Какво направих по колата си днес?

Кафе, чай, безалкохолно и сладки приказки.
aspasia
потребител
потребител
Регистриран: 30 ное 2010, 19:10
Модел на автомобила: форд фокус-2000 1.6 16v
Status: Извън линия

Re: Какво направих по колата си днес?

Мнение от aspasia » 05 юли 2026, 19:21

Ще видя как са още не са пристигнали чакам ги от Китай иначе моите фарове скоро ги карах на реглаж.

Потребителски аватар
ivchotr
потребител
потребител
Регистриран: 31 окт 2015, 13:40

Мнение от ivchotr » 05 юли 2026, 23:03

HACKO написа:
02 юли 2026, 20:07
Може, ама не и на Фокус1, наскоро изкормихме едни и си сложихме халогените и пътя взе де се вижда. А може и да сме попаднали и двата случайя на фалшиви.
Ледовете, които купих за мотора, са с така разположени светодиоди, че имитират досущ обикновена халогенна крушка. Поради което се надявах, че рефлекторът на колата няма да бърка работата с насочането на светлинния поток. Бях решил да сложа такива на единия Фокус, който беше с Н4, обаче той замина за скрап преди да го обзаведа с новите технологии.
Знам всички вицове за Форд :D

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК
SUBARU OUTBACK 19г/2.5/ Х 2436 МК

Мнение от HACKO » 06 юли 2026, 07:14

Говоря за фаровете с Н4 за двусекционните не знам, опитах да сложа за проба на дългите на настоящия ми фокус с двусекционния фар, но отвора в пластмасовото тяло се оказа малък и вентилатора не се побира без изрязване. А тъй като исках само да пробвам, не ми се правеше тази интервенция и се отказах. На Субаруто с двусекционен няма проблем, никой не ми присвятка, а на Фокуса с Н4 всички присвяткат а пред колата нищо не се вижда. След смяна с халогенни крушки, без никаква допълнителна настройка, няма проблем.

Потребителски аватар
ivchotr
потребител
потребител

Мнение от ivchotr » 06 юли 2026, 14:39

И аз говоря за едносекционните фарове на мк1 с Н4 крушка. Но така и не стигнах до пробата. Ледовете, които купувам, са бе вентилатор. ЛамБата изглежда точно като халогенна Н4, само дето основата ѝ е малко по-дебела от ламарината на нормална ламБа. Щото нали е от алуминий целият ѝ корпус. На първата, която сложих на моторетката, се наложи да ѝ пилна леко крачетата, че не влизаше. После пусках отзив в Алито, като посочих и това неудобство. Стана така, че фарът, по-точно буксата му, я прецака. То всъщност аз я прецаках, ама по вина на буксата :D Нещо се вадеше като мина през някоя от безбройните неравности по нашите пътища и падна едно бъркане на кестерме място, да я глася за да свети. Та не ѝ издържаха клемите, разпоиха се от платката и се наложи да купя нови ламБи. Една за резерва :D Първата от тях си влезе в рефлектора без никакви доработки. Не знам дали "гравираното" стъкло на фара събира светлината където трябва или просто крушката е направена както трябва, ама аз по-добър фар от този с лед-а не съм имал. Е, може би само бойният фар на БТР-а ми едно време :D Не съм пробвал и как свети нощем в дъжд, щото избягвам да карам мотора нощно време в дъжд :D

freeway
потребител
потребител
Регистриран: 26 дек 2016, 23:08

Мнение от freeway » 06 юли 2026, 16:28

Старите автомобилни фарове от стъкло имаха вградени оптични призми, чиято цел е да пречупват и насочват светлината избягвайки разсейването.

Потребителски аватар
ivchotr
потребител
потребител

Мнение от ivchotr » 06 юли 2026, 19:14

Така е. А на фаровете без оребрявания на стъклото, тази функция за насочване на светлината се изпълнява от рефлектора. За да си върши работата обаче, е необходимо крушката да се постави в него както трябва. Ако самата тя е поставена под ъгъл, светлината няма да отива там, където трябва. Случвало се е халогенна крушка да е произведена с балон под ъгъл спрямо основата му. Съответно дори да е поставена както трябва във фара, пак не свети нормално. Затова патилите с такива ламБи ги проверяват в магазина преди да ги платят :D От интернет е малко по-сложно, ама в това отношение лед-овете са с едни гърди напред, защото корпусът на ламБата е отливка и е по-малко вероятно да е крива.

Отговори

Върни се в “КАФЕНЕ”