Масло за ефи

Двигател. Съединител. Скоростна кутия. Главно предаване и диференциал. Мазилна уредба. Изпускателна система.
Потребителски аватар
serano
потребител
потребител
Регистриран: 01 сеп 2009, 23:41
Модел на автомобила: Ford Focus SE 1.6i
Status: Извън линия

Масло за ефи

Мнение от serano » 13 юни 2010, 14:01

Здравейте имам въпрос за вискозитета на маслото.Предстои ми смяна на масло и се чудя да ли да не мина от минерално масло към полусинтетика или направо синтетика.Макар че годинките на моята Фординия вече и тежат.Но все пак нямам грам разход на масло вече близо 7000км(поради сменени гумички,повдигачи,сегменти,гарнитури и тн.)В момента съм с Castrol 15\40.Притеснява ме ако сложа 10/40 или 5/40 не е ли много рядко,няма ли опасност от течове.Също така хидравличните повдигачи сега тракат като позагрее, а зима та когато е мн.студено,но въпреки това върви перфектно с мн.малък разход на бензин и никакъв на масло.Най вече заради повдигачите искам да го сменя с друго,но няма ли да се разтракат повече с тия синтетики.Чета тука във форумите,че щом не горяла въобще минералното може да се мине дори на 5/40,но мен ме притесняват някои неща,защото незнам на колко км е моят лебед-поне на 250 000.Защото като я взех ми казаха че е на 150000 ама аз не сам прост и вече съм я пипал почти навсякаде-в смисъл знам и тънкостите.Също така се чудя каква марка да е маслото,щото вече всички са боламачи.И смятам да е някое евтино-лики моли,форд-супер или най-накрая приста.Ако някой е по запознат с тия ескорти(ефи)ще му бъда благодарен за един съвет. :-/:

Потребителски аватар
vargala81
потребител
потребител
Регистриран: 06 дек 2007, 13:50
Модел на автомобила: Ford Focus 2001 г. - 1.6, 16v, 100 ps.Zetec SE Engine
Контакти:

Re: Масло за ефи

Мнение от vargala81 » 13 юни 2010, 14:59

Тук има 33 страници писано само за масло.... http://www.clubford.org/forum/viewtopic.php?f=9&t=4474" onclick="window.open(this.href);return false;
  • Иначе аз съм със същия двигател, карал съм го с минерално точно 2000 км. и го изхвърлих и налях полу синтетика. До сега съм направил 4 смени на полу синтетика 10 в 40 , и четерите с различни марки, пробвах и Форд формула 10 в 40 но не забелязвам да има разлика от другите полу синтетики. Единствено мога да кажа, че поради финансови причини го смених на 12000 км със само 400-500 гр. доливане, сега съм със най-евтиното наливно Тексако 10 в 40 и пак съм доволен, за 5000 км нивото е паднало от макс. до по долната чертичка която е за нормалното полужение на маслото. Наско от Хасково го кара с 10 в 50 и е много доволен, казва, че не е чувал толкова тиха работа на CVH. двигател. Казваш, че си сменил повдигачи и пак трака, налей му хубаво масло и си купи маслен филтър със възвратен клапан. Ако продължава да трака може да е износен разпределителния вал, тогава ще прочетеш тази тема... http://www.clubford.org/forum/viewtopic ... 0%BC%D0%B8" onclick="window.open(this.href);return false;
  • успех със смяната на маслото и дано да спре да трака, поне моята спря като минах на полу синтетика, тракаше само при студен двигател за около 10 сек. но след смяна на повдигачи и хубав маслен филтър с възвратен клапан въобще не трака.

Потребителски аватар
serano
потребител
потребител
Регистриран: 01 сеп 2009, 23:41
Модел на автомобила: Ford Focus SE 1.6i

Мнение от serano » 13 юни 2010, 20:24

Ок мерси за съвета.Сигурно ще пробвам полусинтетика и такъв филтър а пък ще видим,ако не пак смяна.

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 13 юни 2010, 21:59

5/40, 10/40, 15/40 На практика е еднакво гъсто при работна температура на мотора. Безсмислено е на CVH да слагаш полусинтетика, при положение че работи без проблем със минерално.

П.П. EFI не е вида на мотора а на системата за впръскване на гориво.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

Заключена

Върни се в “ДВИГАТЕЛ И ТРАНСМИСИЯ”