Може ли да си направим хладилна жабка

Това се прави така! Няма смисъл да откриваме топлата вода.
Отговори
Потребителски аватар
urgan
Потребител
Потребител
Регистриран: 16 яну 2009, 16:44
Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0 TDCi 131 h.p. Estate 02' Ghia
Engine code: FMBA
Status: Извън линия

Може ли да си направим хладилна жабка

Мнение от urgan » 08 юли 2009, 17:31

Преди време като карах опел имаше опция с малко преправяне на жабката да се направи хладилна жабка като се отклони част от от въздушния поток да влиза вътре. Естествено с ръчна направено клапа ако не искаш да влиза въздух вътре. Има ли начин да направим това с нашите коли.
Изображение

Потребителски аватар
georgiyog
потребител
потребител
Регистриран: 16 май 2008, 23:08
Модел на автомобила: ford fiesta 1.25 16v
Контакти:

Re: Може ли да си направим хладилна жабка

Мнение от georgiyog » 08 юли 2009, 19:26

незная колега много бих искъл но за сега нямам идея как може да стане!

Потребителски аватар
cenzor
потребител
потребител
Регистриран: 30 авг 2006, 20:28
Модел на автомобила: Fiesta MK6 2004 1.3i/70hp
Контакти:

Мнение от cenzor » 08 юли 2009, 20:02

Търсачкатааааа : хладилна... *00135*

http://www.ffclub.ru/topic/8776/jump_160/" onclick="window.open(this.href);return false; - дерзайте.
Изображение
Не отговарям на неграмотни постове.

Потребителски аватар
ewgeny
потребител
потребител
Регистриран: 23 фев 2005, 18:03
Модел на автомобила: Sierra 1,6 OHC

Мнение от ewgeny » 08 юли 2009, 22:41

Аз като инж. в тази област ще дам верния отговор. Казва се "Плочка на Пелтие", и най-добре да си ги поръчате от ибей.ком :lol:
Това "чудо" се поставя на хладилните чанти. Цаката му обаче е че едната част охлажда, а другата се загрява (като хладилниците ви) и трябва да охлаждате добре едната стран, за да може другата да охлажда добре. Характеризират се с dТ (температурна разлика) и имат крива на отношение м/у dT и I (ток). В повечето случаи са на 12В, така че с това няма особен проблем. Най-голям е проблема, че топлината трябва да се отведе някъде, а ако го сложиш в жабката в купето, няма да е много добре. Най-лесно е да си вземеш хладилна чанта, или да си направиш, от нещо, което да го изолираш добре, да сложи два радиатора от двете лица на плочката, по един вентилатор на радиаторите, пускаш захранване и по възможност темп. реле. Като включиш и времето и ядовете, защото не си правил такова нещо, може и да разбереш, че по-евтино излиза да си купиш. Ако ти трябва нещо друго, питай. Успех.
Sierra 1,6 OHC из дупките си карам!

Потребителски аватар
urgan
Потребител
Потребител

Мнение от urgan » 09 юли 2009, 10:19

cenzor точно за това става дума. Понеже няма отделна тема за това, и не съм намерил тази. Мисля че това е най-удачния вариант, с плочката на пелтие мисля много играчка докато направиш така че да се охлажда както трябва, иначе и това не е лоша идея. Само трябва да се обмисли още малко и мисля да направя това, защото си е много хубаво нещо
Изображение

Потребителски аватар
nikolovvd
потребител
потребител
Регистриран: 15 май 2006, 16:18
Модел на автомобила: Mitsubishi X

Мнение от nikolovvd » 09 юли 2009, 10:34

Преди 15-20 години имаше такива охладители за процесорите. Отдолу процесора се охлажда, а отгоре имаше радиатор с вентилатор. В последствие това отпадна поради високата цена.
Новите автомобили вече масово се продават с тази екстра - охлаждане на жапката от климатика. По добре е за си вземеш една хладилна чанта с охлаждащи елеманти, които предварително си охладил в фризера до -15 градуса. Запазват температурата 4-6 часа, а при дълъг път е добре човек да спира на 2 часа за почивка. Аз имам охлаждане на жапката, но не използвам тази опция точно поради тази причина. Предпочитам да спра на някоя бензиностанция, да пийна нещо освежаващо и да се разходя. Особено през Лятото карането 4-5 часа не е геройство, а по-скоро самоубийство. Затова при мен съм настроим компютъра на 1.5 часа (час и половина) да ме алармира с показване на чашка кафе на дисплея и звуков сигнал на камбанка, че трябва да почина 5-10 минути.

Потребителски аватар
urgan
Потребител
Потребител

Мнение от urgan » 09 юли 2009, 13:53

Значи обадих се аз в мото-пфое и цената на тръбата която трябва да се свърже с жабката струва 70 лв. Обаче е за фокус, за мондео няма такава защото не се предлагало фабрично тази екстра. Това е лесно може да се замени с друга тръба, въпросътм ми е къде трябва да се свърже въпросния въздуховод там доло в краката ли където са въздуховодите? Иначе клапичката която се слага на жабката струва 6 лв :P
Хайде малко акъл няма да е излишен
Изображение

Потребителски аватар
paci
Модератор
Модератор
Регистриран: 18 яну 2005, 07:52
Модел на автомобила: Fiesta MK4 Zetec-S 1.4 16V 90 коня
Fiesta MK6 Ti-Vct 1.6 120 коня

Мнение от paci » 10 юли 2009, 00:26

На моята климатика духа в жабката!
Ако намериш как, действай.
Маркуча тръгва доло ниско от кутията на централнта конзола.
Идея си нямам как е направено, обаче при всякакви положение на посоката на въздуха там си духа.
Забелязах, че зимата когато е пуснато парното там топло няма!

Потребителски аватар
ageorgiev
потребител
потребител
Регистриран: 28 юни 2009, 21:01
Модел на автомобила: New Ford Focus 1.6 (100 hp) Duratec 5d Loder 1899 Tuning (2009)
Контакти:

Мнение от ageorgiev » 02 авг 2009, 23:26

Това ако някой го е правил да сподели опит :idea:
Loder1899 в BG: http://www.pitlane-bg.com/ageorgiev@hotmail.bg" onclick="window.open(this.href);return false;"
Изображение

Отговори

Върни се в “СЪВЕТИ / НАПРАВИ СИ САМ”