Отзиви за Ford Focus

Всички въпроси свързани с вашия автомобил, за които няма конкретна тема.
Потребителски аватар
Yamato
потребител
потребител
Регистриран: 03 юни 2011, 00:48
Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDDI '01 (коНби)
Status: Извън линия

Отзиви за Ford Focus

Мнение от Yamato » 03 юни 2011, 00:57

Трябва да си призная, че бях малко резервиран към марката, но не мога да отрека, че Фикуса е един чудесен модел и по-важното - експертите го хвалят. Проучвам нещата, бос съм в тия неща и бих искал да споделите какви са ви личните впечатления от дизелите след 2000 г, като цената е добре да е повече от 3500-4000 лева. Комфорта и екстрите предполагам са на ниво, но ми е интересно скъпа ли е поддръжката и какви проблеми бих имал ако си купя Фикус?

Потребителски аватар
иво г. иванов
потребител
потребител
Регистриран: 15 авг 2010, 14:31
Модел на автомобила: Ford Focus 1.6 zetec-s 2000 ,renault 19

Re: Отзиви за Ford Focus

Мнение от иво г. иванов » 03 юни 2011, 01:09

Ааааа, вие за фикуса ли питахте? Ами по малко но редовно преседяла водичка и да не е постоянно на слънцето.
:D: :D: :D:
А ето ти и малко четиво за Focus:
http://www.clubford.org/forum/viewtopic ... 12&t=47460
http://www.clubford.org/forum/viewtopic ... 58&t=41581
http://www.clubford.org/forum/viewtopic.php?f=58&t=8683
Дерзай!
Не е срамно да не знаеш - срам е да не питаш!

Потребителски аватар
Yamato
потребител
потребител

Мнение от Yamato » 03 юни 2011, 01:17

иво г. иванов написа:Ааааа, вие за фикуса ли питахте? Ами по малко но редовно преседяла водичка и да не е постоянно на слънцето.
:D: :D: :D:
А ето ти и малко четиво за Focus:
http://www.clubford.org/forum/viewtopic ... 12&t=47460
http://www.clubford.org/forum/viewtopic ... 58&t=41581
http://www.clubford.org/forum/viewtopic.php?f=58&t=8683
Дерзай!
Мерси! Вчера попаднах на една тема тук, където хората вкратце споделяха, колко са се изръсили за стандартните неща при взимане на нова кола, но не мога да я намеря. Общо взето на дизелите им е по-скъпа поддръжката, но ще се радвам ако кажете кой-колко и в какъв период от време.

Потребителски аватар
gurcayy
потребител
потребител
Регистриран: 11 май 2011, 23:16
Модел на автомобила: Focus, 307

Мнение от gurcayy » 03 юни 2011, 01:29

Здравей!Аз си купих фокус 1.6 тдци 90 к.с. (2006) точно преди 3 седмици.Ще ти напиша нещата,които съм сменил и колко струват:
1. Ангренажен ремък с ролки - 174 лв
2. Маслен Филтър - 23 лв
3. Филтър за купето - 20 лв
4. Горивен филтър - 100 лв
5. Въздушен филтър - около 20 лв
6. Масло Форд - варира от 50 до 100 ( зависи откъде ще го купиш)
7. Габаритна крушка - 2 лв
8.Чистачки - 30 лв
9.Свещи -32 лв
Това е, което съм сменил по моята кола. За смяната на горните в МП платих 160 лв. Като ударим чертата излиза сума от 611 лв за пълно обслужване.

Потребителски аватар
Yamato
потребител
потребител

Мнение от Yamato » 03 юни 2011, 10:25

Аз най-вероятно ще си купя някакъв дизеляк, но 2000-2001, защото едва ли има по-нови за до 4к. Предполагам, че средно едно 500 лв. ще си хвръкнат след покупката.

