Трябва ли да изчакам преди да запаля?
- Nuclear
- потребител
- Регистриран: 07 фев 2009, 19:51
- Модел на автомобила: Ford Focus 1.6 2000г, бензин
- Status: Извън линия
Трябва ли да изчакам преди да запаля?
Здравейте 
Съжалявам за леко ламерсия въпрос.
Та обикновено като пъхна ключа, веднага въртя и паля, без да чакам нищо.
Обаче един приятел ми каза, че трябвало да дам на контакт, да изчакам да изгаснат всички лампи и след това да запаля. Понеже при по-новите коли електрониката правела някакви проверки.
Той кара Fiat Brava 1.2, бензин, а аз - фокусчето от профила ми (пак бензиново).
Досега за изчакване съм чувал, че има само при дизелите - заради подгряващите свещи, но тук става дума за бензинови коли.
Не бях чувал за такова нещо. Но дали наистина всеки път като се даде на контакт, колата си прави нещо като POST (Power on self test) и затова да се налага да изчакам да свърши, преди да запаля.

Съжалявам за леко ламерсия въпрос.
Та обикновено като пъхна ключа, веднага въртя и паля, без да чакам нищо.
Обаче един приятел ми каза, че трябвало да дам на контакт, да изчакам да изгаснат всички лампи и след това да запаля. Понеже при по-новите коли електрониката правела някакви проверки.
Той кара Fiat Brava 1.2, бензин, а аз - фокусчето от профила ми (пак бензиново).
Досега за изчакване съм чувал, че има само при дизелите - заради подгряващите свещи, но тук става дума за бензинови коли.
Не бях чувал за такова нещо. Но дали наистина всеки път като се даде на контакт, колата си прави нещо като POST (Power on self test) и затова да се налага да изчакам да свърши, преди да запаля.
- tropper
- потребител
- Регистриран: 12 юли 2007, 00:34
- Модел на автомобила: Ford Mondeo MK1 1.6 16V GLX '93; ГИ Stilogas/Tamona, изп. Tomasetto, инж. Valtek; *** КЛИМАТИК ***
- Контакти:
Re: Трябва ли да изчакам преди да запаля?
На мойто Мондео като дам контакт бензиновата помпа подкача гориво за около 2-3 секунди - чува се ако е тихо наоколо. Ако не го изчакам малко по-трудно пали. 

- urgan
- Потребител
- Регистриран: 16 яну 2009, 16:44
- Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0 TDCi 131 h.p. Estate 02' Ghia
Engine code: FMBA - Status: Извън линия
Чакаш не чакаш трябва да си запали както трябва. И аз така чаках до преди да си сменя свещите, след смяната както и да направя пали от раз. Преди това ако не изчакам пали трудно както е казал колегата.
-
- потребител
- Регистриран: 25 фев 2008, 21:04
- Модел на автомобила: Ескорт 1.8ТД
Да,колега.Наистина ЕКУ-то си прави всеки път тест и за това е хубаво да се изчака.Не е проблем и да не чакаш,но по този начин се натрупват грешки и впоследствие ще ти създаде проблем.Хората затова са направили тези лампи да изгасват преди запалване/с изключение на маслото и зареждането/.Още повече,че времето за изчакване е съвсем минимално и няма да загубиш кой-знае колко.
Никога не е късно да станеш за резил!