Мондео 2.0-99г. датчик за температурата на водата

Акумулатор. Алтернатор. Стартер. Запалителна система. Осветление и сигнализация.
riskue
потребител
потребител
Регистриран: 23 авг 2008, 22:07
Модел на автомобила: ford mondeo hatchbek 2.0i ghia 1999g.
Status: Извън линия

Мондео 2.0-99г. датчик за температурата на водата

Мнение от riskue » 29 сеп 2008, 21:38

Стария датчик, почти не отчиташе.Купих си нов същия от мото пфое, смених го-никакъв ефект, колата работи 20мин. на място загря, вентилатора включи, изключи, а новия не може да стигне средата камоли да отиде към червения сектор.Какви са тези греди? Един съсед с дизелово мондео каза че и при него било така и било нормално.На какво се дължи това?

Любо
Администратор
Администратор
Регистриран: 01 ное 2005, 13:48
Модел на автомобила: Мондео 2,0i; 107kW, 2006г.
Ford Ka 1,3 DuraTec 51kW 2003г.
Контакти:

Re: Мондео 2.0-99г. датчик за температурата на водата

Мнение от Любо » 30 сеп 2008, 08:49

Дължи се на това, че водният радиатор е преоразмерен...
Имай в предвид, че тези двигатели не са проектирани да работят при висок температурен режим, Т.е. Работят на 92-98 градуса по целзии.
Не са като Екотек на Опел, например, които нормално работят на 102 градуса.

riskue
потребител
потребител

Мнение от riskue » 30 сеп 2008, 14:10

Благодаря, дано да е така утре ще ходя до Търнов град да слагам инжекцион и ще видя как ще се държи по пътя.

riskue
потребител
потребител

Мнение от riskue » 02 окт 2008, 13:28

Не вдига повече от преди полвината, може би уреда на таблото е повреден или неточен.

фук-фук
потребител
потребител
Регистриран: 15 май 2008, 09:19
Модел на автомобила: Ford Mondeo MK2 96г
Sedan 1.8i Zetec-E

Мнение от фук-фук » 02 окт 2008, 13:51

И при мен е така, да му се не знае. Няма ли някой наистина компетентен да помогне? И аз не мога да преценя - нормално ли е, не е ли?!? Не може хич да не загрява. С моя майстор се разбрахме да сменим термостата, да видим. Че аз като тръгна от Пловдив за София, тя стрелката мръдва като вляза в София. По магистралата седи, все едно не съм запалил колата.
Абе що гори толкова много тоя Ford бе?!? Щото много върви ли?

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 02 окт 2008, 14:29

riskue написа:Стария датчик, почти не отчиташе.Купих си нов същия от мото пфое, смених го-никакъв ефект, колата работи 20мин. на място загря, вентилатора включи, изключи, а новия не може да стигне средата камоли да отиде към червения сектор.Какви са тези греди? Един съсед с дизелово мондео каза че и при него било така и било нормално.На какво се дължи това?
Щом казваш че вентилатора включва, значи загрява достатъчно. Проблема най-вероятно е в подбора на датчика, има различни датчици ( различават се по цвета на пластмасовата изолация). След като е сменен със същия и ефекта е същия, значи някой преди тебе го е сменил със неподходящ. Виж на някой като твоя модел на който отчита нормално с какъв цвят датчик е. Ако е със същия цвят, тогава може да се дължи на лоша връзка между датчика и уреда или самия уред да е повреден.
П.П. По подобен начин си бях изкарал акъла, на третата минута отиде в края на червеното а на двигателя му беше първо палене след основен ремонт.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

riskue
потребител
потребител

Мнение от riskue » 03 окт 2008, 08:57

Датчика е със сива глава, имам съмнение, че прибора на таблото не е в ред, не съм стигнал до него да го обследвам детайлно. таблото го разглобих направих измервания на всички електронни компоненти, всичко е в параметрите които са записани на пистовата платка.Аз бях до тук.

Любо
Администратор
Администратор
Регистриран: 01 ное 2005, 13:48
Модел на автомобила: Мондео 2,0i; 107kW, 2006г.
Ford Ka 1,3 DuraTec 51kW 2003г.
Контакти:

Мнение от Любо » 03 окт 2008, 11:26

Не се притеснявай досега не съм виждал Мондео, което на дълъг път да поддържа стрелката за температурата посредата на диапазона. Все стоят в началото на NORMAL. Просто такива са датчиците (вкл. оригиналните).
Уреда на таблото можеш да се го провериш много лесно - сваляш куплунга на долния темп. датчик на термостата. замоставш буксата на кабела и даваш контакт. Ако уреда ти е в ред трябва да отиде в крайно дясно положение, в червената зона.
Не е лошо да сложиш и едно предпазителче на моста, за всеки случай.

riskue
потребител
потребител

Мнение от riskue » 03 окт 2008, 12:59

Ще отида при един механик, който работи в МП и заработва и на частно да чуя и неговото мнение, тогава ще видим.

