ъпгрейд от климатик на климатроник ФОКУС МК1

Акумулатор. Алтернатор. Стартер. Запалителна система. Осветление и сигнализация.
focusfocus
потребител
потребител
Регистриран: 22 яну 2008, 11:47
Модел на автомобила: focus; 2002, Zetec 1.8 benzin, 16 V
Status: Извън линия

ъпгрейд от климатик на климатроник ФОКУС МК1

Мнение от focusfocus » 13 яну 2009, 10:50

Колеги, някой ъпгрейдвал ли е климатика на климатроник. Имате ли идея дали окабеляването е стандартно? И дали е лесно възможно?

Потребителски аватар
DigiPro
потребител
потребител
Регистриран: 08 фев 2005, 23:15
Модел на автомобила: C-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен B-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен Fusion 1,4 Duratec 16V.
ex Fiesta Si 1,6 16V MK3,5
ex Fiesta 1,1i MK3
Контакти:

Re: ъпгрейд от климатик на климатроник ФОКУС МК1

Мнение от DigiPro » 13 яну 2009, 20:53

Според мен проблема не е само в окабеляването. Трябва и управлението на клапите за въздуха, датчик за температурата в купето, май има и някакъв контролер за плавно регулиране на оборотите на вентилатора на купето. Най добре си свали Microcat. В него си пускаш твоя VIN номер и намираш климатичната инсталация. После избираш автоматичен климатик и гледаш разликите.

focusfocus
потребител
потребител

Мнение от focusfocus » 13 яну 2009, 21:10

дачк има на самия модул. жилата се управляват по някаув друг начин. Въпроса ми е дали е възможно или трябва да сменя половината кола?

focusfocus
потребител
потребител

Мнение от focusfocus » 14 яну 2009, 16:26

след голямо ровене, четене и т.н.т. установих че е възможно, обаче трудно.

Има ли някой колега във форума с focus ST и климатроник, нужни са ми малко снимки на някои елементи и отговори на някои въпроси :)

Потребителски аватар
debug
потребител
потребител
Регистриран: 07 фев 2007, 01:29
Модел на автомобила: триврат Focus Zetec 2.0 99г; Mazda 626 GC купе 84г.; BMW E36 96г.

Мнение от debug » 14 яну 2009, 21:02

Що пък ST - доста комбита Ghia са с климатроник, и не само...
По темата - с желание и пари всичко става, дали си заслужава вече е друг въпрос и всеки си отговаря различно...
Различни за съжаление са вентилаторът с корпусът му, пластмасовото тяло с радиатора на парното и питата на климатика, управлението, окабеляването, няколко серво-моторчета. Компресорът, тръбите и другите джаджи по двигателния отсек са еднакви.
Ако ти попадне кола с климатроник за донор предполагам няма да е невъзможна трансплантацията.
Давай информация ако се захванеш.
Изображение

Изображение

focusfocus
потребител
потребител

Мнение от focusfocus » 15 яну 2009, 10:58

До колкото видях в микрокат най-основни различия има в изпарителя и и окабеляването, другите неща подлежат на добавяне и нови са около 100 евро.

серво моторчетата са идентични.

Аз принципно ще се опитам да накарам контролния модул да командва съществуващите в момента.

рових доста и открих това:

http://www.comesclima.it/PDF/Zephyr_Line.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; ама нещо не ми се дават 250 евро

също така и някакви UK ентусиасти преработили в климаторник.
http://www.ffoc.co.uk/modules.php?name= ... c&t=136339" onclick="window.open(this.href);return false;

сега като разгледам обстоятелствено ел. схемите и ще видим какво ще излезе.

Най- накрая чувствам че ще му тегля една майна :)

Потребителски аватар
debug
потребител
потребител
Регистриран: 07 фев 2007, 01:29
Модел на автомобила: триврат Focus Zetec 2.0 99г; Mazda 626 GC купе 84г.; BMW E36 96г.

