Светна ми лампата на abs-a

Предно/задно окачване. Джанти и гуми. Кормилна уредба. Спирачна система.
Потребителски аватар
terminatoro
потребител
потребител
Регистриран: 05 юни 2007, 08:57
Модел на автомобила: Ford Focus 1.8tddi 2000г.
Chevrolet Epica 2.5 2009г.
Status: Извън линия

Светна ми лампата на abs-a

Мнение от terminatoro » 04 авг 2008, 21:24

Колеги оня ден ми се наложи да скоча на спирачките заради един "шофер" и венага след това ми светна лампата на абс-а.
Принципно накладките мисля че им идва времето за смяна,но имат още доста живот,пък знам че нямам датчик за износването на накладките.Когато запаля и стоя на едно място лампата не свети ,но като трагна и направя 2 м веднага светва.
Има ли някой идеа каква може да е причината?
ZETEC POWER!!!!!

Потребителски аватар
tankovbg
потребител
потребител
Регистриран: 23 фев 2008, 16:14
Модел на автомобила: Fiesta Techno 1.25 Zetec 16 V, юли 1998

Re: Светна ми лампата на abs-a

Мнение от tankovbg » 05 авг 2008, 15:31

На всяко колело има датчици отчитащи въртенето на колелата, ако при движение електрониката установи липса на импулси от някой датчик светва ABS лампата. Провери си кабелите към тези датчици, може да е прекъснал някой особено на предницата.

Потребителски аватар
terminatoro
потребител
потребител

Мнение от terminatoro » 05 авг 2008, 16:06

tankovbg написа:На всяко колело има датчици отчитащи въртенето на колелата, ако при движение електрониката установи липса на импулси от някой датчик светва ABS лампата. Провери си кабелите към тези датчици, може да е прекъснал някой особено на предницата.
И аз това си мислхе,щото преди едни "майстори" при смяната на съединителя ми бяха скъсали кабела на датчика и имаше подобен проблем.

Дано да е това :(
ZETEC POWER!!!!!

Потребителски аватар
tankovbg
потребител
потребител

Мнение от tankovbg » 05 авг 2008, 16:24

Имай предвид, понякога прекъсват много гадно особено на предницата, вътре в кабела се пречупват жичките, видимо външно е цял, опипва се внимателно и се придърпват отделни участъци.
Провери и самия датчик да не се е разместил, има точно разстояние до диска иначе не отчита.

Потребителски аватар
terminatoro
потребител
потребител

Мнение от terminatoro » 05 авг 2008, 16:35

мерси колега,ще го погледна!странното е че когато изгася колата и я запаля,и скоча на спирачките венага щом тръгна се задейства абс-а,но направя ли 5 метра пак се изключва.100% някой датчик се бъзика :( мамка му тва са ми 60-тина кинта ако трябва нов!
ZETEC POWER!!!!!

Потребителски аватар
tankovbg
потребител
потребител

Мнение от tankovbg » 05 авг 2008, 16:57

При рязкото спиране което си направил заради онзи "шофер" двигателя бая се накланя напред, може да е от някой куплунг общо взето си провери куплунзите на ABS-а към електрониката както и към електромагнитните вентили.

Потребителски аватар
samsung_bg
потребител
потребител
Регистриран: 24 сеп 2006, 13:51
Модел на автомобила: Fiesta MK4 FUN 1.4 16V 90PS Zetec-S FHA '96г

Мнение от samsung_bg » 05 авг 2008, 17:07

tankovbg написа:Имай предвид, понякога прекъсват много гадно особено на предницата, вътре в кабела се пречупват жичките, видимо външно е цял, опипва се внимателно и се придърпват отделни участъци.
tankovbg, Знаеш ли къде точно отиват кабелите от предните датчици. От датчика до съединителния куплунг, дето е скрит зад амортисьора под кората добре, но от този куплунг нататък ме интересува къде точно ходи, защото и на мен отвреме-навреме ми отказва и искам да си прозвъня кабелите. _friends_
Изображение

Потребителски аватар
tankovbg
потребител
потребител

Мнение от tankovbg » 06 авг 2008, 11:35

samsung_bg написа:
tankovbg написа:Имай предвид, понякога прекъсват много гадно особено на предницата, вътре в кабела се пречупват жичките, видимо външно е цял, опипва се внимателно и се придърпват отделни участъци.
tankovbg, Знаеш ли къде точно отиват кабелите от предните датчици. От датчика до съединителния куплунг, дето е скрит зад амортисьора под кората добре, но от този куплунг нататък ме интересува къде точно ходи, защото и на мен отвреме-навреме ми отказва и искам да си прозвъня кабелите. _friends_
Аз нямам ABS (и слава богу един проблем по малко), така че не мога да кажа точно къде отиват кабелите. Правил съм на VW Пасат което е различно от Форд. Но нали казах, нормално ако ги мериш с оммер може и да те излъже, ако се пречупят вътре в кабела жилата, то при завои например може да се разпада връзката. Например на едно Рено ставаше само при десен завой, мерим нормално е, като сменихме кабела се управи, стария кабел като го опънахме и се видя къде е точно пречупването.
По метода на опипване и опъване на малки участъци от кабела може също да се открие, там където е прекъсването изолацията на кабела изтънява при опъна.
По принцип кабелите от датчиците отиват на едно място (да кажем кутийка) в която е електрониката на ABS и от която излизат кабелите за управление на електромагнитните вентили (след спирачната помпа).
Но виж тук
http://www.autoprospect.ru/ford/fiesta/ ... -btcs.html" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
и тук
http://www.autoprospect.ru/ford/fiesta/ ... iesta.html" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
са описани и нарисувани нешата

И още нещо важно за terminatoro, така както си "скочил" на спирачките е твърде възможно да ти е блокирало ей това (на руски ама се разбира)
Датчик продольного ускорения.
Состоит из двух возвратно-поступательных переключателей, которые установлены под центральной консолью в салоне автомобиля. При нормальном движении и незначительном ускорении или торможении они находятся в нерабочем состоянии. Как только превышаются запрограммированные в блоке управления параметры торможения или ускорения, датчики посылают соответствующий сигнал в блок управления.
Ако првключвателя за спиране ( торможения ) е блокирал и не се връща в нормално състояние, твърде вероятно е там да е проблема. Тази кутийка поне на Фиестата пише, че е в купето под таблото ама къде и как изглежда не знам, търси я.

Отговори

Върни се в “ХОДОВА ЧАСТ”