Съвет за Ford KA 97
-
- потребител
- Регистриран: 06 май 2009, 00:21
- Модел на автомобила: FORD KA
- Status: Извън линия
Съвет за Ford KA 97
Здравейте, нов съм във форума и искам да се присъединя с една малка КА. (Дано не съм сбъркал мястото) Искам да ви помоля за съет относно автомобила. Ако може някой да сподели лични, впечатления, плюсове и минуси на колата. Ще я ползвам предимно за каране в София и близките дестинации. Гледах обява за такава кола 97-ма година, 1,3литра, климатик, всички екстри и метанова уредба за 3000лв. или без метана за 2000.
Притеснява ме тежестта на метановата уредба и дали няма да навреди на окачването или двигателя.
Дали ще се измъчи с метана и включен климатик? Има ли смисъл да се махне метановата уредба и да се замени с прупанбутан?
Собственика каза, че не работи задната чистачка и радиатора на задното стъкло. Трудно и скъпо ли се оправят съответните проблеми?
Можете ли да ми кажете на какво да наблегна при огледа на автомобила и какъв би бил най-сериозния и скъп за оправяне проблем който се среща при тази кола.
Не можах да разбера от собственика какъв тип е двигателя, моно или пълна. Има ли много разновидности за 97ма година?
Благодаря.
Притеснява ме тежестта на метановата уредба и дали няма да навреди на окачването или двигателя.
Дали ще се измъчи с метана и включен климатик? Има ли смисъл да се махне метановата уредба и да се замени с прупанбутан?
Собственика каза, че не работи задната чистачка и радиатора на задното стъкло. Трудно и скъпо ли се оправят съответните проблеми?
Можете ли да ми кажете на какво да наблегна при огледа на автомобила и какъв би бил най-сериозния и скъп за оправяне проблем който се среща при тази кола.
Не можах да разбера от собственика какъв тип е двигателя, моно или пълна. Има ли много разновидности за 97ма година?
Благодаря.
- foxy
- потребител
- Регистриран: 25 юни 2008, 21:17
- Модел на автомобила: Ford Ka'97, ENDURA EFI 1.3i
Re: Съвет за Ford KA 97
Аз карам Ка, но мойто е без клима. От метана няма никакъв смисъл, само тежи, за газта - също - имай впредвид, че оставаш без багажник. Колата харчи малко и няма никакъв смисъл да се набутваш излишно за метан или подобни - разход градско в София предимно час пик - около 5,5л/100 км. Има моменти и 10л/100, но трябва да е зверско юркане из улиците. Имай впредвид, че не ускорява бързо и натискането вдига разхода, ако я оставяш да си набере бавничко, никакви ядове с разхода. Колата е лека, маневрена и удобна за града, не вози много меко и се влиза леко по завоите, за да не ти поднася задницата, щото като не тежи нищо освен резервна гума отзад - няма как, но се свиква.
Реотанчетата на задното стъкло и чистачката не са голям разход, имаше в "Направи си сам" подобна тема и без особени познания се оправят от любител майстор.
Проблемите са различни и струват различно - когато купувах мойта ми казаха да гледам по двигателя за прегряване и течове на масло - нищо и нямаше, но преди известно време ми протече гарнитурата на картера - така, че нищо сигурно няма. Предполагам, че щом има клима, ще има и хидравлика на волана - там се огледай и ослушай за странни течове и звуци. Знам, че бързо им се скапват лагерите на главините, но не са скъпи за поправка, освен ако не се е скапала самата главина. Като цяло колата не е скъпа за поддръжка.
Двигателят в пълна инжекция и 97ма няма много разновидности - Ендура Ефи 1,3 37KW/50кс или 44KW/60кс. Малко по късно през годините излиза и един двигател 1.4, но е limited серия и в БГ съм виждала само 2 такива.
Все пак има една-две статии, в която можеш да прочетеш някой неща, ако вече не си ги чел/а но.....всичко си е до теб и до колата:
http://test-drive.automedia.bg/view/50.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.clubford.org/portal/content/view/211/95/" onclick="window.open(this.href);return false;
Реотанчетата на задното стъкло и чистачката не са голям разход, имаше в "Направи си сам" подобна тема и без особени познания се оправят от любител майстор.
Проблемите са различни и струват различно - когато купувах мойта ми казаха да гледам по двигателя за прегряване и течове на масло - нищо и нямаше, но преди известно време ми протече гарнитурата на картера - така, че нищо сигурно няма. Предполагам, че щом има клима, ще има и хидравлика на волана - там се огледай и ослушай за странни течове и звуци. Знам, че бързо им се скапват лагерите на главините, но не са скъпи за поправка, освен ако не се е скапала самата главина. Като цяло колата не е скъпа за поддръжка.
Двигателят в пълна инжекция и 97ма няма много разновидности - Ендура Ефи 1,3 37KW/50кс или 44KW/60кс. Малко по късно през годините излиза и един двигател 1.4, но е limited серия и в БГ съм виждала само 2 такива.
Все пак има една-две статии, в която можеш да прочетеш някой неща, ако вече не си ги чел/а но.....всичко си е до теб и до колата:
http://test-drive.automedia.bg/view/50.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.clubford.org/portal/content/view/211/95/" onclick="window.open(this.href);return false;
Компютърна поддръжка, VOIP и сервиз за компютри и друга техника
-
- потребител
- Регистриран: 06 май 2009, 00:21
- Модел на автомобила: FORD KA
Благодаря много за бързия отговор. Как мога да разбера кой от 2-та двигателя е под капака, има ли отличителни белези или надписи?
- peshaka
- потребител
- Регистриран: 20 апр 2008, 11:05
- Модел на автомобила: "89 Fiesta Mk3 1.3 mono J6B с АГУ
"88 Isuzu Trooper 2.2TD
"95 BMW e36 318tds - Местоположение: София
задължително огледай на канал за "ръждички"
и не вярвай на мита за поцинкованото купе 

- foxy
- потребител
- Регистриран: 25 юни 2008, 21:17
- Модел на автомобила: Ford Ka'97, ENDURA EFI 1.3i
Сега вече ме затапи.....ми по спомени пише ендура ефи, ама има едно табелче точно над решетката където се затваря капака и пише марката, модела, кубатурата на двигателя и още някакви цифрички, които все още не съм дешифрирала, освен че едното е цвета на боята, ама кое е от всичките.....
Компютърна поддръжка, VOIP и сервиз за компютри и друга техника