Давате на контакт и няма никой.... ?

Акумулатор. Алтернатор. Стартер. Запалителна система. Осветление и сигнализация.
Потребителски аватар
peterdi_bg
потребител
потребител
Регистриран: 11 сеп 2008, 22:02
Модел на автомобила: n/a
Status: Извън линия

Давате на контакт и няма никой.... ?

Мнение от peterdi_bg » 06 ное 2009, 15:18

Това ми се случи вече два пъти, но беше за кратко. И понеже беше за кратко, не му обърнах достатъчно внимание на проблема. До днес.

Днес обаче, на връщане от Бистрица, реших да си измия колата от калта (миенето няма нищо общо). Измивам я, вадя я настрани да изсъхне и да забърша огледалата, влизам, въртя ключа - нищо. Няма ток и това е! А нещата, които не минават през ключа, си работят - задната чистачка, музиката, габаритите. Акумулатора е зареден (пускам кабели от съседа - оборотите на неговата кола не намаляват, а ток при мен пак няма).

Проверих някъде нещо да не е откачено - няма. Клемите на акумулатора са си затегнати, но ги свалих и двете и ги сложих пак. Нищо. И въпреки че вече закъснявах за работа, си викам - трябва ми колата, няма да я зарежа при някой електричар да й се чуди цяла седмица какво й има. Отворих таблото отдолу и се натъкнах на една букса, която свързва поотделно три кабела, отиващи към контактния ключ. Разкачам я и какво да видя - на едната връзка явно е загрявала, пластмасата е леко стопена и металната "щипка" се е разтворила и не прави контакт. И колата не върви заради едното нищо. Събрах я и веднага дойде тока.

По-късно днес ще пусна снимка на въпросната букса, тъй като сигурно ще се наложи да я сменя - ако продължи да губи ток заради нея.
А утре се захващам с токовете по колата, де що има букси и връзки ще ги прегледам, че да открия навреме ако има и другаде подобни мизерии.
ЦЕНИ ЖИВОТА! УБИЙ СКОРОСТТА!

Потребителски аватар
nikolovvd
потребител
потребител
Регистриран: 15 май 2006, 16:18
Модел на автомобила: Mitsubishi X

Re: Давате на контакт и няма никой.... ?

Мнение от nikolovvd » 06 ное 2009, 16:17

При такъв проблем, ако бързаш правиш следното:
Дърпаш ръчната. Изключваш от скорост. Вземаш едно по-масивно желязо - гаечен ключ, голяма отверка или клещи.
На стартера има една дебела червена жица, закрепена с гайка. Под нея има още една такава гайка. Даваш на късо двете гайки и двигателя пали.

Потребителски аватар
peterdi_bg
потребител
потребител

Мнение от peterdi_bg » 06 ное 2009, 19:18

Не смятам, че ще стане по този начин, тъй като при загуба на токовете в тази букса колата и със запален двигател ми изгасна. А пък заради инсталацията даже колата да върви, няма да имам фарове, стопове, чистачки - колкото и да бързам не бих тръгнал така.

Потребителски аватар
S_C
потребител
потребител
Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX
Контакти:

Мнение от S_C » 07 ное 2009, 13:07

Често срещан проблем при стари коли.Ако няма букса,сменяш клемните обувки с нови,термофолио в различен цвят за обувките и редиш без големия куплунг,като на една лепенка отстрани рисуваш буксата,номерата на кабелите и срещу всяко кабелче-новия му цвят.
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!

Потребителски аватар
nikolovvd
потребител
потребител
Регистриран: 15 май 2006, 16:18
Модел на автомобила: Mitsubishi X

Мнение от nikolovvd » 07 ное 2009, 16:11

Така е като искаш да караш ретро автомобил! ;):
При ретрото поддръжката е много повече, но и зависливите погледе са в пъти повече. :D:
Само си помисли кой би привлякъл вниманието на околнити повече - един Форд Т или последен модел Мерцедес? :D

Потребителски аватар
peterdi_bg
потребител
потребител

Мнение от peterdi_bg » 09 ное 2009, 12:01

Ми че кой се оплаква? Аз пиша тук какъв проблем ми се е появил и как съм го решил. Проблема не ми се е появявал отново, да се надявам, че в скоро време няма да го има пак.

Потребителски аватар
S_C
потребител
потребител
Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX
Контакти:

Мнение от S_C » 09 ное 2009, 23:07

Почисти клемите там,защото проблема неизбежно ще се появи...по закона на Мърфи-точно в средата на голяаааааама локва.Инсталацията е такова нещо,че ако веднъж се появи проблем и не вземеш мерки,той рано или късно се появява отново.
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!

Отговори

Върни се в “ЕЛ. ИНСТАЛАЦИЯ и ОБОРУДВАНЕ”