проблем електрическа ръчна спирачка

Предно/задно окачване. Джанти и гуми. Кормилна уредба. Спирачна система.
totodd
потребител
потребител
Регистриран: 04 апр 2015, 23:46
Status: Извън линия

проблем електрическа ръчна спирачка

Мнение от totodd » 05 апр 2015, 21:46

Здравейте, от месец август 2014 г. съм собственик на Форд С-макс 2,0 Джия, производство 2004 г.. От тогава, редовно преглеждам форума, но не съм се включвал, защото не съм могъл да дам на никой съвет или да потърся такъв. Сега обаче ми изскочи голям проблем. Миналата неделя, когато сутринта исках да запаля колата, при натискане на бутона за освобождаване на ръчната спирачка, тя не се освободи и сигналната лампичка продължи да свети. На дисплея изписа че не работи мотора на спирачката. Първо изключих една от клемите на акумулатора и изчаках малко, след което го включих отново. Пак запалих колата и отново ми показа същия ефект, плюс това че ми изчезна и кода на уредбата "Сони". Автомобила си стоеше с включена ръчна спирачка и не помръдваше. Тогава вече открих по упътването ръчката на аварийното изключване на ръчната спирачка, в двойното дъно на средната конзола между предните седалки. След издърпването на тази ръчка, спирачката се освободи с ясен звук на откачане. Потеглих с колата, като ми беше загаснала и индикаторната лампа на таблото. При спиране и изключване на двигателя, и изваждане на ключа, ръчната спирачка не се задействаше автоматично, както до преди този случай, а само започваше да мига индикаторната лампа. Всички друго по автомобила си беше наред. В понеделник сутринта трябваше да закарам автомобила на майстор за това и когато отново го запалих, се оказа, че електрическата ръчна спирачка отново се е задействала и не иска да се отключи от бутона. Отново изтеглих ръчката за аварийно отключване и пак се чу същия звук и спирачката се освободи. Потеглих към майстора и сега вече индикаторната лампа, постоянно мигаше и на дисплея беше изписано същото съобщение. пет дни не успях да отида до сервиза и когато отидох, майстора ми показа отворената кутия, която е закрепена на дъното на автомобила отзад под багажника. Вътре се намира ел. двигател, който чрез електронен блок (една платка), управлява един дълъг винт, към който са свързани жилата към спирачните механизми на колелата. Показа ми че идва ток до ел. мотора, той си работи. Подавахме ток от друг акумулатор директно към клемите, като обръщахме полюсите и ел.мотора чрез зъбна предавка превърташе в едната посока този винт,така че жилата се опъваха и спирачните автомати се задействаха. В обратна посока мотора само за малко завърташе и блокираше. Там има и един щифт, който свързва този дълъг винт с една бяла малка кутийка, от която един лентов кабел отива към блока за управление (първата платка). Според майстора, до тази кутийка всичко е О.К. Щифта който се пада между нея и винта е свързан с жилото на ръчката за аварийно освобождаване. При освободена аварийно, при подаване на ток директно към ел.мотора, този щифт отново се закача и винта се свързва с бялата кутийка. На теста показваше грешка че мотора на спирачката не функционира. Някой може ли да ми даде съвет, какъв е проблема и къде могат да ми помогнат. Моля да ме извините, ако някой преди мен е писал по същия проблем, но рових доста във форума и не успях да открия подобен проблем.

peigera
потребител
потребител
Регистриран: 28 сеп 2007, 13:54
Модел на автомобила: Ескорт RS 2000 96г.
Status: Извън линия

Re: проблем електрическа ръчна спирачка

Мнение от peigera » 06 апр 2015, 09:17

Не съм се спречквал с този проблем и мога да изкажа само предположение! След като сте отворели контролния блок, проверете за лоши спойки. Преди време правих ел хидравлика на Мерцедес А класа и проблема беше точно спойка в упр. блок на ел мотора на хидравликата. Другото нещо което мога да посъветвам е ръчно да задвижите оста на мотора в посоката в която отказва да се движи за да установите дали проблема не е механично блокиране. Под ръчно имам в предвид не да му подавате ток за да се завърти а да го въртите на ръка. Ако има начин, щракнете една снимка на устройството.

Отговори

Върни се в “ХОДОВА ЧАСТ”