Потребителски аватар
Doin
потребител
потребител
Регистриран: 13 мар 2009, 23:18
Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDdi Ghia '00

Мнение от Doin » 03 юни 2011, 10:50

За TDDI-то към което си се насочил смяната на консумативите и ремъците 500 лева ще ти стигнат, дано да няма нещо по-сериозно. А ако попаднеш на читав екземпляр то това ще ти е най-големия разход, след това само се радваш на возия. Успех!

Потребителски аватар
PcMan
потребител
потребител
Регистриран: 29 яну 2009, 19:00
Модел на автомобила: Ford Focus '01 1.8TDdi 90hp pre-face ниво Zetec
Ford Sierra '90 1.6i CVH 80hp последен face ниво CLX
Контакти:

Мнение от PcMan » 03 юни 2011, 12:32

Година и 8 месеца карам моя, 1 проблем не ми е дал. Само консумативи и глезотийки (джанти, боядисване и т.н.).
Това е двигателя за фокус мк1.. здрав, непретенцизионен, икономичен, и върви при изправна кола и двг., евтини консумативи и части. Мери компресията и диагностика с оглед и на ходовата, както и за течове. Гледай дали пуши (само при рязко натискане на газта трябва да припушва и при студен старт много леко не е страшно) и т.н. Има цели теми с много обяснения. И летиш _friends_ Минуса му е, че става шумен на високи обороти, преглъща се за невероятно здрави наследник на ескорт. Успех. И не на последно място, е най-безопасен в класа си. Една от 1вите коли с 4 звезди в euroncap още 99та. Няма равен измежду конкуренцията си а3, голф 4 и астра полицейска, които дори нямат load limiters за коланите, отделно шасито му е ултра здраво и модерно спрямо техните. Във fifth gear дори блъскат стар фокус с 100км/ч в бетонена масивна стена, това е 100-0 не в мека кола отсреща, а на място, и пак клетката му остава неразрушена. В euroncap ги блъскат с 64км/ч, представи си 100 колко масивен е удара http://www.youtube.com/watch?v=a_i6LNgqCIM Дори по-нови коли като алфа 147 са трагедия на фона му, и то в ncap на 64км/ч. Тук е кола-кола със обща 100, едната с отсечени предни греди, нека се фокусираме в/у изправната и безопасността й: http://www.youtube.com/watch?v=yjxM9chAe1k. А тук кола не проектирана да е безопасна с/у такава, която е(и то не толкова нова и голяма): http://www.youtube.com/watch?v=o2g6XdmmqIE Безкрайната разлика, като безкрайността е летална и при слаб удар.
Изображение ИзображениеИзображение My blood runs blue

Потребителски аватар
Yamato
потребител
потребител

Мнение от Yamato » 03 юни 2011, 17:23

Проблеми с паленето зимата, а-у?

Потребителски аватар
Doin
потребител
потребител
Регистриран: 13 мар 2009, 23:18
Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDdi Ghia '00

Мнение от Doin » 03 юни 2011, 17:28

Ако акумулатора е стар, ако свещите ти не са здрави или си вземеш не Фокус, а Ескорт от '87 на половин милион км без компресия то ще имаш проблем с паленето, иначе не.

Потребителски аватар
Yamato
потребител
потребител

Мнение от Yamato » 04 юни 2011, 00:26

Най-добрите ми приятели работят на едно място, където служебната им е Focus от 2008 и са единодушни, че е абсолютно лайно. Построянно е на ремонт :( Затова съм толкова подозрителен. Както е нормално да се очаква, едни ми викат, че е хубав, а другите да не си взимам в никакъв случай. :lol:

Потребителски аватар
PcMan
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от PcMan » 04 юни 2011, 10:55

