Какво им НЯМА на ГНП-тата на фокусите?

Отопление, вентилация, климатизация. Ключалки. Друго оборудване и принадлежности.
LUI99
потребител
потребител
Регистриран: 03 фев 2026, 14:41
Status: Извън линия

Какво им НЯМА на ГНП-тата на фокусите?

Мнение от LUI99 » 03 фев 2026, 15:10

Здравейте,

Като първи пост в този форум (преди 3-4 месеца си купих едно старо фокусче и в момента доста съжалявам) искам да изразя своето мнение по въпроса с ГНП-тата от този модел. Доколкото съм запознат дори не се срещат само в този модел, но и в някои други конректни модели на Ауди и т.н.

В момента се разправям с грешка P0167 която не е особено честно срещана - имайте предвид, че не е придружена с нито една друга грешка, което е още по-странно, тъй като знам, че винаги при тези модели фордове се появяват още (винаги са в съвкупност с 1-2-3 други грешки, свързани с ГНП-то).

Колата сутрин едвам пали, има клапанче и помпичка за подкачване на горивото, обаче йок - едвам едвам с триста зора, пада едно мъчене, давене и какво ли още не докато запали - пък понякога дори не пали.

Та въпросът ми е, КАКВО ИМ НЯМА на тези ГНП-та? Къде се ремонтират, някой с опит може ли да даде ориентировъчни цени, идеи и т.н. - да търся ли някое друго ГНП (втора употреба разбира се) и евентуално да се занимавам така или да ремонтирам сегашното?

Благодаря на всички за разбирането! :)
Последна промяна от LUI99 на 03 фев 2026, 21:04, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ivchotr
потребител
потребител
Регистриран: 31 окт 2015, 13:40

Re: Какво им НЯМА на ГНП-тата на фокусите?

