16V 90PS Zetec-S FHA '96г

Мнение от samsung_bg » 12 сеп 2008, 09:06

Независимо къде е регистрирана клата отивате със собственика при нотариус да ви направи договор за покупко-продажба и повече този собственик не ти трябва. Нотариуса ще иска данъчна оценка на колата.С договора, платен данък, застраховка и преглед отиваш в КАТ и си регистрираш колата. Не е чак толкова сложно.
Изображение

Потребителски аватар
peterdi_bg
потребител
потребител

Мнение от peterdi_bg » 12 сеп 2008, 09:21

ОК, мерси. А данъка при КАТ ли се плаща или в общината?

Иначе аз питам по повод на една точка в закона, която гласи, че стария собственик трябва да представи договора в КАТ до 2 седмици след като е продал колата. Това си е негова грижа, но някъде бях прочел че отишъл купувач в КАТ да си регистрира колата и са казали че още се води на стария собственик щото не бил свършил тая работа. Има ли проблем в такъв случай или си го правят автоматично

Потребителски аватар
samsung_bg
потребител
потребител
Регистриран: 24 сеп 2006, 13:51
Модел на автомобила: Fiesta MK4 FUN 1.4 16V 90PS Zetec-S FHA '96г

Мнение от samsung_bg » 12 сеп 2008, 12:01

Само за данъка мога да ти кажа, че когато аз регистрирах предния собственик не ми даде никакъв документ и в КАТ ме накараха да платя ПРИ ТЯХ някъв процент от данъка (6лв. май беше) и си я регистрирах. Целия данък после си платих в общината.
Изображение

noface
потребител
потребител
Регистриран: 28 юли 2005, 10:40
Модел на автомобила: Sierra
Контакти:

Мнение от noface » 15 сеп 2008, 12:41

Аз да ти кажа за бъпросните лампи за осветяване на номера.Хммм ами преди 4-5 год. точно защото 1 от 2-те не светеше и ме върнаха .Дават ти временен талон за 1 месец и до тогава трябва пак да отидеш. Така че гледай всичко да ти е наред,а ако си купиш кола със Сф. регистрация в КАТ отиваш само с документите и ти сменят 2-та талона и си готов,никви канали и тем подобни простотии.
Децата са наследствени.Ако родителите ти не са имали деца,няма да ги имаш и ти :P

Потребителски аватар
peterdi_bg
потребител
потребител

Мнение от peterdi_bg » 15 сеп 2008, 13:13

Добре, ще гледам да я оправя тая лампа. Останалите светлини (отвън) си работят. Иначе колата е с пловдивски номера, тъй че ще минава целия канален ред

За данъка трябва да има документ че е платен. Ако нямам от продавача - къде се плаща (в общината, при КАТ някъде)? А ако имам - трябва ли пак да се плаща сега или може и по-нататък

Потребителски аватар
tankovbg
потребител
потребител
Регистриран: 23 фев 2008, 16:14
Модел на автомобила: Fiesta Techno 1.25 Zetec 16 V, юли 1998

Мнение от tankovbg » 16 сеп 2008, 11:43

Данъка се плаща в местните данъчни служби, там където се плащат и данък сгради например.
Но доколкото си спомням не е необходимо пред КАТ да се представя квитанция за платен данък от твоя страна по простата причина, че ти ще пререгистрираш колата с нов номер, и в данъчното тя ще се води с този нов номер. Ето защо в данъчното се отива след регистрация на колата и всички документи включая договора за покупко/продажба.
Стария собственик е длъжен да си плати данъка до момента на прехвърлянето на колата, а ти от там нататък.
Стария собственик е длъжен също да декларира пред данъчните продажбата за да му се закрие партидата.
А че в КАТ системите им са боклук е факт, наскоро научих че ми се води един москвич който отдавна съм продал както се изисква (ама кой от всичките 3 не знам). Но е твърде възможно, купувача след като се направи договора пред нотариуса за покупко/продажбата и плати, да не отиде да си я регистрира пред КАТ (присъствието на продавача там не е необходимо и той няма как да знае за това). И този купувач да си кара с документите на твое име, не дай боже да направи катастрофа и ще търсят продавача. От тази гледна точка системата за продажба и регистрация е несъвършена. От гледна точка на Закона за собственост той е собственик на автомобила защото е прехвърлен по съответния нотариален ред, но от гледна точка на регистрацията в КАТ да не е изряден. Абе в тази наша държава Абсурдистан всичко е възможно, наскоро бях в Англия при сина ми, купи си кола и там няма никакво ходене по нотариуси, Катове и т.н. двамата с продавача отидоха в пощата и чрез компютъра за 10 минути стана сделката. По компютърен начин от къщи си плати застраховката, данъка.
Ама там хората имат единна национална компютърна система за автомобилите, всичко е вътре включая застраховка, данък, преглед и т.н.
Там трафик полицията например не те спира за щяло-нещяло, върви след теб записва ти номера на колата в компютъра който е в колата и веднага получава информация (ефирно), кой е собственика и има ли наложени наказания, отнета книжка, издирва ли се колата, платени ли са застраховки, данъци, минала ли е преглед. И ако нещо не е в ред, едва тогава - хоп стоп. Но не викат "Ко праим ся"
А относно Закона за движение по пътищата ето прав си:
Чл. 145. (1) При промяна на собствеността на регистрирано пътно превозно средство праводателят в двуседмичен срок предоставя на службата, издала регистрационния номер, копие от договора за прехвърляне на собствеността с данните на приобретателя.
(2) Приобретателят на регистрирано пътно превозно средство е длъжен в двуседмичен срок да предостави на службата за регистрация по местоживеене копие от договора за придобитата собственост с данните на праводателя.