Мнение от debug » 15 яну 2009, 21:26

Това нещо от първия линк свърши в Ebay.de в неделя на 80 евро. Нещо не ми хареса и се отказах да го играя. Виждал съм го и преди, даже и в Мондео. Някак си не изглежда много "оригинално" :| , иначе е най-евтиния вариант.
И аз проучвах Микрокат-а и гледах, че и вентилаторът е с друг номер и друга цена (х2). На корпусът му пък има някакви допълнителни зъбни гребени за управлението на рециркулацията. Вторият линк не ми го отваря в момента.
Жиците ще ги оправиш, схемите за щастие са много пълни.
Мисля си, че за да стане лесно работата, трябва донор наблизо, иначе с пазаруване по ибей и МП ще е бавно, скъпо и мъчително ("забравих тая скоба, по дяволите" примерно).
Изображение

Изображение

focusfocus
потребител
потребител

Мнение от focusfocus » 15 яну 2009, 23:02

Ето тук бях видял, ама понеже много солено и докато го търсих в ебей взе че свърши за фокус.
http://www.bi-automotiv.de/Bi08/German/ ... erung.html" onclick="window.open(this.href);return false;

В крайна сметка на база ел.схемите може да се каже, че да се направи като фабрично е нужно и окабеляването и сензорите и всичко останало.
Поне заключих следното: отоплението на стъклата, вкл. а климатика, затваряне на клапата са на едни кабели и едни куплунги. Това което всъщност ми е целта е да накарам дигиталния модул да работи така че да може да вкл. и изключва при определени условия. Скоростта на вентилатора е ясна, позицията на клапите също ще я докарам, само се чудя дали дигиталния дисплей и темпеатурата ще заработят отделно, както и терморегулатора да вкл и изключва. Естествено "AUTO" е малко вероятно да заработи. Сл. седмица го чакам да пристигне, ако стане -стане, ако не то поне съм опитал. Пък и съм убил малко време в приятни занимания.

Потребителски аватар
cenzor
потребител
потребител
Регистриран: 30 авг 2006, 20:28
Модел на автомобила: Fiesta MK6 2004 1.3i/70hp
Контакти:

Мнение от cenzor » 15 яну 2009, 23:12

focusfocus написа:Ето тук бях видял, ама понеже много солено и докато го търсих в ебей взе че свърши за фокус.
http://www.bi-automotiv.de/Bi08/German/ ... erung.html" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;

В крайна сметка на база ел.схемите може да се каже, че да се направи като фабрично е нужно и окабеляването и сензорите и всичко останало.
Поне заключих следното: отоплението на стъклата, вкл. а климатика, затваряне на клапата са на едни кабели и едни куплунги. Това което всъщност ми е целта е да накарам дигиталния модул да работи така че да може да вкл. и изключва при определени условия. Скоростта на вентилатора е ясна, позицията на клапите също ще я докарам, само се чудя дали дигиталния дисплей и темпеатурата ще заработят отделно, както и терморегулатора да вкл и изключва. Естествено "AUTO" е малко вероятно да заработи. Сл. седмица го чакам да пристигне, ако стане -стане, ако не то поне съм опитал. Пък и съм убил малко време в приятни занимания.
Преди време и на мен ми се въртеше тази идея и намерих линка, който и ти си открил..
Цената да кажем, че се преживява, но трудът по поставянето е :shock: :shock: :roll: :shock: :shock: . Та парите за тази джаджа ги инвестирах в кожен салон :D: и хич не съжалявам.
Изображение
Не отговарям на неграмотни постове.

focusfocus
потребител
потребител

Мнение от focusfocus » 15 яну 2009, 23:22

джаджата от Bi-automotive се монтира за 10 мин. само махаш старите нормални копчета и поставяш джаджата, така или иначе съм ги свалял за да им сменя крушчица на осветлението. че изгоря. държи се на няколко болчета.

