Адаптор 6000CD обслужва ли 5000 RDS

Отговори
Gray
потребител
потребител
Регистриран: 01 юни 2010, 11:01
Модел на автомобила: Ford Mondeo
Status: Извън линия

Адаптор 6000CD обслужва ли 5000 RDS

Мнение от Gray » 01 юни 2010, 17:58

Здравейте колеги и братя по съдба. Преди 2 месеца си купих Мондео 2003 г. в което имаше аудио Pioner 6000CD, но не работеше - осветяваше се екрана, но не се изписваха никакви знаци. Дадох го първо да го разкодират, но ми го върнаха като казаха, че сигурно е изгорял процесора.. Всъщност бяха генерирали кода от серийния номер, но нищо (поне не ми взеха пари). След това го дадох за ремонт в софийската фирма "Бушона". Стоя 1 месец, но и там нищо не направиха (във всеки случай като се натиснат копчета 1 и 6 и просвирва за няколко секунди). Както и да е, купих си от приятел 5000 RDS. Сега ме тормози това, че не мога да използвам дистанционното/адаптора. Искам да ви кажа, че не съм съвсем неук - електронен инженер съм, но от 20-тина години не съм се занимавал и нямам почти никаква апаратура, освен 2 скапани мултицета. Разбира се изтеглих от интернет ел. схемите на адаптора (със съпротивленията за 6000CD - проврих ги със батерия и работи), както и на куплунзите на 2-та аудиоапарата. Защото този който беше в колата като я купих е със 17 пина, а куплунга на този който поставих е с 6 пина. Установих обаче, че самият адаптор не е захранен с +12 волта (може би е имало такъв кабел, но е изрязан от към влизащия в аудиото). От адаптора излизаха само 2 кабела - бяло/чер и жълто/кафяв. А в куплунга за дистанционното влизаха 3 кабела - на пин 6 бяло/зелен, на пин 11 бяло/чер и на пин 12 кафяво/жълт. Смятам, че трябва да направя следното: Да захраня адаптора с +12 волта на 3-то свободно място на куплунга; Да извадя клемата от пин 11 (черно/бял кабел) от куплунга със 17 гнезда на 6000CD и да го вмъкна на пин 1 на 6-гнездния куплунг, а съответно този от пин 12 (кафяво/жълт) на 2-ро място, като бяло зеления го преместя от 6-то пак на 6-то, разбира се и ще пусна маса на 5-то краче на куплунга.. Аз отварях и двата аудиоапарати и видях, че 5000 RDS има платка където влиза 6 местния куплунгвъпреки, че е модел 1996г. Въпросът ми е: Някой знае ли дали двата аудиоапарата могат да бъдат обслужени от този по-нов адаптор, защото много ме е страх да не изгоря новозакупения - нямам право на грешка. Благодаря предварително!

stefp
потребител
потребител
Регистриран: 10 ное 2006, 10:14
Модел на автомобила: Citroen Xsara

Re: Адаптор 6000CD обслужва ли 5000 RDS

Мнение от stefp » 02 юни 2010, 10:22

Gray написа: в което имаше аудио Pioner 6000CD
- да не е било Ford 6000CD ?

Погледни тук ,кой пин за какво е :
http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... emford.htm" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;

Gray
потребител
потребител

Мнение от Gray » 02 юни 2010, 12:44

Здравейте съфорумци, любители на марката Форд!
Stefp, разбира се, че става дума за Форд, а Pioneer е уточнение за кои точно аудиоапарати става дума (Форд има и Sony и т.н.). Много ти благодаря за отзивчивостта - точно тези чертежи на куплунзите на различните аудиоапарати на Форд ги нямах и си ги записах в компа. Все пак моя проблем си остава не напълно разрешен. В следващите редове ще го представя нагледно така: 1) Ето моя Адаптор в колата ми, заедно със 17-пиния куплунг към аудиото:

http://www.opelclub-bg.com/forum/index. ... t&id=18228" onclick="window.open(this.href);return false;

Ето я и електрическата схема на Адаптора със съпротивленията (най-горната от всичките):

http://www.panuworld.net/minidisc/fordsony/index.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

