Прахозащитни маншони за амортисьори.
-
- потребител
- Регистриран: 06 апр 2011, 20:26
- Модел на автомобила: FIESTA 89г/1.1/OHV
- Status: Извън линия
Прахозащитни маншони за амортисьори.
От както имам колата Fiesta mk3, 1.1, 1989+ единият маншон на задния ляв амортисьор беше скъсан. Впоследствие си замина и амортисьора и сега търсих какви се продават, за да ги сменя. По БГ-онлайн магазините всичко е пълна мъгла - и като асортимент и като цени, затова реших да проверя асортимента на някой неоригинален производител, който дава всички съвместими марки и модели, в които се използва същата част.
http://parts.wse.by/patron/ppk10206~zas ... atora.html - от тук изглежда, че за Фиеста като моята може да се използват маншони, които стават и за Рено-19 или пък за Голф-2. Вярно ли е това?
Еднакви ли са прахозащитните маншони на предните и задните амортисьори? - май всичкитв вече са ми за смяна.
Също ако някой скоро е купувал и е доволен, моля да сподели.
http://parts.wse.by/patron/ppk10206~zas ... atora.html - от тук изглежда, че за Фиеста като моята може да се използват маншони, които стават и за Рено-19 или пък за Голф-2. Вярно ли е това?
Еднакви ли са прахозащитните маншони на предните и задните амортисьори? - май всичкитв вече са ми за смяна.
Също ако някой скоро е купувал и е доволен, моля да сподели.
- toniboy
- потребител
- Регистриран: 21 мар 2008, 17:20
- Модел на автомобила: ford C MAX 1.6 TDCI /109 к.с / 2009 г
Re: Прахозащитни маншони за амортисьори.
скоро ще сменям задните, до колкото знам за мк3 94 г излизат два модела и комплекта 2 бр. е 30-35 лв. предните са съвсем други,
-
- потребител
- Регистриран: 06 апр 2011, 20:26
- Модел на автомобила: FIESTA 89г/1.1/OHV
Явно ще трябва да се побългарява. За сега обмислям предни Topran от 6 лв., или нещо от Fiat Punto.. Липсата на отговори донякъде може би се дължи и на факта, че както на български, така и на английски за този маншон използват няколко различни думи. Не успях да намеря определен термин, както например "колянов вал". Това прави търсенето на информация още по-сложно.
За Голф има както гумени-гофрирани, така и обикновени пластмасови прави тръби. Може да сложа и аз някоя PVC тръба с ф50-60.
Оригиналните маншони не са разчетени да прилягат плътно/херметично, нито покриват изцяло дължината. Ако бяха херметични сигурно щяха да шмъркат вода, която нямаше да има от къде да излезе. По-скоро дължината им е такава, че при стъпила кола покриват стъблото на амортисьора, така че като плиска от локвите да не се окаля.
Изтърбуших един стар и прокъсан маншон от заден амортисьор за Фиеста - като размер е с дължина 14 см., ф48 / ф50. На ударния тампон имаше написан някакъв парт номер на Motorcraft, въпреки че по каталозите не видях отделно да се предлагат тези тампони и маншони.
Може би и конструкцията на амортисьора не е измислена така, че да се сменят.
В горната страна има една метална чашка, на която ляга тампона. Стъблото на амортисьора е кербовано за чашката.
Тампонът няма как да излезе от там, нито да се нахлузи друг - освен с рязане и заваряване на края на стъблото.
Много трудно извадих маншона, като трябваше да го изхлузя през въпросната чашка - за да излезе го разчекнах с дръжките на 3 бр. вилици и лъжици - "щангички". (добре че не ме видя гаджето, понеже трябваше да обяснявам защо не пазя кухненски прибори от 1ХХ лв. комплекта, а ми е по-важен този скъсан маншон от заден амортисьор 2-ра употреба за 10 лв). Разбира се, целта ми е да се намери лесно и удобно решение.
Дойдоха ми разни идеи, които мисля да изпробвам.
Все пак ако някой е правил нещо или знае подходящ заместител (ако ще и гофриран маркуч от Перла 4-ка), нека да сподели.
Ето какво представлява заден амортисьор за Фиеста GFJ:

Сега вече, след като разгледах внимателно амортисьора се сетих, че тук е обсъждано нещо подобно:
http://www.clubford.org/forum/viewtopic.php?t=4125
За Голф има както гумени-гофрирани, така и обикновени пластмасови прави тръби. Може да сложа и аз някоя PVC тръба с ф50-60.
Оригиналните маншони не са разчетени да прилягат плътно/херметично, нито покриват изцяло дължината. Ако бяха херметични сигурно щяха да шмъркат вода, която нямаше да има от къде да излезе. По-скоро дължината им е такава, че при стъпила кола покриват стъблото на амортисьора, така че като плиска от локвите да не се окаля.
Изтърбуших един стар и прокъсан маншон от заден амортисьор за Фиеста - като размер е с дължина 14 см., ф48 / ф50. На ударния тампон имаше написан някакъв парт номер на Motorcraft, въпреки че по каталозите не видях отделно да се предлагат тези тампони и маншони.
Може би и конструкцията на амортисьора не е измислена така, че да се сменят.
В горната страна има една метална чашка, на която ляга тампона. Стъблото на амортисьора е кербовано за чашката.
Тампонът няма как да излезе от там, нито да се нахлузи друг - освен с рязане и заваряване на края на стъблото.
Много трудно извадих маншона, като трябваше да го изхлузя през въпросната чашка - за да излезе го разчекнах с дръжките на 3 бр. вилици и лъжици - "щангички". (добре че не ме видя гаджето, понеже трябваше да обяснявам защо не пазя кухненски прибори от 1ХХ лв. комплекта, а ми е по-важен този скъсан маншон от заден амортисьор 2-ра употреба за 10 лв). Разбира се, целта ми е да се намери лесно и удобно решение.
Дойдоха ми разни идеи, които мисля да изпробвам.
Все пак ако някой е правил нещо или знае подходящ заместител (ако ще и гофриран маркуч от Перла 4-ка), нека да сподели.
Ето какво представлява заден амортисьор за Фиеста GFJ:

Сега вече, след като разгледах внимателно амортисьора се сетих, че тук е обсъждано нещо подобно:
http://www.clubford.org/forum/viewtopic.php?t=4125
- urgan
- Потребител
- Регистриран: 16 яну 2009, 16:44
- Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0 TDCi 131 h.p. Estate 02' Ghia
Engine code: FMBA - Status: Извън линия
Защо неотидеш в някой магазин и да питаш няма ли нещо съвместимо я от лада я от фият. На една мазда така сменихме преди време по 2-3 лв беше на бройка от някав фият бяха.
Аз като търсих за предното мондео ми предлагаха за по 40 лв на бройка. Викам нафта ли сте пили, няква гума 40 лв... да ама те са хубави ако не ги сложиш ще прецакаш амортисьора...
Аз като търсих за предното мондео ми предлагаха за по 40 лв на бройка. Викам нафта ли сте пили, няква гума 40 лв... да ама те са хубави ако не ги сложиш ще прецакаш амортисьора...