ШУМ 3-10 секунди след потегляне (Форд ПУМА)

Двигател. Съединител. Скоростна кутия. Главно предаване и диференциал. Мазилна уредба. Изпускателна система.
Пума
потребител
потребител
Регистриран: 17 окт 2009, 21:54
Модел на автомобила: PUMA
Status: Извън линия

ШУМ 3-10 секунди след потегляне (Форд ПУМА)

Мнение от Пума » 17 окт 2009, 22:49

Здравейте!

Колата ми е Форд Пума 1,7 произв. 2001. От известно време се появиха следните два проблема (които може да са свързани):

- След 1-2 минути в покой (независимо дали двигателят е бил изключен, или не) при потегляне (между 2-3 и 10 секунди след това, а понякога и повече, докъм половин минута) се чува един шум, подобен на простъргване. Шумът не възниква при съвсем бавни маневри, нито при движение назад. Понякога в този момент съм на първа предавка; понякога - на втора, понякога - на трета; понякога кракът ми е на съединителя; понякога не е на съединителя, даже може да натискам газта; понякога нищо не правя и пак се случва... - т.е. няма пряка връзка със съединителя. Колкото по-дълго е стояла колата и колкото по-изстинала е, толкова по-изразен е шумът. Трае около секунда. Има и случаи, в които изобщо го няма или се чува само за миг.

- При превключване от втора на трета предавка усещам съпротива. Днес веднъж дори се наложи да се върна на втора, защото лостът изобщо не можа да влезе в трета. (Тук може би е уместно да вмъкна, че съм жена.) Превключването от четвърта на трета обаче става меко като по масло.

Първият опит за диагностициране на проблема с шума не доведе до никакъв резултат. Човекът, при когото закарах колата, допусна какво ли не, вкл. че шумът има връзка с ABS. Каза засега да си карам така.

Дайте съвет... ;;):

Предварително благодаря.
Последна промяна от Пума на 18 окт 2009, 15:13, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
chefo_ukr
потребител
потребител
Регистриран: 15 юни 2008, 09:30
Модел на автомобила: ФОРД МОНДЕО 2.0ТДДИ

Re: ШУМ 10-30 секунди след потегляне (Форд ПУМА)

Мнение от chefo_ukr » 18 окт 2009, 13:39

мен ме навежда на мисълта че е свързано с спирачните апарати.
Изображение

Потребителски аватар
NightRider
потребител
потребител
Регистриран: 01 сеп 2007, 16:31
Модел на автомобила: Mondeo 2.0 '93г. Zetec, Ghia, Седан, ГИ Фобос
Контакти:

Re: ШУМ 3-10 секунди след потегляне (Форд ПУМА)

Мнение от NightRider » 19 окт 2009, 10:40

Може и да не е това но ABS-а се тества след всяко потегляне и се чува точно такова като стържене за момент.

Потребителски аватар
зуница
потребител
потребител
Регистриран: 29 юни 2007, 23:04
Модел на автомобила: ФОКУС 2.0 ГАЗ-БЕНЗИН
2008г.

Мнение от зуница » 23 окт 2009, 19:12

Подобен изчезващ шум издава износена ролка някъде по ремъците.Лятото по рядко ,но на влажно и студено като сегашното време задължително просвирва.Когато загрее двигателя шумът изчезва.
Не казвай "Хоп!" преди да си скочил!

pittton
потребител
потребител
Регистриран: 16 окт 2009, 07:08
Модел на автомобила: PUMA

Мнение от pittton » 24 окт 2009, 18:12

аз имам Пума 1998 ! при потегляне аз имам същият звук като пристъргване и както каза колегата това е теста на на спирачната система ! обикновенно се чува от лявата страна ! не е проблем ! при мен е така от както съм я купил или иначе казано от две години !!! надявам се да съм бил полезен !!! другият вариант който може да е причина за това е теста на антиприплъзващият диференциал при потегляне ! почни да се притесняваш когато шума не изчезва ! :D

Отговори

Върни се в “ДВИГАТЕЛ И ТРАНСМИСИЯ”