Как да вържа MP3-ка да свири пре касетофона?
-
- потребител
- Регистриран: 24 окт 2007, 11:22
- Модел на автомобила: Ford Focus 2.0 '98
- Контакти:
- Status: Извън линия
Как да вържа MP3-ка да свири пре касетофона?
Значи искам да си пускам МП3-ки през касетофона, който е RDS EON 5000. Знам за ФМ трансмитерите и за адапторните касетки, но искам възможно най-добър звук. Остава варианта да се запои кабелче към главата на касетофона и стерео жак към него или да ползвам line in входа отзад на касетофона. Много изчетох обаче е много объркана информацията. Ако някой може да систематизира информацията и да ми каже изпитан метод с който мога да подкарам джаджата би било супер
10x

http://bluelemon3d.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- потребител
- Регистриран: 17 юли 2007, 15:59
- Модел на автомобила: Ford Galaxy,2.0i DOHC,Ghia,'98
Re: Как да вържа MP3-ка да свири пре касетофона?
И трите метода - ФМ трансмитер, адапторна касета и през line in са изпитани. Така,че е въпрос на възможности и личен избор. Разбира се, знаем, че качеството на МП3 е по-различно от CD формат. 

-
- потребител
- Контакти:
Ясно, но въпроса е че през line in би трябвало да е нaй-читав звука. Искам да питам как става работата. След като вържа плейъра отзад към букста и пусна МП3-ката ще започне ли да свири. Най-вече този начин ме интересува как точно се прави. От къде да си взема букса отзад за касетофона? Стерео жак имам. И ако може схема как да вържа пиновете отзад на буксата. 10x
-
- потребител
- Регистриран: 17 юли 2007, 15:59
- Модел на автомобила: Ford Galaxy,2.0i DOHC,Ghia,'98
Аз съм пробвал с ФМ трансмитер и адапторна касетка, свързана с МП3 плейър или с ГСМ. Не намирам разлика в качеството на звука. Останах с впечатление,че имаш line in на автокасетофона. Моето мнение е ,че допълнителното монтиране на line in само ще усложни ненужно нещата,вероятно без полза. 

-
- потребител
- Контакти:
Ами доколкото разбрах този касетофон има лайн ин. Една синя букса отзад. Ама някой да каже. Модела е RDS EON 5000.
- tankovbg
- потребител
- Регистриран: 23 фев 2008, 16:14
- Модел на автомобила: Fiesta Techno 1.25 Zetec 16 V, юли 1998
Защото за Line-in трябва да има опция от панела за превключване.
Ккабелче към главата на касетофона е недопустимо защото там има честотни корекции, нивото на сигнала от главата е ниско и ще стане едно мазало, защото плеъра ще подаде стандартно ниво на сигнала, същевременно намотките на главата ще окъсят сигнала.
Адаптерна касета също не е добре качеството не е добро.
Единствено с трансмитер (но качествен такъв) може да се получи задоволителен резултат.
Не купувай евтини китайски боклуци, в FM излъчванията за намаляване нивото на шумовете се използва преемфазис (повдигане на високите честоти) в предавателя и деемфазис (обратно подтискане на високите честоти) в приемника (това е регламентирано със стандарт), което в тези евтини китайски го няма. Скоро бях взел такъв и се оказа, че реже високите честоти, докато ниските направо раздрънчават говорителите много неприятно.
Възможна е преработка (но от специалист) с което да се изведе букса Line-in и ключе което да превключва сигнала към крайното стъпало (респ. изключва радиосигнала).
-
- потребител
- Регистриран: 26 юли 2006, 15:11
- Модел на автомобила: притежавал Ескорт 1.8TD ENDURA-DE, 66kW, '98г, хечбек, Ghia
Не съм съгласен, че с адаптерна касета качеството не е добро. Аз съм така (HAMA) и съм много доволен от качеството. Както бях писал в една тема - единстеното "смуштение" идва от въртенето на ролките на каетата (което се чува едва-едва единствено в паузите между песните и то когато двигателят не работи
) Е да, има и едни кабели дето се размотават...

- tankovbg
- потребител
Като се сравни качеството на аудиоизхода на МР3 плеъра с това, което се преобразува през предаващата и приемащата магнитни глави е ясно, че качеството (честотната характеристика) ще страда. За претенциозни аудиомани това е забележимо, защото главите са индуктивности и честотната характеристика е нелинейна във ВЧ област, макар и да се приложи корекция. Разбира се това в известна степен може да се компенсира с честотните настройки на апарата.dreidrei написа:Не съм съгласен, че с адаптерна касета качеството не е добро. Аз съм така (HAMA) и съм много доволен от качеството. Както бях писал в една тема - единстеното "смуштение" идва от въртенето на ролките на каетата (което се чува едва-едва единствено в паузите между песните и то когато двигателят не работи) Е да, има и едни кабели дето се размотават...
За тези които се занимват с аудиотехника мога да дам идея за преработка на подобни неща. Правил съм го на други модели (но не мога да си намеря схемата), изработва се и се вгражда интелигентна платчица, която при наличие на сигнал на Line-in (с изведен стерео вход) превключва Н.Ч. усилвателя, като същевременно изключва сигнала от радиотракта (детектор на сигнал, закъснителна схема, предусилвател, миниатюрно изпълнително реле). Закъснителната схема обезпечава задръжка на аудиоканала включен през паузите между мелодиите (настройва се примерно на 10 сек), след като за това време не се подаде аудиосигнал на Line-in схемата обръща тригера и включва радиотракта.
Но това не е възможно на всички апарати (особено най новите с цифрово управление), много зависи как са реализирани крайните стъпала и в частност регулатора на усилването (честотните корекции), защото аудиосигнала трябва да се подаде преди тях.
Доколкото си спомням последно го правих на един Блаупункт с врътка за усилването.
Възможно е разбира се тази идея да се реализира без да се правят промени (прекъсвания) в схемата на апарата, достатъчно е да се намери подходяща точка в която да се подаде аудиосигнала от Line-in (опитно), същевременно с едно от перата на реленцето просто се замасява антенния вход.
Може да има и други идеи.
-
- потребител
- Контакти:
Ами да касетофона е същият само че с врътката варианта. Явно ще трябва да мисля вариант с ФМ трансмитер тогава. Някъде четох че можело към входа за чейнджъра да се включи някаква платка която лъжела касетофона и така ставала играта. Някакви идеи?
Я вижте тука за кво става въпрос. Дали ще има нещо качествено?
http://www.dealextreme.com/products.dx/category.710
Я вижте тука за кво става въпрос. Дали ще има нещо качествено?
http://www.dealextreme.com/products.dx/category.710
- tankovbg
- потребител
Много практични са ФМ трансмитери, които имат както аудиовход, така и USB. Тогава можеш да си записваш на флашка МР3-ки, да си ги слушаш, после да триеш, пишеш други и така. В този случай не е необходимо трансмитера да има вградена памет, защото се оскъпява, Освен това можеш да включиш на аудиовхода и друго (преносим МР3 плеър, телефон).
Но пак казвам, пробвай трансмитера за качеството на сигнала, обърни внимание на възпроизвежданите високи честоти и липса на кривене при басите, изразяващо се в един неприятен резонанс . Аз така хвърлих един боклук.
Но пак казвам, пробвай трансмитера за качеството на сигнала, обърни внимание на възпроизвежданите високи честоти и липса на кривене при басите, изразяващо се в един неприятен резонанс . Аз така хвърлих един боклук.