Форд фокус виене

Двигател. Съединител. Скоростна кутия. Главно предаване и диференциал. Мазилна уредба. Изпускателна система.
gosho_91
потребител
потребител
Регистриран: 03 сеп 2013, 12:04
Модел на автомобила: Ford Fokus 1.8 tddi 90hp 2000g
Status: Извън линия

Форд фокус виене

Мнение от gosho_91 » 09 дек 2013, 16:24

Колеги от къде може да е това виене http://vbox7.com/play:a8402ee020 и нормално ли е?

Потребителски аватар
autobg
потребител
потребител
Регистриран: 03 авг 2009, 19:45
Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDCI 2002 с летни жанки

Re: Форд фокус виене

Мнение от autobg » 09 дек 2013, 16:33

Срува ми се, че на видеото аудиото се разминава леко (или поне при мен).

Дай малко повече информация: само като е студена ли го прави, или само (и) като загрее? Имах идентичен проблем, който обаче се появяваше само при загрят двигател. Реших си го като ревизирах уплътненията на всмукателя за маслото в картера.

http://www.clubford.org/forum/viewtopic.php?f=9&t=65788

и особено тази:

http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... 67#p465667

На другия ден бях при моя майстор и след отварянето на картера, проблема се оказа някакъв О-пръстен на коляното, на тръбичката от маслената помпа....повече не помня.............Отстраниха проблема, запалих, карах 20 мин. и помен нямаше от виенето и така вече 6000 км.
Но имаше още една тема, при която подобно виене идваше откъм турбото... така и не я дочетох.

Потърси за подобни симптоми из форума, мисля, че вече няколко фокуса се оплакват от този проблем (при мен се появи някъде отколо 2010-та година и го карах така до октомври 2013 :)

Пиши, ако го разрешиш, за да могат и други колеги да научат добрите новини.

gosho_91
потребител
потребител

Мнение от gosho_91 » 09 дек 2013, 16:47

да има малко разминаване в звука и видеото.Засега на топъл го чувам на студен не съм я форсирал.Дори и в движение се чува след 3000об.

gosho_91
потребител
потребител

Мнение от gosho_91 » 09 дек 2013, 17:13

Пробвах я на студен и не се чува,значи само на топъл двигател. В движение се чува само на 1 и 2 като я изфорсирам до около 3000об. На 3та се е чувало ако съм я изфорсирал повече на 2ра и като включа 3 се чува ,но като намалеят оборотите и звука спира.Ако карам на малки обороти на 1ва,2ра и 3та и изведнъж я натисна на 3та над 3000 об. мисля че нищо не се чуваше.

gosho_91
потребител
потребител

Мнение от gosho_91 » 10 дек 2013, 18:08

Ако сменя маслото с по-гъсто дали това виене няма да изчезне?В момента е с Ardeca 10w40.

Потребителски аватар
MapTo_D
потребител
потребител
Регистриран: 01 ное 2008, 11:51
Модел на автомобила: С колелото

Мнение от MapTo_D » 10 дек 2013, 18:26

Колега, по каталог ти дават да слагаш масло 5w30, ти в момента си с 10w40 и искаш да сложиш минерално? Да го умориш ли искаш тоя форд или какво? :evil: Колегата по-горе ти е сложил линк към 2 теми с подобно виене и с решенията на проблема в тях, ама ако искаш сложи 15w40 и да се приключва със сагата. :-/:

gosho_91
потребител
потребител

Мнение от gosho_91 » 10 дек 2013, 23:13

Колега грешката е моя бях се заблудил че 10w40 е по- рядко масло и затова съм писал да сложа по гъсто.И това не го знаех че трябва да е с 5w30.Просто като купих колата никъде нямаше бележка с какво масло е карана и майстора каза да сложим 10w40.Сега като разбрах какво трябва да бъде тия дни сигурно ще го сменям ,защото като извадих щеката и маслото беше почерняло а е карано само 700-800км. и ако не се оправи виенето ще се наложи да се сваля картера.

Потребителски аватар
autobg
потребител
потребител

Мнение от autobg » 10 дек 2013, 23:37

gosho_91 написа:като извадих щеката и маслото беше почерняло а е карано само 700-800км
Човече, и ново масло да налееш, пак след 200км ще е катран черно. В това няма нищо ненормално. Ако си го сменял преди 800 км, какъв е зора да го смениш сега отново?

Това няма да ти оправи проблема с виенето, напротив, като сложиш по-рядко масло, най-много да започне да ти мига лампата за маслото при загрял мотор. Откъде знам? Ами като купих моята кола, беше с 10W40. В момента, в който сложих по-рядко масло (5W30), започнаха проблемите с виенето и в последствие със светещата лампа на маслото.

