Механизмите на задните колани?

Екстериор и интериор.
Потребителски аватар
peshaka
потребител
потребител
Регистриран: 20 апр 2008, 11:05
Модел на автомобила: "89 Fiesta Mk3 1.3 mono J6B с АГУ
"88 Isuzu Trooper 2.2TD
"95 BMW e36 318tds
Status: Извън линия

Механизмите на задните колани?

Мнение от peshaka » 13 сеп 2009, 15:33

Здравейте, преди около година и нещо купих колата /от профила/ с премахнати механизми на задните колани ,за мен не е проблем , никога никой не се вози отзад и без това :D но разбрах че КАТ са започнали масово да проверяват за колани отзад и за да не отнеса някой акт помолих стария собственик да ми даде въпросните машинки на коланите,днес ги получих но проблема е че колана е навит докрай на машинката и колкото и силно да дърпам не иска да се разтегне за да мога да закача "оптегача" или както се нарича пласмасата която държи колана опътант от машинката. Има някаква техника на издърпване или просто са заяли ?
И ако има някой колега с такава фиеста със монтирани задни колани да приложи снимка точно как и къде се закачат ,че нямам и идея :wink:

благодаря предварително
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
jordj
потребител
потребител
Регистриран: 27 юни 2005, 22:10
Модел на автомобила: Форд Фокус МК2 1,6tdci
Контакти:

Re: Механизмите на задните колани?

Мнение от jordj » 13 сеп 2009, 16:20

Коланите са три на брой.Ляв,десен и посредата.
Днес ще гледам да направя снимки и ако мога (В момента съм без колата на ремонт прагове и вежди е.) и ще ги кача.
Друг начин да разбереш как са монтирани и се монтират погледни в програма(Аутодата, мотокраф или микрокат )не помня как се казваше програмата там има много обстойно дадено.
В отдел Софтуер имаше линк за програмите.
*00133*

Потребителски аватар
peshaka
потребител
потребител
"88 Isuzu Trooper 2.2TD
"95 BMW e36 318tds

Мнение от peshaka » 13 сеп 2009, 16:52

Благодаря ще погледна :wink:
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 13 сеп 2009, 17:39

Монтирай ги на място и ще се освободят, проблема е че има една съчма, която освобождава колана само когато тялото на механизма е правилно ориентирано спрямо земята, с две думи когато колата е на четирите си колела. Тъй като много трудно ще определиш положението когато колана е в ръцете ти най добре го монтирай, намира се във багажника, само гледай да не объркаш ляв и десен.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

Потребителски аватар
S_C
потребител
потребител
Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX
Контакти:

Мнение от S_C » 13 сеп 2009, 18:10

Да...на Сиерата са същия уЙ...развиват се само монтирани.С много зор успях да нацеля положението на единия,за да го развия.При мен беше зора да ги махна,при теб-да ги сложиш...
А като стана дума за колани...някой виждал ли е да продават такива,дето не са самонатягащи се...от старите като на жигулите.От бая време търся а няма никъде,щото тия самонатягащите...много,ама много са ми неудобни...а тукашните ченгета много гледат за тия колани.
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!

Потребителски аватар
jordj
потребител
потребител
Регистриран: 27 юни 2005, 22:10
Модел на автомобила: Форд Фокус МК2 1,6tdci
Контакти:

Мнение от jordj » 13 сеп 2009, 22:11

Ако те притяга колана нагласи сиго и му сложи кламер и кърфица и няма да се връща.
За мен са си добри тези самозатегащи колани,беше ми писнало с простите като на старите коли-Лада,Москвич,вартбург и други.
*00133*

Потребителски аватар
peterdi_bg
потребител
потребител
Регистриран: 11 сеп 2008, 22:02
Модел на автомобила: n/a

Мнение от peterdi_bg » 14 сеп 2009, 14:06

Навремето имах същия проблем.
От 4 купени странични колана за отзад двата успях да ги развия, другите - не (тях ги взех първо).
Действително могат да се развият само ако са в изправено положение, както са в колата (имат лек наклон напред, който не влияе).
Ако не успееш да ги развиеш, остава края на колана да се разшие и като се махне закопчалката, да се изкара колана назад, 2-3 пъти до положение при което вече може да се развива свободно.
Имам даже и тема по въпроса, макар и не особено изчерпателна.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php?f=20&t=23262" onclick="window.open(this.href);return false;
ЦЕНИ ЖИВОТА! УБИЙ СКОРОСТТА!