За съжаление сега не мога да намеря къде съм записал страницата с куплунзите на аудиоапарата Ford 5000 RDS EON (който си купих, след като е изгорял 6000 CD), но куплунга за дистанционното, който влиза в аудиото е с 6 пина и се описва така: E. Ferbedienung (от немски - дистанционно управление):
1. ACP+ 4. Stummschaltung-Autotelefon
2. ACP- 5. Masse
3. Frei 6. AVC
АКО ИМА НЯКОЙ КОТО Е РЕМОНТИРАЛ, ИЛИ ПЪК НЯКОЙ КОЙТО ИМА ФОРД "ФОКУС" ИЛИ "ЕСКОРТ" ИЛИ "МОНДЕО" (1996-1999) С АУДИОСИСТЕМА С ТАКЪВ КУПЛУНГ И С ДИСТАНЦИОННО (АДАПТОР), МОЛЯ, НЕКА ДА МИ КАЖЕ КАКВИ ЦВЕТОВЕ КАБЕЛИ ИЗЛИЗАТ ОТ АДАПТОРА И СЪОТВЕТНО КАКВИ ЦВЕТОВЕ КАБЕЛИ И НА КОИ КРАЧЕТА ОТ 6-ПИНОВИЯ КУПЛУНГ НА ГЪРБА НА АУДИОТО ВЛИЗАТ (ТОВА Е СРЕДНИЯ КУПЛУНГ ОТ 3-ТЕ).

Gray
потребител
потребител

Мнение от Gray » 02 юни 2010, 13:39

P.S. Ако някой има споменатите марки коли (от съответните години) оборудвани с такава аудиосистема и дистанционно, и иска да услужи, но не знае как се свалят за да погледне кабелите, то това става по следния начин:
1. Адаптерът/дистанционо се сваля много лесно: Пъхва се тънка отвертка, или дори линийка, отдолу (от към страната на педалите), в процепа между дистанционното и кората под волана. Натиска се леко нагоре, за да се освободи едно чопче и се издърпва настрани (наляво).
2. Аудиото се сваля по-трудно (против кражби) и не може да стане без да си направите 2 бр. "П" образни устройства. Горната напречна страна е с разстоянието м/у 2-та отвора от ляво и съответно 2-та от дясно. Някъде в този форум пишеше, че си ги правят от телта на пръчки за заваряване. Аз си ги направих от корава тел на закачалка за ризи. Пъхаш устройствата поотделно вляво и вдясно и ги натискаш настрани (все едно раздалечаваш), като едновременно се стараеш да издърпаш аудиото.

Потребителски аватар
DigiPro
потребител
потребител
Регистриран: 08 фев 2005, 23:15
Модел на автомобила: C-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен B-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен Fusion 1,4 Duratec 16V.
ex Fiesta Si 1,6 16V MK3,5
ex Fiesta 1,1i MK3
Контакти:

Мнение от DigiPro » 02 юни 2010, 15:19

Aко правилно съм разбрал преди си имал CD Pioneer стандартно 1DIN (което става за всякакви коли) и си го управлявал с фабричния джойстик от волана посредством допълнителен адаптер разработен от колегата от Опел форума. Сега искаш да сложиш фабрично 2DIN Ford CD 5000RDS. Ако е така то трябва да се махне този адаптор и двата кабела от джойстика да влязат директно в Фордовското радио.
Джойстика е един и същ за всички фабрични аудиосистеми Форд.

Gray
потребител
потребител

Мнение от Gray » 02 юни 2010, 16:30

Благодаря DigiPro за съвета. Разбира се, аз още в самото начало включих 2-та кабела идващи от т.нар. "джойстик" към 6-пинния куплунг на аудиото Ford 5000 RDS EON - съответно бяло/черния на pin 1 (който е най-отдолу на куплунга) и кафяво/черния на pin 2. След това зелено/белия кабел от pin 6 на 17-пинновия куплунг (на Ford 6000CD) , го преместих на pin 6 на 6-пинновия куплунг на 5000 RDS. Но нищо не се получи и аудиото не може да се командва от джойстика. Разбира се, има вероятност този модел аудиоапарат да не е с такава възможност, но е малко вероятно защото като го отворих, вътре има платка, която приема сигналите от 6-те пина и ги "обработва". Остава вероятността да е заради това, че адаптора не е захранен с +12 волта (едното от 3-те крачета на куплунга на джойстика стои празно). А трябва да има захранване според обяснението в онази копирана от мен страница в по-предишния ми пост (с наименование "Адаптор за Ford (<2004) към Pioneer-CD/DVD). Но вече като пусна това захранване и ако нещо не е точно така, ще изгоря новозакупеното си аудио. *banned*

Потребителски аватар
DigiPro
потребител
потребител
Регистриран: 08 фев 2005, 23:15
Модел на автомобила: C-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен B-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен Fusion 1,4 Duratec 16V.
ex Fiesta Si 1,6 16V MK3,5
ex Fiesta 1,1i MK3
Контакти:

Мнение от DigiPro » 02 юни 2010, 22:06

Той самият джойстик не е ли само бутони и резистори? Като се натисне някой бутон и съпротивлението което се получава на двете жици се променя. Тези две жици трябва да влязат директно в радиото и то си мери това съпротивление и реагира според измерената стойност. Адаптора (допълнителната платка) е един вид преводач и напр. ако на бутон VOL+ при Ford e 147 ома то при SONY е 16,8 kилоoма. Та тази платка само ти бърка нещата.
Измери с мултицет дали при натискане на някой бутон излиза конкретното съпротивление.

