Съвет за избор на алуминиеви джанти за Fiesta mk 6.5

Предно/задно окачване. Джанти и гуми. Кормилна уредба. Спирачна система.
Потребителски аватар
ImpossibleMan
потребител
потребител
Регистриран: 17 авг 2006, 20:33
Модел на автомобила: Ford Fiesta 1.4 Titanium 2011
Status: Извън линия

Съвет за избор на алуминиеви джанти за Fiesta mk 6.5

Мнение от ImpossibleMan » 01 май 2010, 17:05

Здравейте. Отдавна се каня да закупя нови алуминиеви джанти, които да ползвам за летните гуми, но изобщо не съм се интересувал от цени и технически характеристики. Замислих се над тая покупка, защото попаднах в доста дупки, дори изкривих една джанта, което направи и балон на гумата. Джантата бе изправена, но преди време забелязах, че воланът почва понякога да тресе при скорост над 110. Не съм сигурен точно кога започна тоя проблем - дали преди или след изкривяването на джантата така, че не мога да твърдя, че това е причината. Няколко пъти балансирах гумите при смяната на зимни с летни и обратно, но проблемът не изчезна. Като че ли със зимните гуми, тресенето не се усещаше много или бе съвсем слабо. Но днес пробвах с летните и се усети. Последните 2 зими карах със зимни гуми само отпред така, че не съм бутал задните от една година. Изобщо, цялата работа ми се разми и реших да реша радикално проблема по някое време - нови джанти и нови гуми. Гуми почти съм си избрал, но за джанти не съм се ровил. Та въпросите ми са свързани със следното:

-каква е разликата между евтините ( 80-90 лева), по-скъпите и най-скъпите джанти;
-къде мога да избера джанти. За предпочитане е първо да ги видя в интернет, като цената е важен фактор;
-ще се получи ли разлика в показанието на скоростомера, ако заменя 14 инчовите стоманени джанти с 15;
-ще ми излезе ли изгодно да поръчам оригинални ал.джанти в Мото Пфое. Гледа, че като екстра струват 840 лева за новата Фиеста, което ми се струва доста.
-не държа на НИКАКЪВ външен вид и съм ограничен финансово. Колкото по-евтино, толкова по-добре, стига да няма някакви подводни камъни.
-не съм привърженик на употребяваните неща, така, че предпочитам нови.

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Re: Съвет за избор на алуминиеви джанти за Fiesta mk 6.5

Мнение от HACKO » 01 май 2010, 17:34

ImpossibleMan написа:........
-не държа на НИКАКЪВ външен вид .......
Тогава за какво са ти алуминиеви джанти, освен по-добър външен вид, нямат никакво друго преимущество пред стоманените.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

Потребителски аватар
ImpossibleMan
потребител
потребител

Мнение от ImpossibleMan » 01 май 2010, 18:02

HACKO написа:
ImpossibleMan написа:........
-не държа на НИКАКЪВ външен вид .......
Тогава за какво са ти алуминиеви джанти, освен по-добър външен вид, нямат никакво друго преимущество пред стоманените.
Ами защото искам да елеминирам факторът - изкривяване на джантата. Освен това, сегашните ми джанти са ръждясали, а и единият ми тас липсва. Разбира се, запитвам се, дали не е по-добре нови стоманени джанти. Сещам се, че преди време бях чел за това, че алуминиевите джанти подобряват стабилността на автомобила. Точно затова и зададох някои въпроси към тия, които са запознати. Както казах, тия вибрации във волана ме изнервят. Незнам на какво се дължат, но ако е заради повредени гуми или джанти, ще трябва да ги сменя. Знам, че е най-лесно да взема 4 стоманени джанти, но все пак ми се щеше и малко фаца да има тая кола. Като казах, че не държа на външния вид имах предвид, че не държа на модела алуминиеви джанти, стига да са качествени. Не правя разлика между 4 спици, 5 спици и тем подобни завъртулки. На един му харесва едно, на друг друго така, че е без значение.

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор

Мнение от HACKO » 01 май 2010, 21:37

Ами стоманените са много по-устойчиви на изкривяване, още повече като минеш от 14" на 15", съответно по-ниски гуми, по "хубавите" ни пътища "без" дупки, автоматично ставаш абонат на стендовете за изправяне на джанти.
Инак визията на алуминиевите определено е по-добра, но и стоманени с една добра боя също изглеждат добре.
Последна промяна от HACKO на 02 май 2010, 00:49, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ImpossibleMan
потребител
потребител

