Фиеста 1.4 Zetek странен и дразнещ проблем
-
- потребител
- Регистриран: 06 май 2012, 13:46
- Модел на автомобила: Форд Фиеста mk2
- Status: Извън линия
Фиеста 1.4 Zetek странен и дразнещ проблем
Здравейте момчета!Както е видно от заглавието става въпрос за досаден и доста странен проблем на фиестата.Проблема е следния:при набиране на каквато и да е предавка колата се изстрелва,но пусна ли педала на газта и остана на същата предавка после при натискането на газта колата забива за 2-3 секунди,след което се стрелва с камшичен удар.При палене и на студен и на топъл двигател оборотите са коректни,но на място ако я изфорсирам до 2000 об. и пусна педала на газта гасне,но ако я изрежа до 4-5000 об. пускам газта и си слиза до 850-900 об.Или да обобща,даваш и газ върви до колкото може,при отнемането на газта и повторното и натискане колата забива за 2-3 сек. и рязко се стрелва.Днес изчистих всички датчици,до които имам достъп,изчистих и всички букси,реснах и компа.Запалих и покарах 10 км.,колата беше отлична,след това я загасих за 30 мин., качвам се и проблемите се появиха отново.Сменил съм масла,филтри (бензиновия беше много мръсен,изтече мазут от него),проверили сме свещите и кабелите и изглежда всичко да е наред с тях.Остава един вариант и искам да се посъветвам с вас,значи колата е имала лек удар отпред,изкривен и е бил само левия калник и е сменен,но филтърната кутия,която е също от лявата страна е счупена в долната си част,има си дупка колкото топка за тенис.Има ли вероятност от там да идва проблема,да не прави вакум?Ще съм благодарен на хора със същите симптоми да споделят мнение.
- paci
- Модератор
- Регистриран: 18 яну 2005, 07:52
- Модел на автомобила: Fiesta MK4 Zetec-S 1.4 16V 90 коня
Re: Фиеста 1.4 Zetek странен и дразнещ проблем
Правила ми го е и мойта.dimitrofski написа:...
Ама от какво конкретно го прави не мога да ти кажа.
Може да е затлачен байпасен клапан за празен ход, който трудно поема контрола на въздуха когато затвори дросела.
Работи ама докът захапе ...
Сваляй и чисти наред МАФ, Дросел и байпасния клапан за празен ход.
Свали и огледай за нацепвания маркучетата под всмукателните колектори.
Въпреки, че ако е от тях ще ревеш от обороти при празен ход на студен мотор, а ти не се оплакваш от това.
След процедурите рес на компа задължително.
-
- потребител
Всички датчици за изчистени,но нямаше много какво да се чисти по тях,а моторчето за празен ход светеше,никаква мръсотия не излезе от него.Все си мисля за тая счупената филтърна кутия...
- paci
- Модератор
Карал съм с отворена кутия.dimitrofski написа:Все си мисля за тая счупената филтърна кутия...
Нищо подобно на това, което описваш
Клапана за празен ход ако си го чистил като мене 1вия път с WD40, да нищо не излиза

-
- потребител
Чистих със спрей за почистване не с WD,грам мизерия няма.Викаш не е от кутията тоя проблем!Чета усилено във форума и започвам сериозно да подозирам тъпия маф,защото чистенето не е винаги е оправия на нещата,рпосто самия датчик може да не работи коректно.Утре ще инструктирам баща ми да я покара с изключен маф и да се види има ли разлика.А дапитам,има ли тая кола EGR клапан,че не намирам инфо,а и не го знам как изглежда?
- paci
- Модератор
И аз не знам как изглеждаdimitrofski написа:А дапитам,има ли тая кола EGR клапан,че не намирам инфо,а и не го знам как изглежда?

За 8 години никъде не съм срещал да се говори за EGR клапан на този двигател.
-
- потребител
- Регистриран: 11 юни 2013, 10:04
- Модел на автомобила: Fiesta
Провери VSS датчика. Той се намира на края на жилото на километража , от страната на скоростната кутия.
От него трябва да излизат 4 кабелчета. Виж дали всички са здрави.
Имах подобен проблем с моята Фиеста 1.25 Зетек.
Едно от 4-те кабелчета беше скъсано. След като го свързах , се оправи колата .
Дано съм бил полезен.
От него трябва да излизат 4 кабелчета. Виж дали всички са здрави.
Имах подобен проблем с моята Фиеста 1.25 Зетек.
Едно от 4-те кабелчета беше скъсано. След като го свързах , се оправи колата .

Дано съм бил полезен.
-
- потребител
Днес я прехвърлих колата в КАТ,до там никакви грижи,все едно не карам форда а хондата,върви си не прекъсва и т.н.От там обаче като тръгнах и отново проблем,но вече е търпим ако мога така да кажа,присецва,но по-малко и на пета не го прави изобщо.Ще видя и този ВСС датчик,нещо много датчици има тая кола.Старата фиеста е 88 година,баща ми я кара 6 години аз преди това 3-4,за това време сме сменили накладки и свещи,пали от раз,върви и т.н.Новата ,която с оглед на проблемите,които има (и не само моята) не мисля,че бих я препоръчал на някой познат
,шест датчика мерят едно и също!

- paci
- Модератор
Що па аз не ревнах от моята?dimitrofski написа:Новата ,която с оглед на проблемите,които има (и не само моята) не мисля,че бих я препоръчал на някой познат,шест датчика мерят едно и също!

И тя ми е правила номера.
Кара ли се, върти ли километри се изчерпва ресурса и се иска подмяна или профилактика.
Въпроса е да четеш и да се ограмотиш щом тичаш да се оправяш сам.
За "майстори" не споменавам. Повечето са такива, че имат алергия към четенето.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... 20#p504326
Изгледай горния клип към края.
Опитах да обхвана проблема, че се вижда и усеща на всякъде по-колата, но не се получи.
На ауспуха вече си личи явно.
Проблема беше в свещите.
При тебе какъв точно е проблема така през форума не мога да гадая.
Ако можем да сложим колите една до друга и да ръчкаме докъто ни свърши капацитета и после отиваме да видят дали в компа не е записана грешка.
Ако няма грешки се връщаме на ровенето.
Наистина има доста неща за ровене и преглеждане.