...сипах малко повече масло, страшно ли е???
-
- потребител
- Регистриран: 17 апр 2013, 22:09
- Модел на автомобила: Focus 1.8 TDCi 115 hp 2001 г. (коНби)
- Status: Извън линия
...сипах малко повече масло, страшно ли е???
Здравейте колеги!
От скоро и аз се сдобих с Фокус 1.8 тдци 115 коня и днес му смениха ролки, ремъци, филтри и т.н., но майстора налял 5 л. масло и ми вика вземи още 1 литър и си долей колкото трябва. Така и направих, но като доливах не погледнах на щеката до къде е и мина 2-3 мм над Максимума. Въпроса ми е дали е страшно това, което съм направил и ако да, какво да направя? Да пробвам някак да го изтегля ли ...знам ли?
Моля за съвет...

От скоро и аз се сдобих с Фокус 1.8 тдци 115 коня и днес му смениха ролки, ремъци, филтри и т.н., но майстора налял 5 л. масло и ми вика вземи още 1 литър и си долей колкото трябва. Така и направих, но като доливах не погледнах на щеката до къде е и мина 2-3 мм над Максимума. Въпроса ми е дали е страшно това, което съм направил и ако да, какво да направя? Да пробвам някак да го изтегля ли ...знам ли?
Моля за съвет...

"Мисленето е най-трудната работа на света. Затова толкова малко хора се захващат с нея." - Хенри Форд
-
- потребител
- Регистриран: 05 мар 2006, 14:18
- Модел на автомобила: *
- Контакти:
Re: ...сипах малко повече масло, страшно ли е???
Твоят мотор събира точно 5л. при смяна, не знам защото са ти казали да добавиш още масло. По каталозите го дават 5,6л., но винаги остава някакво количество масло в турбината, в маслените магистрали и т.н.
Провери маслото пак, да не би да си налял цял литър отгоре. Ако си сипал 1л. отгоре, ще е добре малко да се извади.
Но, ако е само 2-3мм над максимума, така като казваш няма да и стане нищо на колата.
Провери маслото пак, да не би да си налял цял литър отгоре. Ако си сипал 1л. отгоре, ще е добре малко да се извади.
Но, ако е само 2-3мм над максимума, така като казваш няма да и стане нищо на колата.
-
- потребител
Колега, благодаря ти за отговора.DTM написа:Твоят мотор събира точно 5л. при смяна, не знам защото са ти казали да добавиш още масло. По каталозите го дават 5,6л., но винаги остава някакво количество масло в турбината, в маслените магистрали и т.н.
...ами аз понеже четох, че събира 5.600 л. и сипах точно още 600 грама, но е около 3 мм над максимума, не е повече.
Ще пробвам да поизтегля, ако успея с някое маркуче и спринцовка...

"Мисленето е най-трудната работа на света. Затова толкова малко хора се захващат с нея." - Хенри Форд
- HACKO
- Модератор
- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК - Местоположение: ХАСКОВО
3мм над максимума, няма нищо страшно, изобщо не се занимавай.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! 

-
- потребител
...ще ви се доверя колеги, тука сте хора с опит и сте се сблъсквали с фордовите проблеми. Много съм Ви благодарен!!! Дано на някой събор се видим да се запознем... а бирата от мен 

- nikolovvd
- потребител
- Регистриран: 15 май 2006, 16:18
- Модел на автомобила: Mitsubishi X
При старите автомобили, когато системно се сипва количество масло по каталог и мотора е добре поддържан може да избие от някъде. Иначе двигателят ще го изгори постепенно, но на 18-20 годишна кола има опасност да избие от някъде. При мен изби отпред на коляновия вал, а гадния номер е да избие към скоростната кутия. Това се случва, когато уплътнението (семеринга) на коляновия вал е старо и маслото винаги е над максимума. Ако мотора има добра компресия и маслените сегменти не са износени няма как да го изгори. По-добре е с една спринцовка и тръбичка от система за кръвопреливане да се изтегли излишното количество през тръбичката на щеката за проверка на нивото.
На новата кола ги хванах на ІІ-та смяна, че слагат маслото по каталог и е над максимума. От 2010 ги карам да сипват по 4 литра вместо по 4.5 и се надявам да съм се усетил на време. По-добре да се наложи да доливам, от колкото да се чудя как да го извадя излишното масло.
На новата кола ги хванах на ІІ-та смяна, че слагат маслото по каталог и е над максимума. От 2010 ги карам да сипват по 4 литра вместо по 4.5 и се надявам да съм се усетил на време. По-добре да се наложи да доливам, от колкото да се чудя как да го извадя излишното масло.
- Doin
- потребител
- Регистриран: 13 мар 2009, 23:18
- Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDdi Ghia '00
Като млад шофьор реших сам да си сменявам маслото, на Пежо 205 1.9D. И като последния бунак съм източил маслото от скоростната кутия, а налял новото масло точно както си трябва. 50-60 километра колата караше без грам трансмисионно масло, а двигателното - дубъл. Слава Богу никакви поражения нямаше, но подигравките на майстора са ми обица на ухото. Сипвам 5 л. покарам така и на другия ден ако се налага доливам, обикновено 100-200 гр.
Да ти е мирна главата направи както ти е казал колегата - източи малко.
Да ти е мирна главата направи както ти е казал колегата - източи малко.
-
- потребител
...наистина направих както казахте да ми е мирна главата... Взех едно маркуче за аквариум и го мушнах на мястото на щеката за проверка на маслото. После с една голяма спринцовка започнах да изтегляма маслото. Става мноооого бавно, защото си е гъстичко за такова тънко маркуче. То пък се оказа и доста мекичко та като дръпна със спринцовката и то се слепва от вакуума, но все пак успях за половин час да извадя 400 грама масло. Сега е под максимума, малко над средата min-max. Смятам, че вече няма да има проблем с това.
Благодаря на всички, които ми писаха!

Благодаря на всички, които ми писаха!