Потребителски аватар
synthez 3D
Потребител
Потребител
Регистриран: 04 окт 2005, 08:57
Модел на автомобила: C-MAX Titanium 1.0 Ecobоost-125 HP 2014,
FOCUS 1,6-100 HP 2011,
C-MAX -компютърен 3D модел,
бивш C-MAX Ghia 1.8 16V-125HP 2008,

Мнение от synthez 3D » 02 юни 2010, 23:40

Дистанционното наистина е само резистори и бутони.Не изисква никакво захранване.От него излизат само два кабела.Digipro имаше в предвид да свържеш директно тези два кабела към съответните входове за ДУ на 5000 RDS без да използваш адаптора.Стига разбира се на 5000 RDS дистанционното да е същото,като стойности на резисторите и начин на управление.Имах някъде точните стойности на оригиналното дистанционно и ще ги потърся да ги сравним с твоите.

Изображение

Изображение

Намерих данните за дистанционното за CD6000.Китайците малко са объркали имената на някои бутони но смисълът е ясен.Определено резисторите са други и твоето дистанционно няма да работи с 5000 RDS.Освен ако не замениш резисторите с такива от твоята схема.
Изображение

Gray
потребител
потребител

Мнение от Gray » 03 юни 2010, 09:40

БЛАГОДАРЯ, Sinthez 3D! Това което си ми написал, окончателно утвърди една от няколкото работни хипотези над които умувах. Вярно, че за нея си мислех като най-малко вероятна, тъй като е много по лесно за мащабното производство да запазиш всичко, което не е належащо да се променя (и 2-те радия - 6000CD и 5000RDS, са Португалско производство, барабар с дистанционните). Но не би ....! Сега ми остават няколко варианта на действие: 1) Да сменя резисторите с такива които си ми написал, но малко ме притеснява, че моето аудио е от най-първия модел касетъчно 5000 RDS, което не е с путенциометър за усилване на звука, а с 2 клавиша за "+" и "-", т.е. може също да има разлики в резисторите които си ми написал; 2) Може би е по-добре да си потърся джойстик свален от автомобил точно с такова аудио, но шанса е много малък да разбера в моргата дали това е така, ако го няма аудиото (доколкото разбрах моето аудио е от Форд Ескорт 1996г); 3) Най-сигурният начин е да предложа за продаване това аудио и да си купя някакво в комплект с джойстика (като ги пробвам предварително). 4) Е, има и възможност да продължа да си карам с това (няма да ми "увяхнат" чак толкова ръцете, за да се присегна да сменя станцията), а и вече съм оборудвал колата с трансмитерче и се слуша добра музика, когато няма покритие на УКВ-то. НО НЯМАШЕ ДА СТИГНА ДО ТЕЗИ ОКОНЧАТЕЛНИ ИЗВОДИ БЕЗ ТВОЯ ПОМОЩ. >:D<:

Потребителски аватар
momo76
потребител
потребител
Регистриран: 21 окт 2006, 16:11
Модел на автомобила: Фиеста 1.25 2001г.

Мнение от momo76 » 04 юни 2010, 09:15

Не знам при теб как е, но при моето Мондео дистанционното е само едни копчета - от него излизат 6 кабела които отиват в една кутийка, където са резисторите и от тази кутийка излизат 2 кабелчета до аудиото. Провери дали и при теб е така. Ако е така лесно се сменят резисторите. За аудиото са само 2 кабелчета на пин 1 и 2.

Gray
потребител
потребител

Мнение от Gray » 04 юни 2010, 16:54

Здравей, momo76 ! Прав си - нищо не ми коства да опитам, след като няма захранване с +12 волта (няма опастност да изгоря аудиото). Процедурата е сравнително елементарна за мен, въпреки, че не само резисторите са различни, но и ел. схема и ще трябва да се приправя платката с рязане на свързващи пътечки и т.н.