Мнение от ivchotr » 03 фев 2026, 16:30

Добре дошъл, макар и с проблем!
Като цяло, ако си с помпа БОШ, можеш да псуваш на воля германския "гений", който я е измислил на принципа на Форд да им се такова онаковатото на шофьорите :D Щото разправят, ама не знам колко е вярно, че Форд бил хванал на калъп жена си с един шофьор :lol:
Та майтапа настрана, ама тази помпа е наистина някакво безумие. Защото например датчикът на разпределителния вал, който обикновено при нормалните коли е монтиран някъде в цилиндровата глава около вала, е заврян в търбуха на тази помпа, под платката за електронното ѝ управление. И когато се скапе датчикът, трябва да се разглоби половината помпа, за да се смени. Което често е свързано със сваляне на помпата от двигателя. Същото следва да се направи и ако се скапе някой от двата транзистора, които са монтирани на платката, защото най-често гръмват те. Центроването на тази помпа става задължително на стенд. Добри механици са пробвали да го правят без стенд и не се получава. Има хора, които кажи-речи не се знаимават с друго, освен с тези помпи, защото ги слагат и на други немски дараци, като БМВ, примерно. Е, мълвата говори, че някои са сменяли успешно датчика или транзисторите без да се сваля помпата, но аз не познавам лично такива. Между другото, често се случва самият датчик да си е наред, но да се прекъсва някой от кабелите към него и затова да не работи коректно. Но пък те за зла участ минават между помпата и блока на двигателя и няма сгодно място за проверката и евентуално им отремонтиране. Което не пречи да ги провериш и ако си по-сръчен или поне късметлия, да минеш метър.
Моят опит с тази помпа включва протекли уплътнения, заради които късаше "пистовия" ремък. Това беше през 2017 г., февруари месец. Оправиха я в София, като всичко излезе около 300 лв., не помня точната сума. Включваше и нов ремък. Не знам дали ѝ бяха правили някакви специфични настройки, но колата взе да върви както никога до тогава, та чак взе да ми харесва. Понеже я караше предимно дъщеря ми. И така до лятото на миналата година, когато угасна в движение и единственото което се случваше след това е да пали от раз, да поработва малко на място и да гасне. При опит да се форсира при работа на място, гаснеше от раз. Диагностиката показа няколко грешки, не ги помня вече, но едната беше свързана с датчика за положение на коляновия вал, а другата с този на разпределителния. Понеже надеждата умира последна, сменихме пред блока датчика на коляновия вал, което е съпроводено с едно търкаляне под колата, когато нямаш подръка сервиз, но пак не е като да се сваля помпата. Позна - нямаше ефект :D Та остана дилемата дали да караме колата пак да ѝ свалят помпата и да я правят, което в най-лекия случай щеше да подмине 5 - 600 лв. Това по моя преценка. Майсторът каза, че трябва да я види преди да каже колко ще струва, което пък от своя страна можеше да доведе и до по-сериозно изръсване. Ама не ни се даваха 100 лв за пътна помощ, само за да стане пределно ясно, че няма да се дават толкова пари и след някой и друг ден или месец да се повтори упражнението заради транзистор. А то да беше само тя, ами тъкмо се беше скапала и другата кола на дъщеря ми, която беше по-нова, ама пак немска, за съжаление. Та Фордът в крайна сметка отиде за скрап срещу има - няма 500 лв.
Ако все пак ти се занимава, човекът който ѝ прави помпата първия път се казва Коце и до преди няколко месеца ползваше тел. номер 0878664663. Сервизът му се намираше в Драгалевци, София, до преди година - две. Не знам дали е още там. Разбира си от работата човекът. Лошото е, че за тази помпа трябва и кристално кълбо, ако искаш да си горе-долу в час с предстоящото :D
Във връзка с горното не ти препоръчвам да търсиш помпа втора употреба и да я сложиш на колата, освен ако не е с наскоро сменен датчик и транзистори и съответно уплътнения. Поне. Защото има и други датчици, които също се скапват и искат стенд за нагласяне. Как ще намериш такава помпа не знам. Новите струват колкото колата, че може и повече.
Иначе за да не ще да пали в момента, вина могат да имат и подгревните свещи. Отделно има един вакуумен клапан, който при нас стоеше зад двигателя високо под предното стъкло, сиреч на стената под чистачките, на който му се вадеше маркучето за вакуума и колата умираше откъм мощност. Палеше добре иначе. След второто вадене на маркучето го стегнах със "свинска опашка" и така замина са скрап.
Знам всички вицове за Форд :D

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 03 фев 2026, 17:29

Нямам практически опит със Дизели, но ще ти кажа, че този човек е помогнал на много хора от клуба. Свържи се с него, поговори си ако решиш може да му закараш колата, но бъди готов да я оставиш за известно време при него, не става за няколко часа да ти я оправи и да си ходиш.
viewtopic.php?f=14&t=40170

