Проблем с педалите

Предно/задно окачване. Джанти и гуми. Кормилна уредба. Спирачна система.
Потребителски аватар
vancata
потребител
потребител
Регистриран: 23 май 2011, 15:54
Модел на автомобила: Fiesta 1.4 16v ZtecS mk4 1996г,
Fun серия.
Status: Извън линия

Проблем с педалите

Мнение от vancata » 10 сеп 2011, 23:23

Привет колеги.
От скоро имам странен проблем със съединител, газ и спирачка. Става дума за Форд фиеста 96г 1,4 16в. Когато натисна спирачката, понякога нещо вибрира в краката, като че ли се пуска абс-а но много по-рано, а педала дори не е натиснат силно. Скоростта изобщо не е критична, нито пък натискам педала докрай. При газта пък понякога се чува стържене и вибриране. И при съединителя от време на време при пускането му но мисля, че това е в следствие на другите две системи (спирачка/газ). Проверих дисковете и накладките отпред, няма никакви камъчета между тях и накладките или други дефекти по дисковете като неравности. Някакви съвети къде мога да погледна по спирачната система? Доста съм бос и се надявам поне да ме упътите за проблема и дали трябва да се притеснявам и да го реша в най-скоро време, т.е дали е наложителен ремонт или мога да карам още месец така. Иначе колата си върви нормално и си намалява нормално при натисната спирачка, само това странно стържене, като пробиване с бормашина се чува, все едно някой съсед дупчи с бормашина в стената. Проблема се случва от време на време и при газ и при спирачка. Но се случва доста често, почти всеки втори път при натискане на някой от двата педала. Преди не съм имал никакви проблеми, това е от 3 дни насам и започна с някаква интензивност която имам чувството, че нарасна.
Предварително ви благодаря за оказаната помощ!

Едит1: Не съм усетил да ми тресе волана при спиране.

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Re: Проблем с педалите

Мнение от HACKO » 10 сеп 2011, 23:50

Няма страшно, не месец, и повече ще изкара.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

Потребителски аватар
vancata
потребител
потребител
Fun серия.

Мнение от vancata » 11 сеп 2011, 11:21

HACKO написа:Няма страшно, не месец, и повече ще изкара.
Благодаря за окуражителните думи. Явно ще може да изчака бокса до другата заплата. А някакви идеи относно проблема? От какво може да е породен и скъп ли е ремонта. До колкото видях съединителя ми е на хидравлика, а газта на жило. Да не би някъде оста на педалите да е изпуснала някоя втулка или шайба/зегерка?

Имам хидравлика на спирачки и съединител.

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор

Мнение от HACKO » 11 сеп 2011, 18:33

Евентуално крив спирачен диск, а може просто да е некачествено феродо на накладките. Не е фатално, може да го караш така стига вибрациите да не те дразнят.

Потребителски аватар
vancata
потребител
потребител
Fun серия.

Мнение от vancata » 11 сеп 2011, 18:55

HACKO написа:Евентуално крив спирачен диск, а може просто да е некачествено феродо на накладките. Не е фатално, може да го караш така стига вибрациите да не те дразнят.
Благодаря Наско, информацията беше полезна за мен. Смятам темата за изчерпана :)

Потребителски аватар
vancata
потребител
потребител
Fun серия.

Мнение от vancata » 13 сеп 2011, 22:15

Привет отново. Днес свалих предните гуми. Дисковете ми изглеждат в доста добро състояние, нямат дори ръб в края. Накладки има още около 7-8мм феродо. Почистих около датчика на абс-а, огледах да няма нещо в дисковете, те са от този тип с охладителни нарези/канали между двете страни на диска. Нивото на спирачната течност не е мръднало от миналата година, долу по апаратите няма спукан маркуч или наличие на някаква течност. Челюстите затварят и отварят нормално. Този проблем си остава просто мит, днес карахме 20минути и не се прояви, а по-късно вечерта се чу отново, но много слабо и за кратко. Сигурно ще нося дисковете на познат стругар да ги врътне и премери. Оставям темата за сега така, ако открия конкретен проблем накрая ще споделя тук. За сега ще си карам така пък ще видим къде ще му излезне края! :)

едит1: Сега се досетих утре да погледна задните барабани и феродо, имам силното чувство, че проблема ще да е от там.

Потребителски аватар
vancata
потребител
потребител
Fun серия.

Мнение от vancata » 02 окт 2011, 23:16

Привет колеги, проблема беше решен по следния начин.
1: Разкачих акумулатора за 20минути по книжка.Минус и плюс се разкачат и така до рестарт на компютъра.
2: Наместих датчика на спирачката, този за абс-а на педала предполагам.
Не знам кое от двете спомогна на проблема беше решен при мен.