Само искам нещо да уточня със sintez 3D:
Може ли да ми потвърдиш още веднъж, че тази схема която си ми изпратил (със съпротивления 2Х5.6К, 22К, 33К и 120К) е за оригиналното аудио Ford 5000 RDS EON?
Защото това което си написал под схемата малко ме обърква и може да се разбира двузначно. Може би си искал да напишеш последното изречение така: "Освен ако не замениш резисторите с такива от моята схема." (А ти си написал "от твоята схема")

Потребителски аватар
synthez 3D
Потребител
Потребител
FOCUS 1,6-100 HP 2011,

Мнение от synthez 3D » 04 юни 2010, 20:06

Моята схема е на дистанционното за CD6000,която трябва да е заводската на твоето Мондео(2003г.)В английския сайт от твоя линк е схемата(с нискоомните резистори) за управление на 5000 RDS и следователно трябва да я копираш за да можеш да управляваш това радио.
Изображение

Gray
потребител
потребител

Мнение от Gray » 04 юни 2010, 22:39

Там е работата,че аз прозвъних с мултицет адаптора (джойстика) и излязоха доста нискоомни съпротивленията с приблизителна стойност такива каквато са в копирания от мен адрес на английския линк. Не мога да кажа, че напълно съвпадат, ама и мултицета ми е китайски евтин боклук. Та затова си помислих, че ти си сгрешил и всъщност твоята схема е на джойстика на 5000 RDS, но не би ...... Има една подробност - моето Мондео е произведено 28.11.2002 г, (и продадено в началото на 2003), а аудиото което беше на него има етикет с дата на производство на 01.08.2004 г. Съмнявам се, че то е било зкупено или сменено по-късно, или пък колата е била взета без радио от хората на автокъщата и вече тука са сложили някакво изгоряло (което са имали под ръка) или пък пътьом са забърсали някакво от някоя автоморга, за да не стои дупката празна и да е по-продаваема колата. Нямаше как да се пазаря относно радиото, защото като външност и двигател (TDCI - 115 к.с. на реални 110 хил. км.) беше в отлично състояние, а ми я дадоха на много приемлива цена и плюс това ми прихванаха на бартер старото BMW (1992 г. - бензин) много изгодно. Е и ключа за фаровете не беше оригиналния и не можеше да гасне, като извадиш ключа, ако не си загасил фаровете, но срещу 40 лв си взех какъвто трябва от автоморга и сега спи и сънува като пъдар в колиба. :mrgreen: . Та да си дойда на думата - в момента джойстикът ми е с нискоомни резистори, но не може да командва аудиосистемата и не знам точно с какви да ги подменя. Ако няма други възможни схеми, да взема да му сложа от високоомните, а ...??? :wink:

Gray
потребител
потребител

Мнение от Gray » 05 юни 2010, 08:29

P.S. Забравих да добавя, че върху адаптерчето (джойстика) има лепенка с дата на производство "Oct. 2002".

Потребителски аватар
synthez 3D
Потребител
Потребител
FOCUS 1,6-100 HP 2011,

Мнение от synthez 3D » 05 юни 2010, 08:56

Значи твоето мондео е преди рестайла и 5000RDS трябва да стане без проблем с твоя джойстик.Аз през цялото време си мисля,че е от по-новите и затова дадох и тази схема,която е за управление на това CD
Изображение
Така,че слагай го директно и трябва да работи.Не знам обаче на кои точно крачета трябва да се включи.Дано има някой по-запознат,за да ти помогне точно с този модел.Успех!
Изображение

Gray
потребител
потребител

Мнение от Gray » 05 юни 2010, 19:52

Както писах вече - свързал съм го, но не може да превключва. Може да свърши работа само някой колега, който има точно такова аудио със съответното адаптерче (джойстик) и да напише цветовете на кабелите на куплунга на джойстика и цветовете на кабелите и на кои пинчета на средния куплунг на аудиото 5000 RDS влизат (става дума за 6-пинния куплунг за дистанционно управление на гърба на аудиото). Е, ако има и познания да свали джойстика и да му измери резисторите с мултицет, то тогава ще викам "Ура" и ще има много да черпя. А до тогава явно няма да ползвам тази екстра. :(

Gray
потребител
потребител

Мнение от Gray » 08 юни 2010, 09:51

P.S. Ето го моето аудио в момента (новозакупеното, след като разбрах, че поставеното в колата Ford 6000CD е вероятно с изгорял процесор):

http://krumsavov.snimka.bg/automobiles/ ... 9.17170529" onclick="window.open(this.href);return false;

А ето и схема на куплунзите отзад на това аудио:

http://www.nierenspender.de/reparatur/s ... ungen.html" onclick="window.open(this.href);return false;

С риск да се повторя и потретя, казвам, че се интересувам какви трябва да са резисторите (съпротивленията) на адаптора (джойстика), за да може това аудио ( Ford 5000 RDS EON) да се командва дистанционно изпод волана от джойстика? Аудиото съм го разглабял и виждам, че вътре има платка в която влизат 6-те пинчета от куплунга за дистанционното (средния от 3-те куплунга отзад на аудиото). Моят джойстик в момента е с нискоомните резистори (виж копирания горе от мен адрес на страница от английски сайт, за преработка на дистанционното за Sony). И който знае и иска да услужи, да каже какво иска да почерпя. _friends_

Отговори

Върни се в “Аудио и мултимедия”