Тропане във волана при завой - FORD FOCUS
- Paranoid
- потребител
- Регистриран: 17 апр 2008, 22:07
- Модел на автомобила: FOCUS C-MAX 2.0 TDCI Ghia '04
- Status: Извън линия
Тропане във волана при завой - FORD FOCUS
Здравейте. От известно време се появи странен шум и вибрация във волана ми. При завой, но само при оборот и повече на волана и ако има неравност на пътя, нещо много силно тропа в рейката и под волана в таблото. При други обстоятелства няма проблем. Гледаха я във Форд тропало капаче под волана в таблото. Ходих и на други места никой нищо не можа да ми каже. Тропането определено не е от пластмасово капаче. Автомобил е FOCUS II '07 с хидравлика, а не с електроусилвател. Притесняваме да не стане някой сакътлък на някой завой или другаде. Помогнете! Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем?
Мерси предварително!
Мерси предварително!
- иво г. иванов
- потребител
- Регистриран: 15 авг 2010, 14:31
- Модел на автомобила: Ford Focus 1.6 zetec-s 2000 ,renault 19
Re: Тропане във волана при завой - FORD FOCUS
Направило ли ти е впечатление за изменение на усилието прилагано за завиване в двете посоки ?
Автомобила "отговаря "ли адекватно като преди на зададеното направление или има недозавиване или свръх завиване ?
Ако нямаш конкретни впечатления за да отговориш на тези въпроси си направи сам едни елементарни проверки.
На място, с работещ двигател и натисната спирачка резки завъртания на волана в ляво и в дясно за да разбереш дали
звука се чува сега и установиш дали нямаш увеличение на зададения луфт-диапазон.
В същото положение но сега търсиш луфтове от волана в посоки по дълбочина,напред-назад и ляво- дясно без въртене.
После на канал проверяваш маншоните на рейката в ляво и дясно, маркучите за течове, наличието на хидромасло и се надяваш да не ти се е прецакала помпата.Още вибраций и звукове от кормилното управление могат да дойдат от износени корм. накрайници.Другото тресене и чукане при ляв и десен завой вече идва от повреди по окачването на предницата .
Автомобила "отговаря "ли адекватно като преди на зададеното направление или има недозавиване или свръх завиване ?
Ако нямаш конкретни впечатления за да отговориш на тези въпроси си направи сам едни елементарни проверки.
На място, с работещ двигател и натисната спирачка резки завъртания на волана в ляво и в дясно за да разбереш дали
звука се чува сега и установиш дали нямаш увеличение на зададения луфт-диапазон.
В същото положение но сега търсиш луфтове от волана в посоки по дълбочина,напред-назад и ляво- дясно без въртене.
После на канал проверяваш маншоните на рейката в ляво и дясно, маркучите за течове, наличието на хидромасло и се надяваш да не ти се е прецакала помпата.Още вибраций и звукове от кормилното управление могат да дойдат от износени корм. накрайници.Другото тресене и чукане при ляв и десен завой вече идва от повреди по окачването на предницата .
Не е срамно да не знаеш - срам е да не питаш!
- mrdds
- потребител
- Регистриран: 23 фев 2006, 12:26
- Модел на автомобила: S max 2.0 Diratec HE 2007 titanium
Рейка или някой от кормилните накрайници.Единия шарнир на тях е вътре в рейката и много майстори диагностират рейка ,а проблема е в шарнира на кормилния накрайник,който е около 30лв.
Преди време моя фокус тропаше така по неравностите.Един стар майстор много правилно се насочи натам.Луфта беше твърде незначителен и почти невидим,но той го хвана.
Според мен отивай в доверен сервиз да ти проверят предницата.
Преди време моя фокус тропаше така по неравностите.Един стар майстор много правилно се насочи натам.Луфта беше твърде незначителен и почти невидим,но той го хвана.
Според мен отивай в доверен сервиз да ти проверят предницата.
- Paranoid
- потребител
- Регистриран: 17 апр 2008, 22:07
- Модел на автомобила: FOCUS C-MAX 2.0 TDCI Ghia '04
Благодаря за информацията!!
Ето какво направих:
1. Бях в сервиз /добър/ Окачването е здраво, няма повреди. Маншоните са здрави, няма и течове от хидравликата.
2. Няма недозавиване или свръх завиване, колата отговаря адекватно на зададената посока.
3. Няма и луфтове във волана в никоя посока.
Общо взето направих всичко, което ме посаветвахте, за което благодаря, за сега нищо!!
Ето какво направих:
1. Бях в сервиз /добър/ Окачването е здраво, няма повреди. Маншоните са здрави, няма и течове от хидравликата.
2. Няма недозавиване или свръх завиване, колата отговаря адекватно на зададената посока.
3. Няма и луфтове във волана в никоя посока.
Общо взето направих всичко, което ме посаветвахте, за което благодаря, за сега нищо!!
-
- потребител
- Регистриран: 05 юли 2010, 20:00
- Модел на автомобила: ford focus 1.8 TDdi
Колега и аз имам подобно тропане и при угасен и при запален двигател. Когато заклатя волана наляво надясно се чува чукане. Някой път като минавам през дупки се чува чукане но не винаги. Майтора ми каза рейката чукала но аз си мисля някой накрайник към рейката. Питах го да сменя маслото, че е черничко но той каза да не го сменям да не се влошала работата.
Дайте мнения какво може да е.
Дайте мнения какво може да е.