Съвет за ESP при новата Фиеста.

Предно/задно окачване. Джанти и гуми. Кормилна уредба. Спирачна система.
Потребителски аватар
ImpossibleMan
потребител
потребител
Регистриран: 17 авг 2006, 20:33
Модел на автомобила: Ford Fiesta 1.4 Titanium 2011
Status: Извън линия

Re: Съвет за ESP при новата Фиеста.

Мнение от ImpossibleMan » 02 юли 2011, 21:49

cockyhotty написа:Колега, покажи я тая красавица в раздела моята кола да и се порадваме. Поздравления за покупката и за избора ти да бъде оборудвана с ESP! Да те радва дълго и да няма аварии! Няма по-хубаво от новата кола (освен служебната разбира се) :D: _friends_
Ами ще я покажа, но все се каня да я снимам, но засега успях да снимам само приборното табло и задницата ;) В тия дъждове се изцапа това черното и изобщо не е за снимки. На автомивка ме е страх да ходя, че все още боята е прясна от завода. А снимката от Мото Пфое така и не пристигна на имейла ми. Утре мисля ако не вали, да хвана гъбичката и шампоана, а след това да направя една фотосесия сред природата. Все повече взема да ми харесва и да свиквам с особеностите и. Дори сега написах едно доста голямо ревю с първите ми впечатление от автомобила, но не знам в коя тема или раздел да го публикувам.

sgel
потребител
потребител
Регистриран: 25 юли 2010, 12:31
Модел на автомобила: focus 1.6TDCI 90HP '07

Мнение от sgel » 04 юли 2011, 20:33

Само хубави моменти да изпитваш с нея..... иии махни този разход 6,7/100 силно се съмнявам да е такъв на новата фиеста :D :D :D
Изображение

Потребителски аватар
ImpossibleMan
потребител
потребител

Мнение от ImpossibleMan » 05 юли 2011, 01:56

sgel написа:Само хубави моменти да изпитваш с нея..... иии махни този разход 6,7/100 силно се съмнявам да е такъв на новата фиеста :D :D :D
Всъщност, според производителя, 1.4 литровия мотор харчи с 200 грама по-малко от бившия ми 1.25 литров. Според Ауто Билд пък, предната генерация на тоя 1.4 литров мотор с 80 к.с. , даде тестови разход 7.2 л/100 км през 2006 година. При последния тест на новата Фиеста, 96 PS моторът показа 6.4 л/100 км. Според сайта, в който и аз записвам разходите си, има Фиета като моята, които горят дори около 6 л/100 км. Всичко зависи от задкормилното устройство, а аз съм от хората, които настъпват малко педала на газта. е, сега докато и се нарадвам, ще карам по-така, но след време вече не.

sgel
потребител
потребител
Регистриран: 25 юли 2010, 12:31
Модел на автомобила: focus 1.6TDCI 90HP '07

Мнение от sgel » 05 юли 2011, 12:50

Прав си колега забравих,че е бензинка мислех,че е печка и затова ми се видя малко множко. За бензинка си е нормално :roll:
Изображение

Потребителски аватар
Alexi
потребител
потребител
Регистриран: 18 май 2008, 22:50
Модел на автомобила: '06 Mondeo 2.2 TDCI Ghia ,'08 Transit Connect 1.8 TDCI
Контакти:

Мнение от Alexi » 05 юли 2011, 12:59

нормално си гори 6.5-7 .. от екстрите обаче не виждам най важната за градска колица - автоматика .. тия гласови глупости са направо излишни но автоматика си е благодат из града ..

