Тонколони за Фокус1
-
- потребител
- Регистриран: 15 окт 2011, 00:46
- Модел на автомобила: Форд Фокус 1.6 / 74kw / 2000
С Газ - Местоположение: Бургас
- Status: Извън линия
Тонколони за Фокус1
Миналата година си взех PIONEER DEH-1420UB .В характеристиката му пише 4 X 50 W обща звукова изходна мощност и някакъв MOSFET усилвател,което си нямам идея за какво.
От както махнах оригиналното касетофонче звукът в колата чувствително се влоши. Изръчках всички настройки на CD-то,но басът който имах преди вече никакъв го няма,а го искам. Сега съм решил да сменям колоните,но не знам какви да взема. И още нещо: какво означава Максимална мощност /250W/ и Номинална мощност /40W/? Кое се гледа в случая,защото усилвател много много не ми се слага?
От както махнах оригиналното касетофонче звукът в колата чувствително се влоши. Изръчках всички настройки на CD-то,но басът който имах преди вече никакъв го няма,а го искам. Сега съм решил да сменям колоните,но не знам какви да взема. И още нещо: какво означава Максимална мощност /250W/ и Номинална мощност /40W/? Кое се гледа в случая,защото усилвател много много не ми се слага?
- OhljovchO
- потребител
- Регистриран: 15 дек 2007, 20:04
- Модел на автомобила: Ford Focus МК2 1.6 Duratec 100HP, 2005г. с газов инжекцион
- Контакти:
Re: Тонколони за Фокус1
Ако се е прецакал звука при смяната на касетофона защо не вземете да проверите поляритета на изводите?
Да не би при монтажа да сте завъртяли " + и - ".
Мисля, че тогава може да се получи неприятния ефект.
Касетофона има ли режим "LAUD" ?
Да не би при монтажа да сте завъртяли " + и - ".
Мисля, че тогава може да се получи неприятния ефект.
Касетофона има ли режим "LAUD" ?
- urgan
- Потребител
- Регистриран: 16 яну 2009, 16:44
- Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0 TDCi 131 h.p. Estate 02' Ghia
Engine code: FMBA - Status: Извън линия
Замислял ли си се че това е нисък клас плеър. Няма да ти изкара хубав бас, това се случва при малко над средните класове плеъри. Според мен си върни оригиналната музика, която изобщо не е лоша.
- madboy
- Администратор
- Регистриран: 20 юли 2005, 09:59
- Модел на автомобила: ex. Fiesta 1.1`86
Ford Ka I coupe
Ford Focus 2.0 mk1
You'll Never Walk Alone!
„Душевно болен, но духовно богат!“ "Морално дезоориентиран." - Местоположение: West Park, Blood green
- Контакти:
Свестен Пайнер май от 7-ма серия нагоре.

Мръсните усти на завистниците са като кофи за боклук - вонящи и винаги отворени.
Парите свършват, глупостите не.
-
- потребител
- Регистриран: 15 окт 2011, 00:46
- Модел на автомобила: Форд Фокус 1.6 / 74kw / 2000
С Газ - Местоположение: Бургас
urgan
За 150лв. какво очакваш да е? За тази кола - толкова!
На оригиналното касетофонче му се развали тунера иначе звука беше страхотен.Аз си го харесвах.
Но така и никой не отговори на въпроса ми за колоните и номинална и максимална мощност...
На оригиналното касетофонче му се развали тунера иначе звука беше страхотен.Аз си го харесвах.
Но така и никой не отговори на въпроса ми за колоните и номинална и максимална мощност...
-
- потребител
- Регистриран: 30 ное 2010, 19:10
- Модел на автомобила: форд фокус-2000 1.6 16v
При мене като смених фабричният касетофон с Pioneer-deh 3900 звука значително се подобри и то с фабричните колони разликата беше огромна в полза на Pioneer. Колега провери си настройките средни високи и бас вярно че 1-ва и 2-ра серия се водят нисък клас но не би трябвало звука да е по лош от фабричният! За колоните да ти кажа моите ги смених пак с Pioneer 6на8 инча 240W в звука не намирам голяма разлика освен че пайнера започват да кривят на по високо.
- urgan
- Потребител
- Регистриран: 16 яну 2009, 16:44
- Модел на автомобила: Ford Mondeo 2.0 TDCi 131 h.p. Estate 02' Ghia
Engine code: FMBA - Status: Извън линия
Аз нищо не очаквам, ти очакваш неща, които този плеър не ги може. Хубав звук, беше казано малко по нагоре от 7ма и 8ма версия, от първа трябва да се радваш че свири. Ти сам ограничаваш избора си а после очакваш чудеса, няма как да стане.chaikatabs написа: urgan
- madboy
- Администратор
- Регистриран: 20 юли 2005, 09:59
- Модел на автомобила: ex. Fiesta 1.1`86
Ford Ka I coupe
Ford Focus 2.0 mk1
You'll Never Walk Alone!
„Душевно болен, но духовно богат!“ "Морално дезоориентиран." - Местоположение: West Park, Blood green
- Контакти:
Аз също се чудех дали да си купя нов касетофон. Зяпах, гледах, но за тия пари 100-200 лв., нищо свирещо не намерих. Мислех даже и комбинация с усилвател, обаче зор нямам, а ставаше вече разправия и пр.chaikatabs написа:....................
Накрая за тия пари си взех стар модел Пайнер 7-ма серия и с фабричните колони звукът е перфектен за мене.