Ако купувача не изпълни алинея 2 (а е длъжен пише там), и продавача не изпълни алинея 1, то става това което писах с москвича.
Ама това и аз не го знаех, и никога не съм ходил в КАТ да представям такъв договор за поне 5 продадени коли, даже и предната ми Фиеста.

Потребителски аватар
peterdi_bg
потребител
потребител

Мнение от peterdi_bg » 16 сеп 2008, 12:15

Мерси =D

утре почва бумащината и търченето, дано не ме бавят и мене с дни.

Потребителски аватар
peterdi_bg
потребител
потребител

Re: Ново 20 - минах КАТ

Мнение от peterdi_bg » 25 сеп 2008, 12:30

Здравейте пак!

Минаването в КАТ беше доста по-лесно от очакваното, въпреки че като за първи път доста се бавих тук-там като не знаех какво точно трябва да направя. Равносметката е 60 кинта и 5 часа общо време (гражданската си я уредих отделно още като взимах колата).

В 6 сутринта застанах на опашка, пред мене имаше може би 20-ина коли, и малко след 7 влязохме и директно ни насочиха към разните канали. Веднага юруш на декларациите и да гоним човека с печатите. Първите го хванахме лесно, но след това взе та поизчезна за известно време... иначе той като бие печат, записва на декларацията и номера на канала, пред който ти е колата - което ще рече, че там ще влизаш после да те гледат, ама това го разбрах чак после.

В 8 часа, докато чакахме на опашката за влизане, дойде следваща партида коли (явно се пускат на групи). Те също бяха веднага пратени пред каналите, а пред входа за гишетата опашката се попроточи. (От другата страна, при будките за екотаксите и преводите, нямат този късмет с мястото и колите остават отвън). Втората група имаха повече проблеми да хванат човека с печатите =D

Един от хората пред мене излезе с очи на кръв. Искали му номера на автовоза, който докарал колата. Такова псуване не бях чувал от доста време...

В 9 часа вече бях минал гишетата (искаха ми само старото свидетелство за регистрация, копие от договора и документ за гражданската). Платих си и отивам пред канала. Дадоха ми преди това едно картонче с надпис 5к и още някакви цифри (това 5к не е номер на канал, но ми стана ясно малко по-късно). Пльосвам се в една локва пред 5-ти и чакам... 10 минути не отваря. Питам съседа - това на листчето канала ли е, той вика "не". Айде обратно на 7ми - поне е близо. Влизам, обаче двигателя като не е бил чистен 5 години и номера му не се вижда, добре че имам инструмент за изчагъртване и лъсва.

Минавам и спирачки. Светлините и разните му базикни изобщо не ги гледат, нито питат за авариен комплект. Така или иначе си го имам. Минавам оттатък и отивам на касата до 10-и да си платя с това същото картонче с 5к, което се оказва точно за там. След това трябва да си сваля старите номера (или да ми ги свалят съответно - един пич с инструменти в зелен дъждобран подтичва насам натам и сваля номера). Уредбата като вали дъжд се чува много тихо като си навън и можеш да си пропуснеш името, така че оставам при касите. Оттам нататък вече проблеми никакви. Взимам си талоните и в халето за новите номера, и готов. Стоп... задръстване точно на изхода на халето и ми казват да загася мотора, докато чакам - трябваше да се сетя. Все пак вътре пълно с народ и да не ги издуша.

Пожелавам на всички, на които им се наложи, безаварийно и също толкова лесно минаване в КАТ!

Отговори

Върни се в “ДРУГИ ВЪПРОСИ”