задна чистачка на Форд Ескорт 1.6Д - неработи - вече работи

Отопление, вентилация, климатизация. Ключалки. Друго оборудване и принадлежности.
Потребителски аватар
valio57
потребител
потребител
Регистриран: 18 мар 2011, 22:45
Модел на автомобила: Ford FOCUS lll 1.6 TDCi 2012г
Status: Извън линия

задна чистачка на Форд Ескорт 1.6Д - неработи - вече работи

Мнение от valio57 » 29 май 2011, 17:21

Здравейте колеги,
Задната чистачка на Форда ми не работи.Свалих моторчето и го разглобих.То е заедно с редукторчето и оста която върти рамото на чистачката.Та направих едно основно почиставане,и моторчето завъртя.Проблема е обаче по сериозен от страна на Червячното зъбно колело.Нещо при бившия собственик е станало и е било блокирано рамото на чистачката.Вследствие на това блокиране,червяка които е и ос на роторчето е изкъртил някой а счупил други зъби на червячното зъбно колело.Та по тази причина Червячното зъбно колело не може да направи пълен оборот и сега чистачката е неподвижна.Та въпроса ми е, има ли такова червячно зъбно колело да се продава като резервна част или да му се направи ремонт.Ако някой има някакви знания по въпроса нека помогне ,моля.Ще съм много благодарен!
Последна промяна от valio57 на 26 юли 2011, 23:42, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
иво г. иванов
потребител
потребител
Регистриран: 15 авг 2010, 14:31
Модел на автомобила: Ford Focus 1.6 zetec-s 2000 ,renault 19

Re: задна чистачка на Форд Ескорт 1.6Д - неработи

Мнение от иво г. иванов » 29 май 2011, 19:35

Ами попитай все пак в някой магазин за резервни части за този червяк /ос/. Преди 2 години си поръчах
само редуктор за стартера на Renault 19 и за няколко часа го доставиха за 10 лв.
Другия вариант са автоморгите или някой колега от форума.
Успех!
Не е срамно да не знаеш - срам е да не питаш!

Потребителски аватар
valio57
потребител
потребител

Мнение от valio57 » 31 май 2011, 01:32

иво г. иванов написа:Ами попитай все пак в някой магазин за резервни части за този червяк /ос/. Преди 2 години си поръчах
само редуктор за стартера на Renault 19 и за няколко часа го доставиха за 10 лв.
Другия вариант са автоморгите или някой колега от форума.
Успех!
Да,може би имаш право но.... донякъде.Днеска питах в магазините и ме успокоиха, тази част (червячно зъбно колело) за задна чистачка на Форд Ескорд не се продава самостоятелно,а за комплект с моторчето след проверка в компютъра се оказа че също не може да се намери понеже е доста стар модел и не се произвеждат вече. :( .Така че засега единственото решение е ремонт и то саморъчно.Ами какво да се прави, ще повикам Неволята на помощ и ще се помъча сам,пък каквото стане,стане. БЛАГОДАРЯ на отзовалите се. :|

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 31 май 2011, 08:33

Иди в морга, никой не търси моторчета за чистачки, особено задни и ги имат на килограм.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

Потребителски аватар
valio57
потребител
потребител

Мнение от valio57 » 31 май 2011, 12:05

И това съм пробвал,само дето тези модели са доста старички (е по млади са от Жигулата) ама са минали отдавна през автоморгите и сега ги няма.Не знам дали ще пасне от Форд Ескорд МК4.Това нямам ка да го проверя.Имам една руска програма за взимозаменяемост на авточасти,само че там няма Форд!Търсил съм такава програма за по нови модели коли(след 90 год.)но за сега не съм намерил.Така че ми остава единствено "Направи си сам".Тук ми предложиха такова моторче ама за предни чистачки.

http://alfa.kachi-snimka.info/viewer.ph ... 32428u.JPG" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false; - това е повредената част
http://alfa.kachi-snimka.info/viewer.ph ... 32489o.JPG" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false; - а така изглежда самото моторче има разлика от моторчето за предни чистачки.

Потребителски аватар
valio57
потребител
потребител

Мнение от valio57 » 01 юни 2011, 09:09

Не знам дали може да се вземе моторче за задна чистачка от друг модел форд.Например от МК4 или други.Моят е МК3 1987г.Тривратка.

Потребителски аватар
Doin
потребител
потребител
Регистриран: 13 мар 2009, 23:18
Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDdi Ghia '00

Мнение от Doin » 01 юни 2011, 10:01

Проблем може да изникне по две причини - размерите и начина на закрепване на моторчето и различните букси. Втория проблем е лесно разрешим, така че остава да си вземеш старото моторче и обикаляйки моргите да търсиш подобно на твоето. Освен от Ескорт го сравни и с тези от Фиеста или Сиера от този период -има голяма вероятност да са еднакви.
Вариант е също така да се разтърсиш тук за подобен на твоя Форд на части , тогава ще съвпадне на 100%.
Например от този колега :
http://www.clubford.org/forum/viewtopic ... D1%82+1987" onclick="window.open(this.href);return false;

Потребителски аватар
tropper
потребител
потребител
Регистриран: 12 юли 2007, 00:34
Модел на автомобила: Ford Mondeo MK1 1.6 16V GLX '93; ГИ Stilogas/Tamona, изп. Tomasetto, инж. Valtek; *** КЛИМАТИК ***
Контакти:

Мнение от tropper » 01 юни 2011, 10:12

Doin написа:... тогава ще съвпадне на 100%.
...
За да съвпадне на 100% препиши твоя парт-номер и сравнявай - номерът обикновено има следния формат:
две цифри - година, от която започва производството на детайла
две букви - код на модела, при който се вгражда за първи път
няколко цифри - 5,6,7.. като между тях може да има и букви.

