CID датчик..

Акумулатор. Алтернатор. Стартер. Запалителна система. Осветление и сигнализация.
TIN
потребител
потребител
Регистриран: 17 фев 2006, 15:40
Модел на автомобила: Ford Mondeo 1.8i DOHC 1796cc 16V Zetec 85KW (115PS); 95 - комби,АГУ BRC Sequent Injection
Ford Fiesta 1,4i 2008г.
Status: Извън линия

CID датчик..

Мнение от TIN » 22 апр 2008, 19:27

Голям проблем....
опитвам да запаля мондеото ....стартера върти аха да запали но не иска...повъртях няколко пъти да кажем 4-5...по около 3 секунди...накрая заработи но тресеше мотора като че ли не всички цилиндри....
като загря пали без проблем....
Направих една диагностика набързо изкарва ми грешка 214 - Датчик за идентификация на цилиндрите (CID) - грешка по веригата....
Сега аз датчика го знам ..знам и как работи но защо на загрял мотор пали нормално....
А, дава и следните грешки още но не мисля че са от значение...
521 - ключ за налягането в системата за сервоуправление (PSPS) - не се активира по време на SD теста
538 - грешка в SD теста това трябва да е в следствие на го рната....
Дайте някаква идея ако някой си е имал работа с този CID?
Възможно ли е като позагрее колата и да работи нормално той....

По принцип редставлява един постоянен магнит монтиран на главата на двигателя от външната страна на разпределителните валове, а на вала от към първи цилиндър има фабрично изработена гърбица която минава ппри въртенето му през магнитното поле създадено от датчика....по този начин комп разбира кога първи цилиндър е на 40 и няколко градуса ( забравил съм колко) след горна мъртва точка...

Идеи някакви ?

Потребителски аватар
DigiPro
потребител
потребител
Регистриран: 08 фев 2005, 23:15
Модел на автомобила: C-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен B-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен Fusion 1,4 Duratec 16V.
ex Fiesta Si 1,6 16V MK3,5
ex Fiesta 1,1i MK3
Контакти:

Re: CID датчик..

Мнение от DigiPro » 22 апр 2008, 20:00

Незнам как е при Мондео и при другите фордове, но съм свалял такъв датчик на рено Меган 2002 понеже отвреме навреме върти но не пали. По самия датчик се бяха полепили метални стружки и явно объркваха показанията му. След хубаво почистване колата пали безпроблемно вече половин година.

TIN
потребител
потребител
Модел на автомобила: Ford Mondeo 1.8i DOHC 1796cc 16V Zetec 85KW (115PS); 95 - комби,АГУ BRC Sequent Injection
Ford Fiesta 1,4i 2008г.

Мнение от TIN » 29 апр 2008, 11:54

DigiPro написа:Незнам как е при Мондео и при другите фордове, но съм свалял такъв датчик на рено Меган 2002 понеже отвреме навреме върти но не пали. По самия датчик се бяха полепили метални стружки и явно объркваха показанията му. След хубаво почистване колата пали безпроблемно вече половин година.

Ами оказа се че при мен не е това...демонтирахме датчика нямаше нищо полепнало...явно е нещо в инсталацията му....
Насочих се къде е компютъра на колата но как да демонтирам там около него, и от вътре под жабката или в коша ще имам по добър достъп до крачетата му.....ако имаше някакви снимки във форума как се стига до компа....
Въобще проблема си стои, когат ое студена колата пали трудно и не всички цилиндри в първия момент, а после гасне по време на движение като изключа от скорост....но не всеки път .....това е ...

Edinuser
Потребител
Потребител
Регистриран: 05 авг 2007, 16:35
Модел на автомобила: Ford Mondeo Ghia 2.0i 16v 93г.

Мнение от Edinuser » 29 апр 2008, 18:11

Компа е лесен - в коша където е куплунга през самият куплунг преминава един болт - развива се с ключ (май 10-ка беше) и внимателно без много клатене - куплунга излиза - няма смисъл да сваляш самият комп. ( той се държи от едно болче в купето в краката на пътника до шофьора).
Провери куплунга на датчика, почисти му клемите - провери и него самия и тогава тръгвай към компа.

TIN
потребител
потребител
Ford Fiesta 1,4i 2008г.

Мнение от TIN » 03 май 2008, 20:16

Edinuser написа:Компа е лесен - в коша където е куплунга през самият куплунг преминава един болт - развива се с ключ (май 10-ка беше) и внимателно без много клатене - куплунга излиза - няма смисъл да сваляш самият комп. ( той се държи от едно болче в купето в краката на пътника до шофьора).
Провери куплунга на датчика, почисти му клемите - провери и него самия и тогава тръгвай към компа.
Проблема е в това че над този куплунг стои съда със хидравличната течност...и като гледам трябва да се демонтира и той....

