FOCUS MK1 1.6 ПАЛИ ОТ ВТОРИЯ ПЪТ

Акумулатор. Алтернатор. Стартер. Запалителна система. Осветление и сигнализация.
Потребителски аватар
esko148
потребител
потребител
Регистриран: 16 апр 2011, 20:43
Модел на автомобила: Ford Mondeo 1994 1.6i 90hp 16v Zetec Silver Top
Ford Focus 2003 1.6i 100hp Zetec SE Black Top
Status: Извън линия

FOCUS MK1 1.6 ПАЛИ ОТ ВТОРИЯ ПЪТ

Мнение от esko148 » 06 юни 2026, 21:03

Здравейте, колеги.
След два дни ще я карам в сервиз ДРУЖБА в гр.Пловдив. В сервиз АВЕЛ ми отказаха.
Искам да споделя с вас историята до момента, а след посещението ще напиша какъв е крайния резултат.
Ако някой от вас е чувал за подобен проблем или се е сблъсквал с такъв, нека да опише своят опит.
Четете:

СМЕНЕНИ ЧАСТИ:
1.Генератор ( алтернатор ) – НОВ
2.Акумулатор 77ah 770A
3.Комплект запалителни кабели „BERU“; Комплект свещи „NGK“ ( 19лв за брой ) + Бобина „NGK“
4.Датчик скорост ( защото стрелката на километража падаше до „0“ по време на движение ) + 4.Датчик колянов вал „Bosch”
5.Моторче за празен ход „Magneti Marelli”
6.Ангренажен комплект ( проблема го имаше още преди смяната му )

ОПИСАНИЕ НА ПРОБЛЕМА:
При всяко ПЪРВО палене ( на студен двигател ) дори и само след няколко часа престой е необходимо продължително въртене на контакт при което се усеща, че двигателя се товари; глъхне и вибрира преди да успее да стартира.
За да бъде старта „по-чист“ правя следното:
СТЪПКА 1: Давам на контакт и изчаквам няколко секунди ( това ми е навик и го правя винаги ).
СТЪПКА 2: Натискам и задържам педала на съединителя ( също ми е навик )
СТЪПКА 3: ( тук е най-важната част ): завъртам ключа за не повече от 3-4 секунди и преди да е започнал да се опитва да запали връщам ключа обратно в изходно положение.
СТЪПКА 4: давам на контакт ( тук дори вече не изчаквам както в стъпка 1 ) и стартирам при което ДВГ пали мигновено.
Това е моето простичко заобикаляне на проблема с глъхненето и давенето на ДВГ при първи старт след престой.

ДРУГИ СИМПТОМИ:
Намалявайки преди светофар оборотите започват да се колебаят между 500 и 900, което при пуснат климатик се усеща още повече.
Като освободя от скорост за да намаля плавно отново оборотите започват да играят в същия диапазон, което в купето се усеща като неприятно тресене все едно коляновия вал е разцентрован и се върти хаотично ( така го усещам ). За да балансирам тресенето точно в момента преди да спра напълно натискам и отпускам педала на съединителя, което подобрява доста нещата. Ако не го направя оборотите може да паднат и до 300-400, което вече наистина се усеща неприятно.
Всичко друго е нормално. Върви плавно. Ускорява равномерно. Никога не се е форсирала от самосебе си на място без причина.
Колата я карам вече от почти година, като я купих с монтиран ГИ ( поставян в Италия ) марка „Тартарини“ , но тъй като беше стар модел , газаджийте така и не успяха да я накарат да работи и това ме принуди да махна цялата система.
Така и не успях да я покарам на газ.
Карам си я само на бензин.
Това е в общи линии.
Форд Мондео МК1 1.6i 90hp Zetec Silver Top
Форд Фокус МК1 1.6i 100hp Zetec SE Black Top

Потребителски аватар
ivchotr
потребител
потребител
Регистриран: 31 окт 2015, 13:40