Потребителски аватар
cenzor
потребител
потребител
Регистриран: 30 авг 2006, 20:28
Модел на автомобила: Fiesta MK6 2004 1.3i/70hp
Контакти:

Мнение от cenzor » 15 яну 2009, 23:30

focusfocus написа:джаджата от Bi-automotive се монтира за 10 мин. само махаш старите нормални копчета и поставяш джаджата, така или иначе съм ги свалял за да им сменя крушчица на осветлението. че изгоря. държи се на няколко болчета.
И датчиците.. там е проблема.
Изображение
Не отговарям на неграмотни постове.

focusfocus
потребител
потребител

Мнение от focusfocus » 15 яну 2009, 23:37

Датчика за вътрешната температура е нa джаджата. Все пак зависи от самата кола за колко време се разглабя таблото.
но в саита гледам са дали около 2 часа.

Потребителски аватар
toto
потребител
потребител
Регистриран: 20 юли 2005, 23:18
Модел на автомобила: Ford Fiesta 1.25 Zetec-S 97'
Ford Fiesta 1.25 Zetec-S 12'
Контакти:

Мнение от toto » 19 яну 2009, 09:08

Сопред мен това е лудост. Не знам как е при форд, но преди време разглеждах документация за климатроника на Audi A6. Климатроникът двузонов.
Та само около шофьора имаше около 5 датчика - в таблото, в тавана, в краката и кой знае още къде...
От тогава останах с впечатление, че климатроникът работи с една камара датчици и ако не са го поставили в завода няма как да се сложи допълнително.
Но както каза един колега с много пари и упоритост всичко е възможно :)

Ето и малко цитат от някакъв сайт:
"Климатроникът регулира вътрешната температура според предизбраната желана температура, с автоматична настройка на оборотите на вентилатора и на задействането на въздушните клапи за разпределение на въздуха, така, че при всички режими на движение и метеорологични условия да е осигурен приятен климат с възможно свободно преминаване на въздуха през салонното пространство. Електронното управление на климатроника обхваща всички важни стойности на влияние и смущение, като например положение на слънцето, греене на слънцето в салона и външната температура и вкарва съответно повече или по-малко хладен въздух."
Изображение

focusfocus
потребител
потребител

Мнение от focusfocus » 19 яну 2009, 09:13

toto написа: Ето и малко цитат от някакъв сайт:
"Климатроникът регулира вътрешната температура според предизбраната желана температура, с автоматична настройка на оборотите на вентилатора и на задействането на въздушните клапи за разпределение на въздуха, така, че при всички режими на движение и метеорологични условия да е осигурен приятен климат с възможно свободно преминаване на въздуха през салонното пространство. Електронното управление на климатроника обхваща всички важни стойности на влияние и смущение, като например положение на слънцето, греене на слънцето в салона и външната температура и вкарва съответно повече или по-малко хладен въздух."
Да прав си има датчик за вътрешна темп. и дачик за греене на слънцето и позицията на клапата. при донор може да станена 100%. Аз се опитвам чрез контролния панел на климатроника да накарам сегашното управление да работи. Т.е. "АУТО" така или иначе няма да работи. идеята е слагам примерно 24 градуса и не се занимавам с вкл. изключване и реглаж на темп. позицията на клапите ще си я настройвам пак ръчно. И без това сега си ги слагам по друг начин а не по този написан и препоръчан от ФОРД, защото ми духа в очите. :)

Ама ще видим какво ще се получи.

Потребителски аватар
toto
потребител
потребител
Регистриран: 20 юли 2005, 23:18
Модел на автомобила: Ford Fiesta 1.25 Zetec-S 97'
Ford Fiesta 1.25 Zetec-S 12'
Контакти:

Мнение от toto » 19 яну 2009, 15:13

Мен ако питаш хич не ти и трябва климатроник. Само ще си изгубиш време и средства, да не говорим, че ще разсипеш и колата. Карал съм кола с климатроник - не е кой знае какво. Като се кача да карам 100км доста често се налага да местя градусите, защото ту ми е топло, ту студено и като цяло с врътки си е същата работа. Да не говорим, че като се скапе нещо по този климатроник излиза много солено.
Изображение

Отговори

Върни се в “ЕЛ. ИНСТАЛАЦИЯ и ОБОРУДВАНЕ”