П.С. Примерно на мойто Мондео повечето части са маркирани с 93BB... – 93 година, BB - Mondeo. Обаче машинките за централното закл. ми бяха 91AG... и се оказа че същите се слагат и на Ескорт от '91.
късото съединение прави силата
LPG: Изображение / 1.07 заради гумите :)

Потребителски аватар
valio57
потребител
потребител

Мнение от valio57 » 11 юли 2011, 11:27

Моторчето го оправих.Сега моторчето работи но като му подам директно от акумулатора.От ключа неще и да знае.Като подам сигнал от ключа до моторчето идва ток но не върти.Все едно несъм го включил.Като му подам директно от акумулатора работи.Помагаите.

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор

Мнение от HACKO » 11 юли 2011, 21:23

Смажи пантите на капака, +12V идва по кабел, обаче масата минава през пантите, ако са клеясали няма маса-няма чистачка.

Потребителски аватар
valio57
потребител
потребител

Мнение от valio57 » 12 юли 2011, 00:46

Това е проверено с пробник свързан директно на кабел-маса към моторчето и пробиване с игла изолацията на кабел (+) пробната лампа светна.Утре ше пробвам с по силна крушка да видя дали ше светне.Като волтаж ми дава 11-11.5 волта ама несъм мерил ампери понеже ми е слаб уреда за ампери.Само незнам дали трябва да работят и предни и задни чистачки едноврменно.При каквото и положение да поставя лостчето на чистачките,предните винаги работят.Само моторчетата за водата са разделени.

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор

Мнение от HACKO » 12 юли 2011, 21:10

Не, моторчетата на чистачките са независими едно от друго. При пръскалките са зависими защото мотора е един, къде ще пръска се определя от посоката на въртенето му.

Потребителски аватар
valio57
потребител
потребител

Мнение от valio57 » 13 юли 2011, 09:53

Това с едно резервоарче за умиване на стъклата е предполагам при по новите модели.При мен са две.Имам резервоарче и отзад в багажника за задната чистачка.Колата ми все пак е 1987 година производство.А според това което казваш че не трябва да работят двете чистачки заедно, то тогава имам проблем с превключвателя.Понеже при мен е без значение къде ше е поставено лостчето,предната чистачка винаги работи.

Потребителски аватар
valio57
потребител
потребител

Мнение от valio57 » 26 юли 2011, 23:13

Здравейте отново,най-после моторчето ми заработи.След дълги и трудни разглобявания и търсене под вола теле се убедих че Наско е бил прав!Ама и аз се подлъгах понеже при първо замерване ми даде верига и дори измерих напрежението.Повторно измерване така и не направих (грешкаааааа).Следваше разглобяване,то не бяха тапицерии,ламарини малки и големи,резервоарче на миещото,някакви картони,последващо монтиране обратно.Не намирах проблема.Днес продължих с проверките.При първо замерване ми даде верига поръчках малко по колата и отново замерих Нямаше никаква верига.Когато взех маса от колата пробника светна,от капака на багажника като взех маса нямаше никой.Пробника не светеше.Пуснах един кабел принудителна маса към капака и всичко си доиде на мястото.Благодаря ти Наско :D
ПП- Така и неможах да оправя контакта през пантите.

Потребителски аватар
paci
Модератор
Модератор
Регистриран: 18 яну 2005, 07:52
Модел на автомобила: Fiesta MK4 Zetec-S 1.4 16V 90 коня

Мнение от paci » 27 юли 2011, 22:07

valio57 написа:ПП- Така и неможах да оправя контакта през пантите.
Толкоз като теб не съм се бил :)
Седнах като олигофрен в багажника и се чудех къде да търся проблема.
Имаше наблюдения преди това за поведението, защото при мен тръгваше.
И както си седях като пълен идиот (което никак не ми е трудно :D: ) така мернах ръждата по пантите на багажника.
Тогава го нямаше Танас и никой не се беше бил с такъв проблем.
Та видях аз ръждите ....
Имах преобразовател за ръжда и накапах с него.
Дават 1 час да подейства и се занимавах с други глЮпости докъто чаках.
След това накапах с масло и до ден днешен вече сигурно 5 години ще станат, когато се сетя, че имам проблем си чистя с пръсти само контактите на вратата.
С пантите никакви ядове.

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор

Re: задна чистачка на Форд Ескорт 1.6Д - неработи - вече работи

Мнение от HACKO » 27 юли 2011, 23:48

За да бъда честен, решението го знам точно от проблема на Пацо.

Потребителски аватар
valio57
потребител
потребител

Re: задна чистачка на Форд Ескорт 1.6Д - неработи - вече работи

Мнение от valio57 » 28 юли 2011, 00:47

Ами още в началото като писах за проблема и Наско ме светна по въпроса,ама явно е било слабо.Трябвало е да вземе Чук или нещо скъпо и държавно и да ме светне по сериозно,та да разбера от дума,ама не аз съм си магаре и трябваше да се убедя сам че той (Насо де) има право.Та да ви кажа правичката убедих се,разбира се по трудния начин.Абе важното е че чистосърдечно си го признах. :D .Между другото и аз пръсках и слагах там на пантите какви ли не суспензии(да не употребя някоя не лицеприятна дума).Пантите ми се смееха и не пускаха пустия му ток.То небеха спреи за чистене на спирачки,спрейове премахващи ръжди и WD.Не и НЕ.Виждам там нещо от сорта на мека пластмаса или втвърдена грес,незнам какво е ама неизчезваше!Та кабела от купето до капака свърши работа.Благодаря ВИ.

Отговори

Върни се в “ВСИЧКО ОСТАНАЛО, КОЕТО ИМА В АВТОМОБИЛА”