Мнение от ImpossibleMan » 01 май 2010, 23:09

Добре де, нека го кажа така. Занимавам се с производство на алуминиеви тръби от 10 години и малко или много съм наясно с качествата на алуминия. Занимавал съм се и 3-4 години със стомана. С джанти не съм се занимавал, но определено няма да са направени от материал 5049H24 или 26. Алуминият е материал, на който не може да му хванеш края. Съществуват десетки и стотици видове алуминиеви сплави, за разлика от стоманата, където всичко си е като по учебник. Затова и алуминиевите джанти се чупят, а не се огъват. Не знаеш какви проблеми имам понякога с заварката на тръби, които са изработени от материал, който примерно се използва в авиопромишлеността или за нитоване. Това нещо няма заваряване, но иди го обяснявай на клиентите. Има алуминиеви сплави, които са като стъкло и за огъване може само да си мечтаеш :) Тая гадост се пръска още при опита за огъване. Не съм съгласен, че алуминият се гъне повече от стоманата. Аз затова съм и чувал, че джантите се чупят. Нормално. Исках някой да сподели нещо за тия джанти от опит, а не аз да ходя да откривам топлата вода тепърва. Исках и някой сайт с цени и евентуално да мога да направя поръчка. Интересуваше ме и какъв точно размер джанти са ми нужни за моята Фиеста. Напълно съм наясно, че нископрофилните гуми са кофти за нашите дупки. все пак, всички тия неща не спират хората да си купуват алуминиеви джанти. Пък като сметна, че аз съм балък и трябва да остана със стоманени, ще го направя, без да ми мигне окото. Все пак мисля, че еввентуално по-малката маса на алуминиевите джанти ще доведе до положителни ефекти, що се отнася до пъргавостта на колата. Греша ли?

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор

Мнение от HACKO » 02 май 2010, 00:49

Няма да оспорвам познанията ти по металознание, на едно мнение сме. За това което питаш, евтините джанти са по-леки от стоманените, скъпите са по-тежки.

Потребителски аватар
bateto_toshko
потребител
потребител
Регистриран: 01 юни 2008, 16:57
Модел на автомобила: Fiesta 1.4 Ghia '96
(Zetec-SE,16V, 90PS)

Мнение от bateto_toshko » 02 май 2010, 10:50

ImpossibleMan написа:...... Интересуваше ме и какъв точно размер джанти са ми нужни за моята Фиеста.......
междуболтово разстояние(примерно 4x108мм) , офсет (ET) , широчина на джантата (примерно 5,5 инча).
Всичко това трябва да го пише на старата ти джанта , стоманената , въпреки , че и аз не бих си сложил алуминиеви джанти в БГ.Ако живеех в западна държава със сигурност щях само с такива да карам , но тук не.Освен ако не ми дадат гаранция , която да важи дори при пукната джанта , което няма да стане никога :mrgreen:
сърцето ми обича форд мустанг , а джоба фиеста :mrgreen:
Една кола не може да се оправи докато не се счупи

Потребителски аватар
ImpossibleMan
потребител
потребител

Мнение от ImpossibleMan » 02 май 2010, 12:39

bateto_toshko написа:
ImpossibleMan написа:...... Интересуваше ме и какъв точно размер джанти са ми нужни за моята Фиеста.......
междуболтово разстояние(примерно 4x108мм) , офсет (ET) , широчина на джантата (примерно 5,5 инча).
Всичко това трябва да го пише на старата ти джанта , стоманената , въпреки , че и аз не бих си сложил алуминиеви джанти в БГ.Ако живеех в западна държава със сигурност щях само с такива да карам , но тук не.Освен ако не ми дадат гаранция , която да важи дори при пукната джанта , което няма да стане никога :mrgreen:
А къде са написани тия данни? Какво означава тоя офсет?

Потребителски аватар
DigiPro
потребител
потребител
Регистриран: 08 фев 2005, 23:15
Модел на автомобила: C-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен B-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен Fusion 1,4 Duratec 16V.
ex Fiesta Si 1,6 16V MK3,5
ex Fiesta 1,1i MK3
Контакти:

Мнение от DigiPro » 02 май 2010, 16:01

Fusion-a е с фабричните алуминиеви джанти 15 цола и гуми 195/60/15. Скачам в доста дупки и досега за 15 хил км. не са мръднали (онзи ден по магистралата ги тествах с 130 км/ч). Твоята Фиеста обаче излиза от завода с по нисък профил 15-ки - 195/55/15 и не знам как се справя с дупките. По принцип съм чувал, че фабричните джанти са по здрави от масовите и по-ефтини алуминиеви предлагани на българския пазар.

Потребителски аватар
bateto_toshko
потребител
потребител
Регистриран: 01 юни 2008, 16:57
Модел на автомобила: Fiesta 1.4 Ghia '96
(Zetec-SE,16V, 90PS)

Мнение от bateto_toshko » 02 май 2010, 18:24

ImpossibleMan написа:
А къде са написани тия данни? Какво означава тоя офсет?
Прегледай това:
http://www.clubford.org/portal/content/view/103/95/" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
сърцето ми обича форд мустанг , а джоба фиеста :mrgreen:
Една кола не може да се оправи докато не се счупи

Потребителски аватар
didon80
потребител
потребител
Регистриран: 19 ное 2007, 20:38
Модел на автомобила: Мондео МК3 GHIA X 2.2 TDCI 2005г.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... 74#p545238

Мнение от didon80 » 03 май 2010, 15:54

Опитай да сложиш задните отпред, а въпросната джанта като задна дясна - там най-малко ще я усещаш, ако тресе от нея! Освен това може да си за реглаж на преден мост щом удара е бил толкова сериозен че да направи такива поражения.....Имаш ли тресене във волана при силно натискане на спирачката във високите скорости? Може би имаш изкривени спирачни дискове - гаранция за вибрации във волана при екстремно спиране.