Yamato написа:Най-добрите ми приятели работят на едно място, където служебната им е Focus от 2008 и са единодушни, че е абсолютно лайно. Построянно е на ремонт :( Затова съм толкова подозрителен. Както е нормално да се очаква, едни ми викат, че е хубав, а другите да не си взимам в никакъв случай. :lol:
Има хора, които говорят наопаки често.
мк2 е супер също, със сигурност след някоя година следващата ми кола.
Но мк1 е железен, особено ако не е тдци(никой дан е се засяга, говорено е много пъти, години да не прави проблеми, е късмет и поддръжка, има потенциални 1-2 проблема липсващи при тдди, все скъпи, а колко е поддържан като е 2ра ръка рядко личи, от там идва хазарта с по-фин двигател). Ако измериш компресията и е на ниво при покупката, ще палиш почти без акумулатор зимата. Моя е с 54А(да, 54 на дизел..) bosch silver не си знае годините, в най-студените дни едвам върти, в смисъл наистина почти не върти, и колата пали за 2секунди въпреки това. за тдди мк1 говорим, разбира се.

Потребителски аватар
Дмитарчо
потребител
потребител
Регистриран: 03 окт 2009, 19:56
Модел на автомобила: Ford Mondeo Estate MK3 Ghia /2003/ 131 Hp

Мнение от Дмитарчо » 04 юни 2011, 20:23

Има огромна разлика от "служебна кола" до "служебна кола" :D Я моите началници да ми дадат една служебна кола .... както ги уважавам - след 2 месеца освен за скраб за здруго няма да става ;) И ще я плюя тая служебна кола, че за нищо нестава .... и е пълен буклук.

Потребителски аватар
Yamato
потребител
потребител

Мнение от Yamato » 04 юни 2011, 21:31

Дмитарчо написа:Има огромна разлика от "служебна кола" до "служебна кола" :D Я моите началници да ми дадат една служебна кола .... както ги уважавам - след 2 месеца освен за скраб за здруго няма да става ;) И ще я плюя тая служебна кола, че за нищо нестава .... и е пълен буклук.
Номерът че иамт и Audi от същия клас и на сходна цена, ккоято експлоатират по същия начин, но не се чупи толко често и няма проблеми. Това не е представителна извадка, а просто впечатление и съвет. Ако имате от по-новите и не ви се чупят, веднага бихте контрирали това твърдение.

Както и да е - да се върна на темата. По-следващата седмица ще ходя на огледи и т.н. Това дали да е дизел не съм го решил на 100%. И тук съветите са различни, но аз лично имам усещането, че ще ми е по-добре на нафта, защото няма да мога да си позволявам повече каране с безумните цени на бензина и малко по-големия разход, който ще имам с бензинка. Един 'капацитет' :) твърди, че поддръжката на дизеляка щяла да ми излезне много повече и нямало да имам файда от по-евтината нафта. Аз му казах, че тук има доста доволни от дизеловите агрегати на Фикусите 2000-2001 и като гледам повечето отзиви май е така? Газова бомба не възнамерявам да слагам в багажника...
Та викате кюмбетата не са капризни и няма да хвърля много пари по поддръжка?

VENTCI
потребител
потребител
Регистриран: 08 мар 2010, 13:21
Модел на автомобила: FOCUS 1.8 TDDi hatchback

Мнение от VENTCI » 05 юни 2011, 10:28

Ако си купиш Фокус 1.8 ТДДИ според мен няма да съжаляваш. За година и два три месеца и 20 хил. дето се казва и една гайка не съм развил :D

Потребителски аватар
Yamato
потребител
потребител

Мнение от Yamato » 05 юни 2011, 11:29

VENTCI написа:Ако си купиш Фокус 1.8 ТДДИ според мен няма да съжаляваш. За година и два три месеца и 20 хил. дето се казва и една гайка не съм развил :D
Звучи обещаващо за толко мнго километри. 2000 ли е модела? Не че има някакви съществени разлики между '00 и 01.

Потребителски аватар
PcMan
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от PcMan » 05 юни 2011, 11:41

Аз съм година и 8 месеца 21 хил. км (нямаше ме в Б-я 3.5 месеца едното лято), като колегата по-горе - нищо. Важно е сериозен оглед и диагностика при бройката, вкарват се големи кошници честно, и най-надеждната кола ако не е пазена й почват проблеми. Максимално горна година вземи, от 2002 вкл. почти няма, но 2001 си има.

