Моментен проблем със скоростите...Откъде ли е? Съединител...

Двигател. Съединител. Скоростна кутия. Главно предаване и диференциал. Мазилна уредба. Изпускателна система.
fiestazetec
потребител
потребител
Регистриран: 06 сеп 2007, 10:52
Модел на автомобила: Fiesta'96 1.25 16V Zetec, biala, a.k.a Mazda 121 QZ
Местоположение: За 2 месеца (по коледа и през лятото) съм в България
Status: Извън линия

Моментен проблем със скоростите...Откъде ли е? Съединител...

Мнение от fiestazetec » 25 юни 2008, 10:47

Здравейте,
вчера карах по магистрала около 80 км, навлизам после в населено място, искам да сменя скоросите, не ще...Натискам яко съединителя, с кански мъки влезе от 5-та на 4-та...Спирам, скоростите се включват нормално, с лекота...Потеглям от първа на втора, при включването обаче към трета скорост, пак супер трудно...Иначе като влезе в съответната скорост, Ок...
Пак спрях, почаках 5 мин, отварям капака (не че нещо мога да видя), затварям пак, включвам на задна, Ок, включвам на първа, Ок, потеглям, не мога пак да сменя в движение на втора или която и да е скорост...С мъка включих на трета, карах бавно до крайната точка на пътуването и спрях...Скоростите пак на място като е са Ок...
След 4 часа пак се връщам при колата, моля се пак да не ми даде проблем и всичко беше Ок...Моля, дайте предположения...
Също как да разбера дали съединителя е за смяна? Кой е най-явния признак за износване? И най-важното- трудно ли се сменя?
Изображение
Ето

g.taskov
потребител
потребител
Регистриран: 27 авг 2006, 13:20
Модел на автомобила: Mondeo 1.8I Комби LPG 1998г.

Re: Моментен проблем със скоростите...Откъде ли е? Съединител...

Мнение от g.taskov » 25 юни 2008, 20:11

Подпри предните колела на бордюр включи на 3 скорост или предварително включи на тази скорост и бавно отпускай съединителя като подаваш газ .Ако колата изгасне съединителя е добре , ако се форсира имаш износен съединител.

Потребителски аватар
tankovbg
потребител
потребител
Регистриран: 23 фев 2008, 16:14
Модел на автомобила: Fiesta Techno 1.25 Zetec 16 V, юли 1998

Мнение от tankovbg » 25 юни 2008, 20:49

Да ама не, май няма да е съединителя, защото ако е той и от място ще има проблеми с включването. По скоро доколкото си спомням ще е синхронизатора в скоростната кутия.

fiestazetec
потребител
потребител

Мнение от fiestazetec » 25 юни 2008, 22:22

Е аз точно съм го казал, че на място скоростите се включват добре, без проблем. Трудността идва, като колата е набрала скорост и примерно от 1-а на 2-а и нагоре...Иначе от място можех и на втора да тръгна...
Между другото, Фиестатата Мк4 с какъв съединител е? На жило или хидравличен?
Изображение
Ето

Потребителски аватар
tankovbg
потребител
потребител
Регистриран: 23 фев 2008, 16:14
Модел на автомобила: Fiesta Techno 1.25 Zetec 16 V, юли 1998

Мнение от tankovbg » 26 юни 2008, 09:08

Хич и не съм гледал на моята какво е. Сега чета тук едно ръководство на руски и пише, че след 1996 г. на всички фиести има хидравлика която автоматично регулира необходимото сцепление. Има и рисунки ама аз не съм виждал на моята къде е казанчето за хидравличната течност. Пише как да провериш дали работи.
Пускаш двигателя и оставяш да работи на празен ход
Натискаш до упор педала и задържаш 3 сек. след което включваш на задна, ако задната се включва трудно или хърка не се отделя достатъчно съединителя. Казват да се провери механизма за регулировка на разстоянието между лагера и притискателния диск.
Абе ей тук ти давам линк да четеш
http://www.autoprospect.ru/ford/fiesta/ ... lenie.html" onclick="window.open(this.href);return false;

DTM
потребител
потребител
Регистриран: 05 мар 2006, 14:18
Модел на автомобила: *
Контакти:

Мнение от DTM » 26 юни 2008, 12:43

Казанчето за хидравличната течност на съединитела може да е същото, което е и за спирачките. Поне на дизеловия Фокус е така.
Иначе проблема то скоро ми се струва разместени лостове (нерегулирани) за превключване на скоростите. Ако са лостове де, че на Фокуса май са жила като ги гледам отвътре от купето :roll: . Но пък щом на място се включват по-лесно, да не би някой тампон на мотора да е закъсан (или скъсан) и в движение да оказва промяна в положението на лостовата система.

edit: с лостове, е сега видях от линка по-горе.

Потребителски аватар
paci
Модератор
Модератор
Регистриран: 18 яну 2005, 07:52
Модел на автомобила: Fiesta MK4 Zetec-S 1.4 16V 90 коня

Мнение от paci » 26 юни 2008, 14:33

fiestazetec написа: Фиестатата Мк4 с какъв съединител е? На жило или хидравличен?
Хидравличен!
Поне на Zetec-S, за другите двигатели незнам.
Храни се от казанчето на спирачките, както каза вече DTM.

fiestazetec
потребител
потребител

Мнение от fiestazetec » 27 юни 2008, 11:12

Днес сутринта направих тестове, след като я измих колата, първо на бордюра на трета...Загасна...Значи добре...
Второ от упор (каквото и да значи това, за мене е да натисна рязко), после на задна и нямаше хъркане, нищо, потегли си като хората...
Дано да е било временен проблем, преди седмица смених масло и филтри и отдолу видимо нищо...Но това не е показател...
Ако се появи пак, ще пиша...Пак ще пътувам на дълго..
Изображение
Ето

Отговори

Върни се в “ДВИГАТЕЛ И ТРАНСМИСИЯ”