едит: Сега изникна нов проблем... той е от съвсем скоро. Както си карам и като подам газ и тръгна да превключвам предавки, по едно време колата започва да се форсира сама, сякаш и подавам газ, стига до 3хиляди оборота и почва да намаля, ако и подам газ с цел да разместя жилото на газта продължава да фучи към 5хиляди+ и тогава изключвам с ключ напълно и после паля. Когато това се случва аз не пипам изобщо педала на газта, напълно освободен е, но тя продължава да се форсира. Преди се проявяваше от време на време, но сега започна почти постоянно да го прави. Няма значение топъл-студен двигател. Махнах стелката, пак същото. Пръсках с WD 40, жилото където отваря клапата целия механизъм. Смазвах жилото от към педала в купето с грес. Нищо не помага... остана само да разхлабя жилото от снадката която предполагам е за регулиране на оптягането. Някой сблъсквал ли се е с подобен случай?

едит2: Нямам АГУ карам на бензинец 95.

Потребителски аватар
иво г. иванов
потребител
потребител
Регистриран: 15 авг 2010, 14:31
Модел на автомобила: Ford Focus 1.6 zetec-s 2000 ,renault 19

Мнение от иво г. иванов » 03 окт 2011, 01:23

Достатъчно километри ли измина от последното разкачване на клемите на акумулатора, до появата на
проблема? Поне десетина?
Не е срамно да не знаеш - срам е да не питаш!

Потребителски аватар
vancata
потребител
потребител
Fun серия.

Мнение от vancata » 03 окт 2011, 06:48

Карал съм няма и 10км от тогава (рестартирането). Принципно сипах една добавка за почистване на дюзите и маслото ми потъмня, не знам дали това може да има нещо общо, да е задръстило вътре нещо. Вече се замислям да не би да е от стъпковото моторче.

edit2: Привет колеги, оказа се стъпково моторче. От сервиза ми казаха цена около 260-280лв. За мен лично това е непосилна сума в момента. Някакви идеи колко варира като цена това моторче втора ръка? Също така разбрах, че е капсулован има ли начин за някаква частична рехабилитация, защото четох, че хора от форума ги почистват и се пооправят за някакво определено време (временно решение).
Поздрави и предварително благодаря.

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор

Мнение от HACKO » 03 окт 2011, 16:50

vancata написа:Карал съм няма и 10км от тогава (рестартирането)....
Не бързай да сменяш каквото и да е, мини още 20-30км за да се възстановят щетите от рестартирането на компютъра (да си възстанови програмата, в инструкцията не пишеше ли че първите 50км ще се държи неадекватно).

Потребителски аватар
bateto_toshko
потребител
потребител
Регистриран: 01 юни 2008, 16:57
Модел на автомобила: Fiesta 1.4 Ghia '96
(Zetec-SE,16V, 90PS)

Мнение от bateto_toshko » 03 окт 2011, 23:02

Със същата кола съм и поне 10 пъти съм разкачал клемите на акумулатора т.е съм рестартирал и компютъра и не съм имал никакво по -различно държание на колата освен това че педала на газта става малко по-нечувствителен.След като го понамачкам обаче се оправя :mrgreen: .Има ли някаква зависимост, дали ти го прави на студен или топъл двигател?
сърцето ми обича форд мустанг , а джоба фиеста :mrgreen:
Една кола не може да се оправи докато не се счупи

Потребителски аватар
иво г. иванов
потребител
потребител
Регистриран: 15 авг 2010, 14:31
Модел на автомобила: Ford Focus 1.6 zetec-s 2000 ,renault 19

Мнение от иво г. иванов » 03 окт 2011, 23:09

vancata написа: Няма значение топъл-студен двигател.
Дали на колегата не се налага спешна диагностика...? :-/:
Не е срамно да не знаеш - срам е да не питаш!

Потребителски аватар
vancata
потребител
потребител
Fun серия.

Мнение от vancata » 05 окт 2011, 09:25

Привет колеги.
Карах още 37км така и не се оправиха нещата. Вчера мина през сервиза, почистиха моторчето и направиха диагностика плюс чистене на грешки в компютъра. Уви проблема не е решен, стигнаха до извода, че съм за ново стъпково моторче. Казаха ми цена към 280лв за новои, изправиха ми се косите. Явно ще търся нещо втора ръка...

edit1: Привет отново колеги. Намери се моторче от наш колега във форума. Имам следния въпрос. Неговото е от Фокус 2000г 1.6 16в зтек, според вас има ли шанс да се натамани работата? Днес мисля да го сваля моторчето и да видя дали има някакви специфични кодове или данни за точния му модел по корпуса. Предполагам единствения начин да се разбере е да го монтирам и да карам малко. Четох из форума и разбрах, че при монтажа трябва да разкача клемите на акумулатора (рестарт), да се напасне компютърът с новия стъпков мотор и да се покара така известно време.

Потребителски аватар
vancata
потребител
потребител
Fun серия.

Мнение от vancata » 07 окт 2011, 16:56

Закупих стъпково моторче от колега във форума и сега всичко се оправи. Важно е да рестартирате компютъра след смяната на моторчето, защото при мен в началото нямаше промяна. Сега всичко е точно.
Благодаря за помощта колеги. Мисля, че темата е изчерпана за момента.
Поздрави :)

едит: Забравих да кажа, моторчето от фокус не стана на моята фиеста и за това сложих такова от 1.25 16в. Едно към едно са двете моторчета за тези двигатели.

Отговори

Върни се в “ХОДОВА ЧАСТ”