ШУМ 3-10 секунди след потегляне (Форд ПУМА)
-
- потребител
- Регистриран: 17 окт 2009, 21:54
- Модел на автомобила: PUMA
- Status: Извън линия
ШУМ 3-10 секунди след потегляне (Форд ПУМА)
Здравейте!
Колата ми е Форд Пума 1,7 произв. 2001. От известно време се появиха следните два проблема (които може да са свързани):
- След 1-2 минути в покой (независимо дали двигателят е бил изключен, или не) при потегляне (между 2-3 и 10 секунди след това, а понякога и повече, докъм половин минута) се чува един шум, подобен на простъргване. Шумът не възниква при съвсем бавни маневри, нито при движение назад. Понякога в този момент съм на първа предавка; понякога - на втора, понякога - на трета; понякога кракът ми е на съединителя; понякога не е на съединителя, даже може да натискам газта; понякога нищо не правя и пак се случва... - т.е. няма пряка връзка със съединителя. Колкото по-дълго е стояла колата и колкото по-изстинала е, толкова по-изразен е шумът. Трае около секунда. Има и случаи, в които изобщо го няма или се чува само за миг.
- При превключване от втора на трета предавка усещам съпротива. Днес веднъж дори се наложи да се върна на втора, защото лостът изобщо не можа да влезе в трета. (Тук може би е уместно да вмъкна, че съм жена.) Превключването от четвърта на трета обаче става меко като по масло.
Първият опит за диагностициране на проблема с шума не доведе до никакъв резултат. Човекът, при когото закарах колата, допусна какво ли не, вкл. че шумът има връзка с ABS. Каза засега да си карам така.
Дайте съвет...
Предварително благодаря.
Колата ми е Форд Пума 1,7 произв. 2001. От известно време се появиха следните два проблема (които може да са свързани):
- След 1-2 минути в покой (независимо дали двигателят е бил изключен, или не) при потегляне (между 2-3 и 10 секунди след това, а понякога и повече, докъм половин минута) се чува един шум, подобен на простъргване. Шумът не възниква при съвсем бавни маневри, нито при движение назад. Понякога в този момент съм на първа предавка; понякога - на втора, понякога - на трета; понякога кракът ми е на съединителя; понякога не е на съединителя, даже може да натискам газта; понякога нищо не правя и пак се случва... - т.е. няма пряка връзка със съединителя. Колкото по-дълго е стояла колата и колкото по-изстинала е, толкова по-изразен е шумът. Трае около секунда. Има и случаи, в които изобщо го няма или се чува само за миг.
- При превключване от втора на трета предавка усещам съпротива. Днес веднъж дори се наложи да се върна на втора, защото лостът изобщо не можа да влезе в трета. (Тук може би е уместно да вмъкна, че съм жена.) Превключването от четвърта на трета обаче става меко като по масло.
Първият опит за диагностициране на проблема с шума не доведе до никакъв резултат. Човекът, при когото закарах колата, допусна какво ли не, вкл. че шумът има връзка с ABS. Каза засега да си карам така.
Дайте съвет...

Предварително благодаря.
Последна промяна от Пума на 18 окт 2009, 15:13, променено общо 1 път.
- chefo_ukr
- потребител
- Регистриран: 15 юни 2008, 09:30
- Модел на автомобила: ФОРД МОНДЕО 2.0ТДДИ
Re: ШУМ 10-30 секунди след потегляне (Форд ПУМА)
мен ме навежда на мисълта че е свързано с спирачните апарати.
- NightRider
- потребител
- Регистриран: 01 сеп 2007, 16:31
- Модел на автомобила: Mondeo 2.0 '93г. Zetec, Ghia, Седан, ГИ Фобос
- Контакти:
Re: ШУМ 3-10 секунди след потегляне (Форд ПУМА)
Може и да не е това но ABS-а се тества след всяко потегляне и се чува точно такова като стържене за момент.
- зуница
- потребител
- Регистриран: 29 юни 2007, 23:04
- Модел на автомобила: ФОКУС 2.0 ГАЗ-БЕНЗИН
2008г. - Местоположение: Перник
Подобен изчезващ шум издава износена ролка някъде по ремъците.Лятото по рядко ,но на влажно и студено като сегашното време задължително просвирва.Когато загрее двигателя шумът изчезва.
Не казвай "Хоп!" преди да си скочил!
-
- потребител
- Регистриран: 16 окт 2009, 07:08
- Модел на автомобила: PUMA
аз имам Пума 1998 ! при потегляне аз имам същият звук като пристъргване и както каза колегата това е теста на на спирачната система ! обикновенно се чува от лявата страна ! не е проблем ! при мен е така от както съм я купил или иначе казано от две години !!! надявам се да съм бил полезен !!! другият вариант който може да е причина за това е теста на антиприплъзващият диференциал при потегляне ! почни да се притесняваш когато шума не изчезва !