Потребителски аватар
didon80
потребител
потребител
Регистриран: 19 ное 2007, 20:38
Модел на автомобила: Мондео МК3 GHIA X 2.2 TDCI 2005г.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... 74#p545238

Мнение от didon80 » 03 окт 2008, 22:56

Мислих да пускам подобна тема, но намерих тая с търсачката и реших да се включа и аз. Явно уреда на таблото при всички Мондео-та е така, т.е. трябва много време за да мръдне стрелката. Някой засичал ли е за колко време при работа на празен ход стрелката влиза в сектора "нормално"? По книга го дават 3 минути, но това не го уточняват при каква външна температура е! Като карам, стрелката обикновено стига до вертикално положение, само веднъж в едно задръстване на пътя бургас-сливен през лятото стрелката стигна до буквата 'L" почти в червената зона, тогава видях няколко коли които бяха вдигнали капаците и чакаха да изтине двигателя.......

riskue
потребител
потребител

Мнение от riskue » 04 окт 2008, 15:19

Като монтирах новия термо-датчик засякох около 25мин. при 17-21С не знам какво да направим, може би официално запитване от името на клуба до "Форд". Не може всички да страдаме от едно и също заболяване а за него да не са измислили лек.

Потребителски аватар
jvspasov
потребител
потребител
Регистриран: 12 юни 2008, 19:29
Модел на автомобила: Renault Clio Sport 2.0 16V 00 г.
Контакти:

Мнение от jvspasov » 06 окт 2008, 17:33

При мен сега в студовете влиза в зоната след първата дебела чертичка след 10 тата минута - но не на място, и аз не съм си виждал датчика за температурата да минава средата при задръстванията можеби защото ползвам климатика - но на дълъг път ако е в обороти колата стрелката седи малко преди средата само по инерция пада по надолу но никога в студена - може би е термостата при вас ...
Дигитален широкоформатен печат, рязане по контур на винил, рекламни материали, сувенири и други свързани с рекламата!

riskue
потребител
потребител

Мнение от riskue » 28 дек 2008, 20:54

Днес смених термостата от МФ сложих и студопор на 2 трети от радиатора, разгеле накрая се стоплих.След 2-я километър стрелката почва да мърда до 5-я 6--я километър влиза в режим, малко под средата.Маркучите на големия кръг са добре загряли ,испарителя грее добре.Това е за сега от Русе при минус 6 Целзия. И Опела така съм го карал с "перде".Нали знаете ,че при нас от студ го докарваме.Явно термостата е бил зле на 70 градуса почна да отваря при номинал 92 за модела. Пробвах го както го пише в "дебелите книги".Та така с тези странни охладителни проблеми.

Потребителски аватар
kriki
потребител
потребител
Регистриран: 18 ное 2008, 00:32
Модел на автомобила: Mondeo МК2 97г. 1.6 Zetec

Мнение от kriki » 29 дек 2008, 02:05

Най на пред весели празници на всички , а по темата за загряването кондеото го карам от година и половина загряваше си нормално (стрелката през лятото стоеше при извънградско каране между RM) но това беше докато позахладня повечко. Началото на ноември миналата година тръгнах за Солун да вземам един приятел от там и през целият път не отлепи от белият сектор в началото на скалата. След около месец смогнах да си взема термостат, сложих го и всичко беше 6 но уви :( тръгвам за Габрово два дена по късно и стрелката стои пак в бялото викам си по шипка няма начин д не загрее. Да ама не на изкачване стои студена а на спускане на няколко пъти загрява изтива и от тогава края все студена си остана. Окло месец по късно забелязах че както е студена се вклучи перкатаи тъй като нямах възмойност да отделя време да видя за какво става въпрос си карах така до късна пролет когато реших, че е краино време да и обърна внимание. вкарах я на работа в гаража слойих термо сондата на мултицета и запалих. Двигателя си загря нормално на около 85-86 градуса отвори термостата а на около 95 включи перката в това време уреде вътре все си показваше студена. Извадих буксата от долния датчик подадох през пробна лампа и уреда си отиде до червената зона.след това се консултирах с човек в МП за това при каква температура какви стойности трябва да дава датчика и отговора беше не знам за стоиности но редовно се скапват тези датчици. Купих датчик смених го и всичко се оправи сега стрелката си стои около средата и нямам грижи. Първоначално реших че термостата съм го сменил без да е нужно но в последствие се сетих че на път за Солун, докато чаках на границата си загря и след товач като тръгнах пак истина зна4и и термостата е бил скапан е тва ако не е каръщина двете едно след друго да се скапят ама а де. така че ако има други колеги с този проблем нека не бързат да сменят а първо да проверят за какво става въпрос. И двата проблема са често срещани!

Отговори

Върни се в “ЕЛ. ИНСТАЛАЦИЯ и ОБОРУДВАНЕ”