LUI99
потребител
потребител

Мнение от LUI99 » 03 фев 2026, 21:14

ivchotr написа:
03 фев 2026, 16:30
Добре дошъл, макар и с проблем!
Като цяло, ако си с помпа БОШ, можеш да псуваш на воля германския "гений", който я е измислил на принципа на Форд да им се такова онаковатото на шофьорите :D Щото разправят, ама не знам колко е вярно, че Форд бил хванал на калъп жена си с един шофьор :lol:
Та майтапа настрана, ама тази помпа е наистина някакво безумие. Защото например датчикът на разпределителния вал, който обикновено при нормалните коли е монтиран някъде в цилиндровата глава около вала, е заврян в търбуха на тази помпа, под платката за електронното ѝ управление. И когато се скапе датчикът, трябва да се разглоби половината помпа, за да се смени. Което често е свързано със сваляне на помпата от двигателя. Същото следва да се направи и ако се скапе някой от двата транзистора, които са монтирани на платката, защото най-често гръмват те. Центроването на тази помпа става задължително на стенд. Добри механици са пробвали да го правят без стенд и не се получава. Има хора, които кажи-речи не се знаимават с друго, освен с тези помпи, защото ги слагат и на други немски дараци, като БМВ, примерно. Е, мълвата говори, че някои са сменяли успешно датчика или транзисторите без да се сваля помпата, но аз не познавам лично такива. Между другото, често се случва самият датчик да си е наред, но да се прекъсва някой от кабелите към него и затова да не работи коректно. Но пък те за зла участ минават между помпата и блока на двигателя и няма сгодно място за проверката и евентуално им отремонтиране. Което не пречи да ги провериш и ако си по-сръчен или поне късметлия, да минеш метър.
Моят опит с тази помпа включва протекли уплътнения, заради които късаше "пистовия" ремък. Това беше през 2017 г., февруари месец. Оправиха я в София, като всичко излезе около 300 лв., не помня точната сума. Включваше и нов ремък. Не знам дали ѝ бяха правили някакви специфични настройки, но колата взе да върви както никога до тогава, та чак взе да ми харесва. Понеже я караше предимно дъщеря ми. И така до лятото на миналата година, когато угасна в движение и единственото което се случваше след това е да пали от раз, да поработва малко на място и да гасне. При опит да се форсира при работа на място, гаснеше от раз. Диагностиката показа няколко грешки, не ги помня вече, но едната беше свързана с датчика за положение на коляновия вал, а другата с този на разпределителния. Понеже надеждата умира последна, сменихме пред блока датчика на коляновия вал, което е съпроводено с едно търкаляне под колата, когато нямаш подръка сервиз, но пак не е като да се сваля помпата. Позна - нямаше ефект :D Та остана дилемата дали да караме колата пак да ѝ свалят помпата и да я правят, което в най-лекия случай щеше да подмине 5 - 600 лв. Това по моя преценка. Майсторът каза, че трябва да я види преди да каже колко ще струва, което пък от своя страна можеше да доведе и до по-сериозно изръсване. Ама не ни се даваха 100 лв за пътна помощ, само за да стане пределно ясно, че няма да се дават толкова пари и след някой и друг ден или месец да се повтори упражнението заради транзистор. А то да беше само тя, ами тъкмо се беше скапала и другата кола на дъщеря ми, която беше по-нова, ама пак немска, за съжаление. Та Фордът в крайна сметка отиде за скрап срещу има - няма 500 лв.
Ако все пак ти се занимава, човекът който ѝ прави помпата първия път се казва Коце и до преди няколко месеца ползваше тел. номер 0878664663. Сервизът му се намираше в Драгалевци, София, до преди година - две. Не знам дали е още там. Разбира си от работата човекът. Лошото е, че за тази помпа трябва и кристално кълбо, ако искаш да си горе-долу в час с предстоящото :D
Във връзка с горното не ти препоръчвам да търсиш помпа втора употреба и да я сложиш на колата, освен ако не е с наскоро сменен датчик и транзистори и съответно уплътнения. Поне. Защото има и други датчици, които също се скапват и искат стенд за нагласяне. Как ще намериш такава помпа не знам. Новите струват колкото колата, че може и повече.
Иначе за да не ще да пали в момента, вина могат да имат и подгревните свещи. Отделно има един вакуумен клапан, който при нас стоеше зад двигателя високо под предното стъкло, сиреч на стената под чистачките, на който му се вадеше маркучето за вакуума и колата умираше откъм мощност. Палеше добре иначе. След второто вадене на маркучето го стегнах със "свинска опашка" и така замина са скрап.
Здравей, Иво!

Подробно прочетох цялата предоставена от теб информация и като цяло няма какво да се учудя. Много жалко, че не послушах приятели и познати за всичките ебавки за самата марка. Честно казано не съм успявал да намеря читав Форд, карал съм доста служебни такива и то доста по-поддържани от моя, но честно казано не съм изумен.