Edinuser
Потребител
Потребител

Мнение от Edinuser » 04 май 2008, 22:45

Съда за хидравликата просто се надига нагоре и излиза - внимавай само с маркучите му, и да не го счупиш.

TIN
потребител
потребител
Ford Fiesta 1,4i 2008г.

Мнение от TIN » 07 май 2008, 16:29

А някой има ли идея възможно ли е колата да гасне на свободна и от VSS, колата ходи на сервиз за смяна на кабелите на фаровете че напукани и гледам "майсторите" оставили жилото на VSS да се допира до EGR , сега е попрегоряло...и компа дава грешка в VSS...?
оборотомера и километража си работят....
А как се демонтира от таблото това жило ?

Edinuser
Потребител
Потребител

Мнение от Edinuser » 07 май 2008, 20:12

VSS датчика се намира пам където жилото влиза в скоростната кутия.
На МК1 проблема в самия VSS не оказва влияние върху километража и оборотомера - ако самото жило работи и се върти. Но има проблем за други модули и системи които използват този сигнал.
По този сигнал например ЕКУ-то разбира кога автомобила се движи и кога стои на място.

TIN
потребител
потребител
Ford Fiesta 1,4i 2008г.

Мнение от TIN » 08 май 2008, 11:24

Edinuser написа:VSS датчика се намира пам където жилото влиза в скоростната кутия.
На МК1 проблема в самия VSS не оказва влияние върху километража и оборотомера - ако самото жило работи и се върти. Но има проблем за други модули и системи които използват този сигнал.
По този сигнал например ЕКУ-то разбира кога автомобила се движи и кога стои на място.

въпроса ми беше свързан именно с това, дали като не знае кога се движи автомобила е възможно да обърква сместа необходима за поддържане не ниски обороти да кажем...

Потребителски аватар
baro
потребител
потребител
Регистриран: 07 окт 2008, 22:31
Модел на автомобила: Ford Fiesta МК3 2.0 16v DOHC 136 ps. 95г.

Мнение от baro » 09 мар 2009, 20:30

Колеги някой може ли да даде по-подробна информация за този датчик че и на мене ми излиза същата грешка.Каде се намира и такива работи.Благодаря предварително.

Потребителски аватар
kriki
потребител
потребител
Регистриран: 18 ное 2008, 00:32
Модел на автомобила: Mondeo МК2 97г. 1.6 Zetec

Мнение от kriki » 10 мар 2009, 01:29

Датчик за положението на разпределителният вал (camshaft position sensor) това е грешка 214 намира се зад разпределителните валове от дясно на мотора

Потребителски аватар
TED
потребител
потребител
Регистриран: 30 ное 2004, 23:31
Модел на автомобила: Ford Mondeo 1.8 '94
Ford Cougar 2.5 '00
Ford Mustang GT '07

Мнение от TED » 10 мар 2009, 15:32

Проверете инсталацията !!! Всички кабели на Мондео от този набор са с напукана и втвърдена изолация.... Зетек-а няма датчик на разпределителните валове, има само на коляновият вал (ДИС, патентована от Форд система за запалване). Имал съм проблем точно с кабелите към него, окъсяваха когато двигателя помръдваше на тампоните. Смених кабелите и се оправи. Датчика се намира долу на блока, на педя под тялото на термостата и към него отиват два проводника.
"Здравият разум е колекция от предрасъдъци, събрана до 18-годишна възраст."
А. Айнщайн

Ford Mondeo 1.8 16V MK1 '94
Ford Cougar 2.5 v6 '00
Ford Mustang GT '06

TIN
потребител
потребител
Ford Fiesta 1,4i 2008г.

Мнение от TIN » 10 мар 2009, 15:42

TED написа:Проверете инсталацията !!! Всички кабели на Мондео от този набор са с напукана и втвърдена изолация.... Зетек-а няма датчик на разпределителните валове, има само на коляновият вал (ДИС, патентована от Форд система за запалване). Имал съм проблем точно с кабелите към него, окъсяваха когато двигателя помръдваше на тампоните. Смених кабелите и се оправи. Датчика се намира долу на блока, на педя под тялото на термостата и към него отиват два проводника.

Айде бе няма....
Датчика се намира точно под маркуча за картерна вентилация ( този който отива към кутията на въздушния филтър ) на капака на валовете !
Абе...що пишеш да объркваш хората...като не знаеш давай го по кротко...

Потребителски аватар
baro
потребител
потребител
Регистриран: 07 окт 2008, 22:31
Модел на автомобила: Ford Fiesta МК3 2.0 16v DOHC 136 ps. 95г.

Мнение от baro » 11 мар 2009, 22:13

Благодаря на колегата kriki за информацията .

Отговори

Върни се в “ЕЛ. ИНСТАЛАЦИЯ и ОБОРУДВАНЕ”