Какво трябва да знаем за тонколоните
Механични параметри:
• Размер – големината на конуса или на звукоиздаващата трептенията мембрана.
В повечето случаи това е стандартен за говорителите размер, който най-често се дава в инчове / ” / или еквивалента им в сантиметри. Най-разпространените стандартни автомобилни размери са – 4” или 10cm, 5” -13cm, 6.5”- 16.5cm, 8” - 20cm, 10” - 25cm, 12” - 30cm и 15” или 38cm. Допълнителен раздел са елиптичните говорители. Предлагат се няколко размера – 4”x 6”, 5” x 7”, 6” x 8” и най-разпространения размер – 6” x 9”.
Основните електрически характеристики на един говорител са:
• Мощност – измерва се във ватове -W
• Честотен обхват – измерва се в херци – Hz,
• Чувствителност – измерва се в децибели dB
• Импеданс – измерва се в омове – Ohm или Ω
Мощността / Watt /е показател които ви показва до колко може да бъде натоварена тонколоната .Ако имате маломощна система тонколони не трябва да я натоварвате с много енергия. От друга страна, една система с мощен външен усилвател ще изисква високоговорители, чиято мощност е близка до изходната мощност на усилвателя. Както на усилвателите, така и на говорителите много често се дават различни величини на мощността – максимална-Wmax, номинална-Wnom, пикова Wpmpo, рейтед Wrms и др.И не забравяйте, основния параметър за мощност е rms или nominal , не пиковата мощност max. RMS e реалистична мярка за това с каква мощност високоговорителите могат да се справят за постояно, а не само за кратък период от време.
Честотният обхват дава ясна предсава за възможностите на един говорител да излъчва определени честоти. Той се измерва в Hz при определена мощност на говорителя. Човешкото ухо разпоpнава звуци между 17Hz и 20 000Hz.. Именно чрез честотният обхват, говорителите се разделят на няколко групи
• Свръхнискочестотни – /subwoofer/субуфери –работещи в диапазона 20Hz – 200Hz
• Нискочестотни – /woofer/-работещи в обхвата 30Hz-1000-2000Hz
• Средночестотни – /midrange/- работещи в обхвата 300Hz-5000Hz
• Високочестотни – /tweeter/туитъри – работещи в обхвата от 2500Hz до и над 25kHz
• Широколентови – /full range/ - работещи сравнително добре в по-голямата част от честотният диапазон
Чувствителността е ефикасноста с която тонколоната преобразува мощноста / watt / във звуково налягане / dB /. Чувствителност се измерва при захранване на говорителя с един ват мощност и се измерва силата на звука на разстояние 1 метър от него. Колкото по висока е чувствителноста на една тонколона, толкова по малка мощност ще ви е необходима да постигнете желаната сила на звука.. Таблицата по-долу показва, че разлика от 3dB в чувствителността, може да направи двойна разликата в необходимата мощност на усилвателя за постигане на едно и също звуково налягане.
Говорител Чувствителност Необходима мощност
Говорител А 85 dB 100 watts
Говорител Б 88 dB 50 watts
Говорител В 91 dB 25 watts
Ако сте с фабричното радио на автомобила си, тонколони с висока чувствителност биха ви позволили да постигнете максимална сила на звука.Ако разполагате с мощни усилватели, то тогава може да изберете тонколони с по ниска чувствителност. Правилното съотношени на мощността на усилвателя и тази на говорителите ви дава звук с минимални изкривявания.
Импедансът е съпротивлението което говорителя оказва на усилвателя.
Този параметър задължително трябва да е съобразен с този на усилвателя.
Импеданса се дава като фиксирана стойност (да речем 4 ома), но той варира като стойност в зависимост от честотата на входния сигнал. Стандартно импеданса за автомобилните говорители е 4Ω.
Видове и типове говорители.
При изграждане на една звукова система в повечето случаи се използват различни по честотна лента говорители. В зависимост от механичното им разположение тонколоните могат да се разделят на две основни категории:
• Коаксиални тонколони
• Компонентни системи говорители
Нека ви обясни какви са предимствата и недостатъците на двата вида.
Коаксиалните високоговорители съдържат няколко елементи в едно шаси. В най-простата си форма / широколентови / те се състоят от една мембрана, която излъчва басите и средите и монтиран върху нея конус за високите честоти. Повечето модели обаче имат допълнителни драйвери, както за средно така и за високочестотния спектър монтирани коаксиално в средата на говорителя. В зависимост от броя им те биват дву или трилентови. Коаксиалните високоговорители са лесни за монтаж на фабричните места. В повечето случаи, просто премахвате стария говорител и свързвате новия .
Компонентните системи представляват няколко отделни говорителя работещи едновременно в един звуков канал и се използват когато желаете да постигнете по качествен резултат. Типичната компонентна система съдържа нискочестотен / woofer / , средночестотен / midrange / , високочестотен / tweeter / говорители и филтър / crossover /, като всички те трябва да са проектирани да работят съвместно един с друг. Компонентните системи биват дву- или трилентови, в зависимост от това дали имат отделен средночестотен говорител. Предимството на компонентната система е, че високочестотният говорител може да бъде инсталиран на място от което го чувате най добре /спецификата на високите честоти изисква директна видимост към ухото/.
Разделителният филтър изпълнява ролята на разпределител на честотите, като насочва само необходимият честотен диапазон към конкретен говорител, който е проектиран да може да го изсвири. По този начин отделните говорители няма да се претоварват с излишна мощностр ще свирят по-прецизно и така вашата музика ще звучи по-реалистично и с по-голяма дълбочина .
Компонентните системи в повечето случай изискват инстлация от специалист.

Мръсните усти на завистниците са като кофи за боклук - вонящи и винаги отворени.
Парите свършват, глупостите не.