Проблем с педала на съединителя при здрава тресчотка
- balistik92
- потребител
- Регистриран: 31 авг 2014, 01:18
- Модел на автомобила: Fiesta Mk3 Xr2i / RS1800
- Status: Извън линия
Проблем с педала на съединителя при здрава тресчотка
Привет,колеги,
За пръв път публикувам тема във този форум и се извинявам ако не е на правилното място.От скоро съм собственик на Fiesta mk3 1.8 Zetec ъпгрейдната до rs1800..
Още при закупуването й се появи проблема със съединителя,който по-късно разбрах,че мъчи доста Фордчета. Проблема беше рязко пропадане на педала и невъзможност за смяна на скоростите,който след напомпване се оправяше. Купих въпросната тресчотка и изненадващо не беше никак трудно да я сменя,въпреки,че бях изчел доста страшни неща из форума.Старата имаше само един счупен зъб.Покарах около два месеца без проблеми,но наскоро пак се появи..Вчера реших отново да разглобя всичко,за да проверя какво се е случило(този път ми отне половин ден). НО ОСТАНАХ ИЗНЕНАДАН! Всички зъби бяха напълно здрави! Прегледах абсолютно всичко по жилото от педала до вилката на съединителя и всичко изглежда наред.. Подозирам,че по някакъв начин бронята на жилото се мести и закача в купето или във водача на планката на педала или,че имам проблем с аксиалния лагер и някакси запъва..Но за жалост никак не ми се вади скоростна кутия в тази теснотия.. Прегледах всички възможни теми,но не открих нищо по-различно от проблема с тресчотката,който в случая елиминирам,тъй като все още е като нова.. Моля помогнете!Приемам всякакви съвети и ще бъда много благодарен ако някой има идея как да си реша проблема. 
За пръв път публикувам тема във този форум и се извинявам ако не е на правилното място.От скоро съм собственик на Fiesta mk3 1.8 Zetec ъпгрейдната до rs1800..

- lubomirov89
- потребител
- Регистриран: 01 сеп 2010, 13:49
- Модел на автомобила: Ford Focus 1.6 16v FYDA
Re: Проблем с педала на съединителя при здрава тресчотка
И аз имах този проблем, но придружен с корав амбреаж, смених феродо, претискател и лагер и всичко заспа!
- balistik92
- потребител
Ами,моят не е чак така корав.. Съвсем нормален си е сякаш. Другата ми кола е с хидравлично задействане и е японска.. Педалът й е адски лек,но на Фифи сякаш си е нормално да е маалко по-твърд.. При всяко натискане ли си имал проблема,или от време на време?
- HACKO
- Модератор
- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК - Местоположение: ХАСКОВО
Вилката здрава ли е, там където планката за задействане е свързана с оста. Ако е здрава, проблема пак е в тресчотката, зъбите може да са здрави, но ако няма съосие между частите пак ще изпуска.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! 

- balistik92
- потребител
Ами,наблюдавах тресчотката,докато натисках като луд,докато прещрака.. И определено няма липса на съосие. И двете части на тресчотката зацепват една в друга и пропадат заедно с педала. Вилката на съединителя изглеждаше ок,но прочетох в една тема,че може да е скъсана в долния край.. Ще я прегледам,но си мисля,че ако тя е скъсана или нещо подобно проблема ще е наличен нон стоп,а той се губи.. Да речем при 10 натискания педала пропада два пъти.. Дали е възможно да е нещо по аксиалния лагер? Педала след пропадане си се връща догоре. Подозирам,че може бронята на жилото по някакъв начин да се премества и запъва в купето,но сам няма как да го проверя,а когато друг натиска не иска да се появи. Забелязъл съм също,че се появява по-често при работещ двигател,но и при загасен се получава,макар и рядко. Притеснявам се да не е нещо по притискателя или лагера..
- HACKO
- Модератор
Не.balistik92 написа:..... Притеснявам се да не е нещо по притискателя или лагера..

