Фокус губи мощност при натоварване

Двигател. Съединител. Скоростна кутия. Главно предаване и диференциал. Мазилна уредба. Изпускателна система.
Потребителски аватар
foxi87
потребител
потребител
Регистриран: 03 май 2010, 12:20
Модел на автомобила: Ford Focus Ghia 99' - 2.0i 16v Zetec /131hp/
Ford Sierra 86' - 1.6 GL /75hp/
Status: Извън линия

Фокус губи мощност при натоварване

Мнение от foxi87 » 24 окт 2013, 09:43

Здравейте колеги, изчетох във форума доста теми по този въпрос, но не намерих отговор.
Проблема е следния:
Колата е форд фокус 2001г., 1,6 бензин ( няма газова уредба ) пали нормално, върви нормално, но като тръгне да изкачва губи мощност, забива предницата на по-високи обороти не иска въобще, на ниски обороти ( до 1200 ) върви, като се опитам да ги покача не става, отвън замирисва на бензин.
Карахме я ужким на диагностика, но тука в нашия край (гоце делчев) май няма достатъчно компетентни майстори. *k05000*
Сменен бензинов филтър.
Сменена бензинова помпа, която е свалена от такъв фокус, и е 100 % сигурно, че работи, защото е взета от един ударен фокус и познаваме човека.
По препоръка на "Майсторите" са сменени и други датчици.
Светеше лампата на еърбега, смениха някакъв датчик и казаха че от това е проблема, лампата на еърбега угасна >:D<: , но проблема си остава :(:
Опитах теста на таблото, защото както споменах не ми допадат майсторите в нашия край. Проблем ми е обаче това, че нямам представа какво трябва да пише на дисплея, показва някакви цифри, сменя ги, но на мене нищо не ми говорят, *sAng_compy* има ли някакъв начин, някъде да е описано как се четат тези цифри, кое какво означава, мисля че гледах преди някаква таблица с кодове, но не мога да я намеря.
Много ще се радвам ако някой помогне.

П.П. След голям тест драйв установихме че по равни участъци и при спускане колата върви без проблем, лошо е само при качване, за 6км качване няколко пъти спираме, гасим колата, вадим ключа и пак наново палим, тръгва, върви около един километър и пак, и после пак и пак ...
Какъв е шанса това да е от бобина, кабели, свещи?
Life's too short for bad music and slow cars...

Потребителски аватар
madboy
Администратор
Администратор
Регистриран: 20 юли 2005, 09:59
Модел на автомобила: ex. Fiesta 1.1`86
Ford Ka I coupe
Ford Focus 2.0 mk1
You'll Never Walk Alone!
„Душевно болен, но духовно богат!“ "Морално дезоориентиран."
Контакти:

Re: Фокус губи мощност при натоварване

Мнение от madboy » 24 окт 2013, 11:17

Да не е нещо запушено по изпускателната система- гърне, катализатор..?
Изображение Фен на служителите на OMV "Белозем"
Мръсните усти на завистниците са като кофи за боклук - вонящи и винаги отворени.
Парите свършват, глупостите не.

Потребителски аватар
foxi87
потребител
потребител
Регистриран: 03 май 2010, 12:20
Модел на автомобила: Ford Focus Ghia 99' - 2.0i 16v Zetec /131hp/
Ford Sierra 86' - 1.6 GL /75hp/

Мнение от foxi87 » 24 окт 2013, 11:35

Не съм се замислял над това, ако е така, трябва ли да се отчете от компа? И как да го проверя?
Life's too short for bad music and slow cars...

Потребителски аватар
urgan
Потребител
Потребител
Регистриран: 16 яну 2009, 16:44
Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0 TDCi 131 h.p. Estate 02' Ghia
Engine code: FMBA

Мнение от urgan » 24 окт 2013, 14:45

Да и според мен се насочи към запушване на системата.
Изображение

Потребителски аватар
Roy
потребител
потребител
Регистриран: 02 юни 2010, 09:33
Модел на автомобила: Ford Puma 1.7 Zetec-S, 1998

Мнение от Roy » 24 окт 2013, 21:09

Колега при мен се е получавал този проблем с друга кола, но симптомите бяха същите като твоите. Оказа се че нещо от катализатора се е откъснало,откачило или нещо такова и беше запушило изпускателната система.
Изображение

bobiraio
потребител
потребител
Регистриран: 22 фев 2011, 07:22
Модел на автомобила: Ford Mondeo Mk2 2000г, 1.8i 16V 115 k.с. хечбек , ГИ

Мнение от bobiraio » 19 фев 2015, 20:25

Добре е ,че е отговорил колегата foxi87 с крайния резултат ... сега нямаше да ровя в два раздела и 15 теми. Имам същите симптоми ,на 5-та с 120 и леко изкачване на бензин (а и на газ) колата е като спънат кон... Не набира ,а умира, и пак четвърта газ; 5-та; умира и пак... мнооого дразнещо . На равно след 100 трудно набира мудно ,до 150 ми трябва половин летище :?
Mondeo 2000г. ; 1.8 ;115 к.с. Затек ,хечбек,ГИ.
И поне когато пускате тема или се включвате с даден проблем поне напишете резултата ... иначе се губи смисъла от форума.

tikva
потребител
потребител
Регистриран: 08 фев 2015, 18:21
Модел на автомобила: Galaxy

Мнение от tikva » 20 фев 2015, 08:53

колко ти е разхода ? Какви са ти оборотите на празен ход ?Наблюдавай стрелката на оборотомера бързо ли пада след подаване на газ или бавно.Може да подаваш яко газ ,да ръмжи , а да върви малко ,това става и от повечко въздух в системата взето от бая места.