Re: FOCUS MK1 1.6 ПАЛИ ОТ ВТОРИЯ ПЪТ

Мнение от ivchotr » 07 юни 2026, 00:25

На колко хиляди километра е колата и имаш ли информация кога за последно са проверявани хлабините на клапаните? Както описваш симптомите, много наподобяват тези като на клапани нуждаещи се спешно от регулиране на хлабините им. Когато си сменил старите свещи, направи ли ти впечатление какъв е цветът на електродите им? Мога да предположа, че е бил като при работа на бедна гориво-въздушна смес. Моята се държеше досущ като твоята, само дето и гаснеше през повечето случаи при спиране на светофар или по друг повод. От 16 клапана само един беше на кантар, всички останали бяха без хлабини. И за това състояние до голяма степен вредно влияние оказва неработещата адекватно газова уредба. Защото при работа на газ по принцип се отделя по-висока температура в цилиндрите, което съответно загрява повече клапаните, а от там намаляват хлабините им. При работа с бедна въздушна смес температурата в цилиндрите се увеличава още повече, което съответно скъсява пробега с хлабини в норми. Доколкото ми е известно, производителят е дал предписание хлабините на клапаните да се проверяват и евентуално регулират на всеки 120 000 км пробег, дори да се ползва само бензин като гориво. Така, че ако няма никакви данни за извършена такава процедура, трябва да започнеш първо от там. Ако проблемът наистина се окаже в хлабините на клапаните и решиш да сложиш адекватна газова уредба, ще е добре да проверяваш хлабините на клапаните на всеки 30 000 км пробег. На твоята е можело да смениш само изпарителя и да ти направят коректна настройка на системата, за да си караш колата спокойно. Но, ако не смяташ да ползваш повече газ, прави проверки на клапаните през 120 000 км пробег.
Пиши какво е станало, ако не ти представлява трудност.
Знам всички вицове за Форд :D

aspasia
потребител
потребител
Регистриран: 30 ное 2010, 19:10
Модел на автомобила: форд фокус-2000 1.6 16v

Мнение от aspasia » 07 юни 2026, 09:08

Провери си бензиновата помпа нека ти замерят налягането след като я оставиш иначе ако беше от датчика на коляновият вал нямаше да запалиш. Може да провериш какви са показанията на датчика за температурата поне компа ги показва. А може и изпарителя да изпуска газ и да се мешат бензин и газ.

Потребителски аватар
esko148
потребител
потребител

Мнение от esko148 » 07 юни 2026, 09:36

ivchotr написа:
07 юни 2026, 00:25
На колко хиляди километра е колата и имаш ли информация кога за последно са проверявани хлабините на клапаните? Както описваш симптомите, много наподобяват тези като на клапани нуждаещи се спешно от регулиране на хлабините им. Когато си сменил старите свещи, направи ли ти впечатление какъв е цветът на електродите им?
Пробега на километраж е 155К км, което мисля, че отговаря на състоянието на екстериор/интериор.

Съдейки от вида на продавача, от който я купих на 99% съм убеден, че реглаж на клапани никога не е правен.

Цвета на електродите на старите свещи беше матов керемидено-черен. Нямаше следи от омаслявания по тях. Бяха сухи.

Направил съм две смени на маслото на ДВГ с 5w30, защото като я купих в багажника намерих 1л 10w40, което не ми хареса.
Добрата новина е че разхода на масло е в рамките на нормалното ( не знам защо са й сипвали 10w40 )

Четох из темите, че възможна причина може да бъде регулатора на налягането в горивната рейка ( не ми говори нищо )
Други колеги пишат за "пикаещи" дюзи.
Слагам винаги добавка за инжекцион в бензина.

Ще пиша за резултата след посещението в сервиза за да бъде темата полезна.

