Хенри Форд

 Henry Ford е роден в бедно семейство и в училище съвсем не бил сред добрите ученици. Той създава първия си автомобил на 33г. През 1908г. се появява Model T, тогава от фабриките на Ford излиза по един автомобил на 12 часа и половина. До 1925г. на всеки 10 секунди от фабриките излизал по един автомобил. В същото време цената на автомобилите паднала от $850 на $260, в края на производството на Model T са произведени 15,456,868 автомобила.

Henry Ford е бил син на ирландски имигрант, той израства във ферма в щата Michigan, изучавал машинистката професия и започнал работа в електрическата компания в Detroit. До края на 1893г. той се издига до позиция главен инженер.

Henry Ford създава своят първи автомобил през 1896г., той имал два цилиндъра, верижно предаване и достигал скорост 32 км/ч. През следващата година той построява и вторият си автомобил, а през 1899г. напуска Edison Electric Co. и помага при основаването на Detroit Auto Co. Не след дълго основава и Ford Motor Co. и през 1909г. представя безсмъртният Model T- „Автомобилът, който качи Америка на колела.“ Ford Model T се произвежда осемнадесет години, а през 1925г. автомобилът се продавал за $260, произведени са общо 16 милиона автомобили. Ford Model A е представен през 1928г. Model A бил добър автомобил той разполагал с първите поставени в автомобил „безопасни стъкла“, след четири години производство, от автомобила са продадени пет милиона копия. През 1932 Ford представя
3,6 литров V-8 двигател, който се произвежда почти непроменен до 1953г. Оригиналът произведен през 1932г. бил безкрайно добър агрегат, той все още се използва в днешните „hot-rod“.Важно е да се отбележи, че двигателите на Ford предлагали много добро ускорение и максимална скорост на достъпна цена. Автомобилите оборудвани с тези двигатели можели да вървят километър след километър редом с останалите по-скъпи и по-големи американски автомобили. Това били първите масово произвеждани двигатели V8.

През 1939г. е създадена марката Mercury, в основата си това били познати модели на Ford, но с увеличени размери. След края на Втората световна война автомобилите на Ford следват общата тенденция в американското автомобилостроене на вграждане на огромни „перки“ в задната част на автомобилите. Конските сили на машините се увеличили многократно, а разходът на бензин се покачвал, като температурата на водата на Ford Model T в горещ ден.

Появява се и знаменития модел Thunderbird. Той бил двуместна спортна кола с огромен двигател. Като спортен автомобил той развивал добра скорост, но му липсвали прецизното управление и доброто ускорение характерно за Европейските конкуренти. През следващите години автомобилът става четири местен и предлагал характерните за американските автомобили лукс и комфорт.

През 1954г. е представен първият двигател с горно разположени разпределителни валове. Когато Carroll Shelby се присъединява към Ford, той създава небезизвестната Cobra. Автомобилът се превръща в най-бързият серийно произвеждан автомобил на света.

Когато Henry Ford умира през 1947г. той оставя огромна преуспяваща индустрия на своето семейство и много по-голямо наследство на света. Когато Ford започва масовото производство на автомобили неговият девиз бил:
„Виж как Ford минава покрай теб“.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com