Как да разбера за проблеми при задните спирачки на Фиеста ?
- ImpossibleMan
- потребител
- Регистриран: 17 авг 2006, 20:33
- Модел на автомобила: Ford Fiesta 1.4 Titanium 2011
- Status: Извън линия
Как да разбера за проблеми при задните спирачки на Фиеста ?
Здравейте!. Имам Фиеста модел 2006. Вече навъртях 60 000 км. Интересуват ме няколко въпроса, свързани със спирачната система. Има ли индикатор за износване на задните спирачки? Предполагам, че за предните има. Как мога да разбера, че нещо не е наред с накладките на задните спирачки? Бях чел в Ауто Билд ако не греша, че Фиеста имат проблеми със задните спирачки, което ме изненада, тъй като предните са по-натоварени. А и всички познати казват, че най-напред заминават предните накладки. Да, но не и според Ауто Билд. Тая зима, когато е студена колата и натисна спирачките, се чува някакъв шум. Все си мисля, че е от лугата или ръжда. Когато се стоплят, шума изчезва. По принцип избягвам да ползвам спирачките екстремно и спирам главно с двигателя. Повечето ми пробег е извън града. За последно като сменях зимни гуми, предните накладки имаха още живот. Задните обаче не съм проверявал.
Как да разбера, кога са за смяна? На сервиза много не разчитам, макар всяка година да правят обслужване. Съмнява ме някой да смъква задните гуми, за да гледа задните накладки. Въпреки, че преди две години изрично ги попитах - как са спирачките.
Как да разбера, кога са за смяна? На сервиза много не разчитам, макар всяка година да правят обслужване. Съмнява ме някой да смъква задните гуми, за да гледа задните накладки. Въпреки, че преди две години изрично ги попитах - как са спирачките.
- HACKO
- Модератор
- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК - Местоположение: ХАСКОВО
Re: Как да разбера за проблеми при задните спирачки на Фиеста ?
Огледай от вътрешния край, дали няма гумена тапичка, която като я свалиш, през отвора да се виждат накладките.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! 

- nikky
- потребител
- Регистриран: 20 фев 2010, 20:01
- Модел на автомобила: Ford Fiesta Zetec '08
- Контакти:
На 60,000 км в масовия случай си за смяна, освен ако не караш предимно извънградско, супер предвидливо и използваш спирачка само в краен случай.
Аз точно по този шум (който описваш) разбирам, че са заминали. Изобщо не съм сигурен, че всички коли имат система за сигнализация за износени накладки, дори напротив...
Аз точно по този шум (който описваш) разбирам, че са заминали. Изобщо не съм сигурен, че всички коли имат система за сигнализация за износени накладки, дори напротив...
- ImpossibleMan
- потребител
Благодаря за бързите отговори. А барабанът как се сваля? Задържа ли се от нещо или просто се дърпа? А тая гумена тапа би трябвало да върши работа на канал? Значи има начин да се проверят без сваляне на барабана.
А някой има ли информация за цените при смяна на накладки в Мото Пфое?
А някой има ли информация за цените при смяна на накладки в Мото Пфое?
- Kostadin21
- потребител
- Регистриран: 28 яну 2009, 21:32
- Модел на автомобила: Fiesta 1.25 16V Zetec-SE 75HP Ghia 1996
Моята логика(правил съм (не лично) ремонт на задните накладки на фиеста).Логиката ми е такава:
Ако течността е на максимално ниво цилиндрите са здрави и не изпускат.Ако натегнеш ръчната и държи значи има накладки.Може да качиш колата на повдигач с вдигната ръчна и да пробваш на ръка дали се въртят гумите отзад
Ако течността е на максимално ниво цилиндрите са здрави и не изпускат.Ако натегнеш ръчната и държи значи има накладки.Може да качиш колата на повдигач с вдигната ръчна и да пробваш на ръка дали се въртят гумите отзад

Всеки който няма пари за кола,кара форд!
- ImpossibleMan
- потребител
Благодаря ти. Но не биха ли държели накладките и при минимално феродо?Доколкото знам, не трябва да се износват докрай.Kostadin21 написа:Моята логика(правил съм (не лично) ремонт на задните накладки на фиеста).Логиката ми е такава:
Ръчната държи, но тая зима ме притесни шума, когато потегля с колата сутрин при студено време. И преди май стържеха, но не съм обръщал внимание, защото колата бе нова. Освен това, като давам на заден и спирачките са мокри, се чува едно периодично свирене. Някой път сякаш някоя накладка заяжда и при потегляне назад се чува нещо като прещракване - все едно е имало нещо, което се е счупило. Обяснявам си го със заяждане. Нормално ли е това?
Сега прочетох упътването на колата. Лампата за спирачките сигнализира при ниско налягане на спирачната течност. Май няма датчици за износени накладки.
- Kostadin21
- потребител
- Регистриран: 28 яну 2009, 21:32
- Модел на автомобила: Fiesta 1.25 16V Zetec-SE 75HP Ghia 1996
Да не би да ти е замръзвала ръчната зимата на големия студ(ние в Петрич не сме запознати мн с явлението
)Аз лично я подпирам по възможност и избягвам да вдигам ръчната на голям студ.Относно накладките пробваш.Ако са износени гумата прави няколко хода и чак тогава спира.Ако има такова положение значи е за смяна и са много износени.Ако сичко е наред не трябва да може да се върти гумата на ръка изобщо.Казах ти ако имаш течност в казанчето значи цилиндрите са здрави и не ти трябват нови,но ако накладките са износени ще почне да тече 

Всеки който няма пари за кола,кара форд!
- ImpossibleMan
- потребител
Да, всичко си е наред с казанчето. Но скоро четох, че правителството заедно с Приста Ойл имали някаква инициатива за спирачната течност, която било хубаво да се подменя на две години. Та в тоя апект...сменял съм спирачна течност на руски возила. Източваш, наливаш и обезвъздушаваш, почвайки от най-отдалеченото колело. При Фиеста как стават нещата?