...сипах малко повече масло, страшно ли е???

Двигател. Съединител. Скоростна кутия. Главно предаване и диференциал. Мазилна уредба. Изпускателна система.
pi4o
потребител
потребител
Регистриран: 17 апр 2013, 22:09
Модел на автомобила: Focus 1.8 TDCi 115 hp 2001 г. (коНби)
Status: Извън линия

...сипах малко повече масло, страшно ли е???

Мнение от pi4o » 23 апр 2013, 20:49

Здравейте колеги!
От скоро и аз се сдобих с Фокус 1.8 тдци 115 коня и днес му смениха ролки, ремъци, филтри и т.н., но майстора налял 5 л. масло и ми вика вземи още 1 литър и си долей колкото трябва. Така и направих, но като доливах не погледнах на щеката до къде е и мина 2-3 мм над Максимума. Въпроса ми е дали е страшно това, което съм направил и ако да, какво да направя? Да пробвам някак да го изтегля ли ...знам ли?
Моля за съвет...

*kneeford*
"Мисленето е най-трудната работа на света. Затова толкова малко хора се захващат с нея." - Хенри Форд

DTM
потребител
потребител
Регистриран: 05 мар 2006, 14:18
Модел на автомобила: *
Контакти:

Re: ...сипах малко повече масло, страшно ли е???

Мнение от DTM » 23 апр 2013, 20:58

Твоят мотор събира точно 5л. при смяна, не знам защото са ти казали да добавиш още масло. По каталозите го дават 5,6л., но винаги остава някакво количество масло в турбината, в маслените магистрали и т.н.
Провери маслото пак, да не би да си налял цял литър отгоре. Ако си сипал 1л. отгоре, ще е добре малко да се извади.
Но, ако е само 2-3мм над максимума, така като казваш няма да и стане нищо на колата.

pi4o
потребител
потребител

Мнение от pi4o » 23 апр 2013, 21:03

DTM написа:Твоят мотор събира точно 5л. при смяна, не знам защото са ти казали да добавиш още масло. По каталозите го дават 5,6л., но винаги остава някакво количество масло в турбината, в маслените магистрали и т.н.
Провери маслото пак, да не би да си налял цял литър отгоре. Ако си сипал 1л. отгоре, ще е добре малко да се извади.
Но, ако е само 2-3мм над максимума, така като казваш няма да и стане нищо на колата.
Колега, благодаря ти за отговора.
...ами аз понеже четох, че събира 5.600 л. и сипах точно още 600 грама, но е около 3 мм над максимума, не е повече.
Ще пробвам да поизтегля, ако успея с някое маркуче и спринцовка... ;;):
"Мисленето е най-трудната работа на света. Затова толкова малко хора се захващат с нея." - Хенри Форд

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 23 апр 2013, 21:12

3мм над максимума, няма нищо страшно, изобщо не се занимавай.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

pi4o
потребител
потребител

Мнение от pi4o » 23 апр 2013, 21:19

...ще ви се доверя колеги, тука сте хора с опит и сте се сблъсквали с фордовите проблеми. Много съм Ви благодарен!!! Дано на някой събор се видим да се запознем... а бирата от мен ;)

Потребителски аватар
nikolovvd
потребител
потребител
Регистриран: 15 май 2006, 16:18
Модел на автомобила: Mitsubishi X

Мнение от nikolovvd » 24 апр 2013, 08:39

При старите автомобили, когато системно се сипва количество масло по каталог и мотора е добре поддържан може да избие от някъде. Иначе двигателят ще го изгори постепенно, но на 18-20 годишна кола има опасност да избие от някъде. При мен изби отпред на коляновия вал, а гадния номер е да избие към скоростната кутия. Това се случва, когато уплътнението (семеринга) на коляновия вал е старо и маслото винаги е над максимума. Ако мотора има добра компресия и маслените сегменти не са износени няма как да го изгори. По-добре е с една спринцовка и тръбичка от система за кръвопреливане да се изтегли излишното количество през тръбичката на щеката за проверка на нивото.
На новата кола ги хванах на ІІ-та смяна, че слагат маслото по каталог и е над максимума. От 2010 ги карам да сипват по 4 литра вместо по 4.5 и се надявам да съм се усетил на време. По-добре да се наложи да доливам, от колкото да се чудя как да го извадя излишното масло.

Потребителски аватар
Doin
потребител
потребител
Регистриран: 13 мар 2009, 23:18
Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDdi Ghia '00

Мнение от Doin » 24 апр 2013, 09:50

Като млад шофьор реших сам да си сменявам маслото, на Пежо 205 1.9D. И като последния бунак съм източил маслото от скоростната кутия, а налял новото масло точно както си трябва. 50-60 километра колата караше без грам трансмисионно масло, а двигателното - дубъл. Слава Богу никакви поражения нямаше, но подигравките на майстора са ми обица на ухото. Сипвам 5 л. покарам така и на другия ден ако се налага доливам, обикновено 100-200 гр.
Да ти е мирна главата направи както ти е казал колегата - източи малко.

pi4o
потребител
потребител

Мнение от pi4o » 10 май 2013, 22:15

...наистина направих както казахте да ми е мирна главата... Взех едно маркуче за аквариум и го мушнах на мястото на щеката за проверка на маслото. После с една голяма спринцовка започнах да изтегляма маслото. Става мноооого бавно, защото си е гъстичко за такова тънко маркуче. То пък се оказа и доста мекичко та като дръпна със спринцовката и то се слепва от вакуума, но все пак успях за половин час да извадя 400 грама масло. Сега е под максимума, малко над средата min-max. Смятам, че вече няма да има проблем с това.
Благодаря на всички, които ми писаха!

*fordlogo* *[Zork-Metal-Smiley*

Отговори

Върни се в “ДВИГАТЕЛ И ТРАНСМИСИЯ”