Смяна на антифриз -София
- todor.angelov
- потребител 
- Регистриран: 16 мар 2010, 14:56
- Модел на автомобила: Mondeo 2.0 TDCI '04
- Контакти:
- Status: Извън линия
Смяна на антифриз -София
Бях малко шокиран когато вчера реших да си сменя антифриза на Фокуса, тъй като си купих уред за мерене на плътността и ми показа, че замръзва на -2 градуса.
Отидох в сервиза до 8-ми блок на Техническият университет, защото ми е най- близко, бях се подготвил с дестилирана вода и хубав антифриз концентрат... и смяната се осъществи, обаче как:
Вадят се трите тръби от казанчето за доливане и чрез надуване през горната тръба се източва течността като долната тръба е пусната във въздуха да виси право върху двигателя и куп датчици, които предполагам има по него(респективно ако исках така да си го сменя по този начин, а не както пише по книгите...нямаше да ходя в сервиз и да искам да давам пари).
Та така...моят съвет е не ходете там, може да са добри специалисти...не ги познавам, но ми направи лошо впечатление начинът за смяна на антифриз 

Повече не бих отишъл там.

Отидох в сервиза до 8-ми блок на Техническият университет, защото ми е най- близко, бях се подготвил с дестилирана вода и хубав антифриз концентрат... и смяната се осъществи, обаче как:
Вадят се трите тръби от казанчето за доливане и чрез надуване през горната тръба се източва течността като долната тръба е пусната във въздуха да виси право върху двигателя и куп датчици, които предполагам има по него(респективно ако исках така да си го сменя по този начин, а не както пише по книгите...нямаше да ходя в сервиз и да искам да давам пари).
Та така...моят съвет е не ходете там, може да са добри специалисти...не ги познавам, но ми направи лошо впечатление начинът за смяна на антифриз

Повече не бих отишъл там.
"Досистемниятадминистратор:
-Скапамисешпацията,какводаправя?"
Отговор:
"-На_напредналия_потребител_шпация_не_му_трябва!"
Отговор:
- urgan
- Потребител 
- Регистриран: 16 яну 2009, 16:44
- Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0 TDCi 131 h.p. Estate 02' Ghia
 Engine code: FMBA
Re: Смяна на антифриз -София
Нищо им няма датчиците ти, като минеш през някоя локва става същото че и по-зле. Нищо не е станало толкова за да кажеш не ходете там, навсякаде така ще ти пуснат антифриза. По тая логика не трябва да се ходи в нито един сервиз. Помисли малко дали си прав да пускаш темата.

- todor.angelov
- потребител 
- Контакти:
urgan написа:Нищо им няма датчиците ти, като минеш през някоя локва става същото че и по-зле. Нищо не е станало толкова за да кажеш не ходете там, навсякаде така ще ти пуснат антифриза. По тая логика не трябва да се ходи в нито един сервиз. Помисли малко дали си прав да пускаш темата.
Както казах, може да са добри специалисти, но ми направи лошо впечатление, а и още повече има си стъпки, които не е като да няма от къде да ги прочетеш!
За да отида в сервиз не го правя случайно...ако имах стенд или канал не бих отишъл честно казано, но и самата философия не е голяма:
1. сваляш кората под двигателя
2. развиваш пробката на радиатора от където изтича течността
3. след като спре да изтича палиш двигателя докато ти изхвърли и течността от блока(за това трябва да сте двама)
4. затваряш пробката
5. слагаш кората
6. пълниш системата и обезвъздушаваш.
Не мога да се съглася, че с кора под целия двигател може да се намокри и на половина на това...
...а после нека ми вземе 30 лева за смяната...както и да е, просто исках да споделя.
Другият път ще ида в МП, там се плаща, ама поне да знаеш за какво!
Отговор:
Отговор:
- essex
- потребител 
- Регистриран: 28 окт 2008, 14:15
- Модел на автомобила: Форд Фокус СТ170
Смяна на антифриз -София
ей колега аз уча в ТУ и може ли да те помоля да ми премериш антифриза с този уред защото го смених целият преди 2 месеца близо (като купих колата) но не съм сиг. че е качествен антифриза

По-добре 10мин закъснял, но поне жив и здрав.
						- urgan
- Потребител 
- Регистриран: 16 яну 2009, 16:44
- Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0 TDCi 131 h.p. Estate 02' Ghia
 Engine code: FMBA
Абе вие и двамата сте много объркани май   

todor.angelov ти като знаеш как става защо не си смени сам антифриза? Хем те мързи хем после пискаш че не е както трябва. Ако искаш да ти се смени антифриза както ти искаш и знаеш ще си го смениш сам.
essex това неможеше ли на лични да го питаш, темата според теб за какво е, за съвети и въпроси ли?

todor.angelov ти като знаеш как става защо не си смени сам антифриза? Хем те мързи хем после пискаш че не е както трябва. Ако искаш да ти се смени антифриза както ти искаш и знаеш ще си го смениш сам.
essex това неможеше ли на лични да го питаш, темата според теб за какво е, за съвети и въпроси ли?
- ValkataFF
- потребител 
- Регистриран: 16 яну 2010, 21:12
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 1.8 tdci 115hp
Колега я ми кажи от къде мога да си купя и аз такъв уред за мерене на плътноста(на антифриза).И кажи ми колко ми побира система ми (ако знаеш де  )Колко антифриз да си купя и колко дестилирана вода (виждам че и нея я споменаваш),че ми е за пръв път.И колко на колко вода и антифриз да сипя.Колата ми е Форд Фокус 1.8 ТДЦИ 2001.За смяната вече разбрах.....
)Колко антифриз да си купя и колко дестилирана вода (виждам че и нея я споменаваш),че ми е за пръв път.И колко на колко вода и антифриз да сипя.Колата ми е Форд Фокус 1.8 ТДЦИ 2001.За смяната вече разбрах.....