Потребителски аватар
Ianaki
потребител
потребител
Регистриран: 09 авг 2007, 21:55
Модел на автомобила: Ford Eskort 1.8TD 96г. Turnier лека полека върви към всички екстри

Мнение от Ianaki » 03 май 2010, 17:36

Аз бих потърсил джанти, оригинални на форд втора ръка.

Потребителски аватар
ImpossibleMan
потребител
потребител

Мнение от ImpossibleMan » 03 май 2010, 22:57

didon80 написа:Опитай да сложиш задните отпред, а въпросната джанта като задна дясна - там най-малко ще я усещаш, ако тресе от нея! Освен това може да си за реглаж на преден мост щом удара е бил толкова сериозен че да направи такива поражения.....Имаш ли тресене във волана при силно натискане на спирачката във високите скорости? Може би имаш изкривени спирачни дискове - гаранция за вибрации във волана при екстремно спиране.
Не съм забелязал тресене във волана при спиране, но аз и не съм спирал екстремно от висока скорост. Вибрациите се появяват след 110 и по някое време изчезват и пак се появяват, когато отпусна или дам газ.Когато влизах в сервиза за обслужване, казаха, че всичко е наред. Незнам доколко сериозно са проверявали и дали изобщо са проверявали. При Техническият преглед човекът не каза нищо, а гледаше за луфтове. Зимата почти бяха изчезнали вибрациите, когато бях със зимните гуми отпред, но сега се сещам, че смених предната лява гума с резервната, която я бях оставил с лятната гума заедно с джантата. Ще пробвам с размяна на гумите, но това вероятно ще стане в събота или неделя. Сещам се още, че преди време като въртях гумите, като че ли се чувстваше за момент задържане. Това може ли да е от изкривен спирачен диск или е нещо друго?

Благодаря за съветите и линковете! Но ако някой може да каже точният размер на 14 цоловите джанти за тоя модел, ще му бъда благодарен. Гумите ми са 175/65/14.

Потребителски аватар
ImpossibleMan
потребител
потребител

Мнение от ImpossibleMan » 03 май 2010, 23:00

Ianaki написа:Аз бих потърсил джанти, оригинални на форд втора ръка.
Но нали проблемът на алуминиевите джанти е, че не издържат на нашите дупки? Как да съм сигурен, че старите джанти ще са наред? Честно да ти кажа, при това положение бих предпочел нови стоманени джанти.

Потребителски аватар
didon80
потребител
потребител
Регистриран: 19 ное 2007, 20:38
Модел на автомобила: Мондео МК3 GHIA X 2.2 TDCI 2005г.
http://clubford.org/forum/viewtopic.php ... 74#p545238

Мнение от didon80 » 03 май 2010, 23:41

За алуминиевите джанти, ако си внимателен и не влизаш в дупките с висока скорост няма да имаш проблеми дори с ниско профилни гуми, пък ти така или инъче ще слагаш с висок профил. А щом има разлика с други гуми, най-вероятно е от тях, сам ще разбереш като ги смениш. Ако има задържане на спирачните апарати трябва да им направиш раздвижване,ако това не помогне може да се наложи смяна на спирачна течност, маркучи и т.н.

Потребителски аватар
ImpossibleMan
потребител
потребител

Мнение от ImpossibleMan » 04 май 2010, 02:06

didon80 написа:За алуминиевите джанти, ако си внимателен и не влизаш в дупките с висока скорост няма да имаш проблеми дори с ниско профилни гуми, пък ти така или инъче ще слагаш с висок профил. А щом има разлика с други гуми, най-вероятно е от тях, сам ще разбереш като ги смениш. Ако има задържане на спирачните апарати трябва да им направиш раздвижване,ако това не помогне може да се наложи смяна на спирачна течност, маркучи и т.н.
Доскоро колата бе в гаранция, а и все още е на лизинг. Не ми се пипа нищо, защото си върви добре с изкключения на тия вибрации при висока скорост. Скоро ще влизам в сервиз за обслужване. Има ли някаква вероятност да открият проблема, ако не е в джантите или гумите?Тая кола скърцаше още на 6000 км при дъжд, но така и никой не можа да открие защо го прави. Вече 55 000 нищо не се е променило. Страда от ревматизъм. Пусках и тук разни запитвания преди години, но...колата си знае своето при дъжд. В сервиза нищо не откриха отначало, после ми казаха, че било от калниците или и аз не се сещам точно какво. Ако се сменели, пак щяло да се появи. ОК, така да е, замълчах си и повече не потърсих помощ от Мото Пфое. Не е от калниците, това е ясно. Само не е ясно, защо в Мото Пфое нищо не могат да направят по въпроса. Обаче не ми се занимава и със сервиза, защото само ще ми вземат парите. Когато бе в гаранция нищо не можаха да направят, та сега ли?

Все пак, благодаря за идеите. Явно ще трябва да се заема сам с проблема по някое време, колкото и да не ми се иска да се занимавам.

Отговори

Върни се в “ХОДОВА ЧАСТ”