Така че се съмнявам, че ако сложиш ново масло, ще си решиш проблема... най-много да набиеш още 100 лева във филтри и ново масло.

Ако имаш доверен майстор, просто отиди, купи си един добър силикон или гарнитура за картера, свалете тия 12 болта, погледни коляното, залепете го и не наливайте масло 24 часа, а след сложете една формулка 5В30 или 5В40 и се радвай на колата.

gosho_91
потребител
потребител

Мнение от gosho_91 » 11 дек 2013, 17:01

Добре ,колега значи като сваля картера и сменя О-пръстените на маслената помпа да налея масло Форд формула 5w30.Ами тези О пръстени има ли ги по магазините?Значи това виене се е получило след като съм налял по-гъсто масло ,ако тя е била като съм я купил с 5w30 ,а ако съм бил да налея масло 5w30 е нямало да се получи това виене.Общо взето излиза че като се промени визкозитета на маслото с по-гъсто или с по -рядко и става това нещо с виенето.Благодаря за отговорите и се извинявам за многото въпроси ,но просто не бях наясно с някои работи.

Потребителски аватар
autobg
потребител
потребител

Мнение от autobg » 11 дек 2013, 18:12

gosho_91 написа:Значи това виене се е получило след като съм налял по-гъсто масло ,ако тя е била като съм я купил с 5w30
Тц. По-скоро е имало добавка, както много често се случва при продажба на автомобил и за да скрие евентуални проблеми. Поне при мен проблемът се появи при първа смяна на маслото. О-Пръстените ги има в магазините за о-пръстени :) Детайли за тях съм пуснал в моята тема.

Силно препоръчвам преди да източите маслото, да се опитате да отвиете един по един болтовете на картера --- раздвижвате един, затягате го, после друг и така. При мен имаше ядове с развиването на поне 4 болта, а вече бях източил маслото.

Силиконът струва между 3 и 18 лева според качество и количество. Препоръчвам Локтайт, цитиран в темата ми - той е специално за гарнитури. И най-накрая: не бързай, след като я съберете, да слагаш кората отдолу, за да си сигурен, че няма да прокапе.

Някъде препоръчват, след залепването на картера, болтовете да не се натягат, а да се изчака и да се притегнат на следващия ден. Целта е да не се сплесква излишно силикона. Аз ги натегнах веднага, но нищо не пречи да се изчака. Затягат се на кръст - срещуположни от средата.

И не наливай масло веднага. Максималната якост на силикона се получава след седмица-две, но е хубаво колата да е без масло поне 24 часа (не я пали!!!), за първоначално узряване на силикона. Картера по принцип се сваля с обратен чук, но ако нямаш, може и леко, от тук, от там да го разлепиш. Само не ръчкай прекалено много и не напъвай излишно.

Общо-взето това е доста прост ремонт и ако имаш поне някакви условия (канал метър на метър) и 2-3 ключа, можеш и сам да си го направиш.

gosho_91
потребител
потребител

Мнение от gosho_91 » 11 дек 2013, 20:53

Добре ,благодаря колега,а не можах да разбера след като минат 24часа и налея маслото и мине една седмица до тогава ли да не я пали или когато налея маслото.И още един въпрос като сменя пръстените и ако налея същото масло 10w40 сигурно пак ще направи проблем при положение че не е за този мотор,най-добре да го сменя с 5w30 нали така?Защото по горе в темата сте писали че пак ще се наложи да хвърлям пари за масло и затова се зачудих дали трябва да го сменям или не, но доколкото разбрах трябва да го сменя и затова реших пак да попитам. :D

gosho_91
потребител
потребител

Мнение от gosho_91 » 12 дек 2013, 15:28

Днес ходих на майстор и каза че не е от маслената помпа а от EGR клапана за изгорелите газове ,който е на колектора.Някаква мембрана правила тази мизерия.А маслото каза че го дават 5w30 за нов двигател и затова е сложил 10w40 защото все пак двигателя има километри.

Потребителски аватар
urgan
Потребител
Потребител
Регистриран: 16 яну 2009, 16:44
Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0 TDCi 131 h.p. Estate 02' Ghia
Engine code: FMBA

Мнение от urgan » 12 дек 2013, 17:44

gosho_91 написа:А маслото каза че го дават 5w30 за нов двигател и затова е сложил 10w40 защото все пак двигателя има километри.
Питай този майстор къде го пише това правило, предписаното по каталог масло да се слага само на нов двигател. Нов стар двигател, сипва се 5в30. Няма такова правило и незнам защо като питаш нещо някъде за масло и веднага се почва с обясненията че над 150х км се сипва 10в40 или 15в40 и като чуят за 5в30 почват да ахкат.
Изображение

Отговори

Върни се в “ДВИГАТЕЛ И ТРАНСМИСИЯ”