Форд Фокус - въпрос за лампа на ABS? Моля за помощ!

Акумулатор. Алтернатор. Стартер. Запалителна система. Осветление и сигнализация.
Потребителски аватар
peterpetroff
потребител
потребител
Регистриран: 01 мар 2007, 21:41
Модел на автомобила: Ford Focus Trend, Zetec 1.6i 16V SW 1999
Status: Извън линия

Форд Фокус - въпрос за лампа на ABS? Моля за помощ!

Мнение от peterpetroff » 25 май 2010, 22:12

Имам следния проблем- при даване на контакт всички лампи по таблото светят както трябва, част от тях изгасват след секунда,две на контакт- всичко е както трябва с изключение на лампата за ABS. Тя не светва нито при контакт, нито при стартиране на двигателя- като умряла е!
Първоначално (имам колата от 20-тина дена) смятах, че изобщо няма ABS. Въпреки, че при ниво на оборудване Тренд това е задължително. Отворих двете кутий с препазители- под предния капак и тази под волана- на местата , където трябва да има предпазители за АБС имаше такива и то здрави (неизгорели), което ме наведе на мисълта, че колата е оборудвана с АБС...следва един много щателен тест, дали работи тази спирачна система. Тествах я на празен междуселски път в мокро време и износени гуми- нито едно колело не провлачи по асфалта, чу се и сработването на системата като едно пречукване, прескърцване (педала на спирчката не ми 'ритна' крака в обратна посока), но със сигурност АБС-а е наличен и работи. НО индикацията на таблто я няма никаква- както при даване на контакт, така и при реалното сработване на системата. Всичко това ме навежда на мисълта, че е изгоряла лампата за индикация на АБС на самото табло и съответно се питам как се извършва самата на тази лампа (или свтодиод?)? Обикновена крушка ли е или светодиоден елемент? Трябва ли да демотирам цялото табло за да го сменя? И изобщо притеснително ли е това, че на таблото не свети готовността на системата АБС, при положение, че самата система на практика сработва безотказно?
Предварително благодаря!

Потребителски аватар
autobg
потребител
потребител
Регистриран: 03 авг 2009, 19:45
Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDCI 2002 с летни жанки

Re: Форд Фокус - въпрос за лампа на ABS? Моля за помощ!

Мнение от autobg » 25 май 2010, 22:27

Здрасти,
Пробва ли да влезеш в тестов режим, и да видиш дали при него ще светне?

1) Задържаш бутона за нулиране на одометъра,
2) даваш на контакт, държиш бутона натиснат
3) след около 5 секунди се появява надпис ТЕСТ
4) Пускаш, след това с кратки натисквания минаваш през отделните тестове... втория или третия включва всички лампи на панела.

http://www.focushacks.com/?modid=37&ht= ... tic%20Mode" onclick="window.open(this.href);return false;

Потребителски аватар
Doin
потребител
потребител
Регистриран: 13 мар 2009, 23:18
Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDdi Ghia '00

Мнение от Doin » 26 май 2010, 09:11

И ако все пак е от крушката - трябва да демонтираш таблото. Няколко рапидки от горната страна на кората на таблото, отдолу е на щипки. Самото арматурно табло е на четири рапидки, изваждаш го и сменяваш крушката. По-малка е от габаритните, но не е светодиод. Аз след смяната на лагер на главина ми АВС-а светеше непрекъснато, та таз процедура я направих за да махна крушката. И дори само издърпах таблото без да го разкачвам от кабелите, не е сложно нито трудно.Успех!

Потребителски аватар
peterpetroff
потребител
потребител
Регистриран: 01 мар 2007, 21:41
Модел на автомобила: Ford Focus Trend, Zetec 1.6i 16V SW 1999

Мнение от peterpetroff » 26 май 2010, 21:48

Благодаря за съдействието и съветите, Колеги! Ще спазя предписанията ви при първа възможност и ще споделя резултата! :)

Отговори

Върни се в “ЕЛ. ИНСТАЛАЦИЯ и ОБОРУДВАНЕ”