)Колко антифриз да си купя и колко дестилирана вода (виждам че и нея я споменаваш),че ми е за пръв път.И колко на колко вода и антифриз да сипя.Колата ми е Форд Фокус 1.8 ТДЦИ 2001.За смяната вече разбрах.....
)Колко антифриз да си купя и колко дестилирана вода (виждам че и нея я споменаваш),че ми е за пръв път.И колко на колко вода и антифриз да сипя.Колата ми е Форд Фокус 1.8 ТДЦИ 2001.За смяната вече разбрах.....- todor.angelov
- потребител 
- Контакти:
Здрасти колега, според книжката на Фокуса охладителната система на Форд Фокус 1 събира 5.8 литра(при напълно източена система по описаният от мен начин, иначе както ми го смениха в случая на мен, в двигателят остава около 2 литра течност).ValkataFF написа:Колега я ми кажи от къде мога да си купя и аз такъв уред за мерене на плътноста(на антифриза).И кажи ми колко ми побира система ми (ако знаеш де)Колко антифриз да си купя и колко дестилирана вода (виждам че и нея я споменаваш),че ми е за пръв път.И колко на колко вода и антифриз да сипя.Колата ми е Форд Фокус 1.8 ТДЦИ 2001.За смяната вече разбрах.....
Антифриз си взех както му казват "червен", разликата в химичният състав не мога да ти кажа каква е спрямо жълтият, синият или зеленият антифриз, но до колкото съм запознат за по-новите коли където в повечето случай двигателят е от алуминий препоръчват червен антифри от такава гледна точка, че не действа толкова агресивно на самият метал.
В крайна сметка ако цената ти е определящ фактор си купуваш син български, за него обаче незнам как точно стоят нещата, в общият случай на самата туба си пише как се разрежда(аз лично прецених че БГ концентрат 4 литра за 23 не е по-добре от Немски концентрат за 42, още повече че на немският му дават издръжливост 5 години или 250 000 км).
В моят случай на немският антифриз на тубата(концентрат си взех, хубаво е и ти да си вземеш концентрат, а не готов разреден) Та пишеше че при съотношение 50:50 антифриз:дестилирана вода се постига устойчивост на течността до -40 градуса по целзий, респективно при 40:60 антифриз:дестилирана вода се постига устойчивост до -27 градуса по целзий. След смяната и обезвъздушаването се мери пак с уреда за да провериш все пак какво си постигнал.
Дестилирана вода можеш да си вземеш от доста места - всички магазини за авточасти + МЕТРО, Кауфланд, Практикер, Бриколаж, Карфур и др.
Дестилирана вода=дейонизирана вода(различните производители го изписват различно на етикета).
Относно уреда за измерване на плътността на антифриза имаш два варианта - евтин и скъп, скъпият е с марка отвън (Bosch, мош, Хела, Мела и разни такива), аз лично си взех уред които е точно като една голяма пипетка и вътре има нещо, което прилича на спиртомер(където се мери градуса на ракията, само че по-големичък като размер) - продава се във всеки магазин за авточасти, аз го взех долу от под блока имаме магазинче за авточасти и струваше 6,7 лева.
Дано съм успял да ти помогна .

Отговор:
Отговор:
- todor.angelov
- потребител 
- Контакти:
urgan написа:Абе вие и двамата сте много объркани май
 не ме мързи, просто сметнах, че в сервиз ще се справят по-добре от мен, а и без канал и инструменти трудно ще да се справя(основно поради липсата на подходящи условия отидох в сервиз
 не ме мързи, просто сметнах, че в сервиз ще се справят по-добре от мен, а и без канал и инструменти трудно ще да се справя(основно поради липсата на подходящи условия отидох в сервиз   иначе си прав, другият път сам ще си го сменям, или няма да гледам докато ми го сменят
  иначе си прав, другият път сам ще си го сменям, или няма да гледам докато ми го сменят  
Отговор:
Отговор:
- ValkataFF
- потребител 
- Регистриран: 16 яну 2010, 21:12
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 1.8 tdci 115hp
Благодаря колега за изчерпателния отговор,сега направо се запътвам да си взема антифриз и водичка .Че таз сутрин си беше вече студеничко.......Лека и безавариина.....

- vanko
- потребител 
- Регистриран: 23 юни 2007, 21:10
- Модел на автомобила: Ford Galaxy-1.9 TDI- 90hp "98;KiA c'eed 1.6 CRDi
- Контакти:
Уреди за мерене на Антифриза продават дори и в Кауфланд ,за "немския" антифриз много не съм съгласен.Аз лично си купих предната година антифриз от Бриколажа,син на цвят и за малко пари.Сложих малко в фризера за 1 денонощие премерих го с уред от пазара от 3.50лв. -показа, че е -72   -източих си стария (без да паля двигателя,за да не работи без охлаждане),налях концентрата запалих, долях вода изчаках да поработи долях пак.След като двигателя си загря до НОРМАЛ и включи перката затворих капачката и Т.Н.

- 
				aspasia
- потребител 
- Регистриран: 30 ное 2010, 19:10
- Модел на автомобила: форд фокус-2000 1.6 16v
Моят антифриз го смених сам като отвих пробката на радиатора като преди това отворих капачката  казанчето на радиатора . Изтече около 3.5 литра антифриз въпреки че бях загрял двигателя  до 80-90 градуса. Смених го с приста червен и засега нямам ядове.