Потребителски аватар
ImpossibleMan
потребител
потребител

Мнение от ImpossibleMan » 05 юли 2011, 13:18

Alexi написа:нормално си гори 6.5-7 .. от екстрите обаче не виждам най важната за градска колица - автоматика .. тия гласови глупости са направо излишни но автоматика си е благодат из града ..
Е, все пак съм драйвър :P Автоматикът не е за мен, а и карам главно около града. Там не ми трябва автоматик, а темпомат. Освен това джобът ми не е бездънен, та трябва да пестя и от бензин. Гласовите команди може да ти се струват ненужни, но едно просто набиране на телефонен номер става с 4 прости команди. Смяна на радиостанция също става с 3 команди (изричайки името), вместо да се чуди човек, къде беше запаметил дадената радиостанция или да превърта като ненормален и накрая да си пусне CD-то. За климатика важи същото. Така и не мога вече толкова дни да свикна как се борави с него. Имам чувството, че постоянно се включва сам, без аз да искам това :) А и гласовите команди вървят в пакет с друго оборудване, като USB и BT. Защо тогава да се отказвам от гласови команди? То и не може да се откажа де, защото всичко е пакет. Ако се откажа от гласовите команди, трябва да карам без блутут и USB, което за мен ще е най-голямата глупост, която бих направил.

Потребителски аватар
amplified
потребител
потребител
Регистриран: 16 фев 2008, 02:29
Модел на автомобила: 2008 Mondeo MkIV Duratec 2.0 145bhp Тitanium X
Контакти:

Мнение от amplified » 05 юли 2011, 23:12

Набирането на номер става с 3 команди :)
Вместо да казваш phone можеш директно да кажеш dial name.
Разбира се, ако си запаметил контакти в колата и ако гласовото управление е като на Мондео.

За да се запамети номер се казва Store name от там каката те води...

Потребителски аватар
ImpossibleMan
потребител
потребител

Мнение от ImpossibleMan » 05 юли 2011, 23:34

amplified написа:Набирането на номер става с 3 команди :)
Вместо да казваш phone можеш директно да кажеш dial name.
Разбира се, ако си запаметил контакти в колата и ако гласовото управление е като на Мондео.

За да се запамети номер се казва Store name от там каката те води...
Абе разбрах, че има и по-пряк начин, но тия неща не са описани добре в упътването и трябва да експериментирам. Например, чак вчера разбрах, че мога да изрека целият телефонен номер на глас, а не само цифра по цифра. :D Между другото, тия гласови команди правят най-голямо впечатление на децата, че и на по-възрастните. Никой не го интересува ESP-то, а реално мен то ме кефи доста. Досега си нямах на представа как действа и как се усеща, защото не бях карал подобна кола или по-точно не бях я изпитвал в завои,но сега не преставам да се учудвам. С предната просто знаех, че ще поднеса. С тая аха да поднесе и просто продължава напред, без да се отклони ни най-малко от траекторията си. Не знам, каква е границата, но моята психологическа е доста по-ниска.

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 06 юли 2011, 00:04

Човек, накрая ще се претрепеш, докато си мислиш, че системата ти помага. ESP коригира грубо и агресивно а не плавно, когато наистина сработи няма начин да не разбереш. _friends_
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

Потребителски аватар
ImpossibleMan
потребител
потребител

Мнение от ImpossibleMan » 06 юли 2011, 00:15

HACKO написа:Човек, накрая ще се претрепеш, докато си мислиш, че системата ти помага. ESP коригира грубо и агресивно а не плавно, когато наистина сработи няма начин да не разбереш. _friends_
Добре де. Защо тогава колата не поднася, а минава с по-голяма скорост? Това само от тракшън контрола ли е? Все пак, системите работят заедно и индикаторът мига постоянно.

А за плавната работа, казвам, какво съм чел по списанията и по-точно Ауто Билд. Ще го намеря и цитирам тук. В много статии пише за ESP системите на различни автомобили.

А може би ти ми говориш за варианта, когато карам безразсъдно и попадна в непредвидима ситуация с много голяма скорост. Аз ти говоря за най-обикновено ускоряване в завой - такова, каквото правя в планината, независимо дали имам ESP, TC или нямам дори ABS.