Относо самото ГНП - предоставената до мен информация е, че възвратното клапанче вътре в ГНП-то не функционира добре, най-вероятно някое уплътнение нещо не държи като хората. От майстор, който твърди, че по принцип не разбира от дизели - проблемът е в електрониката.
Не съм особено сигурен дали съм готов да се пусна в това сериозно приключение в това да се разкарвам от сервиз на сервиз, изчетох доста теми по тази тема, най-вече отзиви в чужбина (никога не съм разчитал на информация от БГ сайт или източник, винаги проверявам и сравнявам в много по-големи чуждестранни сайтове) и честно да ти кажа... мъката видимо е много голяма. Пък и ми казаха, че тя дори и да се направи тази помпа, тя си е дефектна от създаването ѝ... Мога да ти кажа, че колата е на 26 години и няма да има голям смисъл да дам повече от 500 лв. за ремонт конректно на тази помпа.

Та все пак - най-вероятно ще я занеса при мой познат майстор, който ще свали помпата - след това ще се консултирам със Специалиста от дизел център Ямбол и ще го мислим от там. Другият човек като майстор, който ми беше препоръчан, е от Владо Тричков, който се занимавал доста с електрониката на тези помпи (https://www.facebook.com/remont.bosch.v ... cale=bg_BG).

За вакуумния клапан - не знам за него, но вакуумната помпа е протекла, ще трябва и нея да я мисля скоро време, че станаха разни мизерии покрай нея, които трябваше да оправям след определено време.

LUI99
потребител
потребител

Мнение от LUI99 » 03 фев 2026, 21:16

HACKO написа:
03 фев 2026, 17:29
Нямам практически опит със Дизели, но ще ти кажа, че този човек е помогнал на много хора от клуба. Свържи се с него, поговори си ако решиш може да му закараш колата, но бъди готов да я оставиш за известно време при него, не става за няколко часа да ти я оправи и да си ходиш.
viewtopic.php?f=14&t=40170
Здравей, Наско!

Четох за него в друга тема във форума и определено ще се свържа с него, доколкото разбрах приема ГНП-та по Спиди / Еконт, така че не би трябвало да има проблем. Много трудно бих закарал колата при него, тъй като аз съм от София, а той от Ямбол - времето и стабилността на самата кола ме притискат.

Искрено ти благодаря за препоръката, нагледах се на много лоши коментари от различни "дизел центрове" и "частни пишман механици" и успях само него да намеря като опция заедно с още един човек от Владо Тричков.

Потребителски аватар
ivchotr
потребител
потребител
Регистриран: 31 окт 2015, 13:40

Мнение от ivchotr » 03 фев 2026, 22:09

И аз бях стигнал до варианта да я карам във Владо Тричков, ама таман да се наканя и ми попадна подсказка за човека от Драгалевци. Останалото го казах вече. Всъщност не съм сигурен лично ли ги ремонтира или ги носи някъде, но колата си я взех в много добро здраве. В интерес на истината, когато я купувахме дъщеря ми си я беше избрала на външен вид. Аз само ѝ направих едно тестово каране, огледах я дали има някакви фрапиращи проблеми и изобщо не съм ровил да проучвам какво що има като отзиви за модела. На следващата година си купих Фокус мк1.5, 1.6 бензин 100 к.с. Като се изключи неудобството да ѝ се регулират клапаните на 25 - 30000 км заради газовата уредба, по-здрава кола не съм имал. А се бях зарекъл да не си купувам такъв Форд, защото имахме няколко служебни от същия модел и бяха пълна скръб. Хем бяха на по-малко километри. Ама ми трябваше спешно кола и ѝ се метнах пак само с един бърз оглед от тук - от там и пробно каране за няма и 2 километра. А стоя при мен 10 години.
Знам всички вицове за Форд :D

Отговори

Върни се в “ВСИЧКО ОСТАНАЛО, КОЕТО ИМА В АВТОМОБИЛА”