- balistik92
- потребител
Здравейте отново!
Мисля,че вилката си е в много добро състояние.. Забелязах обаче едно тампонче на бронята на жилото,което мисля,че е възможно да се мести в една планка.Ще прикача снимка на вилката.На снимката съм отблелязъл със стрелка въпросното тампонче.Затворете си очите за това,че колицата е масларка..
Дали е възможно пък тампончето да ми прави въртели?
Мисля,че вилката си е в много добро състояние.. Забелязах обаче едно тампонче на бронята на жилото,което мисля,че е възможно да се мести в една планка.Ще прикача снимка на вилката.На снимката съм отблелязъл със стрелка въпросното тампонче.Затворете си очите за това,че колицата е масларка..

- HACKO
- Модератор
И какво да прави? Проблема пак ти е в тресчотката, не е задължително зъбите да са счупени, достатъчно е да се износят леко и да започне да прави този номер, а неоргиналните тресчотки се износват бързо. Аз заобикалям проблема, като подложа няколко шайби на тампона и когато пак започне да прескача ги махам, така избягвам зацепването на износеното място.

- balistik92
- потребител
Ами,ок.. Ще опитам да подложа и ще пиша с резултата,макар,че тази е на няма и два месеца и изглежда досущ като нова.. Мога да си порежа пръста на зъбите
В случай,че се окаже,че наистина е от нея,което пък ще означава,че на всеки два месеца ще трябва да я сменям мога ли да сложа педал от Ескорт от тези с болта за регулиране? 

- HACKO
- Модератор
Не знам дали може да се сложи педал от Ескорт, за мене ръчното регулиране е крачка назад. По-добре си намери читава оргинална тресчотка втора употреба, и на двете ми коли са си оргиналните от завода.
Има и още едно положение, при износването на съединителя, идва момент, в който зъбите съвпадат един върху друг и не влизат добре до край и в този момент силата, която може да се предаде е по-малка и изпуска и заради това подложката действа, защото с нея се променя дължината на жилото и съответно мястото на зацепване.
Има и още едно положение, при износването на съединителя, идва момент, в който зъбите съвпадат един върху друг и не влизат добре до край и в този момент силата, която може да се предаде е по-малка и изпуска и заради това подложката действа, защото с нея се променя дължината на жилото и съответно мястото на зацепване.

- balistik92
- потребител
Ок,уикенда ще опитам с шайбите,макар,че наблюдавах тресчотката и кристално виждам как зъбите си зацепват един в друг много плътно и хубаво и като продължа да натискам педала изведнъж пропада.. Но ще взема съвета под внимание и дай Боже да проработи! : )
-
- потребител
- Регистриран: 06 апр 2011, 20:26
- Модел на автомобила: FIESTA 89г/1.1/OHV
Ама като пропада изпуска ли зъби и това полу-кръглото ли се връща?
- balistik92
- потребител
Не,тресчотката си е наред
Зъбите са зацепени един в друг и пропадат и полумесеца и другата част заедно с педала.. Не е в това проблема.. Явно никой не е срещал този проблем,а само тресчотката..

-
- потребител
- Регистриран: 06 апр 2011, 20:26
- Модел на автомобила: FIESTA 89г/1.1/OHV
Голяма мистерия. Бронята на жилото трябва да е застопорена от двата си края - ако мърда щеше да я видиш. Ако бронята на жилото е застопорена в двата си края - всяко опъване на жилото от единия край, ще предава усилието в другия край на жилото. В кутията май няма какво да изпусне - от онази планка надолу има една ос, за която е заварена една вилка и тя натиска аксиалния лагер. Ще е добре някой да гледа какво става, а ти да натискаш, докато се прояви дефекта. В краен случай може да запишеш видео какво се случва под таблото, докато натискаш педала. Единственото, което ми хрумва около тази тресчотка е, че на края на жилото има един нит. Той се закопчаваше по някакъв особено шибан начин в канала на тресчотката. Ако просто си напъхал жилото и то "самО си е влязло" - да знаеш, че най-вероятно не е. Не мога да си спомня точно какво се правеше, но май трябваше докато още не е закачено за скоростната кутия да го покажеш цялото вътре в купето, да завъртиш тресчотката на половина, да натикаш нит-а в едни закачалки и повече от там той сам не може да излезе. Но ако просто си го поставил, да не би да го задърпват закачалките и в повечето случаи това да сработва, но реално да не е закачено и понякога да изпуска?