Проблем със втората степен на вентилатора на фиеста МК4

Акумулатор. Алтернатор. Стартер. Запалителна система. Осветление и сигнализация.
Потребителски аватар
pifivo1
потребител
потребител
Регистриран: 06 май 2007, 10:51
Модел на автомобила: ford fiesta studio 1.25 16V zetec s газов инжекцион
Status: Извън линия

Проблем със втората степен на вентилатора на фиеста МК4

Мнение от pifivo1 » 19 юли 2009, 19:27

В последно време установих, че не ми се включва перката на радиатора и колата загрява. Добре, че ми работи клапана на разширителя и изхвърла част от антифриза. Когато включа климатика перката работи на бавната скорост, спра ли го спира и тя. Гъзурих се и гледах да видя някъде датчик за температурата, но така и не го видях, за термостата да не говорим. Рових се и в Аутодата и видях, че вентилатора на радиатора минава през две релета 12І и 12ІІ, но не можах да ги открия. Предполагам, че принципа на работа е следния: датчика за температурата дава сигнал на ЕКУ-то и то включва релето за бързите обороти на вентилатора. Ако някой може да ме насочи къде да търся датчика за температурата и релетата ще му бъда много благодарен.Колата е фиеста МК4 и ако нищо не открия, в главата ми се върти една идея- да шунтирам съпротивлението на първата степен и мисля, че ще се увеличат оборотите на вентилатора, но не съм сигурен дали ще издържат контактита на релето. Другия вариант е да подам директен +12в на вентилатора през бутон и реле, но не ми се бара по таблото. :D:
Ако някой е имал подобен проблем, моля да сподели как го е отстранил.

Потребителски аватар
tankovbg
потребител
потребител
Регистриран: 23 фев 2008, 16:14
Модел на автомобила: Fiesta Techno 1.25 Zetec 16 V, юли 1998

Re: Проблем със втората степен на вентилатора на фиеста МК4

Мнение от tankovbg » 20 юли 2009, 10:00

Колега, перката на вентилатора е двустепенна, бавни и бързи обороти, те се командват от термодатчик и в зависимост от температурата на антифриза се включва перката на бавни и бързи обороти. Веригата на бавни обороти се задейства паралелно и от включването на климатика и перката работи винаги когато климатика е включен. На първо място следва да се проверят предпазител и релето, предпазителя е в кутията в моторния отсек, има номер 36 но вероятно е здрав, защото ако не е ще спре и бензиновата помпа, релето е също там има номер VIII черно (съгласно моята схемата), може да се е извадило намести го или да е дефектирало. Следващото най вероятно е повреден термодатчик. Търси буксата му зад бобината, там отзад е завряна на доста неудобно място доколкото си спомням. Разкачи тази букса с кабелите към нея, включи на контакт и с парче проводник окъси клемите на буксата (тази от която тръгват кабелите), ако перката се завърти проблема ти е в термодатчика, сменя се и толкова. Ако не се завърти проблема ти е в токовата верига, възможно е нарушен контакт в конекторите на платката на предпазителите в моторния отсек, нарушена спойка, прекъсната писта. Термостата се намира лесно, проследяваш тънкото маркуче което идва от разширителния съд, то отива точно там. От тялото на термостата има един дебел маркуч който отива до радиатора.
Ето тук, в раздела система охлаждения може да прочетеш разбираемо на руски и видиш картинки - http://www.autoprospect.ru/ford/fiesta/" onclick="window.open(this.href);return false;
Успех.

Потребителски аватар
pifivo1
потребител
потребител

Мнение от pifivo1 » 20 юли 2009, 20:46

Благодаря колега, утре ще се ровя, но ако можеш още малко да ме улесниш къде точно се намира тази бобина. За комутатора съм наясно къде е, ама тази бобина - да не е в него- щото е с електронно запалване? :?:

Потребителски аватар
tankovbg
потребител
потребител

Мнение от tankovbg » 21 юли 2009, 13:25

Ами като гледам имаш fiesta studio 1.25 16V значи мотора е като моя Зетек, бобината е това от където излизат 4-те кабела за свещите колега.

Потребителски аватар
pifivo1
потребител
потребител

Мнение от pifivo1 » 21 юли 2009, 20:44

Според мен се казва комутатор, но да не спорим. Намерих под бобината/комутатора/ датчика за температурата. Като дадох накъсо куплунга нищо не се случи и при включен контакт и при запален двигател - нищо. :evil: Разглобих таблото, но не е същото каквото е дадено в Аутодата или поне релетата не са така.Видях едно мърдащо кабелче на зеленото реле отдолу и с много зор успях да го наместя. Пробвах пак с куплунга накъсо и след няколко секунди вентилатора тръгна без да пускам климатика. Пробвах го и като загрее - за сега се включва и изключва, но докога :?: Предполагам, че това беше проблема и дано се е оправил :D: . Благодаря на колегата.
табло предпазители.jpg

Потребителски аватар
tankovbg
потребител
потребител

Мнение от tankovbg » 22 юли 2009, 12:02

Това ти е бил проблема колега, а на това което викаш комутатор си е блока на бобините, в него има 2 първични бобини и две вторични-високоволтови, едната първична и една високоволтова е за 1-ви и 4-ти цилиндър другите за 2-ри и 3-ти. Комутатора се намира на друго място, тоест електрониката която подава напрежение към всяка първичнa бобина в точно определен момент.

Потребителски аватар
pifivo1
потребител
потребител

Мнение от pifivo1 » 23 юли 2009, 06:49

Прав си колега, аз се бях заблудил за наименованието на въпросната бобина. ;):
Още веднъж благодаря за оказаната помощ.

Отговори

Върни се в “ЕЛ. ИНСТАЛАЦИЯ и ОБОРУДВАНЕ”