Потребителски аватар
peterdi_bg
потребител
потребител

Мнение от peterdi_bg » 14 сеп 2009, 14:11

За монтажа:
мястото на машинките с навитите колани е под страничните кори в багажника. Може да се наложи да сваляш или да пробиваш, но доколкото разбирам при тебе преди ги е имало тези колани, докато при мене нямаше и корите нямаха дупки за да минат. Самата машинка се монтира изправена с винта отдолу и колана излизащ нагоре, мисля че като разгледаш ще се сетиш как се слага - има само един начин да се сложи, който е верния. После се завива и горе на колонката една халка, през която колана се обръща за да слиза към седалките надолу.
Накрая - трудната част, трябва да завиеш края на колана в определената за това дупка под седалката. При нормално състояние долу дупките са на брой 4, като по една в двата края е за тези колани и в средата имаш още две за третия (той е без машинка).

Потребителски аватар
peshaka
потребител
потребител
"88 Isuzu Trooper 2.2TD
"95 BMW e36 318tds

Мнение от peshaka » 14 сеп 2009, 18:56

Благодаря оказа се че болтовете са загубени утре ще търся болтове :D и започвам да монтирам
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
peterdi_bg
потребител
потребител

Мнение от peterdi_bg » 14 сеп 2009, 19:00

Виж и за насрещните парчета на страничните (тях ги забравих), т.е. за всеки страничен колан ти трябват по 4 болта, не помня дали бяха всичките еднакви.
Това означава общо 10 болта за три колана от по 2 парчета и имаш 6 дупки под седалката, по две за всеки колан.

Ако видиш зор, или за мостра - имам болтове няколко, пиши ЛС. Иначе нямам пълен втори комплект за отзад, че от стара кола се свалят страшно трудно и не ми се занимаваше, от втората кола свалих само това което ми трябваше.

Потребителски аватар
S_C
потребител
потребител
Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX
Контакти:

Мнение от S_C » 14 сеп 2009, 19:15

По-добре виж в някоя морга дали няма такъв Форд,и му вземи всичко-машинки и болтове.Някои от болтовете имаха дистанциращи втулки...абе голяма мизерия са тия механизми...по-добре го вземи работещ от някъде вместо да го преправяш.
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!

Потребителски аватар
detective911
потребител
потребител
Регистриран: 26 авг 2009, 12:56
Модел на автомобила: Фиеста МК3 сребрист металик-с РЕГ.ном. С1429 НМ-1800кубика,105 коня,16 винтилчета

Мнение от detective911 » 14 сеп 2009, 19:16

peshaka написа:Благодаря оказа се че болтовете са загубени утре ще търся болтове :D и започвам да монтирам
и аз имам болтове,а и мойте колани са читави,и съм ги свалил,ако решиш,и не се оправиш с твойте,свирни,щи ги дам,и колани,и болтове :) _friends_ _friends_

Потребителски аватар
peterdi_bg
потребител
потребител

Мнение от peterdi_bg » 14 сеп 2009, 19:29

S_C написа:По-добре виж в някоя морга дали няма такъв Форд,и му вземи всичко-машинки и болтове.Някои от болтовете имаха дистанциращи втулки...абе голяма мизерия са тия механизми...по-добре го вземи работещ от някъде вместо да го преправяш.
По-добре ще е ако може да мине без това, че ще му отидат ръцете... тия 6 болта под седалката както излизат отдолу на купето и стават на нищо от ръжда, нямат сваляне. Да не говорим че са в дупка и не може да се развърти ключа като хората.

Ако се развият тия колани които са си от колата - най-добре.

Потребителски аватар
venom4o
потребител
потребител
Регистриран: 07 авг 2006, 18:26
Модел на автомобила: Subaru Legacy GTB 2.0 turbo ,Volvo 960 3.0

Мнение от venom4o » 14 сеп 2009, 21:13

колеги имам около 20 колана ако ви трябват свиркайте мене надали ще ми трябвата спрях да ги свалям като разглобявам кола..

Потребителски аватар
cosworth team ruse
потребител
потребител
Регистриран: 20 апр 2008, 21:39
Модел на автомобила: форд сиера
Контакти:

Мнение от cosworth team ruse » 17 сеп 2009, 21:01

найстина че са голям чеп тези колани аз си прецаках един чифт колани от незнание на втория вече разбрах че трябва да са в изправено движение за да отпуснат или където им е мястото в колата като се поставаят пак се отварят,а иначе и аз си разпробивах корите на сиерата че нямаха дупки за болтовете :D

Потребителски аватар
peterdi_bg
потребител
потребител

Мнение от peterdi_bg » 18 сеп 2009, 09:17

Аз за болтовете дупки си имах, но на тия двете кори в багажника до малките прозорци нямах.

Отговори

Върни се в “КУПЕ”