bobiraio
потребител
потребител

Мнение от bobiraio » 20 фев 2015, 10:06

Оборотите са стабилни около 850-900 не играят. Разхода е 8 и 13 съответно извън и в града на газ. Няма повече ръмжене за сметка на вървенето, просто бавно набира след 3500 оборота на големите предавки или висока скорост. Казвам го в сравнение,а и знам как след 4000 трябва да се истреля при мен не се наблюдава . Оборотите падат нормално и спират на малко под 1000. В интерес на истината пробвах от място на бензин 0-100 за 9 сек. толко е по предписание. Но на 5 с 3000 оборота пак на бензин леко качване би трябвало да изяжда този наклон,но само подържа ,а педала потъва без някъква съществена промяна. Съмнява ме за запушено от каталузатор.Бобината има пукнатина,но електрически е абсолютно изправна мерена ,но ако беше тя и др симптоми би трябвало да покаже. Днес ще откача буксата на маф сензора да видя какво ще стане.
И поне когато пускате тема или се включвате с даден проблем поне напишете резултата ... иначе се губи смисъла от форума.

tikva
потребител
потребител

Мнение от tikva » 20 фев 2015, 10:19

кои модел е по-точно това ,защото разхода за в града ми се вида голям спрямо този извънградско .

bobiraio
потребител
потребител

Мнение от bobiraio » 20 фев 2015, 10:23

Мондео мк2 1.8 16 v 115 к.с. 2000г. Ми и на мен ми се струваше 13 висок,но и на други Мондео е същия.

tikva
потребител
потребител

Мнение от tikva » 20 фев 2015, 10:38

тази кола ако е с нач на производство 96-2001 и е седан ,то разхода по омразните на много хора техн данни е 10,9 /5,4/ 6,8 .Това, че на подобни коли разхода е такъв не означава че нямат проблеми.Опитай се да видиш какви точно грешки ти подава компа.Катализаторите не сдават толкова бързо багажа, а и уж се проверяват на газанализатор.То ако нещо не е наред по горивната система и бая мирише на неизгоряло гориво.Вижта и кви ги върши ландата ,тя ако е в ред доста точно показва бедна или богата е сместта.

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 20 фев 2015, 10:41

Провери освен катализатора и гърнетата, с течение на времето вътре изгниват и ватата вътре намаля пропускливостта на гърнето и се получава подобен ефект. Естествено предполагам, че горивния филтър е сменен.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

Потребителски аватар
madboy
Администратор
Администратор
Регистриран: 20 юли 2005, 09:59
Модел на автомобила: ex. Fiesta 1.1`86
Ford Ka I coupe
Ford Focus 2.0 mk1
You'll Never Walk Alone!
„Душевно болен, но духовно богат!“ "Морално дезоориентиран."
Контакти:

Мнение от madboy » 20 фев 2015, 11:23

bobiraio написа:.... В интерес на истината пробвах от място на бензин 0-100 за 9 сек. толко е по предписание.....
Това ако е засечено вярно, значи има проблем някъде, но не и по изпускателната система. Заводските данни са 11 сек.
Изображение Фен на служителите на OMV "Белозем"
Мръсните усти на завистниците са като кофи за боклук - вонящи и винаги отворени.
Парите свършват, глупостите не.

bobiraio
потребител
потребител

Мнение от bobiraio » 20 фев 2015, 15:32

HACKO написа:Провери освен катализатора и гърнетата, с течение на времето вътре изгниват и ватата вътре намаля пропускливостта на гърнето и се получава подобен ефект. Естествено предполагам, че горивния филтър е сменен.
Срам ме е да кажа ама филтъра не е сменен ,купил съм нов,ама скобата нещо ми се опира нз как да я сваля (това лесно ще се реши де) ... Но проблема е и на газ е също така мудна на високите скорости. Евентуално да премахна катализатора ,но нз какво да очаквам -по голям разход ,звук ? А и отделно как да разбера дали е запушен ако не е начупен . И ватата как да проверя дали не е тръгнала по тръбите. Преди карах едно ТОледо тогава ватата задръсти ,но и се усещаше мн ясно трудното набиране след 70-80 км , колата се мъчеше .

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 20 фев 2015, 19:41

bobiraio написа:..... А и отделно как да разбера дали е запушен ако не е начупен . И ватата как да проверя дали не е тръгнала по тръбите. ....
Разкачаш генерацията и тестваш колата без нея.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

bobiraio
потребител
потребител

Мнение от bobiraio » 05 апр 2015, 22:48

Здравейте проблема не съм го оправял ,смених горивен филтър ,но ефект няма. Пиша просто за да не вися в темата. За сега колата върви малко по мудно на високите скорости, но до някъде си го обяснявам с по дългите скорости. Разхода на газ извън града е 8 ,но я карам предимно в града и за сега няма да пипам нищо.

Потребителски аватар
ФордБългария
потребител
потребител
Регистриран: 10 яну 2014, 23:22
Модел на автомобила: Ford Focus mk1 1.6 16v

Мнение от ФордБългария » 06 апр 2015, 05:20

И аз със фокуса усещам мъка на 4 и 5-та, особено ако дойде наклон. Не знам дали да търся проблеми, или просто 1.6 толкова си може. На летището преди Дупница директно от 5-та повече от 160 трудно прави.

Отговори

Върни се в “ДВИГАТЕЛ И ТРАНСМИСИЯ”