Ускорителя не работи

Акумулатор. Алтернатор. Стартер. Запалителна система. Осветление и сигнализация.
Потребителски аватар
Lenux
потребител
потребител
Регистриран: 03 юни 2008, 15:23
Модел на автомобила: Scorpio 2.9 EFI 145hp
Status: Извън линия

Ускорителя не работи

Мнение от Lenux » 06 сеп 2008, 17:08

Колеги не съм много запознат с тая работа, обаче знам че ускорителя е благодарение на някаква ВИС клапа или нещо такова. Преди време когато колата достигнеше 3.500 оборота се включваше нещото и започваше да ускорява по-бързо. Сега от доста време вече не се усеща това или изобщо го няма май.. Има ли някакъв начин на профилактика на въпросния ВИС и какво всъщност представлява той? Благодаря много предварително :)
Ако всички фордовете имаха един цар, той щеше да е Скорпио.
".. bigger is better ... "

Потребителски аватар
cossy
потребител
потребител
Регистриран: 22 яну 2005, 22:20
Модел на автомобила: Ескорт 1.6 -> 2.0 16V

Re: Ускорителя не работи

Мнение от cossy » 06 сеп 2008, 17:12

Ускорител?! Да не е била с чип колата?
Изображение

Потребителски аватар
Lenux
потребител
потребител

Мнение от Lenux » 07 сеп 2008, 09:10

До колкото аз знам не е.. смисъл мисля че и старите собственици не са и слагали..почти съм сигурен,но когато мотора достигне 3500 оборота се усеща едно рязко придърпване напред,звука му се изменя и започва да набира като луда. Питах едни Фордаджий какво е това и ми бяха казали че бил някакъв ускорител който нагнетявал бензиновите пари от резервоара някаде по въздуховодите на инжекцията..и някакви такива работи. Тук във форума бях питал веднъж и някой ми беше казал че е някаква VIS клапа или нещо такова. Сега чип... 2.0 EFI е мотора, помагайте :shock:

Потребителски аватар
cossy
потребител
потребител
Регистриран: 22 яну 2005, 22:20
Модел на автомобила: Ескорт 1.6 -> 2.0 16V

Мнение от cossy » 08 сеп 2008, 19:40

:shock: За пръв път чувам... :roll: :?
Изображение

Потребителски аватар
tankovbg
потребител
потребител
Регистриран: 23 фев 2008, 16:14
Модел на автомобила: Fiesta Techno 1.25 Zetec 16 V, юли 1998

Мнение от tankovbg » 09 сеп 2008, 10:17

Има система за изгаряне на бензиновите пари от резервоара, ама да е чак такъв супер ускорител......
Но действително спомага за известно ускорение, като същевременно оползотворява бензиновите пари. При горещо време изпарението на бензина в резервоара е по интензивно, чрез маркуче те се натрупват в специален абсорбатор с активен въглен.
Тази система (поне при нас на Фиестите) представлява един електромагнитен клапан (EVAP)който чрез маркуче е свързан със смукателните колектори и с друго маркуче с кутията (абсорбатора) с активен въглен, в която се абсорбират (натрупват бензиновите пари). Този клапан не е отворен винаги, а се отваря за момент само тогава, когато се дава рязко ускорение и времетраенето зависи от температурата на въздуха (висока измерена от датчика за температура).
Ако обаче активния въглен е затлачен или маркучето от резервоара до клапана е спукано (тогава и мирише), полза от тази система няма, но и не вреди. Ако маркучето от клапана до всмукателните колектори се спука двигателя не върви добре (ясно защо)

Потребителски аватар
Lenux
потребител
потребител

Мнение от Lenux » 09 сеп 2008, 22:49

Ясно.. Вероятно това е отговора на въпроса ми. Попрегледах как е направена тази система на Скорпиото и ми се видя доста сложна. Само не успях да открия кутията с активния въглен каде ми е. Може би сега разбирам защо от толкова време не съм усещал да се включва този "ускорител"- явно защото в резервоара от 2 години няма капка бензин :D имах проблем с бензиновата помпа преди това и затова не я карам на бензин oт тогава. Благодаря много за разясненията :)

Отговори

Върни се в “ЕЛ. ИНСТАЛАЦИЯ и ОБОРУДВАНЕ”