Потребителски аватар
amplified
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от amplified » 06 юли 2011, 03:09

Не поднасяш, защото колата е по-добре изчислена, гумите и окачването са нови, окачването по-твърдо.
ESP се усеща, няма начин да не го усетиш ;)

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 06 юли 2011, 12:12

Ами аз вече две години карам кола с ESP, отначало и аз смятах че преминаването през завоите с голяма скорост се дължи на системата, докато не се поизносиха гумите и не разбрах за какво става дума. На Фолксвагена, а предполагам и на Форд има лампа, която светва, като сработи.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

Потребителски аватар
ImpossibleMan
потребител
потребител

Мнение от ImpossibleMan » 06 юли 2011, 12:53

HACKO написа:Ами аз вече две години карам кола с ESP, отначало и аз смятах че преминаването през завоите с голяма скорост се дължи на системата, докато не се поизносиха гумите и не разбрах за какво става дума. На Фолксвагена, а предполагам и на Форд има лампа, която светва, като сработи.
Да, светва, но тя светва и при задействането на тракшън контрола. При Форд системата се казва IVD и всичко действа заедно. Поне така ми обясниха. Може би при постепенно увеличение на скоростта не се включва или просто действа по-меко. Не съм я пробвал как работи примерно при смяна динамичния център на тежестта, когато правиш ляв и десен завой един след друг. Че гумите са нови, нови са, но производителят им дава разработка поне 500 км. И на старата Фиеста бях взел нови летни гуми Goodyear налко преди да я продам, но просто или моделът се оказа калпав, или времето не бе достатъчно горещо, за да се проявят гумите. На нормална температура просто не държаха колата в завой, въпреки , че с тях минах само 2500 км. Не ми се вярва това да се дължи на амортисьорите, защото колата бе само на 60 000 км. А и на 30-40000 км се държеше така. Там да кажем, е имало износване на гумите, въпреки, че имаха голям грайфер. Но при нормално каране, тая Фиеста си стои много добре на пътя. Ето какво пишеше в Ауто Билд за Фиеста 1.4:

"Реагираща късно ESP, нежно поднасяща задница при прекаляване със скоростта в завоите. "

В други тестове съм чел подобни неща. Естествено, че ако някой влезе в остър завой със 70, а завоят позволява само 60, ЕSP ще се намеси доста грубо. Обаче на излизане от завой с ускорение, няма такова нещо.

Потребителски аватар
amplified
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от amplified » 06 юли 2011, 13:04

Свети и се усеща почти като ABS. :)
Видях ти горното мнение.
Трябва да знаеш, че и центъра на тежестта също е изключително важен за стабилността на колата. Предполагам, че 2009-та година сме малко по-напред с изчисляването на стабилни коли. Аз в едно друго мнение казах, че ESP не се усеща толкова много на къса кола, ела да видиш моят влак какво прави ESP на сняг като караш малко по-агресивно. На сухо аз не съм успявал да докарам колата до такава нестабилност, че да пусне ESP. Минавал съм през празно кръгово с 90 и пак стоеше без да свети лампата. При потегляне най-много да се пусне тракшъна зимата.

По заснежените паркинзи и на игрището в Студентски град съм правил проби и въпреки, че реагира малко по-късно, ако не го изключа не мога да поднеса каквото и да правя.

Потребителски аватар
ImpossibleMan
потребител
потребител

Мнение от ImpossibleMan » 06 юли 2011, 13:28

Ами аз успявам да накарам индикатора да мига постоянно в тоя завой. Той представлява качване от магистрала на мост, но е доста остър - такива, каквито са обратните на Шипка. Старата кола поднасяше за последно с 52-55 км/ч, тая минава с 60, но индикатора мига. Все пак, аз влизам с 45-50 и увеличавам скоростта, докато почне да недозавива ( предната Фиеста), а при тая просто почва да мига индикатора. Може и да е само от тракшъна, без да се намесва ESP, но работи. И няма как да не се задейства в тоя завой специално. На кръгово е друго, Аз в дъжда оня ден на едно кръгово влязох наистина доста бързо и провокирах смяна динамичния център на тежестта. Тогава наистина ми се стори, че ESP се задейства, но това бе само за момент. Както и да е, тая Фиеста се държи много по-добре от предната, която нямаше дори ABS.

Отговори

Върни се в “ХОДОВА ЧАСТ”