Принтирал съм цялата информация на един лист А4, който ще оставя на пасажерската седалка за да го прочетат механиците в сервиза. Или ще се изложа или ще ги насоча в някаква посока >:D<:

Потребителски аватар
ivchotr
потребител
потребител

Мнение от ivchotr » 07 юни 2026, 15:38

Керемидено-черВен може би е бил цветът на електродите на свещите. Не, че няма и черни керемиди, но се срещат рядко :D Но поне няма данни за работа на бедна смес, което е добро начало.
Интериорът и екстериорът лъжат. На моята бяха като на нова кола, а пък иначе гонеше 200 000 по километраж. Твоята дори да е купувана първоначално в България, този пробег е пак сред рядко срещаните за кола на толкова години. А и никой не си слага газова уредба за да му стои колата в гаража. И като се има предвид, че е внос от Италия, където са ѝ сложили газовата уредба, смятай...
Ако бензиновата помпа не прави достатъчно налягане, колата няма да работи добре и след втория опит за запалване. Същото касае и налягането в рейла. Ако има пробив по вакуумните пътища, пак няма да работи добре. Това сваляне на оборотите при спиране е типично за изчезващи хлабини на клапаните. Проверката на датчика за температура на двигателя е добра идея, но има едно НО:
1. Ако при първоначално палене показва ниски стойности на температурата му, което е нормално за първоначално палене, не би трябвало да е причина да пали чак от втория опит, камо ли пък с яко въртене до изнемогване. Същевременно при загрял двигател, но отчитана ниска температура на същия, компът ще дава команди за повече гориво при по-затворен дросел, което в крайна сметка ще кара двигателя да работи на високи обороти през цялото време, когато не е в движение на скорост. Съответно няма да се опитва да гасне при спиране.
2. Ако пък при студен двигател показва високи градуси, компът ще ограничава горивото и двигателят няма да запали от раз при втория опит, както е при теб, ами след яко въртене на няколко пъти. Ако е много студено навън може и въобще да не запали докато си сриваш акумулатора от въртене на стартер. В този филм участвах преди точно година и половина.

Предния път забравих да питам дали сменените части са чисто нови или втора употреба. Клапанът (моторчето) за празния ход може да създава подобен проблем в частта му при спиране, но би трябвало да мени оборотите и при работа на празен ход, без колата да е била преди това в движение. Нов клапан би следвало да премахне проблема, ако е бил в него.
Ангренажният комплект се сменя, като се ползват оригинални такъми за фиксиране на разпределителните валове и на коляновия такъв. Съвсем леки разлики в размерите им, като да речем ползване на такъми тип "направи си сам", води до некоректно зацепване на ремъка и той може да избяга поне с един зъб. Колата ще върви без да трака и макар да ускорява плавно, няма да е това, което може да покаже с коректно зацепен ангренаж. Ако ангренажът на твоята е зацепен от човек с нужните познания и инструменти, пропусни тази част от опита ми :D

И с риск да стана досаден, ще го кажа пак - аз на твое място бих погледнал първо клапаните. Твоите имат няколко видими причини да се нуждаят от реглаж. Ако в сервиза, в който ще ходиш, се навият да ги проверят и знаят какво да правят, нека да прегледат и зацепването на ангренажа и окабеляването на датчика за температура на двигателя. Той се намира между 2-ри и 3-ти цилиндър и много често кабелът му се окучва, давайки верига когато му скимне. Което при иначе изправен датчик може да комбинира симптомите така, че да наподобяват част от тези, които описваш.

Потребителски аватар
ivchotr
потребител
потребител

Мнение от ivchotr » 07 юни 2026, 16:51

Все забравям да попитам - тази кола четена ли е с диагностика? И, ако да, записала ли е някакви кодове за грешки?
Освен това всичко по колата на мястото си ли е? Като да речем катализаторът?

Потребителски аватар
esko148
потребител
потребител

Мнение от esko148 » 09 юни 2026, 10:58

Токущо ми се обадиха от сервиза.
Диагностиката не е показала никакви грешки.
Казаха, че се насочват към бензинова помпа, ултразвук на дюзи и горивен филтър.
Цената за всичко + труд ще бъде около 290евро.

Казах им за реглажа на клапаните, но не смятат, че в тях е проблема. Честно казано, мисля че им се стори много трудоемко.
Ще видим...
Ще пиша пак.

Отговори

Върни се в “ЕЛ. ИНСТАЛАЦИЯ и ОБОРУДВАНЕ”