Тя газовата ти е над 1000лв, отделно газта вече не е 2 пъти по-евтина от дизела, както бе доста време. Ще гори и грубо 0.5-1л над разхода на бензин. А и както казваш, гориво под налягане в колата не искам. Дизела като гориво е и доста по-безопасен дори от бензина.
Тдди разхода е почти двойно по-нисък от 1.6 бензин. Празна кола софия 6.5-7. Извънградско 4-4.5. Аз лично правя долните граници, има различни фактори, но това са ориентировъчните разходи. В ловеч например е далеч от 6.5-7, софия е повече от градско със стоене на място повечко. Като цяло със 115лв 50л 1 резервоар минавам 1000км без да засичам градско/извън колко км.

Потребителски аватар
Yamato
потребител
потребител

Мнение от Yamato » 05 юни 2011, 15:12

Шистовия газ в Северна България като го изкопат ще цъфнем и ще вържем >:D<:
Почти се навих и ще търся на огледи дизеларка. Личният ми консултант да си гледа работата с тия бензини *banned* . Като гледам офертите разликата в цената между дизел и бензин е почти никаква, а ще е много по-оферта след като този двигател е надежден и не се хвърля много за поддръжка.

Потребителски аватар
Yamato
потребител
потребител

Мнение от Yamato » 13 юни 2011, 21:40

Днес за втори път ходихме да гледаме при един приятел на познат един Фокус 2001 1.8 TDDI (90кс.) комби. Направихме тест драйв и според шурея (че аз не разбирам много) всичко е точно като изключим, че при ниските обороти притреперва няккак си, а самия двигател също вибрира. Може би тази вибрация е от тампони или нещо друго. Някакви идеи въпреки че ще се кара на диагностика в Мото Пфое за по-сигурно? Близко сме до сделка, но това ще трябва да се уточни.

Потребителски аватар
иво г. иванов
потребител
потребител
Регистриран: 15 авг 2010, 14:31
Модел на автомобила: Ford Focus 1.6 zetec-s 2000 ,renault 19

Мнение от иво г. иванов » 14 юни 2011, 00:17

Yamato написа: при ниските обороти притреперва няккак си, а самия двигател също вибрира. Може би тази вибрация е от тампони или нещо друго. Някакви идеи
Хубаво, че няма да бързаш със сделката =D>:
Нещо друго? Задръстен филтър, проблеми с електронното управление на ГНП или с механиката на помпата,
запушени дюзи... Знае ли човек...? Аааа, цени ли? Няма да хвърлиш много...

P. S. Аз не съм онзи личен консултант и мнението ми не е ангажиращо. :wink:
Не е срамно да не знаеш - срам е да не питаш!

Потребителски аватар
Yamato
потребител
потребител

Мнение от Yamato » 14 юни 2011, 23:14

Много баби, хилаво дете. Един познат-монтьор на дизелови помпи ми каза, че много Фокуси им били минавали през ръцете с неразрешими (за тях) или скъпи проблеми. Предполагам не правят добра дигностика, защото много плюеше електрониката по Фокуса и как излизало много скъпо като се скапе нещо по нея, а това ставало често. Имал ли е някой проблем с по-скъпи части и ремонти и често ли наистина се трошат? След като я закараме на Мото Пфое ще реша окончателно, но някои ми дават акъл че тази вибрация при 1200 оборота на място била именно от някаква синхронизация на компютъра. Днес припалихме доста Фикуси с този мотор (1.8 ТДДИ) и не малко то тях имаха подобна вибрация/резонанс (къде повече, къде по-малко). Ще видим дали това е нещо сериозно. Ще се радвам ако някой е имал подобни премеждия и да сподели...

Отговори

Върни се в “ДРУГИ ВЪПРОСИ”