Fokus 1.8 zetec няма мощност и прегрява

Двигател. Съединител. Скоростна кутия. Главно предаване и диференциал. Мазилна уредба. Изпускателна система.
sentelinio
потребител
потребител
Регистриран: 30 яну 2015, 15:06
Модел на автомобила: Focus
Status: Извън линия

Fokus 1.8 zetec няма мощност и прегрява

Мнение от sentelinio » 26 мар 2016, 15:34

Здравейте колеги имам проблем с едно fokusche. Колата е 1.8 бензин 99 година проблемът е че няма мощност и прегрява има газова уредба ловаато до сега съм сменил стъпков мотор тпс ламбда сонда термостат 5 пъти я закачаме на диагностика при 4 различни майстори едните бяха мотопфое грешки няма. Компресия е мерена има компресия проверена е за прескочил зъб на ангренажа и таам всичко е ок. На студен мотор работи зле самия мотор тресе се и се чувства не добрата му работа иначе се изфорсирва обаче ако тръгна и колата е в движение почва да се дави дори и понякога гасне , товаа само на студен мотор като загрее се подобряява работата и не се дави, но пък няма мощност на 2ра газ до краи стига 5500 80 км и повече не иска и прегрява а след 3500 оборота се усеща как започва да тъпче на едно място това на бензин наа газ същата работа няма разлика. На 4 и 5 скорост след 100 започва да грее и утива към червеното на 120 с големи мъки вече е в червено при отпускане на педала температурата се връща в средата. Правен е ресет наа екуто карана е само на бензин и след това газова настроика заради опасения че има проблем с адаптациите но промяна никаква, 4 дена я карах само на бензин нямаше подобрение. Проверени са всички вакуми за паразитен въздух и там проблем няма всичко е здраво. Засега е това стигнал сум до там че май ще отварям мотора и ако няма видим проблем май ще ходи за скрап ако все пак някой има някакви идеи да помогне. Благодаря предварително. :)

Потребителски аватар
paci
Модератор
Модератор
Регистриран: 18 яну 2005, 07:52
Модел на автомобила: Fiesta MK4 Zetec-S 1.4 16V 90 коня

Re: Fokus 1.8 zetec няма мощност и прегрява

Мнение от paci » 26 мар 2016, 21:14

Кой ти е проверил зацепването на мотора и как?

sentelinio
потребител
потребител

Мнение от sentelinio » 27 мар 2016, 02:45

В един сервиз във Плевен :) понеже съм от Плевен как не знам не седях да гледам но собственика на сервиза ми е познат и не ме е метнал със сигурност сменял съм ремъци при него и всичко е ок. Замислил съм се за запушване в изпусквателната система генерацията нещо до колкото съм запознат при запушване има сходни симптоми като при мен, загуба на мощност във високи обороти и греене на мотора. Онзи ден махнах катализатора но промяна нямаше може някой от крайните гърнета да прави проблем. Ще проверя и това.

Потребителски аватар
OgiDogi
потребител
потребител
Регистриран: 01 фев 2009, 00:09
Модел на автомобила: Orion 1.6DL '83 -> Mondeo 1.8TDi '97 с газ -> Focus 1.6 TDCI '07

Мнение от OgiDogi » 27 мар 2016, 09:39

Имам подозрения, че бензинът ти не става - изветрял е заради продължителен престой в резервоара и доливане "колкото да има за запалване". Поради липса на лесно запалимите съставки, не може да държи нормален празен ход, а поради бавното горене на останалото от него - не може да се форсира във високите обороти. Понеже не работи правилно на бензин, не може да се настрои добре и газовата уредба. Дори и да сипеш пресен бензин, старият вече е петролен продукт с по-висока плътност и ниско качество и се отлага на дъното на резервоара, където помпата засмуква първо него. Или го източваш и наливаш нов, или се примиряваш с работата на двигателя и го изгаряш до край, след което наливаш.

"Стареенето" или изветряването се дължи не само на престояване, но и на системата за засмукване на бензиновите пари от резервоара при всяко палене - изпаренията са точно най-качествените и леснозапалими съставки на горивото. Колкото по-малко гориво има в резервоара, толкова по-бързо му се влошава качеството. Лошо качество = по-голяма порция гориво (завишени инжекторни времена), за да се получи нужната енергия за натискане на буталата. От там, при минаване на газ - по-голяма порция газ = по-малко въздух (кислород в него) и недостатъчно изгорели газове за натискане на буталата. Качествен анализ на изгорелите газове от човек, който знае какво да гледа, може да помогне много при диагностициране на проблема.
Изображение
Ford не боледува - направо умира... примерно след 25 години. :D
ДЕ-РУСИФИКАЦИЯ

aspasia
потребител
потребител
Регистриран: 30 ное 2010, 19:10
Модел на автомобила: форд фокус-2000 1.6 16v

Мнение от aspasia » 27 мар 2016, 10:07

Ако ти е прескочил зъб няма да ти прегрява на мене беше прескочил ангренажа с един зъб разликата беше че колата харчеше малко повече и не вървеше много добре и оборотите играеха . Но в повечето си време карам градско и не съм го забелязал като оправиха нещата и презацепиха ремъка разхода ми спадна вървежа се оправи но люлеенето на оборотите остана въпреки че съм я карал на три четири диагностики никой не хвана проблема всички казват показанията са ти в норма нямаш повредени части или елементи. Вече вдигнах ръце от майстори и си я карам с плаващи обороти на празен ход и не ми прави впечатление!

sentelinio
потребител
потребител

Мнение от sentelinio » 27 мар 2016, 16:05

Попринцип сипвам всяка седмица бензин по 10 20 лв колкото да не свети лампата и като ми светне лампата я карам на бензин до бензиностанцията а и преди 3 месеца имааше период който си карах само на бензин и си изпразвах резервоара ще пробвам пак да изпразна резервоараа но юисля че не е това благодаря все пак за съвета. А до другия колега и моите обороти играя но не винаги не знам и аз на какво се дължи но това не е болкаа за умиране гледам да реша липсата на мощност и прегряването играенето на оборотите после ще го мислим.

Отговори

Върни се в “ДВИГАТЕЛ И ТРАНСМИСИЯ”