Сериозен проблем с еърбег на Мондео МКIII

Акумулатор. Алтернатор. Стартер. Запалителна система. Осветление и сигнализация.
Потребителски аватар
baidido
потребител
потребител
Регистриран: 22 фев 2008, 08:39
Модел на автомобила: Форд Мондео 2.0 TDDI Ghia 2002
Status: Извън линия

Сериозен проблем с еърбег на Мондео МКIII

Мнение от baidido » 16 апр 2010, 13:59

Значи какъв е проблема. Показва ми грешка номер 16 проблем с пасажерската седалка, или по-точно сензор мрежата, която е залепена за дунапрена. Един много тежък човек седна на седалката, оттам се е нарушила, понеже е много тънка и т.н. Сега от 8 еърбега, нямам нито един, лампата свети постоянно, след като си изиграе репертоара от брой поредни примигвания. Днес взех мрежа, уж работеща(това със сигурност не мога да го знам) втора ръка, като майстора ми твърди, че в момента, в който я закача на буксата, трябва да се оправи. Е, да ама не, проблема си стои. Откачих акумулатора за 10-на мин., но същата работа... От Мото-пфое искат майка си и баща за нова такава, там съм го изключил като вариант. Другото е да се направи някакъв модул, който да лъже системата, като възглавниците да си работят. Не знам дали самата мрежа трябва да си е на дунапрена, за да работи, понеже тази като я закачих, си е във въздуха, така да се каже. Някой, ако има идея, съвет да каже или ако се е сблъсквал с подобно нещо, ако може да помогне, ще съм благодарен :)
Който кара Форд е горд!

Потребителски аватар
nikolovvd
потребител
потребител
Регистриран: 15 май 2006, 16:18
Модел на автомобила: Mitsubishi X

Re: Сериозен проблем с еърбег на Мондео МКIII

Мнение от nikolovvd » 16 апр 2010, 15:15

Теоретично!
Виж какво е съпротивлението на сензора на шофьорската седалка и запой на пасажерската резистор със същото съпротивление. Така ще върнеш системата в работно положение. Ефекта ще е, че няма да дава аларма, когото пътника е седнал и не е закопчал колана.
Другия вариант е да видиш къде е прекъснал сензора на седалката. Има вероятност съпротивлението на ІІ-рата ръка сензор да е различно.
Друго което се сещам е, че на по-новите автомобили грешката не се изчиства при изключване на акумулатора, защото се записва в флеш памет, а не в енерго зависима такава.

Потребителски аватар
Alexi
потребител
потребител
Регистриран: 18 май 2008, 22:50
Модел на автомобила: '06 Mondeo 2.2 TDCI Ghia ,'08 Transit Connect 1.8 TDCI
Контакти:

Мнение от Alexi » 16 апр 2010, 18:25

аз доколкото знам шофьорската седалка няма такава мрежа ,все пак няма как да се движи колата ако там няма човек нали ... пробвай с изчистване на грешката ,възможно е и тая мрежа която си купил да е дефектна също ... мисля че и със светеща лампа на еърбега наличните еърбеци ще сработят при удар ако това основно те притеснява

Потребителски аватар
baidido
потребител
потребител

Мнение от baidido » 16 апр 2010, 19:27

Alexi написа:аз доколкото знам шофьорската седалка няма такава мрежа ,все пак няма как да се движи колата ако там няма човек нали ... пробвай с изчистване на грешката ,възможно е и тая мрежа която си купил да е дефектна също ... мисля че и със светеща лампа на еърбега наличните еърбеци ще сработят при удар ако това основно те притеснява
Прав си, няма :). Явно забравих да уточня, че става въпрос за пасажерската, то за шофьорската няма смисъл от такава мрежа. Тази мрежа отчита, дали има столче с малко дете примерно или е седнал възрастен човек, за да реши дали да се отваря при удар...
Който кара Форд е горд!

Потребителски аватар
chefo_ukr
потребител
потребител
Регистриран: 15 юни 2008, 09:30
Модел на автомобила: ФОРД МОНДЕО 2.0ТДДИ

Мнение от chefo_ukr » 16 апр 2010, 21:19

Дидо сигорен ли си че не е от кабелаците?На мен от извесно време също ми свети самоче код 22 волана демек,от време навреме като завивам на дясно и хоп почва да мига утре ще го разглобя да ми видя карантията :evil:
Изображение

Потребителски аватар
baidido
потребител
потребител

Мнение от baidido » 17 апр 2010, 06:56

Не знам Чефо, в нищо не съм сигурен вече...Пък и ти отдолу виждал ли си за колко и какви кабели става на въпрос, аз там не пипам...
Който кара Форд е горд!

Потребителски аватар
chefo_ukr
потребител
потребител
Регистриран: 15 юни 2008, 09:30
Модел на автомобила: ФОРД МОНДЕО 2.0ТДДИ

Мнение от chefo_ukr » 18 апр 2010, 15:13

baidido написа:Не знам Чефо, в нищо не съм сигурен вече...Пък и ти отдолу виждал ли си за колко и какви кабели става на въпрос, аз там не пипам...
Няма нищо страшно от долу :shock: Аз и двете съм ги свалял да пера мокета че днес гътнах и волана почистих малко със контактен спрей.Сега лампата не светка веча ама да видим :evil:.Между другото забелязах че кабелите доста се прегъват там където влизат под мокета,като се мърда седалката в крайно положение :idea: Аз съм забранил на мивката да бутат седалката и съм до хванал кабелаците със свински опашки :D:
Изображение

Потребителски аватар
nikolovvd
потребител
потребител
Регистриран: 15 май 2006, 16:18
Модел на автомобила: Mitsubishi X

Мнение от nikolovvd » 19 апр 2010, 10:55

Alexi написа:аз доколкото знам шофьорската седалка няма такава мрежа ,все пак няма как да се движи колата ако там няма човек нали ... пробвай с изчистване на грешката ,възможно е и тая мрежа която си купил да е дефектна също ... мисля че и със светеща лампа на еърбега наличните еърбеци ще сработят при удар ако това основно те притеснява
При мен и на двета седалки има сензор за наличие на нещо (задник например :D ) върху седалката. И ако колана не е поставен една камбанка се обажда още при 10-15 км/ч, че пътувате без поставен колан. Мисля, че на почти всички нови автомобили е така или поне на тези, които претендират за 4-5 звезди ниво на безопасност. Да не забравяме, че и в коланите има пиропатрони за допълнително натягане с цел намаляване на пораженията от отварянето на възд.възглавница върху човека. Освен това има стикери забраняващи поставянето на детско столче в предната седалка, но въпреки това има ключе забраняващо задействането на възд.възглавница в подобни случаи.

Отговори

Върни се в “ЕЛ. ИНСТАЛАЦИЯ и ОБОРУДВАНЕ”